hits

Musikk

Rockelegendene avlyser i Norge på grunn av terrorfareDet legendariske rockbandet Kansas, som i fjor ga ut sitt første album på 16 år, skulle i dag spilt i Oslo, men har avlyst pga av terrorfare. 

KANSAS kunngjør at hele 2017 European Tour blir avlyst. Dette skyldes at sikkerhetsadvarsler er utstedt av USAs regjering og ulike amerikanske politimyndigheter som påstår at amerikanere som reiser i Europa i sommer ikke er trygge. Kansas, sier i en pressemelding, at det er ekstremt trist at bandet ikke vil kunne spille for sine europeiske fans i år.
Kansas har i over 40 år vært et av USAs mest ikoniske band, med et albumsalg på over 30 millioner. Hele åtte album har solgt til gull, tre til seksdobbelt platina, og til sammen har de vært over 200 uker på Billboard. Mest kjent er de kanskje for platene «Leftoverture» og «Point of Know Return», og hitsingler som «Carry On Wayward Son» og «Dust in the Wind».

I fjor kom Kansas med albumet «The Prelude Implicit», bandets 15. album og deres første på 16 år ? 40 år etter gjennombruddet med «Leftoverture».
«Listening to The Prelude Implicit, you hear echoes of everything that Kansas has been ? the heartland prog-rock group, the rowdy bar band, the group with the chart hits, the hardedged version from the late Eighties.»  Rolling Stone

Les også: MDG vil gi folk økt forurensing

Jeg tenker umiddelbart på at Norge og Europa er ganske trygt til tross de siste terrorhendelsene, men avgjørelsen er likevel forståelig. Vi får håpe vi ser Kansas tilbake på en Norsk scene i nær femtid. 

Les også:

Toppfotballbløffen

Her er verdens dyreste og billigste ferieland

Dette kan koste deg dyrt når du er i utlandet

Mini lanserer sin største bil noensinne og lover knallpris på hybrid-utgaven​

Koster du mer enn 270.000 kroner, er det ikke sikkert du får behandling​

Reale menn voldtar ikke

Elbiler trenger flere fordeler

Nordmenn er ikke rasister

Verdens beste by

Tusen takk for at du leser.

Følg meg gjerne på:

Snapchat: renezografos

Facebook

Instagram

Twitter

Hilsen René, Kulturdrops

#forbuker #media #musikk #samfunn #norge #kulturdrops #terror #fare #rock #legende #kansas #turne #kultur

Flaut, flaut, flaut

Foto: NRK

Først hadde jeg tenkt å analysere kveldens MGP-låter hver for seg, men halvveis ga jeg opp. Jeg trodde faktisk en stund jeg var med på en parodi av selve konkurransen. Og det som kanskje verre er, Grandprix-generalen går i forkant- og underveis ut, og nærmest hyller hvor god han har vært på utvelgelsen i år, der han faktisk i et tidligere intervju før MGP, sa at han hadde sett hvor stor turnebussen til Rune Rudberg var, og av den grunn måtte de få med han i konkurransen.

Hele kvelden var en så flau seanse at jeg ikke en gang orker å kommentere dette nærmere. Men det jeg kan si er at utvelgelsen av disse låtene er et stort hån mot de som skriver musikk her i landet, og som håper at musikalske kvaliteter skal være premissene for å bli valgt ut. Ja, dette blir nok det korteste innlegget jeg har skrevet noen gang. Men årets norske MGP finale fortjener faktisk ikke mer spalteplass. Flaut, flaut og atter flaut!

 

Les også:

Amerika er et sykt land - God bless America

James Bond stoppet norsk storfilm

Her er verdens dyreste og billigste ferieland

Dette kan koste deg dyrt når du er i utlandet

Mini lanserer sin største bil noensinne og lover knallpris på hybrid-utgaven​

Koster du mer enn 270.000 kroner, er det ikke sikkert du får behandling​

 

Tusen takk for at du leser.

Følg meg gjerne på:

Snapchat: renezografos

Facebook

Instagram

Twitter

Hilsen René, Kulturdrops

#songwriting #musikk #underholdning #eurovision #norge #kulturdrops #mgp

Kolossalt med jobbtilbud for Stjernekamp-deltakerne

Knut Anders Sørum, Foto: René Zografos/kultudrops.no

I går hadde jeg en prat med de tre gjenværende Stjernekamp-deltakerne, der de alle konkluderer med at det å være med på Stjernekamp, det betyr noe for populariteten. Knut Anders Sørum, som allerede hadde vært på fire radiointervjuer den formiddagen jeg møtte han, opplyser at det har vært stor pågang fra eksterne kunder som vil ha han med på ulike arrangementer.

- Det er veldig stor interesse nå, spesielt eventforespørsler er det mange av. I tilegg kommer jeg ut med ny plate i dag. Det blir også turne fra i høst og ut hele 2017. Så det ser ut som jeg får nok å gjøre fremover.

Les også: En av de beste TV-seriene som går nå

Les også: Reale menn voldtar ikke

Nicoline Berg Kaasin, Foto: René Zografos/kultudrops.no

De siste ukene har det tatt av, Nicoline Berg Kassin

 

Nicoline Berg Kaasin opplever også enorm interesse etter at hun ble med på Stjernekamp.

-  De siste ukene har det tatt av, jeg var i utgangspunktet kanskje den mest ukjente her, men har fått veldig mange tilbud om ulike opptredener og events i det siste. Jeg gir også ut min første EP i 2017, og det gleder jeg meg veldig til.

Les også: Disse er de tryggeste landene i verden

Håvard Bakke, Foto: René Zografos/kultudrops.no

Også Håvard Bakke merker at pågangen har vokst fra så og si alle hold.

- Jeg møter folk hele tiden som stopper opp for å prate, og det synes jeg er veldig hyggelig. Interessen for opptredener, events og andre tilstelninger har tatt helt av i det siste, så på den måten har Stjernekamp vært utelukkende positivt for meg.

 

Les også: Elbiler trenger flere fordeler

 

Semfinalen i Stjernekamp går på NRK1 førskommende lørdag.

Følg med på Stjernekamp-uka på Kulturdrops.no frem til finalen 29. oktober. Jeg kan love deg nyheter, bilder og kuriositeter helt fram til finaledagen.

 

Les også:

James Bond stoppet norsk storfilm

Dette er verdens mest hundevennlige by

Er Norge dårligst i verden på service?

 

Tusen takk for at du leser.

Følg meg gjerne på:

Snapchat: renezografos

Facebook

Instagram

Twitter

Hilsen René, Kulturdrops


 

Bruce Springsteen satte ny rekordThe Boss er kjent for å holde timeslange konserter. Sist han var i Oslo spilte han for et ellevilt publikum i Frognerparken i mer enn tre og en halv time

Nå har han satt ny konsertrekord i USA på fire timer og ett minutt. Det er Bruce Springsteens offisielle facebookside som informer om rekorden.

Når vi vet at Bruce Springsteen, som blir 67 år i september i år, noe som altså tilsvarer norsk pensjonsalder, så virker det som om mannen holder koken I det uendelige. The Boss, som liker å trene og holde seg i form, satte rekorden 31. august på MetLife stadium i hjemstaten New Jersey i USA, der The River World  Tour nå ruller videre.

Men Europa og nærmere bestemt Helsinki i Finland, slår den nye amerikanske rekorden knapt. Fordi det er den finske hovedstaden som er rekordholder til Springsteens lengste konsert noensinne med sine fire timer og seks minuter. Rekorden ble satt  på The Wrecking Ball turneen i 2012.

MetLife Stadium satte USA-rekord


Jeg var selv på konserten i Frognerparken i Oslo I sommer og så ingen svakhetstegn for den aldrende musikeren, selv om Morten Ståle Nilsen I VG absurd nok i sin anmeldelse, mente at Bruce Springsteen var småslapp. Ja så feil kan man ta Ståle Nilsen, for The Boss er kanskje i sin beste form noensinne. 

#theboss #kulturdrops

Bon Jovi med ny singel uten Richie Sambora


 

Bon Jovi slipper i dag singelen This House is Not For Sale uten gitaristen Richie Sambora

Bon Jovis nye singel This House is Not For Sale slippes i dag, albumet med samme tittel kommer først ut i september. 

Den tidligere faste gitaristen i bandet, Richies Sambora som har vært med siden debutplaten i 1984 frem til 2013, er fortsatt ute av bandet og blir derfor ikke å se på Bon Jovis planlagte turne i 2017. 

 

 

I følge Jon Bon Jovi, skal han ha sluttet å møte opp på øvinger, mens Sambora selv, har fortalt i et intervju til Entertainment Tonight at han ville bruke mer tid på hans og Heather Locklears felles datter, Ava.

Fansen hadde nok håpet at Sambora skulle bli med i bandet igjen, men etter mer enn tre år utenfor og med nå snart to album senere, kan mye tyde på at Richie Samaboras deltakelse i bandet er en saga blott.


Hør This House is Not for Sale på Spotify

This is not for sale teaser: 


 

Nesten 400.000 underskrifter mot Ukrainsk MGP seier

Jamala fra Ukraina er kanskje tidenes mest upopulære MGP-vinner

Nesten 400.000 har signert en underskriftskampanje for å få årets MGP-resultater vurdert på nytt.

I skrivende stund har 386.142 personer signert for at Ukrainsk seier i årets MGP blir revidert. Misnøyen med artisten Jamala og hennes seier bunner ut i at sangen hennes anklages for å ha en politisk tekst, og ifølge MGPs regelverk er det forbudt. Låten handler om Stalins deportasjon av krimtatarene i 1944. Følg utviklingen på Change.org

Ikke nok med det. Nå har ledelsen i den europeiske kringkasterunionen (EBU) også blitt kjent med at vinnerbidraget «1944» er fremført tidligere, og så tidlig som i mai 2015, og dermed bryter også det med reglene for konkurransen.

Oppsummerer vi alle faktorene rundt årets vinnerlåt så har vi ingen verdig vinner i årets MGP:

 • Teksten var politisk og det er mot reglementet.
 • Låten var fremført mai 2015, altså cirka ett år før konkurransen. Det er også mot reglementet.
 • Musikkjournalister- og kritikere anså låten som en av de svakeste, men likevel vant den.
 • Australia fikk flest jurystemmer, mens Russland vant folkestemmene. Likevel vant Ukraina.
 • Andre faktorer som: kameraderistemming, politisk stemming og geografi ser vi blir mer og mer avgjørende for å nå toppen I MGP. Ukrainas vinnerlåt er således intet unntak.

Et nytt stemmesystem må etter min mening på plass. Hvis trenden fortssetter sånn som nå, så vil svært få velge å fortsette å se på konkurransen fremover. Det er skuffelse, raseri og irritasjon som raser rundt i Europa nå - nettopp fordi de ikke oppfatter Ukrainas låt som en verdig vinner.

Hva synes du?

 

Under ser du bare noen av tusenvis av kommentarer som florer rundt på nettet om dette temaet:

 • EBU shouldn't allow explicitly political songs to be in the contest. It's a song contest, not politics contest. People shall support the artists, because of the quality, not because of politics. Jason Park, Chiang Mai, Thailand

 

 • The winning song about Stalin! At Eurovision 2017 will sing about Hitler? Political song won! Shame Eurovision. Ludmila Ksifili, Athens, Greece

 

 • Eurovision contest should never be political, and Australia and Russia deserved to win.Juliana Headley, Somerset, NJ

 

 • This song is one of the worst songs of this year and won due to the political situation in europe. TOTALLY UNFAIR. Plus Spain had a nice song this year and ended at the 22/26 place...WTF is this!!!!!!!!??? María José Rodrigo García, Spain

 

 • I was surprised! Jury voted for Australia. People voted for Russia. And Ukraine won! Maryam Fz, Stockholm, Sweden

 

 • The result is a shame, fuck politics. roberto tagliaferoo, valletta, Malta

 

 • The jury has to much power! Let the people decide the winner! Last year's true winner was Italy and this year's true winner was Russia! Remove the juries! Jensia Maria í Króki, Copenhagen, Denmark

 

 • In the 16 years I have watched this show, this is by far and large the worst case of political voting I have ever seen. I am most likely done watching this show live. It is not worth me sacrificing a Saturday afternoon for anymore. Pat McCurry, Milford, NH

 Se mer på: Change sin nettside.

Lær å spille gitar av Katie Meluas gitarlærer

Nå kan alle bli gitarhelter ved hjelp av JustinGuitar og det beste av alt, det er gratis

Justin Sandercoe, October 2015. Photo by Tina Korhonen
Foto: Tina K

Mange drømmer å spille gitar på et anstendig nivå, men flere av oss, inkludert med selv, har gitt opp gang etter gang. Jeg har også forsøkt gitarskole, men har ofte skyldt på utenforliggende omstendigheter, som for dårlig gitar, for min manglende progresjon på det populære instrumentet. Men etter å ha forsøkt JustinGuitars læremåte har så og si alt forandret seg til det bedre.

På nettsiden justinguitar.com, kan du lære å spille på både kasse- og elektrisk gitar. Australske Justin, tilbyr over 900 leksjoner fra nybegynner til viderekomne og det beste av alt, det er gratis. På nettsiden hans viser og forteller han oss gjennom videoer hva som er hva på gitaren, hvordan den stemmes og hvordan man spiller. Han går virkelig i detaljer sånn at vi alle kan forstå dette godt. Også kan vi se på videoene hans om og om igjen mens vi øver. Justin er en god læremester og det tar bare en kort stund før man har lært seg noen enkle grep av kjente melodier som man kanskje har hørt på radioen tidligere. Jeg har selv lært mye fra Justin, og blant annet skriver jeg nå egne låter på gitaren takket være Justin. Det var også han som lærte Katie Melua å spille gitar helt i begynnelsen av hennes karriere. Så ønsker du å bli gitarhelt, er nå veien dit betydelig kortet ned takket være JustinGuitar.com

 


 

Europeere raser over Ukrainsk MGP-seier

Ukraina ble vinneren i årets MGP, men det er få som forstår hvorfor


 

Mange MGP-interesserte rundt om i Europa er irriterte over at Ukraina vant MGP 2016

Bare minutter etter at Jamala vant med låten 1944 for Ukraina i årets MGP, eksploderte kommentarfeltet på Eurovision Song Contests Facebookside med protester. Det gjengse argumentet mot Jamalas seier, er at låten simpelthen ikke er god nok, og at det er migrasjon, kameraderi og politikk som avgjør verdens største musikkonkurranse.

Kritikken mot det Ukrainske bidraget er, etter min mening forståelig i og med at eksperter over store deler av verden har rangert Ukrainas bidrag som blant den svakeste av alle bidragene i årets MGP-konkurranse. Jeg har selv vurdert bidraget til Ukraina som den dårligste i hele startfeltet.

For et par dager siden skrev jeg at Norge burde vurdere å boikotte hele MGP hvis de ikke endrer reglene og dermed får til et mer rettferdig stemmesystem der den beste artisten og melodien vinner. Den påstanden har forsterket seg ytterligere med årets flaue MGP- resultat.  

 Selv om mange europeere mener Australia burde vunnet hele konkurransen synes også mange at Australia burde holdt seg unna fordi de geografisk ikke hører hjemme i Europa. Jeg personlig har ikke noen problemer med at Australia deltar så lenge det er rettferdighet i stemmesystemet. Hva synes du?

Norge bør vurdere å boikotte MGP

MGP-finale. Låt for låt.

 

MGP - FINALE. LÅT FOR LÅT

Endelig er begge semifinalene gått av stabelen og jeg har fått sett bidragene live. For noen land kan dette ha innvirkninger på hvor mange poeng de får i denne oppdaterte omtalen av årets finalister. Jeg vil også se om jeg kan finne frem til en verdig vinnerkandidat.  

Belgia

Laura Tesoro med Whats The Pressure

Enda en groovy og catchy låt som starter med basskompet til rockebandet Queens Another One Bites The Dust. Laura er ei sprudlende jente som tar denne låten trygt til mål. Men låten er ikke genuin nok til å vinne. Det er ikke mye å plukke på, alt er faktisk fint ? det som mangler er en god nok låt for å vinne. Men Laura kan håpe på en finaleplass. 6 poeng

Oppdatering etter semifinalen: Ei sprudlende jente som virkelig leverte med en middels god låt. 7 poeng

 

Tsjekkia

Gabriela Gunĉíková  med I Stand

Balleden I Stand er faktisk ikke så himla dum, og vokalen på låta er mer enn godkjent av vakre Gabriela. Produksjonene bak er god og moderne og helt avgjørende for en slik type låt. Tsjekkias første finaleplass er absolutt innen rekkevidde. 7 poeng

Oppdatering etter semifinalen: Finaleplass for Tjekkia er allerede seier i seg selv. Godt levert live. 7 poeng

 

Nederland

Slow Down med Douwe Bob

Kjedelig, monotont og virkelig grusomt for øregangene. Det er ingenting med denne melodien som fenger. Herregud så kjedsommelig, klart en av de dårligste bidragene i årets MGP. 1 poeng

Oppdatering etter semifinalen: Et fortsatt stort gjesp. Hva gjør de i finalen? 1 poeng

 

Aserbajdsjan

Miracle med Samra

Vakre Samra leverer bra på denne poplåten med både fin stemme og god opptreden. Svenske produsenter er kjente for å skrive og produsere andre nasjoners MGP-låter, og det er kanskje låtens aller største svakhet ? Miracle høres ut som en dusinvare fra en svensk popfabrikk uten sjarm og særpreg. Selv om mange vil synes at Samra er pen å se på så klarer hun ikke å redde denne litt svake melodien inn til en topplassering. Men et ok resultat er likevel innen rekkevidde. 7 poeng

Oppdatering etter semifinalen: Samra gjør det bra live og derfor vil hun oppnå en hederlig plassering i finalen. 7 poeng

 

Ungarn

Pioner med Freddie

Ungarns stiller med en ung og dyktig vokalist med god stemme. Alt fra raspige oktaver til fine falsetter hever kvaliteten på denne rocka balladen, men som dessverre verken er god eller moderne nok til å vinne. Men jeg tror likevel den ender på et hederlig resultat. Damene kommer helt sikkert til å like denne artisten. Alt tatt i betraktning så kommer han nok til finalen, og plasseringen der blir nok i det mellomste sjiktet. Kan han klare å snike seg inn blant topp10? 7 poeng

Oppdatering etter semifinalen: Grei opptreden, men tror han vil slite med å oppnå topplassering. 7 Poeng

 

Italia

Francesca Michielin med No Degree of Separation 

Verdens fineste sangspråk må da være Italiensk! Jeg elsker italiensk musikk og konsumerer alt fra Italias svar på Bruce Springsteen; Vasco Rossi, til pop/rock legendene Gianna Nannini og Umberto Tozzi til de legendariske tenorene Luciano Pavarotti og Enrico Caruso. Italias bidrag miner meg om en annen italiensk artist som har hatt gjennombrudd også utenfor Italias grenser, nemlig Laura Pausini. Her får vi servert en vakker popballade, en flink vokalist som synger både på italiensk og engelsk. Det eneste minuset med denne låten er faktisk at hun også synger noe på engelsk, og det er faktisk unødvendig med et så vakkert språk som italiensk er. Hvilket språk hun velger i finalen gjenstår å se. Jeg er usikker på om Europa er klar for en balladevinner i år, men er de det vinner Italia. Hele mitt hjerte heier på Italia, alltid! 12 poeng

Oppdatering etter semifinalen: Jeg personlig liker både denne dama, melodien og låtens budskap, men etter å sett sceneshowet og kostymet så blir det trekk i poengene. 10 poeng

 

Israel

Made Of Stars med Hovi Star

Tidligere Idol-deltaker Hovi Star deltar med balladen Made Of Stars. Dette er en låt som er sjanseløs i dette selskapet. Den begynner lavmælt og kjedelig, men mot slutten tar den seg betydelig opp arrangementsmessig. Derfor får den ikke bunnpoeng. Jeg blir svært overrasket om denne når finalen, men noen ganger slår David Goliat. Vi får se. 3 poeng

Oppdatering etter semifinalen: Bra live, men fortsatt for kjedelig. 4 poeng.

 

Bulgaria

Poli Genoa med If Love Was A Crime

Poli Genoa har deltatt for Bulgaria i Melodi Grand Prix en gang tidligere i 2011, og i år er hun igjen utvalgt til å representere hjemlandet. Denne gangen med en moderne poplåt. Låten er bra, men kanskje ikke spesiell nok. Det allsangaktige refrenget er riktig fengende. Finaleplass bør derfor være innen rekkevidde. 7 poeng

Oppdatering etter semifinalen: Ble ikke så imponert av denne opptredenen. 6. poeng

 

Sverige

Frans med Sorry

Det er sjelden jeg ønsker at en låt skal slutte før den er ferdig, men med Sveriges bidrag så håpet jeg nettopp det. Dette var tamt og kjedelig og rett og slett vondt å høre på. En ballade blottet for kreativitet, vokalprestasjoner eller overraskelser. Hele den reggaeaktige melodien høres ut som et langt lang vers som aldri vil ta slutt. Jeg tror ikke Sverige hadde nådd finalen med denne låten, så de kan takke Mr. Zelmerlöv for at de er direkte kvalifisert til finalen i år. Og jeg gjetter at svenskene blir veldig Sorry etter finalen da jeg tror denne låten er en god kandidat til den flaue sisteplassen. Men Sverige får likevel et ekstra poeng bare for å vise broderkjærlighet. Det skal samtidig sies at mange av bettingbyråene er uenige med meg og rangerer Sverige som en av favorittene. 2 poeng

Oppdatering etter semifinalen: Frans imponerer ikke meg, men bookingbyråene har fortsatt Sverige som favoritt. At Sverige, som eneste kandidat fra Norden, derfor vil sanke stemmer fra nabolandene og sannsynligvis også fra Norge er noe vi derfor kan regne med. Men låten blir ikke bedre av den grunn. 2 poeng

 

Tyskland

Jaime-Lee med Ghost

The Voice vinneren fra Tyskland har fått en svak melodi å jobbe med. At hun vant den tyske sangkonkurransen er heller ikke åpenbart når man hører denne fremføringen. Men til Jaime-Lees forsvar har hun fått servert både en miserabel melodi og en dårlig tekst. Låten har fått navnet Ghost. Om det kommer til å spøke for Tyskland i Sverige under finalen 14, mai vet jeg ikke, men jeg tror de allerede nå bør be til høyere makter for en anstendig plassering for slik jeg ser det, kommer Ghost til å bli blant de aller svakeste i finalen. En skikkelig kalkun her altså. 1 poeng

Oppdatering etter semifinalen: Intet nytt under solen, men dårligere live enn på video 0 poeng.

 

Frankrike

Jai Cherché med Amir

Frankrike er et av The Big 5 landene som automatisk er kvalifisert i finalen, og med denne låta blir de topp 5 i finalen. For Frankrike leverer et svært godt bidrag i år. Amir synger på både engelsk og fransk på melodien Jai Cherché og han briljerer fra begynnelsen til slutt. Her snakker vi om en godt skrevet melodi med en troverdig sympatisk artist i verdensklasse! En glad singer-songwriter poplåt i DJ Avicii-style. Er verden rettferdig, vinner Amir og Frankrike i Stockholm i 2016. Jeg tror vi så smått kan begynne å glede oss til at finalen i Melodi Grand Prix skal befinne seg i Paris i 2017. 12 poeng

Oppdatering etter semifinalen: En klar kandidat til å vinne det hele, men det er flere konkurrenter. 12. poeng

 

Polen 

Color of your life med Michael Szpak

Polen lever en ganske ok popballade, og vokalisten Michael Szpak, som kom på 2.plass i polske X-factor er riktig så dyktig til å synge rene toner. Men låten som helhet, blir for platt og ensformig til å oppnå en topplassering. Litt kjedelig altså, men det er absolutt mulig å nå en finaleplass selv om jeg tviler på det, der i fra blir det i så tilfelle betydelig vanskeligere. 6 poeng

Oppdatering etter semifinalen: Fortsatt pent, pyntelig og litt kjedelig. 6 poeng

 

Australia

Dami Im med Sound Of Silence

Australia fikk for første gang være med i Melodi Grand prix sitt 60-års jubileum i fjor da de endte på femte plass.  Dette ga tydeligvis mersmak for i år er de med igjen. Med låten Sound Of Silence gjør Australia enda et hederlig forsøk i årets konkurranse. Vokalisten, Dami Im, som er født i sør-Korea, har dessuten vunnet Australias X-Factor konkurranse, men hun vinner nok ikke Melodi Grand Prix i 2016. Det skyldes ikke manglende god låt, dårlig stemme eller laber arrangement. Tvert i mot ? alt dette er på plass, alt bortsett fra kanskje det lille ekstra. 10 poeng

Oppdatering etter semifinalen: Overbeviste i semifinalen med stemme, show og antrekk. X-faktoren var også der. 12 poeng

 

Kypros

Minus One med Alter Ego

Kypros leverer en drivende god poplåt av høy kvalitet. Det som er merkelig med dette bidraget er at, med de bildene jeg har sett i den offisielle videoen, så ser Minus One ut som et skikkelig hardrock-band, mens låta er mer poprock. På låtens offisielle video er de både arge og kampklare og kledd i svarte klær. De viser oss gjerne både grimaser og tatoveringer. Låten isolert sett er god, men med tanke på at Grand Prix er et TV-show der det visuelle spiller en rolle så blir det vanskelig å kåre denne til vinneren, men den kommer nok langt opp og kanskje når den en finaleplass. 8 Poeng 

Oppdatering etter semifinalen: Liker denne bedre og bedre, håper de overrasker med en topplassering. 10 poeng

 

Serbia

Sanja Vić med Goodbye Shelter

Enda en kvinnelig artist med en ballade. I denne kategorien blir det hard konkurranse, og med melodien Goodbye Shelter så skal det mye til om  Sanja når helt opp. Misforstå ikke, teksten og låten er ganske så god, men ikke god nok til nå helt til toppen. Serbia fortjener en finaleplass, om hun får det er jeg neimen ikke sikker på. Og Serbia bør holde seg til det de kan best ? lage folkemusikkinspirerte popballader fremført eget språk ? der er de i verdensklasse. 6 poeng

Oppdatering etter semifinalen: Riktig flink i semifinalen var hun. Også så sympatisk som hun er. poeng

 

Litauen

Donny Montell med Ive Been Waiting For This Night

Enda en poppa ballade i årets Melodi Grand Prix. Denne gangen fra superglatte Donny Montell som i for seg har fått en ok poplåt å jobbe med, men som faller gjennom som en veldig sjarmløs artist. Jeg vet jeg er vel kritisk nå, men denne låten er dusinvare, og tekstmessig langt fra briljant. Til sammenlikning tenker jeg umiddelbart på fjorårets vinner Måns Zelmerløvs sitt bidrag som gjorde at Sverige toppet det hele, denne låten er ikke så mye dårligere enn Heroes, men Måns er en bedre artist, og hadde en helt unik performance med den låten. Her er det altså lite nytenking. Det er likevel håp for Donny, for det er stor sannsynlighet for at småjentene rundt om i Europa synes han ser bra ut, og derfor stemmer han frem til en anstendig plassering. Men noen god låt eller fremføring kan vi ikke håpe på. 4 poeng

Oppdatering etter semifinalen: Som fryktet: Platt fremtreden og lei låt. 4 poeng

 

Kroatia

Lighthouse med Nina Kraljić

Kroatia har ikke deltatt på tre år, og med combacket blir det pent, overprodusert og kjedelig. Det er en ok låt, men monotont i lengden, som et langt gjesp. Fordi nabolandene vil stemme på denne så skulle det ikke forundre meg om hun kommer klarer finaleplass, men det skyldes altså ikke låtens kvaliteter.  4 poeng

Oppdatering etter semifinalen: Imponerte ikke spesielt live. 4 poeng

 

Russland

You Are The Only One med Sergey Lazarev

Favoritten Russland sanker alltid masser av poeng fra sine naboland, og derfor alltid å regne med i Melodi Grand Prix sammenheng. Låten er helt ordinær, det samme er James Bond wannabe- artisten Sergey Lazarov. Og det blir riktig så fælt å høre gnålingen You Are The Only One om og om igjen og for ørtende gang. Tekstmessig er det altså bunnkarakter. Jeg tror den kommer høyt og sannsynligvis ender den på topp 5 på grunn av at det er Russland, men jeg må likevel være ærlig å si at dette er en ganske så platt opptreden, dårlig engelsk uttale er det og. Vinner denne er verden urettferdig. 4 poeng

Oppdatering etter semifinalen: En av kveldens store favoritter, men jeg synes dette er intetsigende, lite sjarm og mangel på varme. 4 poeng

 

Spania

Barei  med Say Yay

Spanske poplåter som synges på spansk forbinner jeg med sommer og gode minner. Derfor var det skuffende da jeg forstod at Spania denne gangen bidrar med en engelskspråklig låt. Men etter å ha hørt at artist og låtskriver Barei briljere seg gjennom Say Say så ser jeg litt lysere på det. For Spania sender en artist som kan alt; hun kan skrive låter, danse og synge bra. Jeg elsker multitalenter og Barei er utvilsomt en. Kan Spania vinne hele Grand Prix? Om fremføring er knallgod så er det en liten mulig, for det, men det er noen andre land jeg rangerer høyere som Italia og Frankrike. 10 poeng

Oppdatering etter semifinalen: Jeg digger denne dama mer og mer, håper hun overrasker og vinner det hele! Say yay yay yay. 12 poeng

 

Latvia

Heartbeat med Justs

Merkelig låt som svinger mellom sjangre. Starter som poppete ballade, avslutter som dance-låt. Melodimessig er låten for svak, men vokalen er grei. Likevel ikke spesielt underholdende. 7 poeng

Oppdatering etter semifinalen: Flink og troverdig performance. Låten er ikke god nok til å vinne, tror jeg. 7 poeng

 

Ukraina 

Jamala med 1944

Dette må være det dårligste bidraget på mange mange år. Elendig vokalprestasjon, dårlig tekst og en forferdelig melodi. Og det er så vidt jeg forsår engelsken hennes mens hun terroriserer hjernen min med gnåling. Har må Jamala tatt for mye av Vodkaflaska mens hun holdt på for dette er ikke en gang en ordentlig låt ?bare støy. At ingen har stoppet denne låten før den gikk til semifinalen er et under. Jeg håper jeg aldri hører den igjen i så tilfelle må jeg vurdere å søke voldskadeerstatning. Så til spørsmålet, kan man gi minuspoeng. Jeg sier et klart ja! Minus 5 poeng

Oppdatering etter semifinalen: Jeg var kanskje litt hard i min første analyse. Hun hadde i det minste god innlevelse. 1 poeng

 

Malta 

Walk On Water med Ira Losco

Er det noen som skal ta seieren fra franske Amir i år så kan det bli denne. Ira leverer en imponerende prestasjon både rent artistisk og som vokalist. Låten, som også er skrevet av svensker, er både catchy og smart med god oppbygning frem til klimaks i refrenget. Dette er den ultimate Grand Prix låten. Her får vi altså servert alt på sølvfat: knivspark god musikkproduksjon, en veldig god artist og fremragende låtskriving. Totalen kan bli farlig, og det hele kommer an på Iras opptreden i Stockholm. Men kanskje er franske Amirs låt litt mer genuin. Malta får uansett topplassering. Jeg tipper topp fem. 10 poeng

Oppdatering etter semifinalen: Trodde hun skulle prestere bedre - derfor trekk i poengene. 8 poeng

 

Georgia

Nika Kocharov and Young Georgian Lolitaz med Midnight Gold

Det tar nesten to minutter før refrenget kommer og når det endelig kommer så håper jeg det tar slutt umiddelbart. Dette er altså en monoton og kjedelig låt. Her skulle man ikke tro det er brukt penger på låtskriving for melodien er rett og slett dårlig, men Georgia har faktisk fått hjelp av svenske låtskrivere på denne melodien. Mens denne spilles kan du trygt ta deg en kaffepause, og det vil befri deg fra smerten med å høre på den. Null sjanse for finaleplass. Jeg gir plusspoeng for bruk av ekte instrumenter. Normalt ville jeg altså gitt minuspoeng. 0 poeng

Oppdatering etter semifinalen: Kanskje enda verre live enn på video. 0 poeng

 

Østerrike

Zöe med Loin Dici

En skikkelig uptempo poplåt som synges på fransk. Umiddelbart får jeg får assosiasjoner til den franske TV-serien Helen & Gutta fra begynnelsen av 90-tallet. Men etter hvert som Zöe synger så synger hun seg faktisk litt inn i mitt hjerte. Fransk, etter Italiensk er kanskje verdens fineste sangspråk og denne låten vil derfor garantert ikke lide samme skjebne som i fjor da Østerrike havnet på sisteplass. Et bedre arrangement kunne tatt denne låten helt til topps. 8 poeng 

Oppdatering etter semifinalen: Zöe gjør det bra også live. Håper hun når langt opp. 8 poeng

 

Storbritannia 

Youre Not Alone med Joe & Jake

Storbritannia er som vanlig direkte kvalifisert til finalen, og med denne låten vil de komme på en god plassering. For dette er en grei poplåt med bra variasjoner mellom vers, intro og refreng. Den moderne produksjonen er god, men de har ikke på noen måte funnet opp kruttet på nytt i og med at vi hører slike låter overalt. Litt glatt er den også for min smak, men til Storbritannia å være så er dette stort fremsteg sammenliknet med tidligere år. 7 poeng

Oppdatering etter semifinalen: Alt er greit, pent og pyntelig fra disse sympatiske gutta fra UK. 7 poeng

 

Armenia

Lovewave med Iveta Mukuchyan

For en stemme! Presterer hun på samme nivå i finalen kan det gå riktig så godt med Armenia. Låten er folkemusikkpreget og er på den måten original og tro mot sitt hjemland. Melodien derimot er litt for svak, men med denne vokalisten som frontfigur kan den nå lang opp. Sikker finaleplass. 8 poeng

Oppdatering etter semifinalen: Imponerte ikke som jeg trodde i semifinalen, men kommer nok høyt likevel. 7.poeng 

 

Så hvem vinner? Jeg tror det står mellom Australia, Frankrike og Russland. 

Mine personlige favoritter er: Frankrike, Spania Italia og Australia. Må jeg velge ut en favorittlåt som er best å høre på, så blir det Italia.

Må jeg velge den ultimate Melodi Grand Prix låten som innebærer god opptreden, show-faktor, stemme, underholdning - alt! Så vinner Australia med Spania som outsider.

Hvem tror du vinner?

Ønsker alle en fantastisk MGP-kveld.

#esc #mgp #eurovision #melodifestivalen

 

  


 

Norge bør vurdere å boikotte Melodi Grand Prix

Det kan være en god idé for Norge og andre vest-Europeiske land å droppe hele Melodi Grand Prix

Foto: NRK

Med fare for å virke som en dårlig taper mener jeg likevel det er på høy tid å endre stemmesystemet i Melodi Grand Prix. La meg først nevne at jeg før semifinalen mente at Norges melodi ikke var god nok, men at artisten Agnete holder mål. Jeg trodde likevel at Norge hadde en fair sjanse til finaleplass fordi det var såpass mange svake kandidater hun stilte mot. Det var også andre helt klare finalekandidater fra andre land som burde gått videre i de to semifinalene, der i blant våre naboer Finland og Danmark. Men jeg utelatte noe vesentlig, at gamle land fra Sovjetunionen var med. Det er påfallende mange melodier fra Russiske stater som går videre. Mange av disse, som for eksempel Georgias bidrag, var en direkte lidelse før øregangene.

Vi ser slik partisk stemmegivning også andre land i mellom. Som Benelux-landene, Skandinavia, Sveits-Østerrike, Hellas-Kypros m fl. Men i motsetning til de gamle sovjetiske stater har disse lite innvirkning på sluttresultatet av den enkle grunn av at de er få folk og har lite folkevandring. Russere fra gamle Sovjetunionen befinner seg nå over hele Europa. I tillegg har vi Hviterussland, Ukraina, Aserbadjan med resten av de gamle sovjetiske statene, mange av disse har fortsatt lojalitet og kjærlighet til Russland, de har familie der og føler tilknytning til sitt gamle moderland. Det blir det stemmer av.

De fleste av oss forstår at slik partisk stemmegivning faktisk skjer ut i fra det vi ser på resultatlistene, men også tidligere forskning er klar på at slik partisk stemmegivning er et faktum.

Derfor er det på høy tid å endre hele stemmesystemet slik at vi får en mer rettferdig konkurranse der den beste melodien og artisten blir kåret. Det kan være så enkelt som å dele øst- og vest-Europa i to delfinaler der de selv kårer sine vinnere. Det kan være en idé at upartiske dommere/musikere (gjerne fra utenfor Europa) får større innvirking enn de har i dag når de bedømmer låtene. Det kan også være at små land får mer makt, som for eksempel San Marino, får mer vekting av hver enkelt stemme de avgir slik at de også kan påvirke resultatene slik andre land gjør. For oss som har fulgt MGP hele livet og som musikkelsker, så mener jeg at et mer rettferdig system må på plass, ellers ser jeg ingen grunn til at Norge og andre små vest-Europeiske land skal fortsette med å betale millioner for å være med. For sånn som det er i dag er det en konkurranse som har lite med kvalitetsmusikk å gjøre. I dag er det dessverre geografi og migrasjon som er det avgjørende og ikke selve melodien. Det kan derfor være like greit å boikotte hele Melodi Grand Prix. Eller kanskje vi burde starte en helt ny internasjonal musikkonkurranse hvor rettferdig stemmegiving står høyt på agendaen?

Følg med i morgen (lørdag 14.mai), da legger jeg ut en analyse av alle finalelåtene og ser om vi kan finne frem til en vinner.

MGP - SEMIFINALE 2. LÅT FOR LÅT

Australia er min favoritt til å toppe den andre semifinalen i årets Melodi Grand Prix tirsdag 12. mai. Se alle bidragene og finn din vinner

                                                                           (Poeng fra 1-12 der 12 poeng er beste score)

  

Semifinale nummer 2.    (Sendes 12. Mai)

 

Latvia

Heartbeat med Justs

Merkelig låt som svinger mellom sjangre. Starter som poppete ballade, avslutter som dance-låt. Melodimessig er låten for svak, men vokalen er grei. Likevel ikke spesielt underholdende.

7 poeng

Se bidraget på YouTube

 

Polen

Color of your life med Michael Szpak

Polen lever en ganske ok popballade, og vokalisten Michael Szpak, som kom på 2.plass i polske X-factor er riktig så dyktig til å synge rene toner. Men låten som helhet, blir for platt og ensformig til å oppnå en topplassering. Litt kjedelig altså, men det er absolutt mulig å nå en finaleplass selv om jeg tviler på det, der i fra blir det i så tilfelle betydelig vanskeligere.

6 poeng

Se bidraget på YouTube

 

Sveits

The last Of Our Kind med Rykka

Rykka, som ble født i Vancouver, kjenner jeg litt til fra før av. Jeg vet også at hun kan synge penere enn det hun gjør her, men med denne låten rakner det litt. Dette minner mer om en middelmådig idolprestasjon med ujevn vokal og dårlig driv i melodien, enn en profesjonell melodifestivalopptreden. Produksjonen kunne hvilket som helst danseband stått for, og det holder ikke mål med de konkurrentene som er med i år. Litt synd faktisk, for Rykka kan bedre enn dette, men det er vanskelig med en sånn låt. Hør gjerne på et av albumene hennes i stedet.

3 poeng

Se bidraget på YouTube

 

Israel

Made Of Stars med Hovi Star

Tidligere Idol-deltaker Hovi Star deltar med balladen Made Of Stars. Dette er en låt som er sjanseløs i dette selskapet. Den begynner lavmælt og kjedelig, men mot slutten tar den seg betydelig opp arrangementsmessig. Derfor får den ikke bunnpoeng. Jeg blir svært overrasket om denne når finalen, men noen ganger slår David Goliat. Vi får se?

3 poeng

Se bidraget på YouTube

 

Hviterussland

Help To Fly med Ivan

Takk til høyere makter for at Melodi Grand Prix er så åpen for så vidt forskjellige artister som det er på scenen i Sverige i år. En som klart skiller seg ut er Ivan, som i følge ryktene, skal delta naken på scenen i Stockholm sammen med en ulv. Om han får lov til det gjenstår å se. Låten i seg selv er ganske så ordinær, godt produsert, men that?s it. En litt under midt på treet låt altså.

5 poeng

Se bidraget på YouTube

 

Serbia

Sanja Vmed Goodbye Shelter

Enda en kvinnelig artist med en ballade. I denne kategorien blir det hard konkurranse, og med melodien Goodbye Shelter så skal det mye til om  Sanja når helt opp. Misforstå ikke, teksten og låten er ganske så god, men ikke god nok til nå helt til toppen. Serbia fortjener en finaleplass, om hun får det er jeg neimen ikke sikker på. Og Serbia bør holde seg til det de kan best ? lage folkemusikkinspirerte popballader fremført eget språk ? der er de i verdensklasse.

6 poeng

Se bidraget på YouTube

 

Irland

Nicky Byrne med Sunlight

En radiovennlig poplåt med godt driv. Men mer enn det er det ikke. Det som skiller en vinner fra de andre er særpreg, og denne låten mangler nettopp det. Her mangler vi det magiske som gjør at låten står frem og skiller seg litt ut fra de andre. Det er ikke alltid den med best stemme eller best låt som vinner, tvert i mot kan det nettopp være den som våger å skille seg litt ut. Dessverre leverer Irland og Nicky Byrne, som også er kjent fra boybandet Westlife en ?one in a million? låt som vi har tusen ganger før. Fint, pent og godt produsert, men uten X-faktor.

5 poeng

Se bidraget på YouTube

 

Makedonia

Kaliopa med Dona

Det starter så inderlig vakker når Kaliopa innleder melodien på sitt eget morsmål, og trodde du superlativene stoppet der så tar du skammelig feil. For det nærmest eksploderer i refrenget når Kaliopa freser ut Dona, Dona, Dona. Skal det sies noe negativt så kunne låten trengt flere momenter som hadde tatt låten enda ett hakk videre. Og rent estetisk så håper jeg skinnbuksene til Kaliopa blir lagt igjen i Makedonia før hun tar ferden til Stockholm. For Melodi Grand Prix entusiaster så er ikke Kaliopa noe nytt kjennskap, hun har deltatt to ganger tidligere både i 1996 og 2012. Jeg håper denne vidunderlige artisten når topp ti i finalen, i så tilfelle blir det Makedonias beste plassering noensinne. Jeg heier veldig på Kaliopa.

8 poeng

Se bidraget på YouTube

 

Litauen

Donny Montell med Ive Been Waiting For This Night

Enda en poppa ballade i årets Melodi Grand Prix. Denne gangen fra superglatte Donny Montell som i for seg har fått en ok poplåt å jobbe med, men som faller gjennom som en veldig sjarmløs artist. Jeg vet jeg er vel kritisk nå, men denne låten er dusinvare, og tekstmessig langt fra briljant. Til sammenlikning tenker jeg umiddelbart på fjorårets vinner Måns Zelmerløvs sitt bidrag som gjorde at Sverige toppet det hele, denne låten er ikke så mye dårligere enn Heroes, men Måns er en bedre artist, og hadde en helt unik performance med den låten. Her er det altså lite nytenking. Det er likevel håp for Donny, for det er stor sannsynlighet for at småjentene rundt om i Europa synes han ser bra ut, og derfor stemmer han frem til en anstendig plassering. Men noen god låt eller fremføring kan vi ikke håpe på.

4 poeng.

Se bidraget på YouTube

 

Australia

Dami Im med Sound Of Silence

Australia fikk for første gang være med i Melodi Grand prix sitt 60-års jubileum i fjor da de endte på femte plass.  Dette ga tydeligvis mersmak for i år er de med igjen. Med låten Sound Of Silence gjør Australia enda et hederlig forsøk i årets konkurranse. Vokalisten, Dami Im, som er født i sør-Korea, har dessuten vunnet Australias X-Factor konkurranse, men hun vinner nok ikke Melodi Grand Prix i 2016. Det skyldes ikke manglende god låt, dårlig stemme eller laber arrangement. Tvert i mot ? alt dette er på plass, alt bortsett fra kanskje det lille ekstra.

10 poeng

Se bidraget på YouTube

 

Slovenia

ManuElla med Blue And Red

Slovenia serverer en moderne countrypop låt som er riktig så fengende. ManuElla som også er én av de to låskrivere på Blue and Red er med dette bidraget et friskt pust i årets Melodi Grand Prix. Og mitt lille countryhjerte vil så gjerne at denne låten skal lykkes. Synger fint gjør hun også. Jeg tipper en finaleplass.

8 poeng

Se bidraget på YouTube

 

Bulgaria

Poli Genoa med If Love Was A Crime

Poli Genoa har deltatt for Bulgaria i Melodi Grand Prix en gang tidligere i 2011, og i år er hun igjen utvalgt til å representere hjemlandet ? denne gangen med en moderne poplåt. Låten er bare bra, men kanskje ikke spesiell nok. Det allsangaktige refrenget er riktig fengende. Finaleplass bør derfor være innen rekkevidde.

7 poeng.

Se bidraget på YouTube

 

Danmark

Lighthouse X med Soldiers Of Love

Alle de tre gutta i Lighthouse X har bakgrunn som skuespillere. Og Igjen får vi en servert  en grei poplåt, men hadde jeg ikke visst at det var danske artister på scenen så kunne jeg nok forvekslet dem med boybandet Take That. Og derfor blir dette lite originalt. Hva mer er det å si om det? Låten er fengende, arrangementsmessig gjør de det oppskriftsmessig. Summen av dette blir pent, pyntelig, litt nasalt og lite nytenkende. Til finalen, ja. Der i fra blir veien lang. Våre nordiske naboer får ett poeng mer enn de fortjener. Fra seks til sju.

7 poeng

Se bidraget på YouTube

 

Ukraina

Jamala med 1944

Dette må være det dårligste bidraget på mange mange år. Elendig vokalprestasjon, dårlig tekst og en forferdelig melodi. Og det er så vidt jeg forsår engelsken hennes mens hun terroriserer hjernen min med gnåling. Har må Jamala tatt for mye av Vodkaflaska mens hun holdt på for dette er ikke en gang en ordentlig låt ?bare støy. At ingen har stoppet denne låten før den gikk til semifinalen er et under. Jeg håper jeg aldri hører den igjen i så tilfelle må jeg vurdere å søke voldskadeerstatning. Så til spørsmålet, kan man gi minuspoeng. Jeg sier et klart ja!

Minus 5 poeng

Se bidraget på YouTube

 

Norge

Agnete med Icebreaker

Jeg er helt klart innhabil når det gjelder Norges bidrag i Melodi Grand Prix. Ikke bare fordi jeg er fra Norge, men jeg har alltid hatt en liten forkjærlighet for denne sympatiske jenta fra Nesseby. Så til melodien. Jeg synes dette er en ganske laber midt på treet poplåt. Det som skiller den fra de andre i startfeltet er temposkiftet mellom vers og refreng. Om det er et sjakktrekk gjenstår å se, men jeg tviler. Agnete som artist er en fryd å se på. Jenta har stemme, sjarm og det lille ekstra som skal til for å lykkes ? vi kunne ikke sent en bedre representant fra Norge. Men låten i seg selv er ikke god nok til å toppe listen denne gangen. Agnete som artist får 12 poeng. Melodien 4 poeng. Da blir det totalt?.

8 poeng

Se bidraget på YouTube

 

Georgia

Nika Kocharov and Young Georgian Lolitaz med Midnight Gold

Det tar nesten to minutter før refrenget kommer og når det endelig kommer så håper jeg det tar slutt umiddelbart. Dette er altså en monoton og kjedelig låt. Her skulle man ikke tro det er brukt penger på låtskriving for melodien er rett og slett dårlig, men Georgia har faktisk fått hjelp av svenske låtskrivere på denne melodien. Mens denne spilles kan du trygt ta deg en kaffepause, og det vil befri deg fra smerten med å høre på den. Null sjanse for finaleplass. Jeg gir plusspoeng for bruk av ekte instrumenter. Normalt ville jeg altså gitt minuspoeng.

0 poeng

Se bidraget på YouTube

 

Albania

Eneda Tarifa med Fairytale

Pent og pyntlig levert av Eneda Tarifa på denne litt Groovy poplåten. Utenfor Grand Prix, i en laidback setting, kanskje på stranden med en drink i hånden, så er denne låten riktig så fin og fengende å høre. Men i en konkurranse som Melodi Grand Prix er, der man skal imponere flest mulige mennesker på tre minutter så tror jeg ikke den vil nå høyt nok. Synd for låten er absolutt fin.

7 poeng.

Se bidraget på YouTube

 

Belgia

Laura Tesoro med What?s The Pressure

Enda en groovy og catchy låt som starter med basskompet til rockebandet Queens ?Another One Bites The Dust?. Laura er ei sprudlende jente som tar denne låten trygt til mål. Men låten er ikke genuin nok til å vinne. Det er ikke mye å plukke på, alt er faktisk fint ? det som mangler er en god nok låt for å vinne. Men Laura kan håpe på en finaleplass.

6 poeng

Se bidraget på YouTube

 

 

The Big 5 pluss Sverige

Hvert år slipper fem land å kvalifisere seg, disse går direkt2 til finalen 14. mai sammen med Sverige som vant i fjor.

 

Storbritannia

You?re Not Alone med Joe & Jake

Storbritannia er som vanlig direkte kvalifisert til finalen, og med denne låten vil de komme på en god plassering. For dette er en grei poplåt med bra variasjoner mellom vers, intro og refreng. Den moderne produksjonen er god, men de har ikke på noen måte funnet opp kruttet på nytt i og med at vi hører slike låter overalt. Litt glatt er den også for min smak, men til Storbritannia å være så er dette stort fremsteg sammenliknet med tidligere år.

7 poeng

Se bidraget på YouTube

 

Frankrike

J?ai Cherché med Amir

Frankrike er et av ?the big 5? landene som automatisk er kvalifisert i finalen, og med denne låta blir de topp 5 i finalen. For Frankrike leverer et svært godt bidrag i år. Amir synger på både engelsk og fransk på melodien ?J?ai Cherché? og han briljerer fra begynnelsen til slutt. Her snakker vi om en godt skrevet melodi med en troverdig sympatisk artist i verdensklasse! En glad singer-songwriter poplåt i DJ Avicii-style. Er verden rettferdig, vinner Amir og Frankrike i Stockholm i 2016. Jeg tror vi så smått kan begynne å glede oss til at finalen i Melodi Grand Prix skal befinne seg i Paris i 2017. 

12 poeng

Se bidraget på YouTube

 

Italia

Francesca Michielin med No Degree of Separation

Verdens fineste sangspråk må da være Italiensk! Jeg elsker italiensk musikk og konsumerer alt fra Italias svar på Bruce Springsteen; Vasco Rossi, til pop/rock legendene Gianna Nannini og Umberto Tozzi til de legendariske tenorene Luciano Pavarotti og Enrico Caruso. Italias bidrag miner meg om en annen italiensk artist som har hatt gjennombrudd også utenfor Italias grenser, nemlig Laura Pausini. Her får vi servert en vakker popballade, en flink vokalist som synger både på italiensk og engelsk. Det eneste minuset med denne låten er faktisk at hun også synger noe på engelsk, og det er faktisk unødvendig med et så vakkert språk som italiensk er. Hvilket språk hun velger i finalen gjenstår å se. Jeg er usikker på om Europa er klar for en balladevinner i år, men er de det vinner Italia. Hele mitt hjerte heier på Italia, alltid!

12 poeng

Se bidraget på YouTube

 

Spania

Barei  med Say Yay

Spanske poplåter som synges på spansk forbinner jeg med sommer og gode minner. Derfor var det skuffende da jeg forstod at Spania denne gangen bidrar med en engelskspråklig låt. Men etter å ha hørt at artist og låtskriver Barei briljere seg gjennom Say Say så ser jeg litt lysere på det. For Spania sender en artist som kan alt; hun kan skrive låter, danse og synge bra. Jeg elsker multitalenter og Barei er utvilsomt en. Kan Spania vinne hele Grand Prix? Om fremføring er knallgod så er det en liten mulig, for det, men det er noen andre land jeg rangerer høyere som Italia og Frankrike.

10 poeng

Se bidraget på YouTube

 

Tyskland

Jaime-Lee med Ghost

The Voice vinneren fra Tyskland har fått en svak melodi å jobbe med. At hun vant den tyske sangkonkurransen er heller ikke åpenbart når man hører denne fremføringen. Men til Jaime-Lees forsvar har hun fått servert både en miserabel melodi og en dårlig tekst. Låten har fått navnet Ghost. Om det kommer til å spøke for Tyskland i Sverige under finalen 14, mai vet jeg ikke, men jeg tror de allerede nå bør be til høyere makter for en anstendig plassering for slik jeg ser det, kommer Ghost til å bli blant de aller svakeste i finalen. En skikkelig kalkun her altså.

1 poeng

Se bidraget på YouTube

 

Sverige

Frans med Sorry

Det er sjelden jeg ønsker at en låt skal slutte før den er ferdig, men med Sveriges bidrag så håpet jeg nettopp det. Dette var tamt og kjedelig og rett og slett vondt å høre på. En ballade blottet for kreativitet, vokalprestasjoner eller overraskelser. Hele den reggaeaktige melodien høres ut som et langt lang vers som aldri vil ta slutt. Jeg tror ikke Sverige hadde nådd finalen med denne låten, så de kan takke Mr. Zelmerlöv for at de er direkte kvalifisert til finalen i år. Og jeg gjetter at svenskene blir veldig ?sorry? etter finalen da jeg tror denne låten er en god kandidat til den flaue sisteplassen. Men Sverige for likevel et ekstra poeng ? bare for å vise broderkjærlighet. Det skal samtidig sies at mange av bettingbyråene er uenige med meg og rangerer Sverige som en av favorittene.

2 poeng

Se bidraget på YouTube

(Romania er diskvalifisert fra konkurransen)

 

En ny oversikt med alle finaledeltakerne kommer på fredag. Da skal jeg prøve å fine frem til en mulig vinner.

Bli med til verdens beste by 

MGP - Semifinale 1. Låt for låt

Semifinale nummer 1.  (10. Mai 2016) 

Malta og Russland er storfavoritter til å toppe den første semifinalen i årets Melodi Grand Prix tirsdag 10. mai. Se alle bidragene og gjør opp din egen mening.

                                                                           (Poeng fra 1-12 der 12 poeng er beste score)

 

 

Finland

Sing It Away med Sandhja

Finland byr på en fengende dance-poplåt som kan komme videre til finalen, men vinner gjør den ikke. Låten, som i hovedsak består av refreng blir derfor litt for ensformig. Synd, for med en bedre låt så kunne den nådd langt opp, og kanskje til og med helt til topps som hardrockbandet Lordi gjorde i 2006.

6 poeng

Se bidraget på YouTube

 

Hellas

Utopian Land med Argo

Som halvt gresk, banker mitt hjerte litt ekstra når Hellas synger på morsmålet. Men gresk rap er noe som aldri har falt i smak hos meg, og heller ikke denne gangen. Dette er kjedelig, intetsigende, og det korte refrenget, som i det minste er bitte litte granne cachy, minner om en hvilken som helst Ace of Base- låt fra 80-tallett, verken mer eller mindre. Hellas har et politisk budskap relatert  til flyktningskrisen i Europa med denne låten, men det hjelper lite. Hellas burde bare få ett lite poeng, men får ett ekstra pga at de er autentiske med blant annet gresk tale (på rappingen). Hellas vil ikke gjenta suksessen som de gjorde med Helena Paparazi og låten My Number One som nettopp ble nummer én i 2005.

2 poeng

Se bidraget på YouTube

 

Moldova

Falling Stars med Lidia Isac

Dusinvare fra øst-europa. Går sikkert videre med sin geografiske plassering øst i Europa. Dansbar, men herregud for en kjedelig låt. En finaleplass virker som en fjern drøm.

3 Poeng

Se bidraget på YouTube

 

Ungarn

Pioner med Freddie

Ungarns stiller med en ung og dyktig vokalist med god stemme. Alt fra raspige oktaver til fine falsetter hever kvaliteten på denne rocka balladen, men som dessverre verken er god eller moderne nok til å vinne. Men jeg tror likevel den ender på et hederlig resultat. Damene kommer helt sikkert til å like denne artisten. Alt tatt i betraktning så kommer han nok til finalen, og plasseringen der blir nok i det mellomste sjiktet. Kan han klare å snike seg inn blant topp10?

7 poeng

Se bidraget på YouTube

 

Kroatia

Lighthouse med Nina Kraljić

Kroatia har ikke deltatt på tre år, og med combacket blir det pent, overprodusert og kjedelig. Det er en ok låt, men monotont i lengden, som et langt gjesp. Fordi nabolandene vil stemme på denne så skulle det ikke forundre meg om hun kommer klarer finaleplass, men det skyldes altså ikke låtens kvaliteter.  

4 poeng

Se bidraget på YouTube

 

Nederland

Slow Down med Douwe Bob

Kjedelig, monotont og virkelig grusomt for øregangene. Det er ingenting med denne melodien som fenger. Herregud så kjedsommelig, klart en av de dårligste bidragene i årets MGP.

1 poeng

Se bidraget på YouTube

 

Armenia

Lovewave med Iveta Mukuchyan

For en stemme! Presterer hun på samme nivå i finalen kan det gå riktig så godt med Armenia. Låten er folkemusikkpreget og er på den måten original og tro mot sitt hjemland. Melodien derimot er litt for svak, men med denne vokalisten som frontfigur kan den nå lang opp. Sikker finaleplass.

8 poeng

Se bidraget på YouTube

 

San Marino

I Didnt Know med Serhat

Av mangel på artister, valgte TV-stasjonen i San Marino ut melodi og artist selv. Ikke nok med det, det blir en Tyrkisk artist som skal bidra for lilleputtlandet med bare 32.000 innbyggere. Artisten Serhat oppsøkte San Marinos TV-stasjon med låten I Didnt Know som tar oss helt tilbake til 70-80 tallet. Dette er Disco med stor D, og det er lett å få Boney M assiasasjoner til denne låten, og den røykaktige mørke leonard cohen-stemmen til Serhat gjør ikke låten bedre. Men samtidig er det noe catchy over den. Den hadde blitt en hit hadde den kommet ut for 30 år siden, men i dag? Nei. 

4 poeng 

Se bidraget på YouTube

 

Russland

You Are The Only One med Sergey Lazarev

Favoritten Russland sanker alltid masser av poeng fra sine naboland, og derfor alltid å regne med i Melodi Grand Prix sammenheng. Låten er helt ordinær, det samme er James Bond wannabe- artisten Sergey Lazarov. Og det blir riktig så fælt å høre gnålingen You Are The Only One om og om igjen og for ørtende gang. Tekstmessig er det altså bunnkarakter. Jeg tror den kommer høyt og sannsynligvis ender den på topp 5 på grunn av at det er Russland, men jeg må likevel være ærlig å si at dette er en ganske så platt opptreden, dårlig engelsk uttale er det og. Vinner denne er verden urettferdig.

4 poeng

Se bidraget på YouTube

 

Tsjekkia

Gabriela Gunĉíková  med I Stand

Balleden I Stand er faktisk ikke så himla dum, og vokalen på låta er mer enn godkjent av vakre Gabriela. Produksjonene bak er god og moderne og helt avgjørende for en slik type låt. Tsjekkias første finaleplass er absolutt innen rekkevidde.

7 poeng

Se bidraget på YouTube

 

Kypros

Minus One med Alter Ego

Kypros leverer en drivende god poplåt av høy kvalitet. Det som er merkelig med dette bidraget er at, med de bildene jeg har sett i den offisielle videoen, så ser Minus One ut som et skikkelig hardrock-band, mens låta er mer poprock. På låtens offisielle video er de både arge og kampklare og kledd i svarte klær. De viser oss gjerne både grimaser og tatoveringer. Låten isolert sett er god, men med tanke på at Grand Prix er et TV-show der det visuelle spiller en rolle så blir det vanskelig å kåre denne til vinneren, men den kommer nok langt opp og kanskje når den en finaleplass.

8 Poeng

Se bidraget på YouTube

 

Østerrike

Zöe med Loin Dici

En skikkelig uptempo poplåt som synges på fransk. Umiddelbart får jeg får assosiasjoner til den franske TV-serien Helen & Gutta fra begynnelsen av 90-tallet. Men etter hvert som Zöe synger så synger hun seg faktisk litt inn i mitt hjerte. Fransk, etter Italiensk er kanskje verdens fineste sangspråk og denne låten vil derfor garantert ikke lide samme skjebne som i fjor da Østerrike havnet på sisteplass. Et bedre arrangement kunne tatt denne låten helt til topps.

8 poeng

Se bidraget på YouTube

 

Estland

Play med Jüri Pootsmann

Sofistikert og sexy. Juri, med sin mørke stemme, er en fantastisk stilfull artist. Han har evnen til å stå alene på en scene og dra seerne inn i TV-skjermen for å fortelle oss; Her er jeg og synger for dere - se og nyt meg. Det er også befriende med en selvsikker vokalist og artist som ikke deltar i skrikekonkurransen om å nå de høyeste tonene. Det er Juri som gjør at denne melodien fenger, men selv om artisten er god, så er ikke låten god nok. Derfor vinner ikke Estland med dette bidraget. Finaleplass? Ja. Topp 5? Nei jeg tror ikke det.

7 poeng

Se bidraget på YouTube

 

Aserbajdsjan

Miracle med Samra

Vakre Samra leverer bra på denne poplåten med både fin stemme og god opptreden. Svenske produsenter er kjente for å skrive og produsere andre nasjoners MGP-låter, og det er kanskje låtens aller største svakhet ? Miracle høres ut som en dusinvare fra en svensk popfabrikk uten sjarm og særpreg. Selv om mange vil synes at Samra er pen å se på så klarer hun ikke å redde denne litt svake melodien inn til en topplassering. Men et ok resultat er likevel innen rekkevidde.

7 poeng

Se bidraget på YouTube

 

Monte Negro

The Real Thing med Highway

Kan en melodi være uten en melodi? i så tilfelle er denne en svært god kandidat. Og det er så synd. For de første 20 sekundene begynte det bra, jeg nøt og tenkte at dette er på høyde med Depeche Mode sine glansdager. Men så ramlet det hele sammen som et dårlig bygget korthus. Knotete og mørk låt uten struktur.

0 poeng

Se bidraget på YouTube

 

Island

Hear Them Calling Me med Greta Salóme

90 prosent av Islands befolkning ser Melodi Grand Grand Prix på TV hvert år. Med det i tankene blir det stor press på Gretas skuldre og hennes opptreden i Stockholm. Melodien hun har med seg til Sverige er en grei poplåt som verken peker seg ut positivt eller negativt; altså en litt middelmådig kjedelig poplåt, som skal få problemer med å ta seg til finalen.

5 poeng

Se bidraget på YouTube

 

Bosnia Herzegovina

Ljubav je med Dalal & Dean feat Ana Rucner and Jala

Det er makeløse vakre toner vi får høre i starten av Bosnia Herzegovinas bidrag. Men etter den fine starten ødelegges Balkan-balladen av rapping. Hadde låten vært bygget opp tradisjonelt kunne den blitt en farlig kandidat. At de synger på morsmålet er fint og gir plusspoeng. At de rapper på morsmålet er grusomt og gir minus i regnskapet. Rappingen= 0 poeng. Syngingen= 12 poeng, så da havner den dessverre bare midt på treet.

7 poeng

Se bidraget på YouTube

 

Malta

Walk On Water med Ira Losco

Er det noen som skal ta seieren fra franske Amir i år så kan det bli denne. Ira leverer en imponerende prestasjon både rent artistisk og som vokalist. Låten, som også er skrevet av svensker, er både catchy og smart med god oppbygning frem til klimaks i refrenget. Dette er den ultimate Grand Prix låten. Her får vi altså servert alt på sølvfat: knivspark god musikkproduksjon, en veldig god artist og fremragende låtskriving. Totalen kan bli farlig, og det hele kommer an på Iras opptreden i Stockholm. Men kanskje er franske Amirs låt litt mer genuin. Malta får uansett topplassering. Jeg tipper topp fem.

10 poeng

Se bidraget på YouTube

 

På onsdag legges semifinale 2 ut samt låtene fra de direkte kvalifiserte landene inklusiv vertslandet. 

 

Det står mellom to land i årets MGP

Ifølge bettingselskapene, vinner Russland årets Melodi Gran Prix mens Frankrike tar andreplassen, men jeg tror det kommer overraskelser. 

Kan Franske Amir slå Russland i årets Melodi Grand prix? Foto: Renaud Corlouër

Russland og Sergei er superfavoritt til å vinne årets Melodi Grand Prix. Etter å ha hørt melodien og sammenliknet den med de andre deltakerene så er det ganske så uforståelig, for her får vi servert en ganske ordinær poplåt uten varme og særpreg. Låten er ok, artisten likeså, men det er altså intet nytt under solen. Jeg tror derfor russerne kan bli skuffet. I årets konkurranse er det faktisk flere som kan kjempe om seieren, og en topp 5 plassering. Frankrike med Amir er en av mine favoritter og han kan vinne det hele. Bettingselskapene har også han som en av oddsfavorittene, men etter Russland. Dessverre er russerne er alltid å regne med i Melodi Grand Prix fordi de automatisk får stemmer fra nabolandene, og det kan være tungen på vektskålen også i år. Russland kan derfor vinne med en middelmådig låt.Ifølge bettingselskapene er også Sverige en av favorittene, men det er for meg helt ubegripelig i og med at jeg rangerer den blant de svakeste. Grunnen til hvorfor jeg rangerer Sverige så lavt får du på mandag da jeg tar for meg hele semifinale1. Etter min mening er det noen klare outsidere i årets Melodi Grand Prix som kan kjempe i toppen, blant disse er Italia, Spania og Australia. 

Hvem er dine favoritter i årets Melodi Grand Prix?

Melodi Grand Prix festuke

Førstkommende mandag 9.mai vil jeg legge ut hele semifinale 1, da får du svar på hvordan jeg rangerer disse låtene og gir de poeng. Like etter første semifinale vil jeg legge ut semifinale 2- også her med omtale og poeng. Og ikke minst skal jeg analysere alle finalebidragene inklusiv "the big five" og Sverige, som automatisk er kvalifiserte. Jeg skal forsøke å finne frem til mulige vinnere, og vi må jo ikke glemme Norge og Agnete. hvordan ska det gå med henne? Det blir altså Melodi Grand Prix uke her på kulturdrops frem til finalen i Stockholm 14.mai, følg med...

 

Tre konserter du bør få med deg i sommer

Damien Rice

I 2002 debuterte en av mine favorittartister irske Damien Rice med albumet "O". Hitlåten "The Blowers Daughter" ble snart en gedigen suksess og lå på hitlister verden over. Nå er han tilbake med det nye albumet "My Favourite Faded Fantasy".

På hans norgesbesøk for noen år tilbake hadde han konsert på Sentrum scene i Oslo. Jeg var så heldig å være til stede - det var en konsert som aldri vil gå i glemmeboka, intimt, sårt og gripende. Men at en av undertegnedes favorittlåter "Cold Water" ikke ble spilt under den nevnte konserten var nærmest en tragedie for vedkommende. Gjentar det seg på Piknik i Parken denne sommeren, så skal jeg personlig sende han et felles klagebrev fra alle oss i Norge.

Piknik i Parken i Oslo, 26. juni. Billetter hos pipfest.no

 

Matt Corby

Australske Matt Corby ble oppdaget som 16-åring gjennom Idol der han til slutt havnet på andreplass. Indierock- og singer/songwriter artisten har med sine låter "Brother" og "Monday" blitt en etablert verdensartist - også her i Norge. Da konsertarrangøren Atomic Soul la ut billetter til konserten i Oslo 31. mars i år, forsvant alle billettene på bare tre - fire minutter, noe som resulterte i sorg og skuffelse for fansen. Men til de som ikke fikk billetter den gangen, fortvil ikke. Nå er det to nye sjanser til å nyte Corbys musikk "live" denne sommeren. 

Piknik i Parken 24. juni og Slottsfjell i Tønsberg 16. juli

 

Mumford & Sons


Det er ingen hemmelighet at jeg er fan av band som Mumford & Sons. Forrige konsert i Oslo Spektrum, som jeg ikke fikk vært på, gikk inn i historiebøkene som en av de beste i 2013. Den feilen skal jeg ikke gjøre igjen så billettene ligger nå klare.

Mumford & Sons, kan vel sies å være en blanding av country, rock og bluegrass. Debutalbumet fra 2010, het "Sigh No More», men det var med det kritikerroste andrealbumet "Babel" det tok av og med hiten "I Will Wait" ble de verdensstjerner på kort tid. Babel» ble også nr. 1 i Norge. Nå er de ute med det litt mer rocka albumet "Wilder Mind".

Oslo spektrum 10. mai 2016

Andre konserter som anbefales i sommer er: Bruce Springsteen Ullevål Stadion, Veronika Maggio (fire konserter, se veronicamaggio.se) og Melissa Horn på Sukkerbiten(Ticketmaster)

Hvilke er dine konsertfavoritter i sommer?