hits

desember 2016

Det eneste jeg ønsker meg for 2017Syria-krigen har nå vart lengre enn krigen i gamle Jugoslavia. I nevnte Jugoslavia-krigen stod handlingslammede politikere og så på en borgerkrig der alle regler for krigføring ble brutt. I Syria opplever vi mye av det samme. Barn blir gasset i hjel med kjemiske våpen. Uskyldige sivile blir likvidert og kvinner blir voldtatt. Alt dette skjer nå mens verdenssamfunnet ser på, og det virker som politikerne rundt om i verden velger å fortrenge overgrepene i Syria enn å bruke makten de faktisk har til å handle.

Det er utvilsomt at verdens ledere har forsøkt å få slutt på krigen i Syria, men jeg hevder det er spede forsøk for krigen i Syria er kanskje på sitt verste akkurat nå om vi ser bort fra de siste par dagers våpenhvile. Derfor trenger vi et verdenspoliti som kan rykke inn i kriger for å redde barn og uskyldige ofre. Vi trenger også ekstremt gode diplomater som  får motpartene til å ta til vettet for å unngå mer krig.

Vi har Nato, og kanskje man skulle gjort Nato til å bli et verdenspoliti med handlingskraft og mandat til å aktivt gå inn i konflikter for å stoppe kriger før de blir altfor blodige og umulig å reversere. Men per i dag virker det som en umulighet i og med at Nato nå kanskje har den mest handlingslammede lederen blant Europas politikere som sin generalsekretær.

Det er liten tvil om at jo lengre kriger og konflikter varer, desto mer bitre og hatske blir de krigende parter på hverandre. Derfor må man stoppe kriger og konflikter allerede ved fødselen. Her har verdenssamfunnet sviktet de uskyldige i alle kriger og nå i Syria. Krigen i Syria burde for lengst vært avsluttet. Krig er et helvete så hvorfor skal vi stå utenfor og se på mens andre mennesker blir slaktet i hjel? Dette kan vi ikke akseptere lengre. Vi er alle en del av jordkloden så konflikten i Syria vedrører oss alle.

Alle verdens barn burde få vokse opp i trygge omgivelser uten frykt for å bli voldtatt, skutt eller slått til døde. Jeg har derfor bare et ønske og det er fred på jord, og jeg håper virkelig verdenspolitikerne også har det samme ønske og at de våkner til liv fra sin dvale og aktivt begynner å jobbe for en fredfull trygg planet inn i 2017. Med disse siste ordene i 2016 ønsker jeg alle leserne et riktig godt nytt år.