hits

oktober 2016

Hjelp, min far har hjerteinfark. Fastlegen: Beklager vi har lunsj

 

Jeg tenker ofte på at bestefar kanskje kunne levd videre med bestemor, om fastlegen hadde tatt symptomene seriøst.  Foto: kulturdrops.no

I det siste har Nettavisen satt fokus på fastlegeordningen med god grunn. Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har hørt folk klage over fastlegeordningen de siste årene. De fleste har en fellesnevner; fastlegen har verken tid nok til å undersøke- eller høre på at pasienten snakker ferdig. Så da blir jo spørsmålet, er fastlegeordningen god nok? Jeg tror mange er enige i at svaret er nei.

La meg si med en gang at jeg unner gode leger skikkelig lønn. Det er systemet som i utgangspunktet er feil, og ikke legene. Men ikke alle er gode leger og setter pasienten først, det har jeg dessverre erfart selv. Noen burde faktisk aldri praktisert.

Da bestefaren min klagde til legen på mage- og brystmerter, fikk han høre at alt var i den skjønneste orden, og legen ga ham noen smertestillende tabletter. Cirka én time senere døde han hjemme av hjerteinfark. I ettertid viste det seg at han hadde alle de kjente symptomene som tiliser hjerteinfark. Legen fikk også opplyst at bestefaren min hadde vært på sykehus tidligere med hjerteflimmer. Likevel tok ikke legen dette seriøst, og derfor ble det fatale konsekvenser. Min bestemor var aldri den samme etter dette. Hun levde med sorg resten av sitt liv.

Hjelp, min far har hjerteinfark. Fastlegen, beklager vi har lunsj

Det finnes mange eksempler på fastleger som kunne brukt mer tid på pasientene sine, og som i ettertid har vist seg å få alvorlige konsekvenser.

Jeg kan også nevne en gang faren min var på besøk hos meg og min bror her i Oslo. Han bor til vanlig i Stockholm. Faren min var hjemme hos min bror, men da han fikk brystsmerter ringte han meg da broren min ikke var hjemme. Jeg dro derfor så raskt jeg kunne til han og da jeg ankom, sa han at han ønsket å komme seg til lege. Ettersom vi befant oss på Tonsenhagen i Oslo, tenkte jeg at legevakten på Linderud senter var korteste vei til akutt hjelp. Jeg trodde på det tidspunktet at det ikke var så alvorlig med han i og med at han gikk greit selv. Men ettersom faren min aldri ville besøkt en lege uten å være alvorlig syk, så burde alarmklokken ringt tidligere. Jeg fikk han raskt til Linderudsenteret, men ved ankomst begynte han å få ekstremt med smerter. Faren min falt om med kraftig hjerteinfark på Linnerudsenteret, og derfra skjønte jeg hvor alvorlig dette var. Jeg løp til legevakten, men ble møtt av stengte dører. Legevakten viste seg å være åpent kun på kveldstid. Men så tenkte jeg; jeg har jo fastlegen min her. Og bare noen dører bortenfor løp jeg inn på fastlegens kontor, og ropte, vær så snill å hjelp meg, faren min har fått hjerteinfark. Svaret jeg fikk var sjokkerende. Beklager, vi har lunsj nå og har ikke tid, var svaret jeg fikk derfra. Der satt det flere fastleger rundt et bord og spiste, og kaldblodig avviste de min bønn om livsnødvendig hjelp. Jeg ringte derfor ambulanse, og da skjedde det endelig noe. Ambulansen beordret meg tilbake til fastlegekontoret for å si til legene som satt der at de har plikt til å hjelpe. Da kom et par av dem gående ut, og bort til faren min. Han ene holdt faren min i hånden i noen minutter, mens den andre stakk av. Fastlegens hjelp var altså å holde han i hånden, under tvang. Så forsvant også den andre fastlegen like etterpå, og jeg stod der uten hjelp med far døende. Heldigvis kom ambulansen rimelig raskt og han fikk endelig skikkelig førstehjelp.

Da han ankom Ullevål Sykehus, hadde han begge beina i graven. I ettertid informerte sykehuset at de hadde hatt syv gjennopplivingsforsøk før han til slutt våknet til. Han hadde flere brukkne ribbein etter den febrilske gjenopplivingen. Min far lever fint den dag i dag, men ikke på grunn av fastlegene som knapt gadd å hjelpe til. Slike folk skulle etter min mening ikke hatt lov til å behandle mennesker.

Jeg må samtidig nevne at jeg har byttet fastlege etter denne hendelsen til en som jeg er fornøyd med.. Men jeg har ofte tenkt på hva som skyldtes denne apatiske oppførselen til disse fastlegene. Sannsynligvis har det med to ting å gjøre. Én: At de hele tiden hører på folks sykdom og sånn sett er blitt immune mot å høre på folks klager og lidelser. To: At de har så mange pasienter og så mye å gjøre at de ikke har tid til forstyrelser under arbeidsdagen.  

 

Les også: Opplever knallsalg på denne Elbilen

 

Samtidig husker jeg min gamle lege, doktor Sørland. Dette var før fastelegeordningen ble til. Da han kom ut i venterommet og hentet pasientene sine hadde han alltid et stort smil om munnen. Han virket aldri stresset. Noen ganger kom han ut til legetimen til avtalt tid, mens andre ganger var han ekstremt sent ute. De gangene han var forsinket fikk jeg alltid beskjed om at andre pasienter hadde tatt lengre tid. Det hadde pasientene som regel forståelse for. Inne på timen, kunne jeg forklare om problemene jeg hadde, og han spurte ivrig etter om hvordan jeg hadde det, og om det var noe han kunne gjøre for meg. Det var aldri et press om at jeg måtte gjøre meg ferdig på kortest mulig tid.

I dag derimot, går alt på minuttene, om ikke på sekundene. En annen fastlege jeg har hatt, fortalte en gang at han brukte maks ti minutter på hver pasient. Han skulle ha fire pasienter i timen og han jobbet med å fullføre journalene samt å oppdatere seg om neste pasient mellom pasienttimene. Dette var forhåndsbestemt uansett hvilke pasienter som kom inn døra. De gangene jeg besøkte han, satt han stort sett å så på en pc-skjerm mens han skrev for å dokumenterte det jeg sa. Ikke en eneste gang ble jeg undersøkt på de årene jeg var der. Men jeg fikk likevel, nesten uten unntak, med meg resepter på ulike piller som skulle hjelpe mot de ulike plagene jeg eventuelt hadde. Jeg har i ettertid hørt at fastlegene også tjener penger på å skrive ut resepter til pasientene.

 

Jeg mener at poenget med fastlegeordnigen må være at pasientene har en fast lege som man er fortrolig med. Vi hadde jo faste leger før fastlegeordnigen ble til, så hvorfor den i første omgang ble innført er ganske underlig. Mange reagerte sterkt før innføringen av fastlegeorningen, men den ble likevel til.

Tenk også på eldre folk, eller senile pasienter som ikke en gang klarer å ta vare på seg selv. Disse er også fastlege-pasienter. Faktum er at brorparten av pasienter som besøker fastlegen er de eldre, av den enkle grunn at de som regel har mer sykdom. Mange eldre er også, naturlig nok, mer tidkrevende pasienter fordi de er mer syke. Og hva med de som ikke helt klarer å fortelle hva som feiler dem? Hvordan skal fastlegen ha tid til undersøke de, skrive inn alt de gjør under legevisitten, forklare til dem om hva de har funnet ut, skrive henvisninger til nye undersøkelser, ordne med blodprøver og resepter på bare 10-15 minutters tid før neste pasient står på døra?

Jeg vet faktisk ikke om noen annen yrkesgruppe som har dårligere tid enn det fastlegene har. Og er det en yrkesgruppe som ikke burde basert seg på akkordbetaling så er det nettopp helsepersonell. Det burde faktisk vært motsatt. Leger skulle hatt god tid.

Men sånn som det har utviklet seg siden den gang legen ikke het fastleger, så virker det som nåtidens leger ønsker flest mulige pasienter på listen sin, det får de bedre betalt for. Flere på listen er lik mer betaling, selv om noen av disse aldri besøker legen. I tilegg får de betalt for hver pasient som besøker legen.

Fastleger skal ikke jobbe akkord. Sånn som fastleordnigen er nå, trigges leger til å behandle flest mulig pasienter på kortest mulig tid

Fastlegeordningen, kan sammenlignes med håndverkere som jobber akkord, jo raskere de jobber i form av flest mulig pasienter, desto mer tjener de. Men leger skal, etter min mening, ikke jobbe akkord. Tvert i mot burde de belønnes for å gjøre skikkelig arbeid, som igjen å betyr å bruke mer tid på hver pasient gjennom å undersøke, spørre, lytte, behandle og vise empati. Først når legen får betalt for å bruke lengre tid på hver pasient blir fastlegeordningen en suksess. For sånn som den er nå er den et feilgrep, et stort feilgrep som kan gi fatale konsekvenser. Det har også jeg smertelig erfart.

Les også: Koster du mer enn 270.000 kroner, er det ikke sikkert du får behandling

 

Les også:

 

Tusen takk for at du leser.
Følg meg gjerne på:
Snapchat: renezografos
Hilsen René, Kulturdrops
 
 
Les også:

 #fastlege #økonomi #helse #kulturdrops #pasient #samfunn

Oppdatering. Knut Anders vant StjernekampFoto: Kulturdrops/René Zografos

Hot News: Knut Anders Sørum vant Stjernekamp! Gratulerer så mye med seieren!. Gratulerer så mye til Nicoline med en fin andreplass, og et fantastisk show. 

Jeg har hatt æren av følge begge deltakerne de siste ukene. Vedlig fine folk begge to og vel fortjent. igjen Gratulerer fra Kulturdrops! 


 

Stjernekamp - Vi fester hver lørdag


De som trodde at å delta på Stjernekamp er synonymt med øving dag ut og dag inn har nok rett, men en dag i uken legger de alt til side og koser seg med en fest

Da jeg intervjuet Stjernekamp-deltakerne for noen dager tilbake, så virket de svært disiplinerte og fokuserte på det de skulle gjøre. Men det er én dag i uken de slipper alt og tar seg en fest.

- Vi fester hver lørdag etter sending, sier Håvard Bakke smilende, og legger til. Du vet, etter så mye øving hele uken så trenger vi å koble av med en fest etterpå. Så lørdag er det fest uansett. Ikke til seks om morgen, men til klokken fire. 

Også finalist Nikoline Berg Kaasin er med på festingen på lørdagene.
- Ja, lørdagen er den eneste kvelden i uken jeg kan å ta et par øl, også er det så hyggelig å samle alle etterpå, sier hun.
 
Men skal vi tro Håvard Bakke så er den en artist som er ekstra god til å skeie ut litt ekstra etter sending.
- Ja det er Nikoline! Hun gir gass og er ustoppelig når vi er ute å fester.
 
Nicoline Berg Kaasin er finalist i kveldens Stjernekamp Foto: Kulturdrops/René Zografos


Nikoline gir gass og er ustoppelig når vi er ute å fester. Håvard Bakke

 

Stjernekamp-finalistene: Dette drømte vi om da vi var yngre

 

Her er låtene i kveldens Stjernekamp-finale:

- Høydepunkt fra serien:

Nicoline: Black Widow (hiphop)

Knut Anders: Nessun Dorma (opera)

Gjestedommere: André Hadland og Solveig Kringlebotn

 

- Låt fra eget repertoar:

Nicoline: No Suitcase

Knut Anders: Bli ved deg. Egen versjon av John Legends Stay With You

Gjestedommer: Maria Haukaas Mittet

 

Finalelåt:

Nicoline: Ghost (Ella Henderson)

Knut Anders: Fix You (Coldplay)

Gjestedommer: Maria Haukaas Mittet

I tillegg blir det et åpningsnummer med alle deltakerne i årets Stjernekamp.

 

Les også:

Tusen takk for at du leser.

Følg meg gjerne på:
Snapchat: renezografos

Hilsen René, Kulturdrops

#stjernekamp #kulturdrops #nrk #musikk

Stjernekamp-finalistene: Dette drømte vi om da vi var yngreFinalistene i årets Stjernekamp er klare for kamp, her er dualistene Knut Anders Sørums og Nicoline Berg Kaasins erfaringer med den lange veien frem til en finaleplass

 

Hva er det beste med å delta på Stjernekamp?

Knut Anders: Man lærer helt vanvittig mye. Som min manager sa, å være med på stjernekamp blir som å ta en masteroppgave i å være artist på TV.

Nicoline: Det er bare rett og slett sykt gøy å være med.

 

Er det noe som har vært negativt med å delta?

Knut Anders: Ikke annet enn at man blir nervevrak foran hver eneste sending, jeg våkner om natta og har glemt alle tekstene. Men Stjernekamp er rett og slett et helt fantastisk konsept, laget for artister, og på artistenes premisser. Dette er ikke en talentkonkurranse, og det merker man hele veien. Også ønsker jeg tid til andre ting. I november skal det trenes, snart åpner alpinanleggene og da skal jeg ha krutt i beina!

Nicoline: Å kunne gjøre andre ting. Jeg savner å trene. Jeg er glad i å trene og de første to ukene trente jeg litt, men siden da har jeg ikke hatt tid. Jeg er også glad i å se TV-serier, som det blir lite tid til nå, og jeg elsker krim. Homeland, Broen og Game og Thrones er favoritter, men jeg liker også godt den nye norske serien Vikingane.

 

Les også: Stjernekamp-deltakerne vasser i jobbtilbud

 

Hvordan husker du tekst og koreografi?

Knut Anders: Pugge, pugge og pugge.. det er ingen snarveier, dessverre.

Nicoline: Det er utfordrende å huske alt, men det blir enklere etter hvert. Spesielt koreografi går lettere for hver dag som går.

 

Hvordan velger du låter?:

Knut Anders: Å velge låter er en lang prosess, og vanskelig. Det er mange som er med og mener, men det er jeg som bestemmer tilslutt. Jeg bruker et kompass som kalles følelser, og hvis jeg ikke føler noe for låta så er det meningsløst å synge den. Er det derimot gåsehud ved gjennomhøringer og jeg føler at dette kan jeg gjøre så er jeg på sporet.

Nicoline: Låtvalg kan være viktig, men man må velge en låt man må like selv og ikke for sært. Men ikke alltid å treffe like bra. Alle har en mening om det. Jeg får råd, men jeg må velge det som passer meg.

 

Hva var din største drøm som liten?

Knut Anders: Å bli verdensomspennende popstjerne eller dokumentarfotograf i konfliktområder. Ingen av de er stor drøm nå, men jeg drømmer om å gjøre så stor karriere det er mulig å gjøre i Norge, og samtidig klare å ta et fint blide fra tid til annen.

Nicoline: Jeg lever den drømmen nå. Jeg har alltid drømt om å være artist. Det viktigste nå, er å kunne leve av musikk. Å presentere egen musikk og låter på en scene er den store drømmen.

Les også: Én Stjernekamp-deltaker har hele pakka og tar hjem seieren

 

Terningkast 6 til Vikingane

James Bond stoppet norsk storfilm

Johaug-saken: Nå viser svenskene sitt sanne jeg

 

Tusen takk for at du leser.

Følg meg gjerne på:

Snapchat: renezografos

Facebook

Instagram

Twitter

Hilsen René, Kulturdrops


 

#stjernekamp #kulturdrops #NRK

Knallsuksess for Vikingane 

Over en million har sett første episode av TV- serien Vikingane til nå

I nåtidens mediesamfunn, er dette ekstremt gode seertall fordi TV-kanalene konkurrerer blant annet med dataspill og streamingkanaler som HBO og Netflix.
 
Serien, hadde først premiere på nett-TV der alle 6 episodene er lagt ut for publikum. Vikingane hadde «premiere» på vanlig lisens-TV på NRK1 fredag 21. oktober.
Det er totalen av nett-TV, lisens-TV og repriser som totalt har gitt NRK litt over én million seerne
 

Vikingane fikk terningkast 6 av Kulturdrops,no les hele anmeldelsen.

- Seertallet på Vikingene må sies å være høyt. Første episode har hatt høye tall både på nett og via de lineære publiseringene, noe som har gitt serien en total skjermrating på over en million.  I denne "millionklassen" er serien i godt selskap med andre aktuelle titler som Side om side og Nobel, sier medieforsker i NRK, Håkon Lund Sørensen
 
 
Kommer snart på Kulturdrops: Stort intervju med Kristine Riis fra Vikingane
 
Les også:

 

Tusen takk for at du leser.

Følg meg gjerne på:

Snapchat: renezografos

Facebook

Instagram

Twitter

Hilsen René, Kulturdrops

#Johaug #doping #langrenn #kulturdrops 

Juridisk ekspert: Johaug har gjort mer enn det som kan forventes av henneKjære leser

I Therese Johaug-saken har vi sett at hun er forhåndsdømt i store deler av riksmedia inkludert av enkeltpersoner i sosiale medier i Sverige, Norge og flere andre land. Det er overraskende få som tar til ordet for at hun kan være uskyldig, og mange mener, underlig nok, at hun er skyldig i bevisst doping. Noen anklager, spesielt fra Sverige, hevder at norske langrennsløpere generelt har drevet med systematisk doping i en årrekke, selv om det ikke er noe bevis for slikt.

Personlig er jeg bare moderat interessert i langrenn som TV-underholdning, men jeg  mener likevel det er feil å unnvære å kommentere Johaug-saken fordi den er mye mer enn bare langrenn. Den dreier seg om urettferdighet, om et mulig justismord og en maktesløshet jeg ikke har sett maken til i noen andre saker som jeg kan huske.

Ut i fra alle fakta vi vet så er saken som følger: Johaug har smurt på en munnsalve etter å ha rådført seg med skiforbundets lege. Mye vi har lest i media og på diverse kommentarfelt er spekulasjoner og fordømmelser uten motstykke. Jeg er faktisk redd for at Johaug har mistet troverdigheten for alltid, uansett hva utfallet til slutt i saken blir. Mye tyder også nå på at også påtalenemdas utestengelse av henne ikke bare er kritikkverdig, men også direkte feilaktig. Og det er faktisk en skandale for en utøver, som ikke bare har vært tilhenger av hyppigere dopingkontroller, men mot en utøver som beviselig har sjekket med eksperten, i form av legen, om at det hun tok på leppa var trygt og lovlig.

Les også: En av de beste TV-seriene som går nå

Les også: Reale menn voldtar ikke

 

Nå viser det seg at Johaug også får støtte av lovverket gjennom Jens Petter Berg,  førsteamanuensis Dr. Jurist, Høgskolen i Oslo og Akershus.

Dette skriver han i følgende kommentar i aftenposten: (gjengitt med tillatelse av Jens Petter Berg)

Som de aller fleste voksne mennesker i Norge har erfart gjentatte ganger, er kommunikasjonsrelasjonen mellom pasient og lege slik at når man oppsøker en lege for et medisinsk problem, og blir foreskrevet et medikament for sine plager, så er det legens ansvar etter Helsepersonelloven at denne medisinen er foreskrevet som ledd i en forsvarlig pasientbehandling, enten behandlingen foregår i Norge, eller, som her, i utlandet.

Det skulle tatt seg ut om legen var ansvarsfri for eventuell feilbehandling, eller om pasienten skulle ha et personlig ansvar for å sjekke om den foreskrevne medisinen virkelig var forsvarlig å bruke, f.eks. fordi den hadde bivirkninger som legen hadde oversett.

NIFs «Lov» § 12 - 5 fastsetter at utøver «uten hensyn til skyld» er «ansvarlig» for ethvert stoff som blir funnet i utøverens dopingprøve, noe mediene i de første dagene har vært ivrige til å utbasunere. Påtalenemnda har naturligvis korrekt forholdt seg til den relevante skyldfrihetsbestemmelsen, § 12 - 9. Men trass i at uaktsomhetsspørsmålet for Johaugs del fremstår såre enkelt, har nemnda foretatt en (foreløpig) skyldvurdering som står til stryk.

Nemndas ansvarsbedømmelse er riktignok ikke begrunnet, og dermed ikke etterprøvbar. Vi får derfor prøve å samle de sentrale rettsfakta for en alternativ uaktsomhetsbedømmelse ut fra hva media har klart å få frem:

I Johaugs tilfelle var behandlende lege ingen hvilken som helst allmennpraktiker, men Skiforbundets særskilt oppnevnte sjeflege med flere tiårs idrettslegeerfaring, som fulgte skijentene på treningsoppholdet i Livigno. Med andre ord en førsteklasses medisiner som Johaug selvsagt ikke hadde noen som helst grunn til å ta imot medisinforeskrivinger fra med skepsis.

Dessuten, etter de utøverkontrakter som mediene har brakt referat av, «plikter» utøver å rette seg etter «råd og veiledning gitt av» Skiforbundets lege.

For det tredje, trass i denne plikten hadde Johaug likevel spurt Bendiksen rett ut om det var ok å bruke salven han hadde gitt henne, og det hadde han bekreftet. Denne avgjørende detaljen kom frem i den simultane forklaringen gitt av Johaug og Bendiksen på pressekonferansen 12. oktober.

Dermed har Johaug gjort langt mer enn det en normalt aktsom pasient kan forventes å gjøre i en tilsvarende situasjon med munnsår:

For det første oppsøkt legen sin for å be om hjelp i stedet for å hjelpe seg selv, for eksempel med tvilsomt innkjøpte preparater eller hjelp fra «vennlige» hjelpere i familie og omgangskrets m.v.

For det andre hadde hun stilt legen kontrollspørsmålet om preparatet han hadde gått på apoteket og kjøpt til henne sto på dopinglisten, og legen hadde svart 'nei'.

Og for det tredje hadde hun lojalt brukt preparatet slik det var foreskrevet.

Det har vært hevdet at det ville ha vært en enkel sak for Johaug å sjekke på nettet om medisinen, eller noen av virkestoffene i denne, var ulovlige virkestoffer.

Det kan ikke utelukkes. Men i en aktsomhetsvurdering er dette på grunn av de nettopp nevnte momentene irrelevant. Det ville være å forrykke lege-pasient-relasjonen så langt i pasientens favør at Legeforeningen nok ville protestere høylytt.

Konklusjonen er at Påtalenemnda har hatt en dårlig dag på jobben. Nemnda har selv opptrådt ansvarsutløsende uaktsomt.

Påtalenemnda har hatt en dårlig dag på jobben. Nemnda har selv opptrådt ansvarsutløsende uaktsomt, Jens Petter Berg

Les også: Johaug-saken: Nå viser svenskene sitt sanne jeg

Jeg mener at Johaug har gjort det hun skal og vel så det i denne saken, I etterklokskapens vishet så kunne hun selvfølgelig sjekket på internet, lest vedlegget, spurt andre og til og med reist til apoteket selv. Men hun gjorde noe som var enda bedre. Hun spurte den selvsagte personen, altså eksperten som skal inneha den ypperste kompetansen på området, og det var skilandslagets egen sjefslege. Fra legens hold ble produktet friskmeldt. Derfor er Johaug etter min mening uskyldig om ikke annen relevant informasjon kommer til overflaten.

Les også:

Johaug-saken: Kjære sutrende svensker

Johaug-saken: Bødlene står klare

Elbiler trenger flere fordeler

James Bond stoppet norsk storfilm

Her er verdens dyreste og billigste ferieland

Dette kan koste deg dyrt når du er i utlandet

Da jeg badet med alligatorer i Florida

 

Tusen takk for at du leser.

Følg meg gjerne på:

Snapchat: renezografos

Facebook

Instagram

Twitter

Hilsen René, Kulturdrops

#Johaug #doping #langrenn #kulturdrops 

Hybridbiler forurenser syv ganger mer enn elbiler

Mitsubishi Outlander Hybrid. Foto: Mitsubishi motors

Plug-in hybridbiler forurenser syv ganger mer enn elbiler, ifølge nye forskningsresultater. Likevel får de nye hybridbilene betydelige avgiftslettelser både i Norge og utlandet

Det er Doug Robertson, leder av Electric Vehicle Association Skottland, som nå oppfordrer den britiske regjeringen til å avslutte de "absurde" skattelettelsene bensinhybriden får. Grunnen til det er altså at en hybridbil forurenser betydelig mer enn det en vanlig elbil gjør.

Den britiske regjeringen har som den norske, gitt betydelige avgiftslettelser for å velge hybridbiler i stedet for vanlige bensin- og diseselbiler. Robertson mener at en hybridbil bør betale rundt seks ganger mer i skatt enn den som bruker en ren elektrisk modell.

Les også: Dobler salget av denne elbilen

Resultatene av de nye forurensingstestene anslår at en ren elektrisk Nissan Leaf som går 10.000 engelske miles i året vil generere 1,12 tonn med drivhusgasser, mens en hybrid som en Mitsubishi Outlander vil frigjøre 8,42 tonn, som er mer enn syv og en halv ganger så mye.

Les også: Teslasalget tar av

Samtidig melder TV2 nyhetskanalen at CO2 utslippene på en hybridbil i realiteten er hele 40% høyere enn det fabrikktestene tilsier. 

Siv Jensen, sier til TV2 at det likevel er bedre med en hybridbil enn en ren forbrenningsbil i og med at de vanligvis forurenser mindre. I samme TV2-sending får vi vite at det ikke er noe garanti for at hybridbiler forurenser mindre enn en vanlig forbrenningsbil, av den enkle grunn at man kan velge å ikke bruke strøm på en hybridbil. Altså at man bruker hybriden som ren bensinbil.

Hybridbilsalget i Norge har økt fra 0,1 til ufattelige 13,3 prosent. De store tunge ladbare hybridene er de som får mest avgiftslette.

 

Les også:

Elbiler trenger flere fordeler

Terningkast 6 til Vikingane

James Bond stoppet norsk storfilm

Johaug-saken: Nå viser svenskene sitt sanne jeg

 

Tusen takk for at du leser.

Følg meg gjerne på:

Snapchat: renezografos

Facebook

Instagram

Twitter

Hilsen René, Kulturdrops

 

Les også:

Her er verdens dyreste og billigste ferieland

Dette kan koste deg dyrt når du er i utlandet

Da jeg badet med alligatorer i Florida

 #elbil #økonomi #miljø #kulturdrops #bil #trafikk

Verdens mest populære musikal til Folketeatret, se castingenLes Misérables, som er Basert på Victor Hugo sin roman med samme navn, tar oss med inn i 1800-tallets Frankrike der en gryende revolusjon skaper bakteppet for en uforglemmelig historie om selvoppofrelse, kjærlighet og lidenskap. .

Nå skal musikalen settes opp på Folketeatret i Oslo med premiere høsten 2017. Vi snakker her om verdens lengstgående- og mest populære musikal. Jeg gleder meg stort til å enda en gang, stifte bekjentskap med denne musikalen. 

Castingen har pågått en stund og her er noen, mer og mindre kjente artister i ledene roller, som skal være med i denne fantastiske musikalen. Personlig synes jeg kanskje de har vært vel opptatt av ha med flere kjente fjes enn de åpenbare talentene som det er mange av i Norges musikk- og kulturliv.  Men jeg gleder meg veldig til å se både André Søfteland og Håvard Bakke som rivalene Jean Valjean og Javert. Det lukter det krutt av.

Les også: Dette er verdens beste by

Les også: Alle burde betale for bilutgiftene

 

Cast:

JEAN VALJEAN
André Søfteland

JAVERT
Hans Marius Hoff Mittet

JAVERT/BISKOP
Håvard Bakke

FANTINE
Haddy N'jie

COSETTE
Jenny Langlo

EPONINE
Marion Ravn

THÉNARDIER
Dennis Storhøi

MARIUS
Lars Henrik Aarnes

MADAME THÉNARDIER
Mariann Hole

Og mange flere.

Da er det bare å glede seg til kjære toner som "I Dreamed A Dream", "On My Own", "Bring Him Home", og "One Day More». 

Les også:

Stjernekamp-deltaker: Én artist har hele pakka og tar hjem seieren

Terningkast 6 til Vikingane

James Bond stoppet norsk storfilm

Johaug-saken: Nå viser svenskene sitt sanne jeg

 

Følg med på Stjernekamp-uka på Kulturdrops.no frem til finalen 29. oktober. Jeg kan love deg nyheter, bilder og kuriositeter helt fram til finaledagen.

 

Tusen takk for at du leser.

Følg meg gjerne på:

Snapchat: renezografos

Facebook

Instagram

Twitter

Hilsen René, Kulturdrops


 

#musikal #kulturdrops #lesmis #folketeatret

Stjernekamp: Finaledeltakerne er klare

Foto: René Zografos/Kulturdrops.noI kveld var siste sjanse for deltakerne å gi sitt for å sikre seg en finaleplass. Og for en semifinale vi fikk! Fest, dans og fyrverkeri er vel en passende beskrivelse. De to deltakerne som sikret seg de to finaleplassene til neste lørdag var Knut Anders Sørum og Nicoline Berg Kassin. Håvard Bakke (avbildet) gikk dessverre ut, men med stor stil. 

Gratulerer så mye til begge!

Her er litt fra kvelden:

Danseband:

Håvard, startet knallsterkt ut med Ole Ivars-låten Kalle Med Fela. Klokt låtvalg. Selv jeg, som ikke er spesielt interessert danseband, syntes dette var forfriskende bra. Fortjent trampeklapp fra publikum.

Nicoline, syntes jeg i utgangspunktet, kunne valgt en annen låt fordi denne låten er litt lovtemp og trist i utrykket. Samtidig er dette en låt man gjerne skal synge med en livshistorie bak seg. Når det er sagt så formidlet hun låten godt, og utrykksmessig perfekt med sitt såre og lit triste lengtende ansiktsutrykt. Men som Mona  Riise sa. - litt sukkersøtt.

Knut Anders, synes jeg også har valgt en litt anonym låt, og med den stemmeprakten han har, så kunne han med fordel valgt en vokalmessig mer utfordrene låt. Det ble litt kjedelig for meg dette, men bevares; vel utført.

 

Les også: Stjernekamp-deltakerne vasser i jobbtilbud

 

EDM

Jeg trodde aldri Håvard skulle prestere i denne sjangeren, men den mannen overrasker til stadighet. Igjen et klokt låtvalg med Avicii låta Waiting For Love, som passer stemmen hans godt. Han synger bedre uke etter uke, og innfrir igjen.(PS. Mona Riise: slutt å kopier sitatene mine:)Men så var det dansen da. Vel, det var ikke så mye dansing og på en EDM-låt bør det være trøkk hele veien. Mot slutten der i mot så var det høy, høy partyfaktor.

Nicoline, har valgt smart med låta Dont Let Me Down. Låta går vokalmessig fra veldig dypt til høyt, og er derfor veldig utfordrene. Stemmemessig så slet hun litt i det høyeste partiet mot slutten, og det gjør hun normalt ikke. Da jeg møtte henne for et par dager siden var hun litt syk, og det er nok noe av grunnen. Dansemessig er hun rå, og leverer et fyreverkeri uten like. Denne jenta er blant de største talentene vi har her i landet.

Knut Anders, synger helt rått, og på låta Euphoria gjør han intet unntak. Han stoler på at stemmen alene skal levere budskapet, akkurat som om en pastor skal preke sine meninger med overbevisning til folket. Det var altså null show, null dans, bare Knut Anders. Holder det? Ja, bevares, dette er råbra. 

Les også:

Stjernekamp-deltaker: Én artist har hele pakka og tar hjem seieren

Terningkast 6 til Vikingane

James Bond stoppet norsk storfilm

Johaug-saken: Nå viser svenskene sitt sanne jeg

 

Følg med på Stjernekamp-uka på Kulturdrops.no frem til finalen 29. oktober. Jeg kan love deg nyheter, bilder og kuriositeter helt fram til finaledagen.

 

Tusen takk for at du leser.

Følg meg gjerne på:

Snapchat: renezografos

Facebook

Instagram

Twitter

Hilsen René, Kulturdrops


 

#stjernekamp #kulturdrops #NRK

 

Stjernekamp-deltaker: Én artist har hele pakka og tar hjem seieren

Foto: René Zografos/kulturdrops.no

 

Stjernekamp-deltakerne om hvem som vinner hele sulamitten

- Jeg var milt sjokka forrige helg da Jonas røyk ut, sier Håvard Bakke ydmykt om forrige lørdags sending. Personlig så hadde jeg ett mål, og det var å unngå å ryke ut første kvelden. Jeg er ikke redd for å bli stemt ut nå. Nå er jeg altså i en semifinale, og det betyr at jeg får opptre i alle programmene uansett hvordan det går, fordi alle skal på scenen igjen i selve finalen. 

"Nicoline danser ræva av meg, og Knut Anders synger fletta av meg", Håvard Bakke

Les også:

Men hvem vinner hele greia da, Håvard? 

- Nicoline danser ræva av meg, Knut Anders synger fletta av meg. Men nå er det bingo fordi det kommer an på hva vi gjør med låtvalg og med selve opptredenen. Men Nicoline vinner finalen fordi hun har hele pakka.

Håvard Bakke tror Nicoline Berg Kaasin vinner Stjernekamp

LES OGSÅ: STJERNEKAMPFINALEDELTAKERNE ER KLARE

De to andre semifinalistene er mer tilbakeholdne med å velge en klar vinner.

Mens Nicoline Berg Kaasin mener at begge gutta er gode og at hun heier på dem begge, så er Knut Anders Sørum enig at det er vanskelig å tippe en vinner nå.

- Nå er det tre av oss igjen, og alle tre har sine kvaliteter, styrker og svakheter på forskjellige felt. Så det blir spennende å se hva publikum mener er viktigst til slutt, sier han.

Les også: Stjernekamp-deltakerne vasser i jobbtilbud

 

Her er kveldens sjangere og låtvalg:

Danseband

Nicoline Berg Kaasin: Tusen biter (Bjørn Afzelius)

Knut Anders Sørum: Höga Berg, Djupa hav (Vikingarna)

Håvard Bakke: Kalle med fela (Ole Ivars)

 

EDM (Electronic dance music)

Nicoline Berg Kaasin: Don´t let med down (Chainsmokers)

Knut Anders Sørum: Euphoria (Loreen)

Håvard Bakke: Waiting for love (Avicii)

Følg med på Stjernekamp-uka på Kulturdrops.no frem til finalen 29. oktober. Jeg kan love deg nyheter, bilder og kuriositeter helt fram til finaledagen.

 

Les også:

Elbiler trenger flere fordeler

James Bond stoppet norsk storfilm

Dette er verdens mest hundevennlige by

Er Norge dårligst i verden på service?

 

Tusen takk for at du leser.

Følg meg gjerne på:

Snapchat: renezografos

Facebook

Instagram

Twitter

Hilsen René, Kulturdrops


 

#stjernekamp #kulturdrops #NRK

Kolossalt med jobbtilbud for Stjernekamp-deltakerne

Knut Anders Sørum, Foto: René Zografos/kultudrops.no

I går hadde jeg en prat med de tre gjenværende Stjernekamp-deltakerne, der de alle konkluderer med at det å være med på Stjernekamp, det betyr noe for populariteten. Knut Anders Sørum, som allerede hadde vært på fire radiointervjuer den formiddagen jeg møtte han, opplyser at det har vært stor pågang fra eksterne kunder som vil ha han med på ulike arrangementer.

- Det er veldig stor interesse nå, spesielt eventforespørsler er det mange av. I tilegg kommer jeg ut med ny plate i dag. Det blir også turne fra i høst og ut hele 2017. Så det ser ut som jeg får nok å gjøre fremover.

Les også: En av de beste TV-seriene som går nå

Les også: Reale menn voldtar ikke

Nicoline Berg Kaasin, Foto: René Zografos/kultudrops.no

De siste ukene har det tatt av, Nicoline Berg Kassin

 

Nicoline Berg Kaasin opplever også enorm interesse etter at hun ble med på Stjernekamp.

-  De siste ukene har det tatt av, jeg var i utgangspunktet kanskje den mest ukjente her, men har fått veldig mange tilbud om ulike opptredener og events i det siste. Jeg gir også ut min første EP i 2017, og det gleder jeg meg veldig til.

Les også: Disse er de tryggeste landene i verden

Håvard Bakke, Foto: René Zografos/kultudrops.no

Også Håvard Bakke merker at pågangen har vokst fra så og si alle hold.

- Jeg møter folk hele tiden som stopper opp for å prate, og det synes jeg er veldig hyggelig. Interessen for opptredener, events og andre tilstelninger har tatt helt av i det siste, så på den måten har Stjernekamp vært utelukkende positivt for meg.

 

Les også: Elbiler trenger flere fordeler

 

Semfinalen i Stjernekamp går på NRK1 førskommende lørdag.

Følg med på Stjernekamp-uka på Kulturdrops.no frem til finalen 29. oktober. Jeg kan love deg nyheter, bilder og kuriositeter helt fram til finaledagen.

 

Les også:

James Bond stoppet norsk storfilm

Dette er verdens mest hundevennlige by

Er Norge dårligst i verden på service?

 

Tusen takk for at du leser.

Følg meg gjerne på:

Snapchat: renezografos

Facebook

Instagram

Twitter

Hilsen René, Kulturdrops


 

Nå viser svenskene sitt sanne jeg

Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)
Kjære svensker, dere bekrefter mine påstander

Siden jeg publiserte en sak om noen svenskers kritikk og deres forhåndsdømming av Therese Johaug, så har en del svensker vist sitt samme jeg, med å fortsette med å forhåndsdømme henne.

Merk: Jeg skriver bare en del av dere svensker, fordi dette gjelder lang i fra alle i Sverige.

Og jeg må faktisk spørre om klokskapen til noen av disse svenskene, som i første omgang ikke tåler min kritikk av hetsingen de gjør mot en enkelt person, til i neste omgang fortsette med den personlige hetsingen.

Jeg har febrilsk forsøkt å forklare til noen av dere at Johaug, som er ei ganske ung jente, har det svært vanskelig og at det derfor er alvorlig med en slik kollektiv heksejakt som pågår nå. Sånn type hat og aggresjon fra svenskene som hun opplever nå kan få store alvorlige konsekvenser fordi at ingen kan holde ut slikt i lengden. Det har vi sett mange eksempler på tidligere. Samtidig, da jeg kritiserer noen av dere for å svinge bøddelen for tidlig i saken i og med at hun ikke er dømt, har noen av dere hoppet på et lokomotiv som er i så høy fart at det virker helt usannsynlig at dere skal hoppe av igjen. Norges skidronning, Therese Johaug, skal tas for enhver pris. Hun skal ikke ha noen form for rettsikkerhet. Er hun tatt så er hun skyldig. Derfor skal hun, etter noen svenskers og også nordmenns mening, mobbes og settes i offentlig gapestokk. Det er jo direkte vondt å se på. Derfor tar jeg ordet til munnen nok en gang og forsvarer denne jenta.

Det er faktisk bedrøvelig å lese mange av de ensidige kommentarene deres mot Johaug. Men også for oppegående svensker må jo dette være flau skue å bevitne fra sidelinjen. Jeg må samtidig nevne at alt flere svensker, som forfatteren Lena Anderson, kommer nå frem og kritiserer denne subjektive fordømningen av Therese, og sånt er bra og burde få mer plass i den offentlige debatten.

 

Les også: Dette er verdens beste by

Les også: Alle burde betale for bilutgiftene

Men vi nordmenn er langt i fra feilfrie. Det har jeg aldri anført. Jeg har før dette innlegget, skrevet om bødlene i Norge som bare roper om straff. Mange i Norge dømmer også ukritisk og hevder Therese har krokodilletårer, og de har fått mitt tilsvar i den nevnte saken, så janteloven og hetsingen lever også i beste velgående her i Norge. Norske medier har også sin skyld i konflikten som nå pågår med sine fordømminger av utlendinger som har vært dopingmistenkte. På så måte er det helt ok at vi nordmenn får svi litt.

Men så til selve dopingsaken: Alle jeg vet om, inklusive meg, er i mot doping, og jeg personlig vil at bevisste dopere skal straffes. Her er de fleste enige. Sundby er dømt og har fått sin straff. Jeg har skrevet tidligere at den norske langrennsjefen burde gå av fordi han forsvarer bruk av astmamedisin. Den norske legen som ga Johaug munnkremen har allerede sluttet.

Men samtidig må man skille på de ulike tilfellene av doping. I Thereses tilfelle ser det ut som medisinering og ikke bevisst doping. Samtidig sier flere spesialister at det ikke hadde noen innvirkning på prestasjonen. Skal man da likevel ødelegge denne jentas liv?

Og hvorfor skal hun "jukse" med å bruke en forbudt krem som ikke er prestasjonsfremmende måneder før konkurransene begynner?

Man må altså skille på intensjonen og alvorlighetsgrad. Om du kjører bil i 81 km/t i en 80-sone så får man altså mildere straff enn om du kjørte i 150 km/t i 80-sone. Men dømmingen må WADA ta, og ikke vi.

Les også: En av de beste TV-seriene som går nå

Les også: Reale menn voldtar ikke

Jeg synes fortsatt det er skammelig at så mange svensker er såpass ensidige i sin kritikk og tråkker på denne jenta som allerede ligger nede. Og at det samtidig ropes om årevis dopingkultur i Norge er rein fiksjon. Det er ikke bare opprørende, men også direkte kunnskapsløst.

Når jeg leser de nye kommentarene til noen av dere svensker etter mitt forrige innlegg, så kan det virke som dere er befengt med sjalusi og det viser jo faktisk deres sanne jeg. Det virker som at en slags fanatisme har tatt overhånd for noen av disse personene.

Uansett hvilken forklaringer jeg gir til disse om faktiske forhold, så er de forhåndsbestemt på en sak. Norge og Johaug skal tas. Koste hva det vil.

Det er merkverdig lite empati og overbærenhet i de svenske kommentarene for tiden. Men heldigvis opplever jeg, som nevnt, en endring i at alt flere svensker står opp mot den tullete hetsingen av Johaug. Det er altså flere og flere svensker som som tar til orde og slår tilbake mot mobbingen. På den måten viser også alt flere svensker sitt sanne jeg med å stå opp i mot sin landsmenn i de forkjellige medier. Og husk en ting Sverige. Verden trenger mer enn noen gang noe annet enn hat og fordømmelsee. Det gjelder også norske og svenske brødre i mellom.

Les også:

Elbiler trenger flere fordeler

James Bond stoppet norsk storfilm

Dette er verdens mest hundevennlige by

Er Norge dårligst i verden på service?

 

Tusen takk for at du leser.

Følg meg gjerne på:

Snapchat: renezografos

Facebook

Instagram

Twitter

Hilsen René, Kulturdrops#johaug #doping #astma #sverige #janteloven

Johaug-saken: Kjære sutrende svensker

Doping in the form of a crossword
Licensed from: VIPDesignUSA / yayimages.com


Når storebror får mindreverdighetskompleks

Kjære svensker. Vi er bedre enn dere i langrenn. Faktum er at vi bedre enn dere i de fleste vinteridretter om vi ser bort fra ishockey og den lite utbredte idretten, bandy. Men selv om vi er overlegne dere har vi aldri oppført oss så patetiske som noen av dere gjør i Therese Johaug- saken. Nå roper svenskene både fra spalteplass og i sosiale medier at vi nordmenn doper oss, og at de lenge har mistenkt at nordmenn alltid har dopet seg. Det meldes om systematisk doping i Norge over en lav sko. Og hvorfor kommer alt dette opp nå? Jo fordi ei jente ved navn Therese Johaug har behandlet leppa si med en munnkrem. Ser dere selv hvor dumt dette høres ut?

Les også: Johaug saken: Bødlene står klare

Her er saken i korte trekk. Therese Johaug, spurte støtteapparatet om hun kunne få et medikament/krem mot det hissige munnsåret, og landslagslegen kjøpte deretter kremen for henne. I tillegg spurte Therese legen om produktet var trygt i forhold til dopingreglene, noe hun fikk bekreftet at det var. Likevel skal svenskene rope om systematisk doping i norsk idrettskultur og det kreves at Therese Johaug skal stenges ute fra idretten i lang lang tid. Man kunne kanskje ventet seg sterke misunnelige uttalelser om dette fra diverse haters på sosiale medier, men at også svenske skribenter og såkalte eksperter hauser opp saken og dømmer Johaug selv om saken ennå ikke er helt avgjort er direkte ufint. Dette sier faktisk mer om svenskenes blindhet, enn villigheten til å se på selve fakta. For det er så soleklart at det ligger en underliggende hat fra svenskene eller en slags misunnelse på de norsk sportsbragdene når så lite som en munnkrem kan få så mange svensker til å fråtse av sinne og hat. Dere burde tenke gjennom hva denne saken faktisk handler om. Det handler om ei jente som ville bli kvitt sine munnplager, hun spurte om hjelp og ble forsikret om at munnkremen var trygg. Hvordan kan dere relatere dette til systematisk doping? Og hvordan kan journalistutdannede skribenter tråkke på ei jente og samtidig glemme at hun er et menneske oppe i det hele, dere burde faktisk skamme dere. Og hvorfor er dere så jævlig hatske mot oss nordmenn? Vi støttet da Ingemar Stenmark, Gunde Svan og Bjørn Borg da de var store. De var faktisk våre idoler.

Den svenske misunnelsen på lillebror Norge har så åpenbart kommet til overflaten de siste dagene, og den vil nok ikke avta med det første. For faktum er at Norge har gått forbi Sverige på mange områder, og spesielt i vinteridrett. Vi slår både dere svensker og mange andre land i de fleste vinteridretter. Og mens dere søta bror nå hevder at vi er så gode på grunn av doping, så har jeg en nyhet til dere. Dere tar feil. Vi har noe som kalles idrettskultur. Vi har en kultur for å trene hardt og aldri gi oss, vi har dessuten breddeidrett, god rekruttering og sponsorer med på laget. Men det viktigste av alt. Vi nordmenn støtter våre idrettshelter, også nå når dere forsøker å tråkke på dem med dopinganklager. Så vi kommer bare til å trene enda hardere og fortsette å slå dere (både gule og blå) på ski. Vent å se.

Les også: Opplever knallsalg på denne elbilen

Også har vi oljen som gjør oss rike, dere er visst misunnelige på den også. Men selv om vi har olje er vi likevel i verdenstoppen på å kjøre elbil, og hvorfor det? Jo fordi vi er bedre enn dere på miljø også. Dere lever på gamle bragder med fantastiske ABBA, Cardigans og Ace of Base. Men faktum er at vi også er i ferd med å dytte svenskene ned fra pallen når det gelder internasjonal musikksuksess med f.eks Kygo og mange andre. Det samme gjelder film der vi har mer internasjonal suksess enn noensinne. Jeg kunne fortsatt med flere norske suksesshistorier for de er det mange av, men jeg er redd det blir for tungt for dere å fordøye. Det må være vanskelig for storebror å se lillebror vokse seg stor. Samtidig burde storebror Sverige vært stolt av hva lillebror Norge har fått til, med halvparten så mange innbyggere som Sverige har. I stedet ser vi avundsjuke og tullete juksepåstander som tilhører barnehagestadiet. Mens storebror burde klappet lillebror på skulderen og vært kry over lillebrors fremgang så opplever vi i stedet en enorm sutring, misunnelse og praktisering av janteloven.

Også har jeg enda en nyhet til dere; Om våre to beste skiløpere, Martin Johnsrud Sunby og Therese Johaug blir utestengt neste sesong, så slår vi dere likevel. Det holder med nest beste eller tredje beste nordmann for å slå den beste svenske skiløperen. For som vår tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland sa og som er innprentet i den norske kulturen: Det er typisk norsk å være god.

Les også:

Hybridbiler forurenser syv ganger mer enn elbiler​

Terningkast 6 til Vikingane

James Bond stoppet norsk storfilm

Johaug-saken: Nå viser svenskene sitt sanne jeg

Tusen takk for at du leser.

Følg meg gjerne på:

Snapchat: renezografos

Facebook

Instagram

Twitter

Hilsen René, Kulturdrops

 

Her er verdens dyreste og billigste ferieland

Dette kan koste deg dyrt når du er i utlandet

Da jeg badet med alligatorer i Florida

 #johaug #doping #astma #sverige #janteloven

Lattergaranti for briljante VikinganeFor en tid tilbake skrev jeg om manglende innovasjon i TV-bransjen. Nå har NRK svart med å levere en serie som er noe av det snodigste, men også det morsomste jeg har sett på lang tid

 

TV-serie: Vikingane i 6 episoder
Premiere: På NRK nett TV 14.oktober, og på NRK1 21.oktober
Regi: Jonas Torgersen og Jon Iver Helgaker 
Skuespillere: Kåre Conradi, Silje Torp, Trond Fausa Aurvåg, Nils Jørgen Kaalstad, Kristine Riis, Marian Saastad Ottesen, Henrik Mestad, Øystein Martinsen, Jon Øigarden. Mads Jørgensen og Mikkel Bratt Silset. 
 

Serien det er snakk om heter Vikingane og har premiere på NRK TV (nett-TV) 14. oktober. Første episode vises på vanlig lisens-TV på NRK1 21.oktober.

TV-serien er et humoristisk drama fra vikingtiden. Året er 790 og sjøveien sørvestover er akkurat blitt oppdaget. Vikingane begynner som hvilken som helst eventyrserie og kunne vært tatt ut fra en episode med Game og Thrones eller serien Vikings. Men det hele brytes fort opp med morsomme dialoger som starter allerede på veien hjem fra vikingtokten der de både har plyndret og voldtatt. Vikingene tar med seg Rufus fra Roma hjem til Noreg fra en tokt. Rufus er en selvhøytidelig skuespiller som mener at alle bør ha like rettigheter.

Når så høytidelige Rufus kommer til landsbyen Norheim, starter han sitt liv som trell, og det er alt annet enn et luksusliv. Men etter hvert finner Rufus en beundrer og likemann i høvdingens feige og undertrykte bror, Orm. De to tar landsbyen i en ny kurs. Men å prioritere kunst foran krig og vold skal vise seg å bli utfordrende for innbyggerne i vikinglandsbyen.

Les også: James Bond stoppet norsk storfilm

 


 

Les også: Therese Johaug-saken: Bødlene står klare

Vikingane er både nyskapende og unik som serie i en ellers ganske så passiv humortørke på norske mediekanaler. Riktignok har vi fortsatt noen morsomme komiserier gående, som for eksempel. Costa del Kongsvik, men faktum er at prompehumoren til Brille-gjengen for lenge siden er ganske så passé. Likevel velger flere TV-kanaler å publisere de samme type programmene med de samme komikerne år etter år.

I serien Vikingane, som kommer i seks episoder, lover regissørene og skaperne av serien, Jonas Torgersen og Jon Iver Helgaker, en ny episk serie der de små problemene i vikinghverdagen kommer i fokus. Og de innfrir så til de grader! Her snakker vi komedie av høy standard og noe nytt som vi ikke har sett maken til her i landet. Her er det kvalitet hele veien, en komiserie som har autentiskhet, episk dramatisk filmmusikk, seriøsitet, tidsriktig location, briljante dialoger og meget godt skuespill. Og det viktigste av alt, den er veldig morsom! Herregud så mye de må ledd på settet under innspillingen, og om det blir noe neste gang; om det blir en ny sesong, så vil jeg være med selv om jeg så måtte betale for det. Jeg kan til og med spille Trell, bare for å være med på opplevelsen.

Og når vi først er inne på det, NRK. Jeg vil ha mer, mye mer i form av flere sesonger med denne briljante TV-serien som Vikingane faktisk er. Nå gjenstår det bare å gratulere alle involverte med å ha laget den beste humor TV-serien på norske skjermer på lang lang tid. Dere har gjort en fantastisk jobb.

Les også: Ja til Kongens Nei

 

Fakta om Vikingane: 
 
"Vikingane" tar for seg den harde virkeligheten i vikingtiden, i humoristisk kontrast til moderne hverdagsproblemer vi kjenner fra i dag. Det er nok av små og store utfordringer som oppstår i Norheim, mellom tokt og plyndring, maktkamper, kjønnsroller i endring, sjalusi, kjærlighet og gamle tradisjoner det blir satt spørsmålstegn ved.
 

Serien Vikingane er spilt inn på Avaldsnes, Karmøy i Rogaland, ved Vikinggarden som ligger der.

Filmmusikken: Johannes Ringen er komponist og arrangør som har jobbet på store prosjekter i Norge og i utlandet. Han har vært tilknyttet prosjekter som Furious 7, The Avengers, Hawaii Five-O, Død snø, Børning, Ragnarok, Bølgen m.fl. For Vikingane har Ringen vært i innspilling med KORK.

Bakmenn 1: Jonas Torgersen og Jon Iver Helgaker har både idé, manus og regi på serien.

Bakmenn 2: Anders Tangen i Viafilm og Øyvind Thoen i NRK Humor, er produsenter.

Anmeldelsen er basert på de to frøste episodene som jeg har hatt tilgang til. 

  

Les også: En av de beste TV-seriene som går nå

 

#kulturdrops #viking #film #TV-serier

Tusen takk for at du leser.

Følg meg gjerne på:

Snapchat: renezografos

Facebook

Instagram

Twitter

Hilsen René, Kulturdrops

 

Les også:

Her er verdens dyreste og billigste ferieland

Dette kan koste deg dyrt når du er i utlandet

Da jeg badet med alligatorer i Florida

 


 

Johaug-saken: Bødlene står klare

Fredrik Varfjell NTB scanpix

Det er ingenting som er bedre enn en folkehelt som står for fall

I dag kom sjokket. Stuerene og erkenorske Therese Johaug er blitt tatt i doping! Det er mye som kan virke galt med den forrige setningen. For det første så doper ikke nordmenn seg. For det andre, hvis det i det hele tatt skulle skje, så må det være i litt mer sære idretter som bodybuilding og vektløfting. At noen skulle dope seg i Norges nasjonalidrett er faktisk helt uforståelig sett med norske øyne. Og når det i tilegg er Norges største skidronning som er på tiltalebenken, så er alle ingrediensene for hylekoret til janteloven komplette. For bare sekunder etter nyheten om at dopingmistanken var publisert, var bødlene klare med både dom og sårende kommentarer. Her er bare noen av kommentarene der ute:

Les også: James Bond stoppet Norsk storfilm

 • Krokodilletårer! Står det på dopinglistene til Wada så er det doping.
 • Doping er doping! slutt å beskytte juksemakere ell. egne landsmenn. doping har ingen tilhørighet, en doper er doper.
 • Ja ja.. ikke overraskende... det måtte komme.. Over og ut for Norsk dominansen i ski sporet... Bra for sporten at juksemakere blir tatt så det blir litt jevnere.. Dette er bare toppen av isfjell.. sikkert mange flere som systematisk har blitt dopet som i Russland.
 • Det blir vel feid under teppet dette, hun er jo norsk og de gjør aldri noe galt.
 • Har hatt mistanke om doping i norsk vintersport lenge. Ikke spesielt overrasket!
 • Ikke overraskende, først Sundby, nå Johaug, hvem blir den neste? Petter Northug? Vi kan ikke fortsette med denne ydmykgjøringen av den norske nasjonalsporten og vanæringen. Som skiløper vet jeg selv hvor mye disse stoffene hjelper og det bare tull at kremen ikke har noe effekt. Det er ikke noe hemmelighet at Therese lenge har ligget på grensa av hva som er lovlig bruk, og hun er heldig som først er blitt tatt nå. Håper publikum kan få den ordentlige granskningen av denne råttende kulturen, som de fortjener.
 • Det finnes mange måter å dope seg på. Stoffer som blir smurt inn i huden og tatt opp i blodet er en av dem. Johaug er selvsagt skyldig!
 • Ha ha, dette har Norge godt av.
 • Der hvor samtlige andre land og utøvere doper seg stiller Norge seg helt uforstående til at noen av våre tygger brokkoli med ekstra krydder, Ja ja....
 • Landsvikeren! Jævla dritt! Sånne som ødelegger! Men Norge, Norge som er best i vintersport! Er det egentlig sant? Jeg tror det er bra vi finner ut av doping som skjer i Norge, fordi jeg er ganske sikker på at det er mye av det!
 • Johaug er nå tatt, håper hun får en straff!

For det første, Johaug har kun testet positivt på et forbudt stoff, Closetbol, og er altså ennå ikke dømt. Likevel står folk i kø for å rakke ned- og forhåndsdømme henne. Slik jeg har forstått saken, så har hun rådført seg meg legen og fått klarsignal på å bruke leppekremen. Jeg mener strengt tatt at legen, som er eksperten her, har skylden og at han burde sjekket ut dette for henne. Det samme kan sies til forsvar i Martin Johnsrud Sundby saken, selv om den er litt annerledes fordi Sundby ikke hadde en klar diagnose/sykdom/problem relatert til medisinen han brukte. Han hadde heller ikke fulgt WADA-reglementet for astmamedisinen Ventoline om å søke på medisinsk fritak.

Les også: Disse er de tryggeste landene i verden

Jeg er ikke av dem som til vanlig hyller det norske skilandslaget for sine bragder i en svært lite utbredt idrett. Tvert i mot ser jeg sjelden på når verdenscup-sesongen er i gang. Men selv om skiidretten nå får sine riper i lakken, med Johaug-saken, så vil jeg ikke hoppe på lynsjekoret før alle fakta i saken er på plass.

Ut i fra det vi faktisk vet om disse siste dopingsakene som nå er avslørt, er at legen tilknyttet landslaget ikke er kompetent nok til å rådføre skiløperne om medisiner. Jeg er også fristet til å si det samme om langrenssjefen som både bortforklarer og forsvarer bruken av astmamedisinen til Sundby. Likevel synes jeg det er både ufint og ugreit å, fra det ene øyeblikket å dyrke Johaug som idrettsutøver til i neste øyeblikk, fryde seg over og nærmest domfelle henne før hun faktisk er dømt. Men det er vel bare typisk norsk og slik janteloven skal fungere i praksis, er det ikke? Bødlene er i hvert fall klare med sine sviende dommer.

Les også:

Her er verdens dyreste og billigste ferieland

Dette kan koste deg dyrt når du er i utlandet

Da jeg badet med alligatorer i Florida

Opplever knallsalg på denne Elbilen

Kongen av klassiske motorsykler

 

Takk for at du leser.

Følg meg gjerne på:

Snapchat: renezografos

Facebook

Instagram

Twitter

Hilsen René, Kulturdrops

#sport #kulturdrops #norge #samfunn #johaug 

 

James Bond stoppet norsk storfilmRegissør Erik Poppe om hvordan James Bond stoppet Kongens Nei, om nye prosjekter og om sjansen til å vinne Oscar

- Målet nå er at så mange av Oscar-akademiets medlemmer får sett Kongens Nei, sa Erik Poppe da jeg møtte han på filmkaféen forleden dag.

- Men jeg som regissør må også være tilgjengelig der borte. Vi har dessuten fått den sterkeste publisisten i USA som har et rekordantall med nominasjoner bak seg. De som lagger PR og Buzz, bruker alle sine krefter på denne filmen nå. Om vi når hele veien er opp til konkurrerende filmer og de har jeg ikke sett noen av ennå. Men på en lukket visning av Kongens Nei i Haugesund, og reaksjonene vi fikk der, så ga det en god pekepinn på at vi har en bra film med oss. Men hvordan det går til slutt er vanskelig å spå. Jeg har også vært gjennom dette før, med filmen Havaii Oslo som også var nominert, så det er en god erfaring å ha med seg. Da hadde jeg verken agent eller noen forbindelser med USA. Nå har jeg alt dette på plass. At skuespilleren Jesper Christensen er med i filmen, kjent fra James Bond, er også positivt der borte.

LES OGSÅ: EKSTREME SEERTALL FOR KONGENS NEI

Ballen har begynt å rulle for meg, men jeg har stoppet ballen

Man skulle tro Poppe nå velger seg toppjobber i Hollywood med så mye suksess han har hatt til nå, men han sier nei til det meste.

- Jeg har brukt de siste årene til å takke nei til prosjekter, ikke avvise men stort sett så har jeg bedt min agent å sile ut ting, så jeg ikke får tilsendt alt mulig. Et prosjekt ble nesten noe av, men ble stoppet av finanskrisen der borte.

- Vi hadde også tenkt på å flytte dit, men å bo i Los Angeles frister ikke. Så da får jeg heller velge enn annen modell med å reise frem og tilbake.

- Ballen har begynt å rulle for meg, men det er jeg som har stoppet ballen. Det er på grunn av at jeg er i kategorien filmmaker, ikke direktor for hire. Det betyr at jeg ønsker å være tidlig med i filmen og med på hele reisen. Jeg ser kolleger som reiser over som regissører, og som gjør ofte uinteressante filmer, det har ikke jeg behov for.

Poppe har nå kommet i posisjonen at han kan lage de filmene han ønsker i Norge, men også ute i Europa.

- Både franske og engelske produksjonsselskaper ønsker å hyre meg til sine prosjekter, så å dra til USA for å gjøre noe som produsentene sitter og har hele eierskapet og styring i, og som sier ja ja, du er filmmaker, men likevel gjør vi det sånn som jeg sier, det er ikke interessant, sier Poppe som allerede har sagt ja til en ny film som han ikke kan si for mye om ennå. Men film tar tid å lage, så ikke vent deg noe nytt fra Poppe med det første. Kongens Nei er den raskeste filmen han har laget og den tok ham bare tre år å lage.

Denne gjengen ble stoppet av James Bond. Erik Poppe, bøyd foran de andre                               Foto: René Zografos/kulturdrops.no


Poppe har også blitt tilbudt TV-serier, men har også avvist disse.

- Jeg ønsker ikke å gå inn i sesong fem i Homeland eller sesong fire i en annen serie. Det har jeg vært veldig tydelig på. Jeg går ikke inn i en serie som allerede har startet.

Nå forlater jo alle spillefilmen og satser på serier. Da tenker jeg det er interessant med spillefilmer. Nå produseres det så vannvittig mange serier og jeg registrerer også et tretthetsstrekk på disse seriene. Men det viser seg også at serier ikke trekker vekk folk fra kinoene, men at de lever godt sammen. Jeg har også kontakt med selskaper som Amazon hvor jeg har fått en ganske bra frihet til å leke litt med dem hvis jeg får tid. Og da er det snakk om TV-serier, men det kan også være spillefilm.

Veien fra VG-fotograf og filmskole i Sverige til anerkjent regissør har faktisk vært ganske kort for Erik Poppe.

- Først så lage jeg mye musikkvideoer mens jeg studerte på filmskole i Sverige. Med en Peter Gabriel video fikk jeg en MTV-pris. Da ble jeg plutselig dratt opp i øvrig selskap med en gang. Da ble det flere musikkvideoer med Van Halen, R.E.M. osv. Etter det gikk jeg inn i reklamefilm ordentlig. Norge var på den tiden veldig lekne på reklamefilmer. Men etter hvert så ble jeg med på å utvikle spillefilmer.

 

Les: Anmeldelsen av Kongens Nei

 

Så hva er den beste spillefilmen du har sett?

Du skal  ikke spørre folk om det, for da er det noen som alltid jåler seg med ekstremt smale filmer som ingen har sett. Men jeg kommer nok ikke unna at jeg også har en filmfavoritt som svært få har sett, eller forresten to filmer. Den første er Francouis Truffaut sin film Ulvegutten, og den andre filmen heter De 400 Slagene, og den har jeg faktisk også vist til folk nå i nyere tid, da er responsen som oftest overveldende.

 

Løvekvinnen burde vært barnefilm

Om fremtiden til Norsk film så er Poppe svært så positiv.

- Norsk film har tatt seg opp, det må den ha gjort, sier Poppe. For vi har gått fra 3-4 prosent publikum på kino til å ligge mellom 20 og 25 prosent. Det plasserer oss jo sammen med Danmark og Frankrike. Norge kommer virkelig nå. Tenk hvor lite land vi er og hva vi har oppnådd.

Men ikke all norsk film gjør det like bra om dagen som for eksempel Løvekvinnen. Hva synes Poppe om det?

- Det er veldig synd at Løvekvinnen gjør det så dårlig, med så store investeringer. Jeg så den her nå for litt siden, og jeg hadde på forhånd lest så mye fælt om den filmen, så ble jeg egentlig litt lei meg på Vibeke Idsøes vegne, for jeg tenker at, for det første så var den ikke så dårlig, for det andre er den nok heller pakket inn feil, kanskje den heller burde vært en barnefilm. For det er en ganske enkel naiv historie. Hadde de gått ut som barnefilmen Løvejenta i stedet, så tror jeg den hadde vært sett av 150.000 publikummere. Men som nevnt, filmen er ikke dårlig, de har fått mye ufortjent pepper, og jeg er egentlig noe streng. Men det der er synd, sier Poppe som selv aldri selv har ønsket å lage barnefilm.

Men det er en film Poppe derimot skal lage, et prosjekt som har pågått i årevis.

- Det blir et veldig kostbart prosjekt som heter Pornografen som nå er et helt ferdig manus. Og når folk leser det så bare griner de når de gjør det. Det er en film for det store lerret. Den filmen skal ut en dag, vi må få det til en dag.

Opplever knallsalg på denne Elbilen

Kongen av klassiske motorsykler

 

Francouis Truffauts film Ulvegutten er en av Poppes favoritfilmer


Stoppet av James Bond

Under forberedelsene av Kongens Nei fikk Poppe trøbbel med at hovedrolleinnehaveren Jesper Christensen plutselig var opptatt med en annen film.

- Jeg måtte stoppe hele filmen og utsette den et helt år for å så vente på Jesper. Han var nemlig i kontrakt med å gjøre James Bond filmen, Spectre. Han hadde altså en kontrakt om å gjøre James Bond, men de hadde ikke satt en dato ennå, så da kolliderte det plutselig med oss. Men jeg og James Bond-regissør Sam Mendes er på samme agentselskap og jeg møter han på sånne årlige sammenkomster. Så da jeg fikk jeg muligheten, så ba jeg han om viss tjeneste. Og det medførte at Sam Mendes skrev om rollen til Jesper som Mister White fordi jeg ville ha Jesper med naturlig bart i Kongens Nei. Det førte til at Jespers rolle som Mister White i James Bond skulle ha skjegg. På den måten kunne han dra rett fra London til Elverum, rake av seg skjegget, beholde barten og starte filminnspillingen umiddelbart.

- En annen morsom ting under innspillingen er at vi faktisk har filmet Kongens Nei inne på det kongelige slott i Oslo. Jeg tror ikke det noensinne er noen i historien som har fått tillatelse til å gjøre en spillefilm inne på slottet. En dag da vi var der så skulle Jesper, som er svært lik Kong Haakon på utseende, på toalettet og da var det noen lakeier som løpte rundt der nede i gangene som ikke var klar over at Jesper var der, og som plutselig trodde de så Kong Haakon. Da gikk det noen kopper i knas på gulvet.

Nyhet, Intervjuet: Dette er det første intervjuet i en ny serie om aktuelle og/eller kjente personer. i disse intervjuene skal vi komme tett på intervjuobjektene, og kanskje får vi vite hvilke drømmer de har, hvilke planer de har fremover og kanskje de til og med vil røpe en eller annen hemmelighet for oss. Disse intervjuene blir som regel publisert i forbindelse med helger da de fleste av oss har mer lesetid til overs.

Les også: En av de beste TV-seriene som går nå

#kulturdrops #kongensnei #film

 

Tusen takk for at du leser.

Følg meg gjerne på:

Snapchat: renezografos

Facebook

Instagram

Twitter

Hilsen René, Kulturdrops

 

Her er verdens dyreste og billigste ferieland

Dette kan koste deg dyrt når du er i utlandet

Da jeg badet med alligatorer i Florida 

Teslasalget tar avTeslasalget ser ut til å ha løsnet etter en svak salgsperiode

I årets tredje kvartal leverte Tesla 24.500 biler mot bare 14.402 biler i andre kvartal. Av disse var 15.800 Model S, og nykommeren SUVen Modell X solgte i 8.700 eksemplarer

Økningen skyldes visstnok økning i produksjonen, men også rabatter på noen av bilene.

Tesla opplyser at leveransene i fjerde kvartal vil bli likt eller enda litt høyere enn i tredje kvartal. De ligger altså an til å nå målet om å levere 50 000 biler i det andre halvåret i 2016.

Les også: Opplever knallsalg på denne elbilen

Model X er mye av grunnen til at salget av Tesla øker Foto: Tesla


Les også: Elbiler trenger flere fordeler

Les også: filmanmeldelsen av Kongens Nei

Det er ikke mange månedene siden at landets aviser kunne opplyse at Teslasalget var oppsiktsvekkende svakt sammenliknet med året før. Hele 55 prosent svakere salg var det i mai i år sammenliknet med samme månded i fjor. Sånt tall vises på bunnlinjen. Men problemene for Tesla synes nå å være løst, og både produksjons- og salgstallene peker nå bare én vei for Tesla; oppover. 

Her er topp tre på nybilsalget i Norge I september:

1. Volkswagen Golf: 996 
2. Tesla Model X: 601 
3. Toyota Rav 4: 581

Les også:

Her er verdens dyreste og billigste ferieland

Dette kan koste deg dyrt når du er i utlandet

Da jeg badet med alligatorer i Florida

Opplever knallsalg på denne Elbilen

Kongen av klassiske motorsykler

 

Takk for at du leser.

Følg meg gjerne på:

Snapchat: renezografos

Facebook

Instagram

Twitter

Hilsen René, Kulturdrops

#motor #tesla #elbil #kulturdrops

Politikerne legitimerer vold ved å hylle boksingVi kunne tydelig se norske politikeres støtte under boksestevnet The Homecoming sist lørdag. Er det greit?

Statsminister Erna Solberg tok det enda lenger, og stilte opp i ringen i Oslo Spektrum og holdt en tale om hvor stort dette var. Men la oss gå tilbake i tid. Boksing i Norge har vært forbudt siden tidlig 80-tallet. Med den nye regjeringen, og særlig med Fremskrittspartiets oppmyking av ymse regelverk, så ble boksestevner på nytt tillatt i Norge.

Så tenker jeg vi må se på hva boksing virkelig er. Kort fortalt er det to motstandere som slår på hverandre, ofte mot hodet, for at den andre skal bli slått ned og ute av stand til å reise seg.

Forrige uke meldte Nettavisen at britiske Mike Towel døde i en boksekamp mot den walisiske bokseren Dale Evans. Evans sier selv han er skyld i at Mike Towel døde og at alt han klarer å tenke på nå, er det to år gamle barnet til den omkomne Mike Towels som aldri får se sin far igjen. Vi har også sett flere andre stygge hendelser med boksing gjennom tidene, og at varige mén i form av hjerneskader er vanlige, synes ekspertene å enes om.

Men når The homecoming med Cecilia Brækhus blir arrangert i Oslo, så hylles både hun og boksingen over en lav sko. Jeg må si meg enig i at Cecilia Brækhus er en ypperlig bokser og hun virker både sympatisk og ydmyk. Så at folk dyrker henne som en stjerne er fullt forståelig. Dessuten er mediadekningen rundt henne enorm, så av den grunn er det ganske så vanskelig å ikke å ha fått med seg boksekampen sist lørdag.

Les også: Dette dør menn av

Samtidig, etter å ha tittet på kampen, begynte jeg å reflektere over de tre og et halvt minuttene som boksekampen varte. Var dette god lørdagsunderholdning? Ønsket jeg at disse bokserne i ringen, som forsøkte å slå hverandre ned, skulle være forbilder for oss og barna våre? Var det en hyggelig lørdag å se en fransk kvinne utslått med kutt over øyet mens den andre jublet over utfallet. Var dette noe i det hele tatt å se på? Nei. Ikke etter min smak. Jeg synes ikke noe om at boksing er tillatt i Norge, eller for så vidt i det hele tatt. Boksing er ikke noe annet enn barbari, noe som hører fortiden til da gladiatorene kjempet for sitt eget liv og om publikums gunst. Boksing er lite sexy, det er ikke en gang morsomt å se på, og vår verden trenger alt annet enn mer vold.

Når vold blir stuerent, så sier det faktisk noe om hvilket samfunn vi ønsker være. Og når vold i form av boksing promoteres så inntil de grader av politikerne våre med sin deltakelse både ringside og med verbale utsagn, så mener jeg disse politikerne burde reflektert mer over hva de egentlig promoterte. Og det er, uansett hvordan du vrir og vender på det, at boksing er vold utkledd som idrett der utøverne forsøker å skade hverandre.

Doblet salget på denne elbilen

Selv om jeg er for frihet og at regler må mykes opp så er ikke å tillate boksing øverst på min ønskeliste. Og det er sjelden jeg er enig med rødgrønne politikerne, men når det kommer til at boksing burde forbys, så er vi på lik bølgelengde. Samtidig synes jeg det er veldig kritikkverdig at vi har politikerne som ikke bare tillater boksingen, men som også så til de grader omfavner den.

Les også:

Her er verdens dyreste og billigste ferieland

Dette kan koste deg dyrt når du er i utlandet

Da jeg badet med alligatorer i Florida

Opplever knallsalg på denne Elbilen

Kongen av klassiske motorsykler

 

Takk for at du leser.

Følg meg gjerne på:

Snapchat: renezografos

Facebook

Instagram

Twitter

Hilsen René, Kulturdrops

 

Ny undersøkelse: Disse landene er de tryggeste i verden

Norge er ikke blant de 15 tryggeste landene i verden, og vi blir slått av alle de skandinaviske landene i en ny undersøkelse gjort av Vision of Humanity, et prosjekt av den uavhengige organisasjonen Institute for Economics & Peace. De gjør sin årlige oversikt over de mest- og minst trygge land i verden.

Den ferske undersøkelsen tar hensyn til faktorer som antall politi og sikkerhetspersonell, tilstedeværelse av kjernefysiske våpen, politisk ustabilitet mm for å nå sine funn. Ikke overraskende er Syria det mest utrygge land i verden å besøke akkurat nå, mens det som kanskje overrasker mest er nok hvor lavt ned USA, Russland og, ikke minst, Thailand havner på listen.

På syden-destinasjonene er det Spania som seiler opp som vinneren med en 25. Plass. Hellas er nå på en svak 82. plass. Tyrkia som grenser til Syria, er helt nede på en 145. plass.

Les også: Dette er verdens beste by

Også er det bare å gratulere sagaøya Island med førsteplassen som det aller tryggeste landet i verden. Også Danmark og Østerrike fortjener honnør med henholdsvis andre og tredjeplassen. 

 1. Island
 2. Danmark
 3. Østerrike 
 4. New Zealand 
 5. Portugal
 6. Tjekkia
 7. Sveits
 8. Canada
 9. Japan
 10. Slovenia
 11. Finland
 12. Irland
 13. Bhutan
 14. Sverige
 15. Australia 
 16. Tyskland
 17. Norge
 18. Belgia 
 19. Ungarn
 20. Singapore

Les: Du får ikke en bedre SUV til denne prisen

25. Spania
39. Italia
46. Frankrike
47. Storbrittania 
82. Hellas
103. USA
105. Brasil
120. Kina
125. Thailand
141. India
145. Tyrkia
150. Nord-Korea
151. Russland
153. Pakistan 
 
De tre dårligste er henholdvis Irak, Sør- Sudan og Syria
 
Les også:
 
Takk for at du leser.

Følg meg gjerne på:

Snapchat: renezografos

Facebook

Instagram

Twitter

Hilsen René, Kulturdrops

#reise #kulturdrops #norge