hits

TV og Film

Harald Zwart: Jeg har laget min beste film noensinne

Veslemøy Ruud Zwart og Harald Zwart har god grunn til å være stolte av Den 12. mann        Foto: René Zografos/Kulturdrops.no

Harald Zwart om sin nye film, litt jantelov, filmskaping og en helt ny TV-serie

Tekst og foto: René Zografos©

- Jeg har fått min første sekser, sier Harald Zwart, strålende fornøyd. Terningkast seks fikk han av magasinet KK for hans nye film Den 12. Mann. Regissøren skjuler ikke sin begeistring over denne toppscoren.
- Jeg føler det var fortjent, og det som var ekstra fint med akkurat dette terningkastet var at den var gitt av en ung dame, for kvinner har vært er en stor del av målgruppen i denne filmen og som vi har forsøkt å nå frem til, fordi det er fort gjort at en krigsfilm blir en mannefilm, men dette her handler like mye om kvinnene, og som i flere tilfeller var modigere enn mannfolka under 2. verdenskrig. 

I filmen Den 12. Mann så møter vi Jan Baalsrud, spilt av Thomas Gullestad, som er på flukt fra tyskerne nord i Norge. Hans skjebne hviler helt og holdent på lokalbefolkningens vilje til å hjelpe til.
- Det er hjelperne og spesielt kvinnene i nord- Norge som var de store heltene i denne historien, og det er de vi har fokusert på. Tyskerne fungerer kun som en motstand, det var ikke veldig mye plass til å gi de masse bakgrunn og dybde. 

Jeg var selv på pressevisningen for filmen og sjelden har jeg sett så mange følelsesmessige reaksjoner fra gråtende journalister som under visningen av Den 12. mann. Zwart forteller at han har vist filmen noen ganger for publikum allerede med både verdenspremiere i Tromsø og festpremiere i hjembyen Fredrikstad og man kan føle hans tilfredshet over de positive tilbakemeldingene han har fått til nå.
- Når folk både er rørt og de sitter i spenning, så er det ikke så mye mer jeg kan gjøre. Det lukter litt jantelov når man skal kritisere selv om man liker det man ser, som å få kritikk for å gjøre autentiske ting. Jeg blir nok aldri kvitt Hollywood-regissør stempelet, og det kan ikke jeg ha fokus på heller. Dette er den beste filmen jeg har laget i hele mitt liv. Nå må jeg vurdere å ta en Ari Behn og tatovere den sekseren på armen, sier han spøkefullt. 

Marie Blokhus og Mads Sjøgård Pettersen spiller hjelperne i Den 12. mann      Foto: René Zografos/Kulturdrops.no

Zwart synes det er mange forståsegpåere som lettvint kritiserer og som rett og slett har feil i sine påstander. Arrene i ansiktet til tyskeren Kurt Stage spilt av Johnatan Rhys Meyers er et godt eksempel på det.
- Arrene i ansiktet til den tyske kommandanten er helt autentiske. Disse arrene var et statussymbol som viste at du drev med fekting som igjen betydde at du hadde gått på privatskole. Og da blir det historieløst av en anmelder å si at det er en klisjé. Hva skal en filmskaper gjøre da, spør han og fortsetter. For en filmskaper får fort kritikk om han ikke er historisk korrekt, og når jeg nettopp er det så blir det også kritikk. Zwart presiserer at han ikke er arg på pressen med har likevel en oppfordring om å være mer etterrettelige.
- Jeg husker når vi tok den avgjørelsen om å bruke disse arrene i ansiktet, som er det korrekte å gjøre, så hadde jeg samtidig en summetone i bakhodet om at dette kommer noen av de norske anmelderne å henge seg opp i. - Se her, her er det en antagonist som har arr i ansiktet, men så valgte jeg altså å gjøre det autentisk. 

I den sammenhengen ønsker Zwart å komme med et lite varsko til dagens unge filmskapere
- Ikke la dere disiplinere av hipsterrasismen, det betyr at man ikke skal lytte til forståsegpåere eller de som liksom alltid skal være "riktige" og som har små sære franske filmer som sin "kred". Så jeg vil bare oppfordre unge filmskapere til å stole på seg selv og at du har lov til å like det du liker og ikke la noen disiplinere deg. En venn av meg sa en gang. Hvis den filmen du lager er så veldig viktig, da er det vel et poeng at flest mulig ser den. Det synes jeg er et godt poeng. Altså, gåsehud, klump i halsen, tårer i øyekroken, lyver ikke. Det er som du sier, journalistene sitter og gråter i kinosalen, men så kommer de ut og begynner å tenke. Da savner jeg ærlighet og at man våger å stå for det man mener. Dette er noe som både jeg og Veslemøy (Kona til Harald og produsent på Den 12. mann) har merket seg 180 prosent annerledes i USA. Når vi flyttet dit så er det helt fritt for en sånn type disiplinering, så vi kaller oss litt landsflyktige noen ganger når vi har "rømt" til USA for å få lov til å være litt friere. 

Man forstår man snakker med en lidenskapelig filmskaper når man er i samme rom som Harald Zwart, han strutter av entusiasme og bedyrer at han er med på alt innen filmproduksjonen.
- Jeg synes alt er spennende og er jo en person som er delaktig i alt. Jeg er produsent, sjekker enkle ting som overnattinger på hoteller. Alt fra begynnelse til slutt går via meg så det er ikke en annonse, ikke noen ting som ikke er innom meg. Og det synes jeg er riktig, det er en filmskapers oppgave. Jeg kan mest om denne filmen, alt om budsjett, hvert tall, jeg kan hver post og alle produsentene sjekker inn med meg hele tiden hvordan vi fordeler midlene. Det er jeg som sitter med daglig oppdateringer og tar de nødvendige prioriterningene til enhver tid, som legger til at han likevel aldri føler seg stressa da han lager film. 

Les også: James Bond stoppet Norsk storfilm

 

Hvorfor pleier du å ha premierene dine i Fredrikstad?

- Jeg har jo ikke noen tilknytning til Oslo, jeg er fra Fredrikstad, så da blir det premierer der, men jeg har også filmpremierer rundt omkring i store byer i utlandet. Den 12. mann er solgt til store markeder allerede, der i blant USA. Og de som har kjøpt filmen har ikke engang sett filmen, men bare en trailer. Men de har fått med seg historien. 

Som lidenskapelig filmelsker, synes jeg det alltid er spennende å høre hvilke filmer filmskapere liker, og spørsmålet ble også stilt til Zwart:
- Det er en veldig morsom historie som jeg bare har blitt fortalt og jeg håper jeg gjengir den riktig. Det var Wolfgang Plagge, en fantastisk pianist, som fikk oppdraget av en smart kulturpersonlighet, og det var å dele ut en pris for beste countrymusikk på Spellemannsprisen. Dette var altså en form for "Hipster-Racisim" (hipsterrasisme), og det synes jeg ødelegger mye fordi man ikke tenker med hjertet, bare med hodet, da tar man valg ut i fra hva andre kommer til å synes og ikke hva man selv synes er riktig. Så jeg vet ikke om de gjorde et forsøk på å drite ut Wolfgang Plagge, men de skulle gjøre et eller annet spennende rundt det at den klassiske pianisten skulle dele ut Country-prisen. Også ble han spurt etterpå av denne "smarte" journalisten: "Ja hvordan var det for deg da å dele ut Country-prisen?" Også svarer Plagge, han sier: "Jeg skiller ikke på sjanger, jeg skiller på god og dårlig musikk". Og det er mitt mantra også, jeg skiller mellom god og dårlig film helt uavhengig av sjanger. Blade Runner, for eksempel, er en fantastisk film, Back To The Future synes jeg er et av de best håndverksmessige filmer som er laget, og når jeg har sittet å pratet sånn som vi gjør nå med Steven Spielberg, Will Smith med flere, så når jeg da svarer at Back To The Future er en av de beste filmene, så er de helt enige. De synes det håndverket er fantastisk. Men det er umulig å lage en topp ti liste over de beste filmene, må jeg trekke frem en film, så sier jeg Amadeus, det er den filmen jeg går til, der jeg kan bli inspirert, den filmen synes jeg er helt utrolig. 

Jonathan Rhys Meyers som tyskeren Kurt Stage Foto: Nordisk Film Distribusjon

TV-serier, har du tenk på å lage det noen gang?
- Ja, vi er jo i gang nå. Vi skal lage en TV-serie på ti episoder om det norske oljefondet, som er en humorserie for TV-Norge. Dette har vi ikke vært ute med ennå, så du blir den første som kan gå ut med dette. Du kan tease det som det heter. Jeg ser selv på masse på TV-serier, det er et perfekt format å ta med på flyreiser. Jeg flyr jo over Atlanterhavet kanskje to ganger i uken noen ganger. Kan fly tur-retur USA samme dag. Så når jeg flyr, så ser jeg masse TV-serier. 

I filmproduksjon så trekker Harard Zwart frem viktigheten av filmmusikk, og med på Den 12. Mann har de fått med seg komponisten Christophe Beck, kjent for musikken til Disney-filmen Frost og snart aktuell med Antman 2 i 2018.
- Ja, det var et scoop å få med seg Beck på denne filmen. Det er musikken som gjør filmen episk. Tenk deg Spielberg uten John Williams eller Back To The Future uten Alan Silvestri. Så det er jo faktisk mer enn halvparten av opplevelsen. Det er som en produsent sa til meg en gang: "Det er ingen som har gått ut av en kinosal og nynnet på en kamerabevegelse". Det synes jeg var så utrolig riktig sagt, du kan legge på så mye fornuligheter, tøffe kamerabevegelser og teknikker du bare vil, men det har veldig lite å si for publikum, det er musikken som gjør alt, som får frem følelser. 

Harald Zwart ler høyt når jeg spør han om han ikke blir lei av film
- Nei det kan man vel ikke bli, men man blir vel lei av dårlig film også blir man alltid glad i god film. Jeg synes også det er masse fint i norsk film, og det merker jo alle nå, norsk film er helt fantastisk , og vi går mye på kino sammen med ungene og ser på både norsk og utenlandsk film. 

Les også: Dette er verdens beste by


Om noen tror at Zwart har kastet seg på en bølge med krigsfilmer i kjølvannet av Max Manus og Kongens Nei, så tar nok de de skammelig feil 
- Vi kjøpte rettighetene til denne filmen for 17 år siden. At det har tatt så lang tid før den ble laget er tilfeldig og skyldes at det har vært så mange prosjekter i USA. Zwart presiserer at han jobber der det er gode prosjekter, og de kan like gjerne være utenfor USA.

Zwart roser også filmstøtteordningene vi har her i Norge
- Det er ingen utlendinger som tror på meg når jeg forteller hvor mye penger vi får til å lage film i Norge. Vi er så heldige at vi aner det ikke selv engang. 
Vi klarte å lage denne under budsjettet på 64 millioner, og vi fikk mye ut av pengene fordi alle ga så mye, alle ga jernet fra grip til musikk, de ga mer enn de fikk betalt for, fordi mange følte et slikt eierskap til filmen og alle følte de var med på å lage noe som var veldig flott og viktig. Det er også tilfredsstillende for Veslemøy og meg å gjøre vårt eget prosjekt som med Den 12. Mann. Vi har sagt nei til studioprosjekter og andre ting for å nå gjøre egne ting. Det samme er det med den nye TV- serien Oljefondet vi skal lage. Det er vårt eget prosjekt sammen med Tom Gulbrandsen som vi nå endelig kan dra frem fra skrivebordskuffen. Og det er nettopp det som har vært så tilfredsstillende med Den 12. Mann, man kan gjøre forandringer uten å sjekke med en haug av andre beslutningstakere, så jeg kan lage den filmen jeg vil - det har vært en veldig god følelse. 
- Modig, har vært et stikkord for denne filmen. Vi har vært modige på foto, på musikkvalg, på casting, på måten vi har gjort scener på, vi har vært modige i alle aspekter av filmen, og det føler jeg at vi har fått full uttelling for. 
Samtidig synes jeg det er veldig gøy å få oppmerksomhet rundt filmen, og ikke minst på vegne av alle andre som har jobbet hard med dette prosjektet, så hvis den skulle forsvinne som pust i sivet så ville det bare vært trist etter så mye jobbing, sier Zwart som nå synes det skal bli deilig med en velfortjent juleferie på hytta på Dagali, en familiehytte de har hatt i mange år. 

Hovedrollehaveren Thomas Gullestad(til venstre) og regissør Harald Zwart på lanseringen av Den 12. mann.    Foto: René Zografos/Kulturdrops.no


- Jeg vil igjen bare få lov til takke alle som har gjort alt det de kunne for at denne filmen skulle bli bra som mulig, sier Zwart, så nå håper jeg bare folk går på kino og ser den. 

- Også har jeg fått min aller første sekser, gjentar han stolt.

Den 12. mann har kinopremiere 25. desember.

 

Jeg har selv anmeldt filmen og ga den en femmer, som regel er jeg rimelig sikker i mine vurderinger når jeg anmelder filmer og forsøker alltid å være så ærlig som mulig. Anmeldelsen av den 12. Mann ble skrevet umiddelbart etter pressevisningen, og da har ikke alltid inntrykkene fått tid til å sette seg som de skal. Når det er nevnt så har jeg sjelden gått rundt å tenkt og følt på en film i lang tid etterpå, som jeg har gjort på Den 12. mann. Dette er altså en film som har vokst og som har etterlatt seg kraftige inntrykk. Av den grunn skal jeg gjøre noe jeg aldri har gjort tidligere i mine cirka 15 år som journalist , jeg skal endre terningkastet jeg ga. Dette var aldri noe jeg kunne gjøre for en papirutgave, men det føles helt riktig at jeg kan gjøre det med denne filmen, å gi den anerkjennelsen den virkelig fortjener. Terningkast seks altså, til Den 12 Mann. Samtidig ønsker jeg på vegne av Nettavisens meningsbærere og debattanter alle våre lesere samt Harald Zwart, en riktig god jul.

Jeg lover å bringe mer god kultur og debatt ut til folket i 2018. 

Her er den oppdaterte anmeldelsen av den 12. mann

 

Les også:

Gled deg til denne TV-serien

HOPPET UT AV FLY UTEN FALLSKJERM

Toppfotballbløffen

Her er verdens dyreste og billigste ferieland

Koster du mer enn 270.000 kroner, er det ikke sikkert du får behandling

Elbiler trenger flere fordeler

Nordmenn er ikke rasister

TNT-fansen er skuffet, legg ned bandet og gå til psykolog

Tusen takk for at du leser.

Følg meg gjerne på:

Snapchat: renezografos

Facebook

Instagram

Twitter

Hilsen René, Kulturdrops

#TV #film #TV-serier #kultur #terningkast #den12mann #zwart #episk #norskfilm #skuespill #episk #drama #kulturdrops

Løp til kinoene 1. juledag

Foto: Petter Skafle Henriksen

Filmanmeldelse: Den 12. mann

 

Med: Thomas Gullestad som Jan Baalsrud, Jonathan Rhys Meyers som Kurt Stage, Marie Blokhus som Gudrun Grønvoll og Mads Sjøgård Pettersen som Marius Grønnvoll.

Komponist: Christophe Beck, kjent bl.a fra tegnefilmen Frost.

Regi: Harald Zwart.

På kino 25. desember

 

En episk fortelling fra norsk krigshistorie

 

Den 12. mann er en nyinnspiling av Oscar-nominerte «Ni Liv» fra 1957. Spørsmålet blir da  om man skal sammenligne disse to filmene. Virkemidlene man har til å lage film i dag sammenlignet med den tiden går ikke an å jevnføre, men det jeg mener er sammenlignbart er om man er tro mot historien, dette er tross alt en film basert på en sann historie. Og akkurat det virker det som Regissør Harald Zwart har kontroll på, men først litt om handlingen.

Vi befinner oss i Troms 1943. Tolv sabotører på en fiskeskøyte som har som mål å sabotere for tyskerne, overraskes av tyske soldater. Elleve mann blir fanget, torturert og drept, bare den tolvte mannen klarer å slippe unna. Med skuddskade i foten og med cirka hundre meters forsprang flykter Jan Baalsrud ut i den nådeløse, nordnorske vinteren med Gestapo i hælene.

Harald Zwart sier i pressetreffet etter filmvisningen at de har fokusert på det som virkelig har skjedd, og med det så mener han nettopp at det er de nordnorske folkene som hjalp Baalsrud med flukten som er de virkelige heltene. Faktisk var det mer enn 80 nordmenn samt hundrevis av reinsdyr som hjalp Baalsrud over til Sverige. Baalsrud ble et slags ikon for lokalbefolkningen under krigen, en person som ga de håp og krefter. Med fare for sine egne liv, hjalp de Baalsrud gjennom det kalde nordnorske klimaet som til slutt endte i Sverige. Og det er nettopp essensen i dette Zwart skildrer så briljant gjennom denne historien, han får frem hva de virkelige heltene gjorde, hjelpernes frykt og betenkeligheter, men som på tross av det hjalp til med stor fare for sine egne liv.

Les også: James Bond stoppet norsk storfilm

Som både nordmann og filmelsker er dette en film som jeg mener alle burde se. Ja faktisk alle vi voksne. Den forteller riktignok bare én historie av mange fra krigen, men spesielt denne historien får frem hvordan vi nordmenn, og særskilt de fra nord-Norge, sto samlet under den vanskelige tiden under 2. verdenskrig. Men filmen gir også innblikk i hvordan tyskerne var under krigen. Hvor pragmatiske de var. Jonathan Rhys Meyers som Kurt Stage, fortalte om nettopp dette da han fikk spørsmål om hvorfor han tok rollen.

- Det var ikke slik at tyskerne bare var onde og hadde til hensikt å utrydde alle nordmenn eller hatet alle nordmenn. Nei, tyskerne vare blottet for følelser, de hadde sine oppgaver å gjøre og skjemaer som korrekt skulle fylles ut. Derfor var mangelen på den 12. mannen som var så viktig for gestaposjefen Kurt Stage. Han fikk ikke fred før han fikk se Baalstads død eller levende, fortalte Meyers.

 

På bildet: Jonathan Rhys Meyers            Foto: René Zografos/Kulturdrops.no

 

Vi har sett mange norske krigskildringer på det store lerretet de siste årene. Noen av de største suksessene i norsk film som Max Manus og den fortsatt aktuelle Kongens Nei har gjort inntrykk på hundretusener av norske publikummere, det tror jeg også denne vil gjøre. Filmen har et actionpreget anslag og vi blir sugd inn i dramaet umiddelbart. Foto er vakkert , kaldt og er norgesreklame på sitt beste. Ikke minst blir dette magisk når det hele akkompagneres av Christophe Becks musikk, som er kjent fra tegnefilmen Frost.

 

Harald Zwart fortalte meg at de hadde brukt ca 40 dager på selve opptakene, og det er faktisk kort tid i filmsammenheng. Med tanke på de store utfordringene som den nordnorske naturen har å by på vinterstid, med sprengkulde og nesten fravær av dagslys, så er det intet mindre enn imponerende. 

Skuepillerdebutanten Thomas Gullestad som Jan Baalsrud var jeg i utgangspunktet litt skeptisk til med hans lille erfaring, med det var helt unødvendig. Faktisk er Gullestad med på å løfte denne filmen til noe helt spesielt, for når alt kommer til alt så handler denne filmen like mye om medmenneskelighet som om krig. Jeg vil også løfte frem Jonathan Rhys Meyers som er eminent i som rolle som gestaposjef. Han lærte seg tysk bare for denne rollen. Også søskenparet Gudrunn og Marius Grønnvoll  spilt av Marie Blokhus og Mads Sjøgård Pettersen er som skapt for rollene. Det er faktisk sjelden jeg har sett så god casting som dette i en norsk film. Her skal Zwart og de castingansvarlige ha all honnør.

Jeg synes kanskje filmen er i lengste laget, spesielt sekvensene der Baalsrud lå i koia med mareritt, ble skildret vel mye etter min smak. Jeg kunne også tenkt meg å bli kjent med hjelperne i nord, spesielt Gudrunn og Marius, og deres ståsted før Baalsrud kom inn i deres liv, det tror jeg hadde skapt større spenning og frykten for at noe skulle skje med dem ville blitt enda større.

 

Marie Blokhus og Mads Sjøgård Pettersen. Foto: René Zografos/Kulturdrops.no

 

Så bør du se den, ja så absolutt, jeg oppfordret alle til på løpe til kionene 1.juledag. Noen vil kanskje kritisere Zwart for å gjøre filmen for kommersiell, jeg vil heller berømme han for å gjøre nettopp det. Det bør bli en slutt på traust historiefortelling innen norsk film, det må være er lov å formidle på en underholdende måte til seerenes fordel, og nettopp derfor mener jeg denne filmen er severdig, den bør så absolutt bli en ny norsk klassiker helt i toppskjiktet.

 

Jan Baalsrud ble født i Oslo 13. desember 1917 og døde i Kongsvinger 30. desember 1988. Han har aldri beskrevet seg selv som en helt, og har hele tiden ment at det nordnorske folket som hjalp ham er de virkelige heltene. Baalsruds to måneder lange flukt regnes fortsatt som en av de mest utrolige overlevelseshistoriene fra andre verdenskrig. 

 

Les også:

3 Norske kvinner, derfor er vi utro

Meldte fra om lovbrudd, fikk 553.557 kr i bot

HOPPET UT AV FLY UTEN FALLSKJERM

Toppfotballbløffen

Her er verdens dyreste og billigste ferieland

Koster du mer enn 270.000 kroner, er det ikke sikkert du får behandling

Elbiler trenger flere fordeler

Nordmenn er ikke rasister

Verdens beste by

 

Tusen takk for at du leser.

Følg meg gjerne på:

Snapchat: renezografos

Facebook

Instagram

Twitter

Hilsen René, Kulturdrops

#TV #film #kino #kultur #terningkast #niliv #serie #troms #norge #skuespill #underholdning #den12mann #kulturdrops #premiere #anmeldelse 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

TV-serien Jul i Blodfjell er god den, men

Atle Antonsen, Ine Jansen, Trond Fausa Aurvåg, Lene Kongsvik Johansen, Jon Øigarden, Jakob Schøyen Andersen og Kevin Vågenes er blant skuespillerne som skal bekle rollene julekalenderen Jul i Blodfjell.Atle Antonsen, Ine Jansen, Trond Fausa Aurvåg, Lene Kongsvik Johansen, Jon Øigarden, Jakob Schøyen Andersen og Kevin Vågenes er blant skuespillerne i Jul i Blodfjell Foto: Pål Laukli

Jul i Blodfjell
Norsk humorkrimadventserie i 24 deler.
På TV Norge kl. 19.30 daglig og på DPlay
Regi: Lars Kristian Flemmen
Manus: Cristopher Pahle, Martin Zimmer 
Idé: Kjetil Indregard
Med: Atle Antonsen, Trond Fausa Aurvåg, Ine Jansen, Lene Kongsvik, Fridtjov Såheim, Kevin Vågenes m.fl.

Rike Konrad Soot har ikke lenge igjen og samler derfor familien på Blodfjell til sin siste julefering. Meningen er at alle som vil tilbringe julen med han skal få sin del av arven. Problemet er bare det at familien ikke vet at Konrad er styrtrik, og alle takker nei til tilbudet om å feire jul i hele 24 dager sammen med Konrad, men det var før de fikk vite at Konrad hadde en formue på 500 millioner i utlandet. Men så begynner folk å bli myrdet og kampen om arven er i gang. 

Jul i Blodfjell er en mørk, litt spennende og morsom førjulskrim uten så mye julestemning. Men det gjør ikke så mye for dette er bra. Ikke minst er det en haug med kule karakterer som Trond Fausa Aurvåg som tror han er den tøffeste politmannen i verden, men alle skuepillerne her er gode, som en twistpose, alle er ulike, men gode på hver sin måte. Jeg er allerede hektet og skal ikke gå glipp av en eneste episode. Det foreslår jeg at du heller ikke gjør for dette er god underholdning, men det er et men, og det er at episodene er for korte. Jeg vil altså ha mer!
Anmeldelsen er basert på de første to episodene i serien.
 
#TV #film #kultur #terningkast #jul #serie #TVN #norge #skuespill #underholdning #juliblodfjell #kulturdrops #TV-serier

 
 
 

Gled deg til denne TV-serien

2 BROTHERS PICTURES
For Itv
LIAR
EPISODE 1
Pictured: JOANNE FROGGATT as Laura Nielson AND IOAN GRUFFUDD as Andrew Earlham.
Photographer JOSS BARRATT
This photograph is (C) iTV and can only be reproduced for editorial purposes directly in connection with the programme or event mentioned above. Once made available by ITV plc Picture Desk, this photograph can be reproduced once only up until the transmission [TX] date and no reproduction fee will be charged. Any subsequent usage may incur a fee. This photograph must not be manipulated [excluding basic cropping] in a manner which alters the visual appearance of the person photographed deemed detrimental or inappropriate by ITV plc Picture Desk. This photograph must not be syndicated to any other company, publication or website, or permanently archived, without the express written permission of ITV Plc Picture Desk. Full Terms and conditions are available on the website www.itvpictures.com
For further information please contact:
Patrick.smith@itv.com 0207 1573044

På HBO ligger det en juvel av en TV-serie 

MEDVIRKENDE
Joanne Froggatt, Zoe Tapper, Ioan Gruffudd, Warren Brown

HBO, 2017

I TV-serien Liar får vi historien om en kveld som forandrer livet til Laura Nielson(spilt av Joanne Froggatt/Downtown Abbey) og Andrew Earlham for alltid. Laura er en dyktig og engasjert lærer som nylig har blitt singel, og som er usikker på om hun skal begynne å date igjen. Andrew er en kjent kirurg og faren til en av Lauras elever. En gryende tiltrekning fører til en date, men ingen av dem forstår fullt ut konsekvensene det skal få for dem selv og familiene deres at de møttes. Sannhet og konsekvens går hånd i hånd i en spennende og fengslende thriller som utforsker begge sidene ved et forhold og begges side av sannheten. Men hvem av de snakker sant?

Les også: James Bond stoppet Norsk storfilm

Det spesielle med Liar er at man får en forkjærlighet med begge parter vedrørende en mulig voldtektssak. Hvilken part som ljuger eller snakker sant vet vi ikke før mot slutten. Underveis tar vi seere part i saken, men skifter mening om hvem som faktisk snakker sant oftere enn man hadde trodd.

Dramaturgien er stigende og holder seg gjennom hele serien. Og vi får overraskelser underveis. Vi snakker altså om en TV-serie i ypperste klasse der alt er på plass, både på manussiden og ikke minst, briljant og troverdig skuespill. Gled deg til denne.

Les siste nytt:

Les også:

3 Norske kvinner, derfor er vi utro

Meldte fra om lovbrudd, fikk 553.557 kr i bot

HOPPET UT AV FLY UTEN FALLSKJERM

Toppfotballbløffen

Her er verdens dyreste og billigste ferieland

Koster du mer enn 270.000 kroner, er det ikke sikkert du får behandling

Elbiler trenger flere fordeler

Nordmenn er ikke rasister

Verdens beste by

TNT-fansen er skuffet, legg ned bandet og gå til psykolog

Tusen takk for at du leser.

Følg meg gjerne på:

Snapchat: renezografos

Facebook

Instagram

Twitter

Hilsen René, Kulturdrops

#TV #film #TV-serier #kultur #terningkast #HBO #serie #UK #norge #skuespill #underholdning #liar #kulturdrops

 
 

Vikingane Flopp

Fra venstre: Nils Jørgen Kaalstad, Kåre Conradi, Trond Fausa Aurvåg og Silje Torp. Foto: NRK/Via film

Sesong 2 av Vikingane har dessverre lite nytt å by på, men så var også fallhøyden stor etter den gode første sesongen

Regi: Jon Iver Helgaker og Jonas Torgersen.

Med: Nils Jørgen Kaalstad, Marian Saastad Ottesen, Jon Øigarden, Kåre Conradi, Silje Torp m.fl.

Sendes på NRK og NRK nett-TV


Vi er tilbake i hverdagen i Norheim der plyndring og voldtekter er dagligdags tema.

Jeg hadde virkelig gledet meg til den nye sesongen av Vikingane, men må innrømme at skuffelsen er stor.

Da jeg kom halvveis i sesong 2 av Vikingane og fortsatt ikke hadde trukket på smilebåndet, så lurte jeg på hvorfor denne sesongen i det hele tatt ble laget. Riktignok likte jeg sesong 1 så godt at jeg like godt ga serien nummer 6 på terningen. Hovedgrunnene til det var et briljant manus, nytenkende dialoger og absurde hendelser. I sesong 2 får vi fortsatt mye av det samme og det er nettopp det som er problemet. Vi ler ikke av de samme vitsene om igjen når de gjentas flere ganger. Vi har nå fått så mye sjending, så når dette igjen skal få i gang lattermusklene våre i denne nye sesongen så får det motsatt virkning, vi må kunne forvente nye grep som skal trigge oss, men de er det dessverre få av.

Sesong 2 er dessverre betydelig mer forutsigbart og kjedeligere enn sesong 1. Som for eksempel Dum og Dummere 2- anolgien er et bevis på, der Orm, Rufus og Liv går rundt i to måneder for å komme til Roma for så å innse at de ikke er langt fra hjemmet sitt i Norheim. Dette har vi sett før, og ledd av før, og det er altså ikke morsomt igjen. Og at dette blir brukt som anslag i serien kan tyde på idétørke.

Det ser ut som det er en påkostet produksjon denne sesongen med flere folk på castinglisten, samt mange viking props og vikinskip, men dyrere betyr altså ikke nødvendigvis bedre. Foto, kostyme, musikk og location er spot on og all honnør skal gis til de som har ansvaret for å skape den rette stemningen i serien, så det er ikke her det skorter.

Jeg roste også godt skuespill av de sentrale aktørene i forrige sesong, sånn sett leverer de fleste en god prestasjon også denne sesongen.  Igjen vil jeg trekke frem Kåre Conradi som Orm og Trond Fausa Aurvåg som Rufus samt den skumle Jon Øigarden som Jarl Varg, disse briljerer i sine roller, og sånn sett er det severdig. Men det er dessverre ikke alle som briljerer. Et eksempel på hvor varierende skuespillerprestasjonene er, ser vi tydelig i episode nummer 2 der Frøya(spilt av Silje Torp) på suveren og troverdig måte truer Liv (spilt av Kristine Riis) med kniv, mens Riis ikke behersker det helt essensielle med å befinne seg i en dialog og samtidig være tilstede i handlingen. Mulig dette skyldes at Silje Torp befinner seg i en helt annen skuespillerliga enn Riis der hun briljerer som tøffe Frøya, men likevel burde vi forvente at de som blir castet til en slik påkostet storsatsing kunne prestere og reagere ut i fra situasjonene de skal befinne seg i. Det er altså lett å se forskjellen på de som prøver å være morsomme i sitt skuespill, som Riis, og på de som faktisk kan skuespillerhåndverket  som Fausvåg, Torp med flere.

Les også: Lattergaranti for briljante Vikingane

Alt i alt ble dette en kjedelig affære med repeterende- vitser og situasjoner. Jeg hadde med glede ventet et ekstra år der manusforfatterene kunne brukt mer tid på å finne tilbake til de briljante dialogene og humoristiske innfallsvinklene. Dessverre ble det ikke sånn og da blir det som det blir. En svak treer på terningen denne gangen.

 

Les også:

HOPPET UT AV FLY UTEN FALLSKJERM

Toppfotballbløffen

Her er verdens dyreste og billigste ferieland

Dette kan koste deg dyrt når du er i utlandet

Mini lanserer sin største bil noensinne og lover knallpris på hybrid-utgaven

Koster du mer enn 270.000 kroner, er det ikke sikkert du får behandling

Reale menn voldtar ikke

Elbiler trenger flere fordeler

Nordmenn er ikke rasister

Verdens beste by

Tusen takk for at du leser.

Følg meg gjerne på:

Snapchat: renezografos

Facebook

Instagram

Twitter

Hilsen René, Kulturdrops

#TV #film #TV-serier #kultur #terningkast #nrk #serie #viking #vikingane #norge #norheim #skuespill #underholdning #3 #kulturdrops

KONGOSAKEN BLIR SPILLEFILM

Marius Holt skal regissere filmen Mordene i Kongo

Bare én dag etter at Joshua French er løslatt får vi vite at Kongohistorien blir spillefilm

Her er hva som kommer frem i den helt ferske pressemeldngen: Våren 2009 krysser de to nordmennene Joshua French og Tjostolv Moland grensen til Øst-Kongo. Få dager seinere spres nyheten om at deres innleide sjåfør er funnet drept. Etter flere netter på flukt i den mektige kongolesiske jungelen, pågripes de to og dømmes til døden. Kjent som «Kongosaken» utvikler de skjebnesvangre hendelsene i Kongos jungel seg til en politisk og diplomatisk betent symbolsak som lenge synes uløselig. Nå blir historien spillefilm. 

Tittel: Mordene i Kongo
Regi: Marius Holst
Manus: Nikolaj Frobenius
Produsent: Friland Produksjon Distributør: Nordisk Film Distribusjon Genre: Drama

Premiere: 2018 

I rettssaken som fulgte hendelsene i Kongos jungel i mai 2009 dømmes French og Moland til døden for drapet på sin sjåfør, men også for spionasje på vegne av en fremmed makt. Staten Norge blir i rettssaken anklaget for å ha sendt Moland og French på spionoppdrag i Kongo, og det fremmes krav om 500 milliarder dollar i erstatning.

Mordene i Kongo blir en fortelling om både hovmod og sterke lojalitetsbånd. Når Tjostolv Moland etter fire lange år i fengsel blir funnet død på cella, mistenkes Joshua French for drapet på sin beste venn. I møte med den nedbrutte Joshua French tar filmen oss med på en reise tilbake til en gåte som har vært gjenstand for alle slags spekulasjoner. Det er en historie om to verdener som kolliderer, hvor distinksjonene mellom rett og galt settes på prøve.


Regissør Marius Holst gikk ut av International Film School i London i 1990. Han startet sin karriere med å lage kortfilmen Besøkstid, en film som vant priser både i Norge og Storbritannia. Hans første spillefilm, 10 kniver i hjertet, vant Blue Angel Prize på filmfestivalen i Berlin i 1995. 

Distributør blir Nordisk Film som er en del av Egmont. Nordisk Film har tidligere distribuert filmer som Kon-Tiki, Max Manus, og Hodejegerne.

Les også:

Hvor mange syklister skal dø før politikerne tar til vettet?​

Amerika er et sykt land - God bless America

Her er verdens dyreste og billigste ferieland

Dette kan koste deg dyrt når du er i utlandet

Koster du mer enn 270.000 kroner, er det ikke sikkert du får behandling​

Derfor er vi utro

Verdens beste by

Tusen takk for at du leser.

Følg meg gjerne på:

Snapchat: renezografos

Facebook

Instagram

Twitter

Hilsen René, Kulturdrops

     kulturdrops.no

#kongo #french #norge #film #fri #kulturdrops #kultur #norskfilm #holst #kulturdrops

 

Alle vil se denne norske klassikerenAlf Prøysens stemningsfulle julefortelling om Snekker Andersen og Julenissen ble sett av hele 90.000 I helgen og det er fortsatt lenge til jul

 

- Det er fantastisk å se at så mange flokker seg rundt Prøysens historie, og nå også i kinoformat, sier produsent Martin Sundland i Fantefilm som også har glede av mye god tilbakemelding fra publikum.
 
- Det er hyggelig å få bidra til å spre varm og ekte julestemning for hele familien i en ellers hektisk førjulstid og å se at så mange virkelig liker filmen. Publikums tilbakemelding tyder på at Trond Espen Seim er som skapt for rollen som Snekker Andersen og at Anders Baasmo Christiansen er den perfekte Julenissen! sier Sundland.
 
 
Det virker som folk ønsker seg god norsk julefilm i klassisk stil, og personlig vet jeg ikke om noe bedre enn en gammeldags norsk julefeiring. Derfor tror jeg filmen treffer nordmenn rett i hjerterota. Og flere sånne filmer tror jeg det norske publikummet ønsker seg.
Snekker Andersen og julenissen, som fikk terningkst 5 på Kultudrops.no's filmanmeldelse, kan bli en gedigen kassasuksess om de gode seertallene fortsetter helt frem til jul. Det blir spennende å følge fortsettelsen, men så langt er det bare å gratulere Snekker Andersen og julenissen med suksessen.
 
Les også:
 
 

Snekker Andersen og Julenissen = Gammeldags norsk julestemningSnekker Andersen og julenissen er en kjent og kjær barnebok av Alf Prøysen. Nå er historien blitt til en koselig familefilm som gir deg god gammeldags julestemning.Kinofilm: Snekker Andersen og Julenissen
Premiere: 11, november
Regi: Terje Rangnes.
Skuespillere: Trond Espen Seim, Anders Baasmo Christiansen, Ingeborg Sundrehagen Raustøl, Johanna Mørck, Erik Hivju.
 
Snekker Andersen ønsker å gi barna en skikkelig god jul med nisse og fine gaver, men fru Andersen er lei av at den litt klønete Snekker Andersen gjør så mange feil i juleforberedelsene, så hun ber han om å tone ned juleforberedelsen og i hvert fall ikke kle seg ut som nisse. Snekker Andersen lover henne dette, men så møter han den ekte julenissen...

Filmen, som er innspilt i Romania, er en riktig koselig julefilm som du kan se med hele familien. Filmen har ingenting skummelt i seg, og tvert i mot opplever vi gammeldags koselig jul sånn som det var før i tida.

Når det gjelder skuespill så overrasker det meg at de snakker dialekt i filmen i og med at dette ikke er konsekvent. De burde altså enten øvet på skikkelig Hedmarks-dialekt eller latt være. Ellers er karakterene veldig fine, men det er Trond Espen Seim, som snekker Andersen som bærer filmen. Han er overraskende bra som koselig julefantast.


 

Alle som har lest boken vet at det ikke skjer så mye i denne historien, og det er klokt å korte ned filmen til å vare kun 1 time og 10 minutter. Likevel er det noen søvndyssende perioder i filmen, som da Snekker Andersen besøker nissefamilien, og kanskje den ikke burde vært laget for det store lerretet, men heller som en litt kortere TV-film.

Men alt i alt er dette en varm fin familiefilm om godhet og et lite dryss magi, som garantert vil gi deg en god gammeldags norsk julestemning.

Les også:
 
Tusen takk for at du leser.
Følg meg gjerne på:
Snapchat: renezografos
Hilsen René, Kulturdrops

#snekkerandersen #film #filmtips #jul #kulturdrops #julenissen

Knallsuksess for Vikingane 

Over en million har sett første episode av TV- serien Vikingane til nå

I nåtidens mediesamfunn, er dette ekstremt gode seertall fordi TV-kanalene konkurrerer blant annet med dataspill og streamingkanaler som HBO og Netflix.
 
Serien, hadde først premiere på nett-TV der alle 6 episodene er lagt ut for publikum. Vikingane hadde «premiere» på vanlig lisens-TV på NRK1 fredag 21. oktober.
Det er totalen av nett-TV, lisens-TV og repriser som totalt har gitt NRK litt over én million seerne
 

Vikingane fikk terningkast 6 av Kulturdrops,no les hele anmeldelsen.

- Seertallet på Vikingene må sies å være høyt. Første episode har hatt høye tall både på nett og via de lineære publiseringene, noe som har gitt serien en total skjermrating på over en million.  I denne "millionklassen" er serien i godt selskap med andre aktuelle titler som Side om side og Nobel, sier medieforsker i NRK, Håkon Lund Sørensen
 
 
Kommer snart på Kulturdrops: Stort intervju med Kristine Riis fra Vikingane
 
Les også:

 

Tusen takk for at du leser.

Følg meg gjerne på:

Snapchat: renezografos

Facebook

Instagram

Twitter

Hilsen René, Kulturdrops

#Johaug #doping #langrenn #kulturdrops 

Stjernekamp: Finaledeltakerne er klare

Foto: René Zografos/Kulturdrops.noI kveld var siste sjanse for deltakerne å gi sitt for å sikre seg en finaleplass. Og for en semifinale vi fikk! Fest, dans og fyrverkeri er vel en passende beskrivelse. De to deltakerne som sikret seg de to finaleplassene til neste lørdag var Knut Anders Sørum og Nicoline Berg Kassin. Håvard Bakke (avbildet) gikk dessverre ut, men med stor stil. 

Gratulerer så mye til begge!

Her er litt fra kvelden:

Danseband:

Håvard, startet knallsterkt ut med Ole Ivars-låten Kalle Med Fela. Klokt låtvalg. Selv jeg, som ikke er spesielt interessert danseband, syntes dette var forfriskende bra. Fortjent trampeklapp fra publikum.

Nicoline, syntes jeg i utgangspunktet, kunne valgt en annen låt fordi denne låten er litt lovtemp og trist i utrykket. Samtidig er dette en låt man gjerne skal synge med en livshistorie bak seg. Når det er sagt så formidlet hun låten godt, og utrykksmessig perfekt med sitt såre og lit triste lengtende ansiktsutrykt. Men som Mona  Riise sa. - litt sukkersøtt.

Knut Anders, synes jeg også har valgt en litt anonym låt, og med den stemmeprakten han har, så kunne han med fordel valgt en vokalmessig mer utfordrene låt. Det ble litt kjedelig for meg dette, men bevares; vel utført.

 

Les også: Stjernekamp-deltakerne vasser i jobbtilbud

 

EDM

Jeg trodde aldri Håvard skulle prestere i denne sjangeren, men den mannen overrasker til stadighet. Igjen et klokt låtvalg med Avicii låta Waiting For Love, som passer stemmen hans godt. Han synger bedre uke etter uke, og innfrir igjen.(PS. Mona Riise: slutt å kopier sitatene mine:)Men så var det dansen da. Vel, det var ikke så mye dansing og på en EDM-låt bør det være trøkk hele veien. Mot slutten der i mot så var det høy, høy partyfaktor.

Nicoline, har valgt smart med låta Dont Let Me Down. Låta går vokalmessig fra veldig dypt til høyt, og er derfor veldig utfordrene. Stemmemessig så slet hun litt i det høyeste partiet mot slutten, og det gjør hun normalt ikke. Da jeg møtte henne for et par dager siden var hun litt syk, og det er nok noe av grunnen. Dansemessig er hun rå, og leverer et fyreverkeri uten like. Denne jenta er blant de største talentene vi har her i landet.

Knut Anders, synger helt rått, og på låta Euphoria gjør han intet unntak. Han stoler på at stemmen alene skal levere budskapet, akkurat som om en pastor skal preke sine meninger med overbevisning til folket. Det var altså null show, null dans, bare Knut Anders. Holder det? Ja, bevares, dette er råbra. 

Les også:

Stjernekamp-deltaker: Én artist har hele pakka og tar hjem seieren

Terningkast 6 til Vikingane

James Bond stoppet norsk storfilm

Johaug-saken: Nå viser svenskene sitt sanne jeg

 

Følg med på Stjernekamp-uka på Kulturdrops.no frem til finalen 29. oktober. Jeg kan love deg nyheter, bilder og kuriositeter helt fram til finaledagen.

 

Tusen takk for at du leser.

Følg meg gjerne på:

Snapchat: renezografos

Facebook

Instagram

Twitter

Hilsen René, Kulturdrops


 

#stjernekamp #kulturdrops #NRK

 

Stjernekamp-deltaker: Én artist har hele pakka og tar hjem seieren

Foto: René Zografos/kulturdrops.no

 

Stjernekamp-deltakerne om hvem som vinner hele sulamitten

- Jeg var milt sjokka forrige helg da Jonas røyk ut, sier Håvard Bakke ydmykt om forrige lørdags sending. Personlig så hadde jeg ett mål, og det var å unngå å ryke ut første kvelden. Jeg er ikke redd for å bli stemt ut nå. Nå er jeg altså i en semifinale, og det betyr at jeg får opptre i alle programmene uansett hvordan det går, fordi alle skal på scenen igjen i selve finalen. 

"Nicoline danser ræva av meg, og Knut Anders synger fletta av meg", Håvard Bakke

Les også:

Men hvem vinner hele greia da, Håvard? 

- Nicoline danser ræva av meg, Knut Anders synger fletta av meg. Men nå er det bingo fordi det kommer an på hva vi gjør med låtvalg og med selve opptredenen. Men Nicoline vinner finalen fordi hun har hele pakka.

Håvard Bakke tror Nicoline Berg Kaasin vinner Stjernekamp

LES OGSÅ: STJERNEKAMPFINALEDELTAKERNE ER KLARE

De to andre semifinalistene er mer tilbakeholdne med å velge en klar vinner.

Mens Nicoline Berg Kaasin mener at begge gutta er gode og at hun heier på dem begge, så er Knut Anders Sørum enig at det er vanskelig å tippe en vinner nå.

- Nå er det tre av oss igjen, og alle tre har sine kvaliteter, styrker og svakheter på forskjellige felt. Så det blir spennende å se hva publikum mener er viktigst til slutt, sier han.

Les også: Stjernekamp-deltakerne vasser i jobbtilbud

 

Her er kveldens sjangere og låtvalg:

Danseband

Nicoline Berg Kaasin: Tusen biter (Bjørn Afzelius)

Knut Anders Sørum: Höga Berg, Djupa hav (Vikingarna)

Håvard Bakke: Kalle med fela (Ole Ivars)

 

EDM (Electronic dance music)

Nicoline Berg Kaasin: Don´t let med down (Chainsmokers)

Knut Anders Sørum: Euphoria (Loreen)

Håvard Bakke: Waiting for love (Avicii)

Følg med på Stjernekamp-uka på Kulturdrops.no frem til finalen 29. oktober. Jeg kan love deg nyheter, bilder og kuriositeter helt fram til finaledagen.

 

Les også:

Elbiler trenger flere fordeler

James Bond stoppet norsk storfilm

Dette er verdens mest hundevennlige by

Er Norge dårligst i verden på service?

 

Tusen takk for at du leser.

Følg meg gjerne på:

Snapchat: renezografos

Facebook

Instagram

Twitter

Hilsen René, Kulturdrops


 

#stjernekamp #kulturdrops #NRK

Lattergaranti for briljante VikinganeFor en tid tilbake skrev jeg om manglende innovasjon i TV-bransjen. Nå har NRK svart med å levere en serie som er noe av det snodigste, men også det morsomste jeg har sett på lang tid

 

TV-serie: Vikingane i 6 episoder
Premiere: På NRK nett TV 14.oktober, og på NRK1 21.oktober
Regi: Jonas Torgersen og Jon Iver Helgaker 
Skuespillere: Kåre Conradi, Silje Torp, Trond Fausa Aurvåg, Nils Jørgen Kaalstad, Kristine Riis, Marian Saastad Ottesen, Henrik Mestad, Øystein Martinsen, Jon Øigarden. Mads Jørgensen og Mikkel Bratt Silset. 
 

Serien det er snakk om heter Vikingane og har premiere på NRK TV (nett-TV) 14. oktober. Første episode vises på vanlig lisens-TV på NRK1 21.oktober.

TV-serien er et humoristisk drama fra vikingtiden. Året er 790 og sjøveien sørvestover er akkurat blitt oppdaget. Vikingane begynner som hvilken som helst eventyrserie og kunne vært tatt ut fra en episode med Game og Thrones eller serien Vikings. Men det hele brytes fort opp med morsomme dialoger som starter allerede på veien hjem fra vikingtokten der de både har plyndret og voldtatt. Vikingene tar med seg Rufus fra Roma hjem til Noreg fra en tokt. Rufus er en selvhøytidelig skuespiller som mener at alle bør ha like rettigheter.

Når så høytidelige Rufus kommer til landsbyen Norheim, starter han sitt liv som trell, og det er alt annet enn et luksusliv. Men etter hvert finner Rufus en beundrer og likemann i høvdingens feige og undertrykte bror, Orm. De to tar landsbyen i en ny kurs. Men å prioritere kunst foran krig og vold skal vise seg å bli utfordrende for innbyggerne i vikinglandsbyen.

Les også: James Bond stoppet norsk storfilm

 


 

Les også: Therese Johaug-saken: Bødlene står klare

Vikingane er både nyskapende og unik som serie i en ellers ganske så passiv humortørke på norske mediekanaler. Riktignok har vi fortsatt noen morsomme komiserier gående, som for eksempel. Costa del Kongsvik, men faktum er at prompehumoren til Brille-gjengen for lenge siden er ganske så passé. Likevel velger flere TV-kanaler å publisere de samme type programmene med de samme komikerne år etter år.

I serien Vikingane, som kommer i seks episoder, lover regissørene og skaperne av serien, Jonas Torgersen og Jon Iver Helgaker, en ny episk serie der de små problemene i vikinghverdagen kommer i fokus. Og de innfrir så til de grader! Her snakker vi komedie av høy standard og noe nytt som vi ikke har sett maken til her i landet. Her er det kvalitet hele veien, en komiserie som har autentiskhet, episk dramatisk filmmusikk, seriøsitet, tidsriktig location, briljante dialoger og meget godt skuespill. Og det viktigste av alt, den er veldig morsom! Herregud så mye de må ledd på settet under innspillingen, og om det blir noe neste gang; om det blir en ny sesong, så vil jeg være med selv om jeg så måtte betale for det. Jeg kan til og med spille Trell, bare for å være med på opplevelsen.

Og når vi først er inne på det, NRK. Jeg vil ha mer, mye mer i form av flere sesonger med denne briljante TV-serien som Vikingane faktisk er. Nå gjenstår det bare å gratulere alle involverte med å ha laget den beste humor TV-serien på norske skjermer på lang lang tid. Dere har gjort en fantastisk jobb.

Les også: Ja til Kongens Nei

 

Fakta om Vikingane: 
 
"Vikingane" tar for seg den harde virkeligheten i vikingtiden, i humoristisk kontrast til moderne hverdagsproblemer vi kjenner fra i dag. Det er nok av små og store utfordringer som oppstår i Norheim, mellom tokt og plyndring, maktkamper, kjønnsroller i endring, sjalusi, kjærlighet og gamle tradisjoner det blir satt spørsmålstegn ved.
 

Serien Vikingane er spilt inn på Avaldsnes, Karmøy i Rogaland, ved Vikinggarden som ligger der.

Filmmusikken: Johannes Ringen er komponist og arrangør som har jobbet på store prosjekter i Norge og i utlandet. Han har vært tilknyttet prosjekter som Furious 7, The Avengers, Hawaii Five-O, Død snø, Børning, Ragnarok, Bølgen m.fl. For Vikingane har Ringen vært i innspilling med KORK.

Bakmenn 1: Jonas Torgersen og Jon Iver Helgaker har både idé, manus og regi på serien.

Bakmenn 2: Anders Tangen i Viafilm og Øyvind Thoen i NRK Humor, er produsenter.

Anmeldelsen er basert på de to frøste episodene som jeg har hatt tilgang til. 

  

Les også: En av de beste TV-seriene som går nå

 

#kulturdrops #viking #film #TV-serier

Tusen takk for at du leser.

Følg meg gjerne på:

Snapchat: renezografos

Facebook

Instagram

Twitter

Hilsen René, Kulturdrops

 

Les også:

Her er verdens dyreste og billigste ferieland

Dette kan koste deg dyrt når du er i utlandet

Da jeg badet med alligatorer i Florida

 


 

James Bond stoppet norsk storfilmRegissør Erik Poppe om hvordan James Bond stoppet Kongens Nei, om nye prosjekter og om sjansen til å vinne Oscar

- Målet nå er at så mange av Oscar-akademiets medlemmer får sett Kongens Nei, sa Erik Poppe da jeg møtte han på filmkaféen forleden dag.

- Men jeg som regissør må også være tilgjengelig der borte. Vi har dessuten fått den sterkeste publisisten i USA som har et rekordantall med nominasjoner bak seg. De som lagger PR og Buzz, bruker alle sine krefter på denne filmen nå. Om vi når hele veien er opp til konkurrerende filmer og de har jeg ikke sett noen av ennå. Men på en lukket visning av Kongens Nei i Haugesund, og reaksjonene vi fikk der, så ga det en god pekepinn på at vi har en bra film med oss. Men hvordan det går til slutt er vanskelig å spå. Jeg har også vært gjennom dette før, med filmen Havaii Oslo som også var nominert, så det er en god erfaring å ha med seg. Da hadde jeg verken agent eller noen forbindelser med USA. Nå har jeg alt dette på plass. At skuespilleren Jesper Christensen er med i filmen, kjent fra James Bond, er også positivt der borte.

LES OGSÅ: EKSTREME SEERTALL FOR KONGENS NEI

Ballen har begynt å rulle for meg, men jeg har stoppet ballen

Man skulle tro Poppe nå velger seg toppjobber i Hollywood med så mye suksess han har hatt til nå, men han sier nei til det meste.

- Jeg har brukt de siste årene til å takke nei til prosjekter, ikke avvise men stort sett så har jeg bedt min agent å sile ut ting, så jeg ikke får tilsendt alt mulig. Et prosjekt ble nesten noe av, men ble stoppet av finanskrisen der borte.

- Vi hadde også tenkt på å flytte dit, men å bo i Los Angeles frister ikke. Så da får jeg heller velge enn annen modell med å reise frem og tilbake.

- Ballen har begynt å rulle for meg, men det er jeg som har stoppet ballen. Det er på grunn av at jeg er i kategorien filmmaker, ikke direktor for hire. Det betyr at jeg ønsker å være tidlig med i filmen og med på hele reisen. Jeg ser kolleger som reiser over som regissører, og som gjør ofte uinteressante filmer, det har ikke jeg behov for.

Poppe har nå kommet i posisjonen at han kan lage de filmene han ønsker i Norge, men også ute i Europa.

- Både franske og engelske produksjonsselskaper ønsker å hyre meg til sine prosjekter, så å dra til USA for å gjøre noe som produsentene sitter og har hele eierskapet og styring i, og som sier ja ja, du er filmmaker, men likevel gjør vi det sånn som jeg sier, det er ikke interessant, sier Poppe som allerede har sagt ja til en ny film som han ikke kan si for mye om ennå. Men film tar tid å lage, så ikke vent deg noe nytt fra Poppe med det første. Kongens Nei er den raskeste filmen han har laget og den tok ham bare tre år å lage.

Denne gjengen ble stoppet av James Bond. Erik Poppe, bøyd foran de andre                               Foto: René Zografos/kulturdrops.no


Poppe har også blitt tilbudt TV-serier, men har også avvist disse.

- Jeg ønsker ikke å gå inn i sesong fem i Homeland eller sesong fire i en annen serie. Det har jeg vært veldig tydelig på. Jeg går ikke inn i en serie som allerede har startet.

Nå forlater jo alle spillefilmen og satser på serier. Da tenker jeg det er interessant med spillefilmer. Nå produseres det så vannvittig mange serier og jeg registrerer også et tretthetsstrekk på disse seriene. Men det viser seg også at serier ikke trekker vekk folk fra kinoene, men at de lever godt sammen. Jeg har også kontakt med selskaper som Amazon hvor jeg har fått en ganske bra frihet til å leke litt med dem hvis jeg får tid. Og da er det snakk om TV-serier, men det kan også være spillefilm.

Veien fra VG-fotograf og filmskole i Sverige til anerkjent regissør har faktisk vært ganske kort for Erik Poppe.

- Først så lage jeg mye musikkvideoer mens jeg studerte på filmskole i Sverige. Med en Peter Gabriel video fikk jeg en MTV-pris. Da ble jeg plutselig dratt opp i øvrig selskap med en gang. Da ble det flere musikkvideoer med Van Halen, R.E.M. osv. Etter det gikk jeg inn i reklamefilm ordentlig. Norge var på den tiden veldig lekne på reklamefilmer. Men etter hvert så ble jeg med på å utvikle spillefilmer.

 

Les: Anmeldelsen av Kongens Nei

 

Så hva er den beste spillefilmen du har sett?

Du skal  ikke spørre folk om det, for da er det noen som alltid jåler seg med ekstremt smale filmer som ingen har sett. Men jeg kommer nok ikke unna at jeg også har en filmfavoritt som svært få har sett, eller forresten to filmer. Den første er Francouis Truffaut sin film Ulvegutten, og den andre filmen heter De 400 Slagene, og den har jeg faktisk også vist til folk nå i nyere tid, da er responsen som oftest overveldende.

 

Løvekvinnen burde vært barnefilm

Om fremtiden til Norsk film så er Poppe svært så positiv.

- Norsk film har tatt seg opp, det må den ha gjort, sier Poppe. For vi har gått fra 3-4 prosent publikum på kino til å ligge mellom 20 og 25 prosent. Det plasserer oss jo sammen med Danmark og Frankrike. Norge kommer virkelig nå. Tenk hvor lite land vi er og hva vi har oppnådd.

Men ikke all norsk film gjør det like bra om dagen som for eksempel Løvekvinnen. Hva synes Poppe om det?

- Det er veldig synd at Løvekvinnen gjør det så dårlig, med så store investeringer. Jeg så den her nå for litt siden, og jeg hadde på forhånd lest så mye fælt om den filmen, så ble jeg egentlig litt lei meg på Vibeke Idsøes vegne, for jeg tenker at, for det første så var den ikke så dårlig, for det andre er den nok heller pakket inn feil, kanskje den heller burde vært en barnefilm. For det er en ganske enkel naiv historie. Hadde de gått ut som barnefilmen Løvejenta i stedet, så tror jeg den hadde vært sett av 150.000 publikummere. Men som nevnt, filmen er ikke dårlig, de har fått mye ufortjent pepper, og jeg er egentlig noe streng. Men det der er synd, sier Poppe som selv aldri selv har ønsket å lage barnefilm.

Men det er en film Poppe derimot skal lage, et prosjekt som har pågått i årevis.

- Det blir et veldig kostbart prosjekt som heter Pornografen som nå er et helt ferdig manus. Og når folk leser det så bare griner de når de gjør det. Det er en film for det store lerret. Den filmen skal ut en dag, vi må få det til en dag.

Opplever knallsalg på denne Elbilen

Kongen av klassiske motorsykler

 

Francouis Truffauts film Ulvegutten er en av Poppes favoritfilmer


Stoppet av James Bond

Under forberedelsene av Kongens Nei fikk Poppe trøbbel med at hovedrolleinnehaveren Jesper Christensen plutselig var opptatt med en annen film.

- Jeg måtte stoppe hele filmen og utsette den et helt år for å så vente på Jesper. Han var nemlig i kontrakt med å gjøre James Bond filmen, Spectre. Han hadde altså en kontrakt om å gjøre James Bond, men de hadde ikke satt en dato ennå, så da kolliderte det plutselig med oss. Men jeg og James Bond-regissør Sam Mendes er på samme agentselskap og jeg møter han på sånne årlige sammenkomster. Så da jeg fikk jeg muligheten, så ba jeg han om viss tjeneste. Og det medførte at Sam Mendes skrev om rollen til Jesper som Mister White fordi jeg ville ha Jesper med naturlig bart i Kongens Nei. Det førte til at Jespers rolle som Mister White i James Bond skulle ha skjegg. På den måten kunne han dra rett fra London til Elverum, rake av seg skjegget, beholde barten og starte filminnspillingen umiddelbart.

- En annen morsom ting under innspillingen er at vi faktisk har filmet Kongens Nei inne på det kongelige slott i Oslo. Jeg tror ikke det noensinne er noen i historien som har fått tillatelse til å gjøre en spillefilm inne på slottet. En dag da vi var der så skulle Jesper, som er svært lik Kong Haakon på utseende, på toalettet og da var det noen lakeier som løpte rundt der nede i gangene som ikke var klar over at Jesper var der, og som plutselig trodde de så Kong Haakon. Da gikk det noen kopper i knas på gulvet.

Nyhet, Intervjuet: Dette er det første intervjuet i en ny serie om aktuelle og/eller kjente personer. i disse intervjuene skal vi komme tett på intervjuobjektene, og kanskje får vi vite hvilke drømmer de har, hvilke planer de har fremover og kanskje de til og med vil røpe en eller annen hemmelighet for oss. Disse intervjuene blir som regel publisert i forbindelse med helger da de fleste av oss har mer lesetid til overs.

Les også: En av de beste TV-seriene som går nå

#kulturdrops #kongensnei #film

 

Tusen takk for at du leser.

Følg meg gjerne på:

Snapchat: renezografos

Facebook

Instagram

Twitter

Hilsen René, Kulturdrops

 

Her er verdens dyreste og billigste ferieland

Dette kan koste deg dyrt når du er i utlandet

Da jeg badet med alligatorer i Florida 

Kjedelig SnowdenIntet nytt under solen i den nye Snowden-filmen
 
Film: Snowden
Kinopremiere: 30. September
Regi: Oliver Stone
Skuespillere:  Joseph Gordon-Levitt, Shailene Woodley, Scott Eastwood, Nicolas Cage, Timothy Olyphant, Melissa Leo, Rhys Ifans og Tom Wilkinson.
 
La meg først si at det er beundringsverdig at Snowden turte å lekke amerikanske etterretningsfiler til media. På den måten fikk vi vite at Storebror Amerika holder et øye med de fleste av oss her i verden. Snowden erkjente at amerikanerne kunne bruke den alvorlige spionparagrafen for å straffe han, derfor er Snowden i dag i asyl i Russland. Men alt dette er informasjon som de fleste av oss visste om lenge før Oliver Stone valgte å lage film om han.

Jeg hadde håpet og trodd vi skulle få innblikk i noe nytt og spennende, og hvis det er sånn at det ikke finnes noe nytt å fortelle så burde man kanskje ikke laget filmen. For dette er på mange måter en dokumentarisk underholdningsfilm med en sann historie på bunn. Men samtidig er det jo sånn at saken trenger oppmerksomhet, ikke minst for Snowden selv, men også for kjæresten hans, hun som lojalt bor sammen med han den dag i dag i Russland, hvis de en dag ønsker å komme hjem.

Og nettopp kjæresten hans kunne vært den røde tråden i filmen, hva tenkte hun om hva Snowden skulle gjøre? Var hun forbannet på han? Var det et alternativ at hun ville gå fra han for godt? Hvordan har hun tilpasset seg livet i Russland? Blir hun spionert på av amerikanerne?

Sacha_3254.NEF
Joseph Gordon-Levitt og Shailene Woodley i Oliver Stones "Snowden" Foto/Copyright: Norsk Filmdistribusjon


Også er det ganske merkverdig at filmen bare handler om tidsrommet før han lekket informasjonen til den kom ut, og ikke om årene etterpå, da han ikke var velkommen noe sted, på flukt fra amerikanske myndigheter. Det kunne det blitt spenning av. Og ny informasjon kunne kastet glans i lyset.

Faktum er at noen mener at Snowden er en superhelt, mens andre roper landsviker. Men er du tilhenger av personvernet, så er nok Snowden et forbilde for deg og mange andre. Debatten om at Snowden burde få komme hjem til USA uten å straffes, er også høyt aktuell. Blant annet er det nå flere lederskribenter for tunge aviser som ønsker han hjem til Amerika ustraffet.

I Norge har Edward Snowden tildelt Norsk Pens Ossietzpris, men han kan ikke hente den i Norge av frykt for å bli pågrepet. Han er også tildelt Bjørnsonprisen.

EN AV DE BESTE TV-SERIENE FOR TIDEN - PLUSS TO ANBEFALINGER TIL

 

Det som også er spesielt i saken er at Edward Snowden får mer anerkjennelse, oppnerksomhet og honnør jo lengre Snowden sitter fast i eksil. På den måten kunne det vært klokt av amerikanerne å gi Snowden en liten symbolsk straff, eller si at at han allerede har betalt sin straff med å være på flukt så lenge som han allerede har vært. Da ville saken om Snowden etter hvert stilnet sakte hen, til begge parters beste.

Jeg er derfor litt tvetydig i anmeldelsen denne gangen. For som film er den ikke god nok, til tider er den gørr kjedelig og nesten søvndyssende. Riktignok er det råflott foto, ok skuespill og noen gøyale virkemidler som er tatt i bruk, som for eksempel et Skype-møte der den ene etterretningsoffiseren blåses opp som gedigen mann og man tror nærnest at han er i det samme rommet mens han samtaler med bitte lille Snowden.

Men samtidig handler filmen om en av vår tids viktigste saker, og det er av stor betydning at Snowden-saken kommer frem i media igjen slik at også nye, som ikke har fulgt saken tidligere, kan forstå hvor viktig denne saken faktisk er for vårt personvern og ytringsfrihet i fremtiden. Derfor bør kanskje du også se den.

Les også: En av de beste TV-seriene som går nå

#kulturdrops #snowden #film

 

Tusen takk for at du leser.

Følg meg gjerne på:

Snapchat: renezografos

Facebook

Instagram

Twitter

Hilsen René, Kulturdrops

TV-bransjen må tenke nytt og ikke bare digge seg selvEtter min mening er TV-kanalene fantasiløse når det gjelder å finne opp nye- samt utvikle eksisterende TV-programmer

Jeg fikk her om dagen en mail fra et castingbyrå som spurte om jeg var interessert i delta på et kjent matlagingsprogram på TV. Grunnen til at de spurte nettopp meg er nok at jeg har skrevet noen kostholds- og kokebøker samt at jeg driver matbloggen Helt Naturlig Mat.

Etter en kort tenkepause bestemte jeg meg for å svare nei. Og grunnene til å droppe dette var flere.

For det første synes jeg sånne kokkeprogrammer er for alvorlige. Mat skal være morsomt og interessant, og ikke så destruktiv med såkalte ?superkokker? som mener de har fasiten på alt, og som ikke gjør så mye annet enn å hive masse salt og sukker i maten for å oppnå smak. Samtidig virker det som at disse matprogrammene er til for å vise hvilke fantastiske evner disse kokkedommerne har, mens de som deltar skal bli hauset opp som amatører innen matlaging. Flere av disse superkokkene er middelmådige etter min mening; Dette kan jeg hevde etter å ha smakt maten de har laget.

For det andre synes jeg disse programmene er kjedelige og nesten identiske. Det er altfor mange av dem og de fleste av programmene burde rett og slett ikke ha livets rett. Jeg må spørre, hvor er innovasjonen i TV-bransjen? Man skulle tro den var på høygir med den konkurransen de møter på nettet, på streamingkanalene og spill. Men i stedet for å utvikle nye programmer, og kanskje bruke litt nye folk på skjermen, så går de i den gamle fella og reproduserer gamle Tv-programmer som  tidligere har hatt gode seertall. Dette er, etter min mening, en dum filosofi. Fordi det er ikke noe annet enn et langt og pinefullt selvmord.

Den tredje argumentet til at jeg ikke ville delta, var at det ikke er nok fokus på gode rene råvarer, dyrevelferd og sunn matlaging. Mye handler i stedet om søte desserter og usunne bakervarer. Samtidig vet vi at vi har ekstrem fedme- og diabetes utvikling her til lands. Mange blir syke av maten vi spiser. Og da blir det helt feil av meg å støtte dette ved å delta i et program som legitimerer usunn matlaging.

Nei, TV-bransjen må tenke nytt og ikke bare digge seg selv i egne programmer med de samme gjestene år etter år. Dette har pågått i evigheter, og folk er oppriktig lei av å se de samme klovnene på TV år etter år. Kom opp med noe innovativt og nytt, så vil folk både delta og se på programmene som lages.

#TV #kulturdrops

Ekstreme seertall for Kongens Nei


Nesten 118 000 valgte seg Kongens Nei som helgens kinoopplevelse. Dermed er Kongens Nei allerede sett av over 126 000 etter første helg på kino med forhåndsvisninger inkludert.

I tillegg var rundt 10.000 tilstede ved den store utevisningen i Slottsparken forrige onsdag. Med denne store interessen for Kongens Nei, har filmen klatret til toppen av åpningshelger for både norske og utenlandske filmer i 2016.

Også produsentene av filmen er fornøyde med suksessen.


- Dette er fantastisk! Vi er svært glade for at det norske folk ser ut til å flokke seg om Kongens Nei, sier produsent Stein B. Kvae som sender gratulasjoner og en varm takk til hundrevis av medvirkende og bidragsytere foran og bak kamera. - Kongens Nei er resultat av et enormt stort teamarbeid, med utgangspunkt i et manus av Jan Trygve Røyneland og Harald Rosenløw Eeg, og under Erik Poppes kunstneriske ledelse. Vi er sikre på at Jesper Christensens Kong Haakon og Anders Baasmo Christiansens tolking av Kronprins Olav vil bli husket i mange år fremover og gleder oss over det som kan bli et langt liv på kino for filmen vår, sier Stein B. Kvae.

Les hele anmeldelsen av Kongens Nei

Over 100.000 solgte billetter er en kjempebragd for en hvilken som helst film. Til sammelikning har de norske filmene Løvekvinnen, med premiere 1. august, blitt sett av snaue 38.000 til nå, mens filmen Magnus, som hadde premiere 2. september, bare er sett av litt over 12.000 publikumere.

Jeg gratulerer med velfortjent suksess til Kongens Nei!

Jeg hadde i forkantan av premieren er lengre prat med Erik Poppe om Oscar-nominasjonen, om veien fremover og om en stor hindring som gjorde at Kongens Nei ble forsinket med over ett år. Hele intervjuet kommer snart på bloggen her.

 

Les også: Dette dør menn av

#kongensnei #kulturdrops #film

 

Ja til Kongens Nei


 

Krigen i Norge bryter ut og kongen står foran valget om overgivelse eller døden

Film: Kongens Nei
Kinopremiere 23. September
Norges Oscar-kandidat
Regi: Erik Poppe.
Skuespillere: Jesper Christensen, Anders Baasmo Christiansen, Tuva Novotny, Sofie Falkgård, Ingrid Ross Raftemo, Magnus Ketilsson Dobbe, Lage Kongsrud, Karl Markovics.
 

Konge, kronprins og menig: Anders Baasmo Christiansen, Arthur Hakalahti og Jesper Christensen      Foto: René Zografos/kulturdrops.no

I det norske Oscar-bidraget, Kongens Nei, møter vi kongefamiliens dramatiske dager da Norge ble invadert av tyskerne der de får ultimatumet; Å overgi seg eller døden.

Norge april 1940. Tyske fly invaderer det norske luftrommet. Krigsskip seiler inn Oslofjorden og de store norske byene blir raskt okkupert. Den norske regjering og kongehuset legger seg på flukt. Samtidig begynner det heftig diplomatisk virksomhet for å få Norge til å overgi seg. Etter tre døgn på flukt nekter kong Haakon og kapitulere, noe som setter det norske kongehus og folket i fare.

 

Tyskerne Pohlman og Brauer i Kongens Nei


Filmen Kongens Nei er en fascinerende skildring av de tre første dagene da Norge ble invadert av Tyskland. Vi møter kong Haakon, spilt av danske Jesper Kristensen som en lekende familiekjær mann. Og sønnen kronprins Olav, spilt av Anders Baasmo Christiansen. Og det er nettopp vurderingene og samtalene mellom far Haakon og sønnen Olav som er spennende å følge med på i denne filmen. Mens Olav er mer opportunistisk og til og med ønsker å verve seg til krigen, så er kong Haakon en mer tenkende og reflektert mann som etter hvert sier ja til å forhandle med tyskerne om en avtale om overgivelse. Diplomaten kongen skal møte, er den tyske ambassadøren Kurt Bäuer, spilt av Karl Markovics. Og nettopp Karl Markovics må nevnes igjen, for han virkelig briljerer i rollen som den febrilske diplomaten som ønsker seg en fredelig løsning på konflikten.

Regissør Erik Poppe gjør denne filmhistorien både troverdig og underholdene, og det gikk virkelig innpå meg da de mektige tyske krigsskipene seilte inn i Oslofjorden denne aprilmorgenen der Blücher ble bombet i Drøbaksundet. Og det var faktisk ikke gitt at Kongens Nei, skulle bli en underholdene film i og med at historien er sannferdig og er derfor bestemt på forhånd som, noe som gjør at regissøren har lite handlingsrom når det kommer til å justere manuset, som for øvrig er skrevet av Harald Rosenløw-Eeg og Jan Trygve Røyneland.

Men Poppe får dette til og han seiler opp, etter min mening, som blant de aller beste filmskaperne i Norge.

Erik Poppe hadde tusenvis av folk involvert i sin nye film Kongens Nei. Her er noen av dem

Som film snakker vi altså om toppkvalitet fra ende til annen, det brukes flere grep for å gjøre filmen både spennende og overdådig. Virkemidler som dramatisk musikk og storslagent fotobruk er bevisst med der det trengs, samtidig blir vi ganske godt kjent med karakterene i historien. Også dialogene tyskerne imellom er med å bygge historien opp til en form for klimaks mot slutten av filmen. Poppe har også klart kunststykket med skape en nerve som klorer seg fast gjennom filmen, en slags spenning på hva som skal komme.

Kongens Nei er en gave til alle nordmenn, og er film som man ønsker å dele med alle de voksne i familien. Om den når opp som vinner av en Oscarstatuett er vanskelig å si, for det kommer også an på konkurrentene som er med. Men god film får du hvis du ser Kongens Nei.

Pluss: Regi, eminente skuespillere, god dramaturgi, godt foto og filmmusikken

Minus: Litt for lang, kunne hatt mer handling og tempo. Hadde ønsket meg en mer storslagen avslutning

Les også:

3 Norske kvinner, derfor er vi utro

Meldte fra om lovbrudd, fikk 553.557 kr i bot

HOPPET UT AV FLY UTEN FALLSKJERM

Toppfotballbløffen

Her er verdens dyreste og billigste ferieland

Dette kan koste deg dyrt når du er i utlandet

Mini lanserer sin største bil noensinne og lover knallpris på hybrid-utgaven

Koster du mer enn 270.000 kroner, er det ikke sikkert du får behandling

Elbiler trenger flere fordeler

Nordmenn er ikke rasister

Verdens beste by

Tusen takk for at du leser.

Følg meg gjerne på:

Snapchat: renezografos

Facebook

Instagram

Twitter

Hilsen René, Kulturdrops

#kulturdrops #film #kongensnei #kulturdrops

En av de beste TV-seriene som går nåAmerican Odyssey er en amerikansk thriller TV-serie som hadde Amerikansk premiere i April 2015. Nå er den kommet som nyhet på Netflix i Norge.

Serien er skapt av Peter Horton, Adam Armus og Kay Foster, og handlingen starter umiddelbart med et uventet attentat i den Afrikanske byen Mali. Det er sjelden jeg blir dratt inn i en TV-serie så raskt som jeg ble i første episode av American Odyssey, der vi får se at Odele Ballard(Anna Friel) og hennes tropp blir beskutt av sine egne på oppdrag i Mali. Det viser seg at et stort amerikansk selskap finansierer islamistiske terrorgrupper og dette kan Ballard bevise gjennom en minnepenn som hun har fått tak i. Som eneste overlevende av attentatet i Mali, starter prosessen med å få henne eliminert. Samtidig får hennes familie hjemme i USA falsk beskjed om at hun allerede er tatt av dage. Her får vi altså servert konspirasjon, spenning, action og drama i en og sammen pakke.

AMERICAN ODYSSEY -- Episode 111 -- Pictured: Anna Friel as Odelle Ballard -- (Photo by: Keith Bernstein/NBC)
Odelle Ballard, spilt av Anna Friel, har ni liv i serien American Odyssey

Pluss: Godt skuespill, sitrende spenning og nye hendelser på på løpende bånd.

Minus: NBC, har besluttet å stoppe med serien etter første sesong. For meg er det helt ubegripelig, men antagelig er det politikk i dette da amerikanerne blir satt i litt dårlig lys. Men som underholdning er dette en kanonbra serie, og faktisk en av de beste Netflix har å by på.

American Odyssey

1 sesong på Netflix

Se traileren: 

Trailer og cast intervjuer:


 

Nå kan Sex- og singelliv fansen glede seg


Sarah Jessica Parker er aktuell med ny komedie på HBO

Sex og Singelliv-stjernen Sarah Jessica Parker er tilbake med en ny komiserie som har fått navnet Divorce.

I rollen som Frances, skal Sarah Jessica Parker spille kvinnen som føler at forholdet med ektemannen har stagnert og derfor forsøker å komme seg ut av ekteskapet.

Etter mer enn et tiår med giftermål og to barn, har Frances bestemt seg for å vurdere sitt liv og sitt anspente forhold med mannen. Men hun merker snart at det å skilles som venner er vanskeligere enn hun hadde trodd.

Sarah Jessica Parker både produserer og spiller hovedrollen i den ti episoder lange komiserien som starter 10. oktober på HBO Nordic. 


 

 

Filmanmeldelse: Magnus kamp mot datamaskinene

Man skulle i utgangspunktet tro at en film om en sjakkspiller vil bli en kjedelig seanse. Så feil kan man ta

Filmen om sjakkstjernen Magnus Carlsen, starter med klare dramaturgiske grep med korte seanser fra sjakkfinalen i Chennai i India mot erkerivalen og fem ganger verdensmester, Wiswanathan Anand. Med et sånt anslag fanges publikum umiddelbart. Deretter går vi tilbake til begynnelsen da Magnus var liten sammen med familien og hvordan talentet hans kom mer og mer til syne. Vi tar del i vanskelighetene han hadde på skolen med å være annerledesbarnet, vi blir kjent med utfordringene hans om selve sjakken og alle de vanskelige tankene han har holdt inni seg.

Historien i filmen er for så vidt todelt, mens vi ser hvordan Magnus strever med å bli bedre i sjakk inklusive alt presset det medfører, så blir vi også kjent med Magnus og familien i deres dagligdagse vanlige liv, denne kontrasten mellom det dagligdagse og sirkuset i sjakkturneringene er glitrende klippet sammen med en god dose av begge deler. Men det som er et spesielt godt grep og som jeg nærmest vil kalle en genigjerning er hvordan regissør Benjamin Ree fokuserer på at erkemotstander Anand bruker mesteparten av tiden på å bruke datamaskiner til å spille for seg, Anand har til og med vært med på å utvikle dataspill, og samtidig har Anand en liten hær av data- og sjakkanalytikere som hele tiden ser på motstandernes spill og hjelper Anand til riktige trekk mens spillet pågår, noe som har tatt Anand til seier gang på gang. Når vi også for vite at Magnus har en mye enklere sjakkfilosofi der han spiller sjakken mer fra intuisjon og hodetenking uten å ha datainnøvde trekk til å hjelpe seg, så bygges historien klokt opp til å bli en kamp mellom mennesket Carlsen og maskinen Anand.

Les også intervjuet med regissør Benjamin Ree om Magnus Carlsen: Det er ensomt å være et geni med indre demoner 

Mange kjenner nok Magnus liv og har fulgt han lenge, men jeg vil likevel si at dette er film man burde se, for den er nemmelig et mesterstykke av en dokumentarfilm vi er vitne til. Grunnen til det er at filmskaperne har laget en film som både fanger og fasinerer. Mens noen muligens vil kritisere filmen for å være for kommersiell, så er det nettopp dette jeg vil fremheve som positivt. For her tar man i bruk alle dramaturgiske grep fra anslaget til sluttsekvensen og det er befriende herlig å oppleve filmskapere som våger å gjøre filmen såpass tilgjengelig for folk flest. For det betyr at filmskaperne har respekt for sitt publikum og at en film er til for å underholde. Og underholdt ble jeg så til de grader. Faktisk kan jeg ikke huske å ha sett en bedre norsk dokumentarfilm. Av den grunn har jeg ingenting å trekke den for. Terningkast 6

Magnus

Regi: Benjamin Ree

På kino nå

Magnus Carlsen: Det er ensomt å være et geni med indre demoner

London, England 20130331.
FIDE Chess Candidates Tournament 2013, London: Magnus Carlsen er igang med dagens sjakk match mot Teimour Radjabov fra Azerbaijan, i turneringens nest siste runde før det avsluttes i morgen.
Foto: Morten Rakke / NTB scanpix

Sjakkgeniet Magnus Carlsen sliter med indre demoner, sier filmregissør Benjamin Ree som nå er aktuell med kinofilmen Magnus

Det er ensomt å være et geni som det Magnus er, forklarer den filmaktuelle Benjamin Ree om sjakkspilleren Magnus Carlsen. Når Magnus kommer på en genial sjakkidé, så tror han at ingen andre vil forstå ham av den grunn holder han ideene inni seg og deler de ikke med noen. Det er disse indre demonene Magnus forteller at han sliter med.

Regissør Benjamin Ree debuterer med sin første langfilm om sjakkgeniet Magnus Carlsen. Han har med over 500 timer med opptak, klippet disse ned til en kinofilm.  I filmen som har fått navnet, Magnus, blir vi kjent med sjakkgeniet allerede som liten gutt. Så følger vi han gjennom livet fra suksess til motgang, personlige ofre, vennskap, familie og ikke minst, hvordan han har blitt verdens beste sjakkspiller med sitt helt unike spill.

- Du skjønner, Magnus er en mer menneskelig og kreativ spiller enn de andre sjakkspillere, sier Ree. Til sammenlikning har erkefienden, sjakkspilleren Wiswanathan Anand, opptil 25 dataprogrammerte åpningstrekk som Anand spiller uvilkårlig, mens Magnus spiller helt annerledes og mer intuitivt. Og det er nettopp det som gjør Magnus sårbar, at når intuisjonen svikter så kan Magnus feile, og det forekommer når han ikke får ro og ikke får konsentrert seg nok. Magnus selv, sammenlikner den sviktende intuisjonen med å kunne et språk, men å ikke kunne klare å sette sammen setningene.

- At Magnus taper, kan også skyldes det store presset han har på seg, sier Benjamin Ree. Når dette presset er blitt for stort, så kan det svikte for ham. Under hans første sjakk-VM, skalv han så mye av nervøsitet at han veltet brikkene på sjakkbordet.

Magnus Carlsens liv har blitt til film takket være den talentfulle regissøren, Benjamin Ree

Magnus blir i sjakkverdenen oppfattet som et moderne ikon og et geni,  og mange mener han har fornyet sjakkspillet. For mens andre i stor grad bruker dataanalyser, tenker Magnus sjakk mer i øyeblikket, og han bruker minimalt med tid på dataforberedeleser. Men det har ikke alltid vært lett for Magnus å tenke utenfor boksen.

- Det er mange som underveis har ment at Magnus har kastet bort talentet sitt med å ikke ha mer disiplin i sitt sjakkspill. Jeg tipper de mener noe annet i dag.

I den premiereklare filmen, som allerede har vunnet gledesprederprisen på filmefestivalen i Haugesund, kommer vi tett på den sjakkintelligente gutten, men hvorfor en gledesprederpris ? til Magnus Carlsen, til en film om en sjakkspiller? Regissøren skyter inn og forklarer.- Ja, mange tror at sjakkspillere bare er tørrpinner, men Magnus er faktisk en morsom fyr. Da vi startet å lage filmen hadde vi på forhånd blitt enige om å snakke på engelsk gjennom intervjuene, men så fort jeg startet å snakke på engelsk så ble Magnus illsint, og jeg ble svært overrasket. Men så sa han at han bare kødda.

 

Noe av det Magnus Carlsen liker aller best er å være sammen med familien

Ree, forteller at Magnus både er imøtekommende, og sosial. Utenfor sjakkspillet og den boblen det er å befinne seg der, så er Magnus faktisk en ganske vanlig fyr. Og ifølge regissøren så har han også andre talenter enn sjakkspill.

- Magnus er kjempesterk, han spiller både basket og fotball. Han liker å spille kort, og å høre på Knutsen og Ludvigsen fordi det minner han om bilturene med familien da han var liten. På fjelltur med Magnus og familien viste han en enorm stayerevne med å bære fotoutstyret mitt til topps da jeg ikke orket å bære mer, sier Ree.

Regissøren nevner også at Magnus har en hukommelse mange er forunt.

- Allerede som femåring, leste han en flaggbok om norske kommuner. Kort tid etter kunne han navnet på dem alle, samt at han visste hvilket flagg som tilhørte hver enkelt kommune.

 

Sivilstatusen til Magnus er fortsatt singel, men Benjamin Ree forteller at Magnus tidligere har ytret ønske om en familie en gang i fremtiden.

Filmen Magnus har premiere 2. September.

 

 

Filmregissør og fotograf Benjamin Ree

  • Aktuell med kinofilmen Magnus (2016)

     Har laget dokumentarfilmene:

  • «Da Ailin kysset Lars» (2014).
  • «Drømmen om kongeørnen» (2012)
  • «Den mystiske pakken» (2012)
Foto: Annemor Larsen

 

 

Dette er århundrets beste filmer


BBC har sammen med 177 filmanmeldere fra hele verden funnet frem til dette århundrets beste filmer

 

David Lynch klassikeren Mulholland Drive topper hele BBCs-liste som går fra år 2000 og frem til i dag. På de neste to plassene finner vi In The Mood For Love og There Will Be Blood.

Selv tenker jeg umiddelbart at Million Dollar Babie fra 2004 som vant fire Oscarstatuetter, burde havnet høyt på opp, men den er ikke en gang med på BBCs liste.

Synes du selv det mangler noen fimgodbiter på topplisten? I så tilfelle vil jeg gjerne vite hvilke dine favoritter er.

 

Her er hele BBCs liste:

100. Toni Erdmann (Maren Ade, 2016)

100. Requiem for a Dream (Darren Aronofsky, 2000)

100. Carlos (Olivier Assayas, 2010)

99. The Gleaners and I (Agnès Varda, 2000)

98. Ten (Abbas Kiarostami, 2002)

97. White Material (Claire Denis, 2009)

96. Finding Nemo (Andrew Stanton, 2003)

95. Moonrise Kingdom (Wes Anderson, 2012)

94. Let the Right One In (Tomas Alfredson, 2008)

93. Ratatouille (Brad Bird, 2007)

92. The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford (Andrew Dominik, 2007)

91. The Secret in Their Eyes (Juan José Campanella, 2009)

90. The Pianist (Roman Polanski, 2002)

89. The Headless Woman (Lucrecia Martel, 2008)

88. Spotlight (Tom McCarthy, 2015)

87. Amélie (Jean-Pierre Jeunet, 2001)

86. Far From Heaven (Todd Haynes, 2002)

85. A Prophet (Jacques Audiard, 2009)

84. Her (Spike Jonze, 2013)

83. A.I. Artificial Intelligence (Steven Spielberg, 2001)

82. A Serious Man (Joel and Ethan Coen, 2009)

81. Shame (Steve McQueen, 2011)

80. The Return (Andrey Zvyagintsev, 2003)

79. Almost Famous (Cameron Crowe, 2000)

78. The Wolf of Wall Street (Martin Scorsese, 2013)

77. The Diving Bell and the Butterfly (Julian Schnabel, 2007)

76. Dogville (Lars von Trier, 2003)

75. Inherent Vice (Paul Thomas Anderson, 2014)

74. Spring Breakers (Harmony Korine, 2012)

73. Before Sunset (Richard Linklater, 2004)

72. Only Lovers Left Alive (Jim Jarmusch, 2013)

71. Tabu (Miguel Gomes, 2012)

70. Stories We Tell (Sarah Polley, 2012)

69. Carol (Todd Haynes, 2015)

68. The Royal Tenenbaums (Wes Anderson, 2001)

67. The Hurt Locker (Kathryn Bigelow, 2008)

66. Spring, Summer, Fall, Winter?and Spring (Kim Ki-duk, 2003)

65. Fish Tank (Andrea Arnold, 2009)

64. The Great Beauty (Paolo Sorrentino, 2013)

63. The Turin Horse (Béla Tarr and Ágnes Hranitzky, 2011)

62. Inglourious Basterds (Quentin Tarantino, 2009)

61. Under the Skin (Jonathan Glazer, 2013)

60. Syndromes and a Century (Apichatpong Weerasethakul, 2006)

59. A History of Violence (David Cronenberg, 2005)

58. Moolaadé (Ousmane Sembène, 2004)

57. Zero Dark Thirty (Kathryn Bigelow, 2012)

56. Werckmeister Harmonies (Béla Tarr, director; Ágnes Hranitzky, co-director, 2000)

55. Ida (Paweł Pawlikowski, 2013)

54. Once Upon a Time in Anatolia (Nuri Bilge Ceylan, 2011)

53. Moulin Rouge! (Baz Luhrmann, 2001)

52. Tropical Malady (Apichatpong Weerasethakul, 2004)

51. Inception (Christopher Nolan, 2010)

50. The Assassin (Hou Hsiao-hsien, 2015)

49. Goodbye to Language (Jean-Luc Godard, 2014)

48. Brooklyn (John Crowley, 2015)

47. Leviathan (Andrey Zvyagintsev, 2014)

46. Certified Copy (Abbas Kiarostami, 2010)

45. Blue Is the Warmest Color (Abdellatif Kechiche, 2013)

44. 12 Years a Slave (Steve McQueen, 2013)

43. Melancholia (Lars von Trier, 2011)

42. Amour (Michael Haneke, 2012)

41. Inside Out (Pete Docter, 2015)

40. Brokeback Mountain (Ang Lee, 2005)

39. The New World (Terrence Malick, 2005)

38. City of God (Fernando Meirelles and Kátia Lund, 2002)

37. Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives (Apichatpong Weerasethakul, 2010)

36. Timbuktu (Abderrahmane Sissako, 2014)

35. Crouching Tiger, Hidden Dragon (Ang Lee, 2000)

34. Son of Saul (László Nemes, 2015)

33. The Dark Knight (Christopher Nolan, 2008)

32. The Lives of Others (Florian Henckel von Donnersmarck, 2006)

31. Margaret (Kenneth Lonergan, 2011)

30. Oldboy (Park Chan-wook, 2003)

29. WALL-E (Andrew Stanton, 2008)

28. Talk to Her (Pedro Almodóvar, 2002)

27. The Social Network (David Fincher, 2010)

26. 25th Hour (Spike Lee, 2002)

25. Memento (Christopher Nolan, 2000)

24. The Master (Paul Thomas Anderson, 2012)

23. Caché (Michael Haneke, 2005)

22. Lost in Translation (Sofia Coppola, 2003)

21. The Grand Budapest Hotel (Wes Anderson, 2014)

20. Synecdoche, New York (Charlie Kaufman, 2008)

19. Mad Max: Fury Road (George Miller, 2015)

18. The White Ribbon (Michael Haneke, 2009)

17. Pan's Labyrinth (Guillermo Del Toro, 2006)

16. Holy Motors (Leos Carax, 2012)

15. 4 Months, 3 Weeks and 2 Days (Cristian Mungiu, 2007)

14. The Act of Killing (Joshua Oppenheimer, 2012)

13. Children of Men (Alfonso Cuarón, 2006)

12. Zodiac (David Fincher, 2007)

11. Inside Llewyn Davis (Joel and Ethan Coen, 2013)

10. No Country for Old Men (Joel and Ethan Coen, 2007)

9. A Separation (Asghar Farhadi, 2011)

8. Yi Yi: A One and a Two (Edward Yang, 2000)

7. The Tree of Life (Terrence Malick, 2011)

6. Eternal Sunshine of the Spotless Mind (Michel Gondry, 2004)

5. Boyhood (Richard Linklater, 2014)

4. Spirited Away (Hayao Miyazaki, 2001)

3. There Will Be Blood (Paul Thomas Anderson, 2007)

2. In the Mood for Love (Wong Kar-wai, 2000)

1. Mulholland Drive (David Lynch, 2001)

I følge BBC er Mulholland Drive dette århundrets beste film

#film #TV #TV-serier #Kulturdrops

En av de beste TV-seriene for tiden - pluss to anbefalinger tilGame of Thrones, Walking Dead og House og Cards får enorm oppmerksomhet fra media mens andre TV-serier lever i nærmest det usynlige. Derfor anbefaler jeg tre serier som fortjener mer oppmerksomhet enn det de faktisk får

 

1) Outlander

Vi følger Claire Randall, som reiser bakover i tiden fra 1945 til 1700-tallets krigsherjede Skottland. Claire sliter mellom kjærligheten til to menn fra to helt forskjellige verdener. Serien er basert på Outlander, Diana Gabaldons bestselgende bokserie.

Etter min mening en av de beste seriene som går på TV om dagen kvalitet hele veien, og nå er også sesong to ute. Sett deg ned og nyt.

2 sesonger På Viaplay

 

 

2) Banshee

Eksfangen Lucas Hood blir overraskende nok sheriff i den korrupte byen Banshee. Hood er også på leting etter en kvinne som han kjente for 15 år siden, og da han finner henne vekkes gamle følelser. Så følger den ene komplottet etter det andre.

En greit action- dramaserie som er underholdende nok til at den bør ses.

4 sesonger på HBO Nordic

 

3) Recify

Daniel Holden blir frifunnet for et mord han satt fengslet for i nesten 20 år.

Når han kommer ut, begynner hans nye liv for å tilpasse seg det siviliserte samfunn. Lokalsamfunnet derimot er ikke overbevist om han er uskyldig, og derfor blir det ekstra vanskelig for Holden å tilpasse seg sitt nye liv.

Likte du serien Making a Murderer, så er dette serien for deg.

3 sesonger på Neflix

#TV-serier #Film #TV #Kulturdrops #underholdning 

I dag får Norge ny TV-kanal 

I dag starter den nye TV-kanalen og strømmetjenesten Viafree der alt videoinnhold er gratis

Viafree, skal lanseres både i Norge, Sverige og Danmark, og vil inneholde forskjellig underholdning - inkludert alt tidligere innhold på TV3play.

Det er MTG som star bak Viafree. De opplyser I en pressemelding at de ønsker å styrke sin digitale satsning med denne nye reklamefinansierte strømmetjenesten. Viafree blir altså helt gratis for oss brukere.

I Norge vil Viafree tilby alle norske programmer som produseres for MTG TV-kanalene TV3, Viasat 4 og TV6, samt egenprodusert innhold eksklusivt for Viafree. I tillegg vil tjenesten hente innhold fra andre plattformer under MTG-paraplyen som Splay, Zoomin og eSport. Det betyr at vi også får serier og filmer fra samarbeidende kanaler som Mashed, MTV og Comedy Central. Viafree blir den eneste gratis, reklamefinansierte strømme­tjenesten i Norge med langformat-innhold. 

Viafree, vil tilby varierte programmer som datingprogrammet Wingman, seriene Minority Report, sci-fi serien Secong Chance og mye annet.

Kanalen starter sendingen i dag 15. august.

 

 

Bisarr katt- og mus lek i HBO-serie

PR Art for the Showtime original series Billions. - Photo: James Minchin/SHOWTIME - Photo ID: BILLIONS_PRArt_04.R Pictured: Malin Akerman as Lara Axelrod, Damian Lewis as Bobby

En fasinerende katt- og mus lek mellom milliarderen Bobby Axelrod og Chuck Rhoads kan du være vitne til i HBO serien, Billions

 

Amerikansk spenningsserie

1 sesong, 12 episoder

På HBO        

 

Homeland-stjernen Damian Lewis er tilbake in en ny spenningsserie som milliarderen Bob Axelrod. Vi befinner oss altså i de rikes verden der korrupsjon er mer vanlig en uvanlig. En som jakter febrilsk og nesten hatsk på Axelrod er den fremadstormende advokaten Chuck Rhoads, som spilles av Emmy- og Golden Globe vinner Paul Giamatti. De respektive kvinnelige hoverollene spilles av svenske Malin Äkermann som Lara, som er Axelrods kone, samt Wendy, som Rhoads kone. Det bisarre er også at Wendy er ansatt hos Axelrod som en slags mentor for ham, og dermed har hun lojalitet både til sin mann, men også til mannens hovedfiende, Bobby Axelrod. Det hele topper seg da vi får vite at Rhoads og kona Wendy driver med S&M sex på si, der Rhoads liker å underkaste seg.

Chuck Rhoads (til høyre) kan ikke fordra rikingen Bobby Axelrod           Foto: Showtime


Serien Billions oser kvalitet fra første sekund, men hvis jeg skal man fremheve noe ekstra positivt, så er det tidvis briljant skuespill fra alle de fire hovedrolleinnehaverne, og spesielt gnistningene mellom Axelrod og Rhoads er fasinerende å følge med på. Samtidig har skaperne av serien lyktes med gi serien sin helt unike stemning og identitet. Det blir det god TV-serie av. Det er lite negativt å si om denne serien annet enn at tempoet i handlingen kunne godt raskere, også må jeg si det at jeg vil se enda mer glamour som raske biler, yachter og annet luksus. Det er tross alt en serie om en milliardær. Summerer vi alt så kan jeg varmt anbefale denne HBO-serien. 

                                   Damian Lewis as Bobby

 

Shannen Doherty: Jeg har bare fem år igjen å leve

'S.W.A.T.' World Premiere

TV-stjernen fra serien Beverly Hills 90210 har fått brystkreft med spredning.

45 år gamle Shannon Doherty fikk den farlige kreftdiagnosen i februar 2015, og har sagt til sin mann, fotografen Kurt Iswarienko, at de må nyte hvert sekund de har ettersom hun ikke har lenge igjen å leve.

- Jeg fortalte han at jeg kan være død om fem år, sa Shannon til Entertainment Tonight.

Hun er samtidig takknemlig over mannes støtte siden kreften ble oppdaget.

- Han brast ut i gråt og klemte meg godt og sa at dette skal vi som familie klare å komme gjennom.

Bryskreften har allerede medført at Doherty har måttet fjerne det ene brystet, og kreften har nå spredd seg til lymfekjertlene. Hun må derfor igjennom harde strålbehandlinger og cellegiftkurer.

Doherty tilegger at mannens støtte har hatt stor betydning for henne siden kreften ble oppdaget, og at sykdommen har gjort at ekteskapet deres nå er mye sterkere.

- Jeg hadde ikke kommet meg gjennom dette uten hans gode støtte, sier hun.

 


Licensed from: ImageCollect / yayimages.com


 

Derfor bør du se den nye Netflix-snakkisenNetflix-serien Stranger Things er på manges lepper om dagen. Her er noen av grunnene til at den er blitt så populær

(se traileren lenger ned)

  • Den er perfekt som familieunderholdning. Serien er til tider skummel, men ikke så skummel at de fleste i familien kan se på. Det er også barn som har de største rollene i serien. 
  • Gjenopplev 80-tallets popkultur. Handlingen i serien er fra 80-tallet i Indiana USA. Det betyr ingen mobiltelefoner og andre duppeditter, men fasttelefoner og herlig 80-talls nostalgi.
  • God handling. En gutt forsvinner og letingen settes omsider i gang. Samtidig skjer det mystiske ting i den lille landsbyen. Noen kamerater tar saken i egne hender og begynner å lete etter kameraten deres.
  • Mystikk. Det er nesten litt Twin Peaks stemning som bakteppe i serien. Noe som skjer i byen som de fleste ikke vet noe om..
  • Skuespill. Selv om det er ujevnt skuespill så er det også noen høydepunkter. Nostalgigudinnen fra det virkelige 80-tallet Winona Ryder, gjør en god jobb, men det er det britiske stjerneskuddet, 13 år gamle Millie Bobby Brown, som gjør den beste og mest troverdige jobben. Milie, som har blitt sammenliknet med en ung Charlize Theron, måtte klippe av seg alt håret for å passe inn i rollen som den litt snåle jenta Eleven.
Millie Bobby Brown briljerer som Eleven i serien Stranger Things

Konklusjon: En helt grei serie med god underholdningsverdi. Serien er nok litt for abstrakt for de som ikke liker det overnaturlige, og Stranger Things. kunne med fordel vært kortet ned av mangel på driv i handlingen. Men den skiller seg likevel ut blant mengden av amerikanse serier og kan derfor anbefales.

 


Stranger Things


  

Game Of Thrones LightDenne serien er for de som liker både historiske dramaer og glamouren i Gossip Girl. Og det beste av alt, familien kan se den sammen. Ikke så mye  gørr og blod her altså.

Jeg elsker episke dramaer som Ringenes Herre og Game of Thrones, og å sammenlikne serien Reign med disse storslagne seriene blir som å si at en Skoda er like bra som Aston Martin. Det er den altså ikke.

Men det er likevel noe fascinerende med denne serien som jeg tror vil fenge de fleste som ser den.

I slike historiske dramaer, hvor brutalitet er en del av hverdagen, så får vi også her servert mord, krig og jævelskap , men i Reign er det gjort på en mer uskyldig og sofistikert måte. Derfor kan de fleste i familien se serien sammen - ungdommen hjemme har nok sett verre ting gjennom diverse You Tube kanaler. De yngre hjemme vil nok også like de unge attraktive skuespillerne og den moderne måten serien er laget på, med dagsaktuell musikk til mange av scenene. Handlingen drives jevnt og raskt fremover med stadige konflikter, intriger og konspirasjoner som alle skal løses. En god dose uskyldige sexscener får vi også servert.


 

Rent teknisk er serien av ypperste kvalitet med bra foto, dramaturgi og skuespill. Seriene er dessuten nominert til 12 filmpriser og to er vunnet. Locationmessig der i mot, kunne det vært større variasjon da det meste av handlingen foregår inne i slottet.

Reign handler om tenåringsdronningen av Skottland, Mary Stuart, som kjemper for at alliansen med Frankrike skal opprettholdes, og med tiden gjør hun nær sagt hva som helst for å beskytte sitt kjære skottland.

Som serie er altså ikke Reign en serie som gir deg en wow-følelse, som man får av å se Game Of Thrones, der man nær sagt må holde seg fast i stolen av spenning og overraskende hendelser. Men som ren familieunderhildning er Reign absolutt en serie jeg kan anbefale.

 

Sesong 1 og 2 er ute på Netflix 
 


 

4 sesonger med topp underholdning


Orphan Black er, etter min mening, en av de smarteste TV-seriene som er laget. Nå er sesong 4 av den kritikerroste serien ute

Sarah har hatt et trøblete liv. Så blir hun eneste vitne til et selvmord av en jente som ser ut som henne selv. Sarah utgjir seg for være den avdøde jenta og tar hennes identitet og tror det vil løse problemene hennes. I stedet havner Sarah i livsfarlig situasjoner i et kappløp med tiden for å finne svarene hun trenger for å komme seg ut av den dødelige konspirasjonen.


Tatiana Maslany, som spiller flere av hovedrollene i serien, har fått flere priser for sin innsats med god grunn. Hun nær sagt briljerer i alle karakterene hun spiller i serien. Som serie Orphan Black unik i sitt slag med sin spesielle handling og de forskjellige karakterene i serien.


Jeg satt lenge å bladde forbi Orphan Black i Netflix menyen før jeg endelig ga den en sjanse. Jeg er glad jeg endelig så den, for her får jeg alt jeg kan ønske meg av topp underholdning og spenning i tilegg til en god dose humor. Denne serien er altså en Must See serie, og det beste av alt så er det hele fire tilgjengelig episoder som kan streames til deg hjemme i stua eller på hytta. Sesong fire er nettopp slippet på Netflix. Så her er det bare å ta frem popcornet og glede seg.

Orphan Black (original Netflix serie)

4 sesonger på Netflix
 

Den perfekte TV-serien i sommerBloodline er en sjelden perle av en TV-serie. Nå er sesong to ute på Netflix.

Bli med til Florida Keys der den velstående familien Rayburn, driver det koselige familiehotellet «Rayburn House». På overflaten virker alt idyllisk. Den ene sønnen John er politietterforsker og datteren Meg er advokat og den andre sønnen Kevin driver en båtslipp. Men så dukker den eldste sønnen Danny opp, og konfliktene er i gang.

Kort fortalt så er dette det nærmeste vi kommer en perfekt sommer TV-serie i og med at vi befinner oss i varme Florida Keys, men også fordi selve stemningen er ganske så dempet og oser av sommer, båtliv og sol. I begynnelsen kan det også virke som at de som spiller i serien også er i feriemodus. Derfor må Bloodline få litt tid før den setter seg, og når den gjør det, får vi servert både spenning og drama på høyt nivå.Sesong én av Bloodline var veldig bra med godt skuespill og artige karakterer. Avsluttingen på sesong én var også svært spennende, og handlingen fortsetter der det slapp i sesong to. Men i sesong to skjer det mer, og tempoet av konflikter og drama kommer fortere, og jevnlig får vi uventete og uforutsigbare handlinger som gjør denne serien så knallgod som den er. For det er ikke rent så sjeldent vi ser forutsigbare TV-serier hvor vi nærmest kan si hva som skal skje i neste sekvens - dette er det gledelig nok lite av i Bloodline, og derfor er TV-serien, i tilegg til eksotisk location og godt skuespill noe av det beste Netflix har å by på. Du vil ikke angre om du gir denne en sjanse, og gjør du det så kan du glede deg til et sommerdrama på høyt nivå.

Med Sissy Spacek, Sam Shepard, Kyle Chandler, Linda Cardellini, Norbert Leo Butz, Ben Mendelsohn.

To sesonger

På Netflix

 


 

Danker ut Downtown AbbeyJeremy Piven er briljant som Mr. Selfridge

Hvis du ikke har sett TV-serien Mr. Selfridge har du mye å glede deg til. 

Bli med til det sagnomspurte kjøpesenteret Selfidges i London. Harry Selfridge, som er et amerikansk foretningsgeni, kommer til London i 1908 med store planer. Han vil åpne det største og flotteste varehuset verden noen gang har sett. Ikke nok med det, det skal gjøres på mindre enn ett år. I denne herlige dramaserien møter vi Jeremy Piven, kanskje best kjent som Ari Gold i serien Entourage, som hovedpersonen Harry Selfridge .

Mr. Selfridge er en underlig type og et friskt pust i datidens glamorøse London. I serien bys det på spenning, intriger, fattigdom kontra rikdom, arbeidsetikk, fantastiske kostymer og vindusdekorasjoner, men også en hel del humor - også får vi selvfølgelig servert både kjærlighet og svik i denne påkostede serien. Selve byggingen av det nye varehuset skal heller ikke vise seg å bli så enkelt. Her er det altså duket for tipp topp underholdning og kvalitet i alle ledd.

Jeg har sett alle episodene i Downtown Abbey, og var veldig begeistret av den serien. Jeg elsket det menneskelige, godheten, detaljene og intrigene i serien. For å ikke snakke om kulissene og selve dramaet. Samtidig må jeg si at det skjer mer hos Selfridges, og i et varehus er det større rom for intriger enn i et herskapshus på landet. Hovedrolleinnhaver Jeremy Piven er helt rå i denne serien, jeg tenkte at først at Jeremy Piven som hovedrolleinnehaver skulle være et stort krasj i denne serien, spesielt med tanke på hans karakter i serien Entourage der han spiller en sleip og storkjeftet agent. Det er altså strake motsetningen til karakteren Mr. Selfridge som er både elegant, omtenksom og sjenerøs. Men dette funker bedre enn bra. Jeremy skal derfor ha all honnør for at han takler såpass forskjellige roller, og Mr. Selfridge som serie danker faktisk ut Downtown Abbey fordi den inneholder mer av det vi liker som: God handling, fremdrift, intriger, plott og spenning. Har du ikke sett denne, så er det bare å glede seg.

Det er laget fire sesonger av serien.

Sesong 4 går på NRK

Sesong 1-3 på Netflix

Eller på DVD

  

Ny TV-serie fra skaperen av Walking Dead

Se helt ferske klipp fra den nye TV-serien Outcast.6.juni starter en ny TV-serie på kanalen Fox. Jeg har skyhøye forventninger til den premieren i og med at det er Robert Kirkman som har skapt serien. Det er altså samme mannen som har vært med å lage serien Walking Dead. Og den aller første episoden av Walking Dead tror jeg er den mest spennende jeg noensinne har sett.

Den nye serien har fått navnet Outcast. Den handler om Kyle Barnes som sliter med personlige demoner og derfor rømmer barndomshjemmet for å starte på nytt i en liten by. Men etterhvert som Kyle graver i sin egen fortid, oppdager han noe som ikke bare kan få stor innvirkning på hans eget liv, men også for hele verden.

Jeg gleder meg veldig til denne serien, og håper den innfrir de store forventningene jeg har til den.

 


Se en sniktitt fra serien hos Fox TV

4 advokat TV-serier du bør få med deg

 1. The Good Wife​

Cast of the CBS series THE GOOD WIFE from LtoR: Christine Baranski as Diane Lockhart, Chris Noth as Peter Florrick, Archie Panjabi as Kalinda Sherma, Julianna Margulies as Alicia Florrick, Alan Cumming as Eli Gold, Josh Charles as Will Gardner, and Matt Czuchry as Cary Agos. THE GOOD WIFE airs Sundays (9:00-10:00 PM, ET/PT) on the CBS Television Network. Photo: Justin Stephens �©2012 CBS Broadcasting Inc. All Rights Reserved.

Julianna Margulies, spiller Alicia Florrick, den sterke konen til en høyprofilert statsadvokat, spilt av Chris North kjent som Mr. Big fra serien Sex- og Singelliv, som har falt i unåde. Etter ektemannens sexskandale og politiske nedtur, tar Alicia grep om familiens liv og sin egen skjebne. 
Serien er ute i sin 7. sesong og har du ikke sett denne til nå, så kan du glede deg til timesvis med god og spennende underholdning foran TV-skjermen. Denne serien serverer oss kvalitet i alle ledd: skuespill, drama, spenning, foto, location, plott osv. Sterk anbefaling her altså. På TV2 Sumo.

2. Suits


Advokatserien SUITS tar oss med inn i den travle og utfordrende hverdagen i et anerkjent advokatkontor på Manhattan. Her møter vi den dyktige advokaten Harvey Specter (Gabriel Macht) som velger å ta en stor risiko ved å ansette en svindler som utgir seg for å være advokat. Svindleren, Mike Ross, har ingen juridisk eksamen. Men et godt kunnskapsnivå og fotografisk hukommelse gjør Mike til et unikt talent og veier opp for den manglende formelle utdannelsen. I andre roller ser vi Meghan Markle, Gina Torres, Sarah Rafferty og Rick Hoffman. Serien har kanskje verdens mest irriterende introduksjonslåt. Jeg trykker på mute-knappen hver eneste gang den kommer. Men serien er som helhet god, stilfull og spennende. På Netflix

3. How to Get Away With Murder


En gruppe jusstudenter driver mordetterforskning sammen med sin jussprofessor, spilt av (over-)dramatiske Viola Davis. 
Serien er spennende med overraskende momenter, men er litt ujevn som helhet, og til tider litt søvndyssende. Men det totale inntrykket får likevel en anbefaling, og skal vi tro ryktene skal denne serien ta seg et par hakk opp i sesong 2. Undertegnede har bare sett én sesong. Sesong 2 er ute i USA, og den vil vel være ute i Norge i løpet av kort tid. På Netflix.

4. Better Call SaulSpinnoff TV-serier blir som oftes lite suksessfulle. Men i Better Call Saul har vi et unntak til denne regelen. Det var altså i serien Breaking Bad vi ble kjent med advokaten Saul Goodman. I Breaking Bad var Sal  en ganske suksessfull, men sleip advokat som hemningsløst hjalp til med hvitvasking narkopenger.
I serien Better Call Saul blir vi igjen kjent med Saul Goodman, spilt av Bob Odenkirk, men nå som en mislykket, men fortsatt sleip advokat bosatt i Albuquerque og som sliter med å få endene til å møtes. Dette resulterer i noen svært kreative handlinger for å vinne nye advokatoppdrag og etterlengtede penger inn i kassa. Serien er litt mørk, men morsom til tider, og man får litt den samme dagligdagse ørkenstemningen som vi hadde i Breaking Bad. Anbefales. Terningkast 4+. På Netflix

#film #TVserier #underholdning #netflix #sumo #TV

Har du tips til andre TV-serier så vil jeg gjerne vite dine anbefalinger..