hits

september 2016

Kjedelig SnowdenIntet nytt under solen i den nye Snowden-filmen
 
Film: Snowden
Kinopremiere: 30. September
Regi: Oliver Stone
Skuespillere:  Joseph Gordon-Levitt, Shailene Woodley, Scott Eastwood, Nicolas Cage, Timothy Olyphant, Melissa Leo, Rhys Ifans og Tom Wilkinson.
 
La meg først si at det er beundringsverdig at Snowden turte å lekke amerikanske etterretningsfiler til media. På den måten fikk vi vite at Storebror Amerika holder et øye med de fleste av oss her i verden. Snowden erkjente at amerikanerne kunne bruke den alvorlige spionparagrafen for å straffe han, derfor er Snowden i dag i asyl i Russland. Men alt dette er informasjon som de fleste av oss visste om lenge før Oliver Stone valgte å lage film om han.

Jeg hadde håpet og trodd vi skulle få innblikk i noe nytt og spennende, og hvis det er sånn at det ikke finnes noe nytt å fortelle så burde man kanskje ikke laget filmen. For dette er på mange måter en dokumentarisk underholdningsfilm med en sann historie på bunn. Men samtidig er det jo sånn at saken trenger oppmerksomhet, ikke minst for Snowden selv, men også for kjæresten hans, hun som lojalt bor sammen med han den dag i dag i Russland, hvis de en dag ønsker å komme hjem.

Og nettopp kjæresten hans kunne vært den røde tråden i filmen, hva tenkte hun om hva Snowden skulle gjøre? Var hun forbannet på han? Var det et alternativ at hun ville gå fra han for godt? Hvordan har hun tilpasset seg livet i Russland? Blir hun spionert på av amerikanerne?

Sacha_3254.NEF
Joseph Gordon-Levitt og Shailene Woodley i Oliver Stones "Snowden" Foto/Copyright: Norsk Filmdistribusjon


Også er det ganske merkverdig at filmen bare handler om tidsrommet før han lekket informasjonen til den kom ut, og ikke om årene etterpå, da han ikke var velkommen noe sted, på flukt fra amerikanske myndigheter. Det kunne det blitt spenning av. Og ny informasjon kunne kastet glans i lyset.

Faktum er at noen mener at Snowden er en superhelt, mens andre roper landsviker. Men er du tilhenger av personvernet, så er nok Snowden et forbilde for deg og mange andre. Debatten om at Snowden burde få komme hjem til USA uten å straffes, er også høyt aktuell. Blant annet er det nå flere lederskribenter for tunge aviser som ønsker han hjem til Amerika ustraffet.

I Norge har Edward Snowden tildelt Norsk Pens Ossietzpris, men han kan ikke hente den i Norge av frykt for å bli pågrepet. Han er også tildelt Bjørnsonprisen.

EN AV DE BESTE TV-SERIENE FOR TIDEN - PLUSS TO ANBEFALINGER TIL

 

Det som også er spesielt i saken er at Edward Snowden får mer anerkjennelse, oppnerksomhet og honnør jo lengre Snowden sitter fast i eksil. På den måten kunne det vært klokt av amerikanerne å gi Snowden en liten symbolsk straff, eller si at at han allerede har betalt sin straff med å være på flukt så lenge som han allerede har vært. Da ville saken om Snowden etter hvert stilnet sakte hen, til begge parters beste.

Jeg er derfor litt tvetydig i anmeldelsen denne gangen. For som film er den ikke god nok, til tider er den gørr kjedelig og nesten søvndyssende. Riktignok er det råflott foto, ok skuespill og noen gøyale virkemidler som er tatt i bruk, som for eksempel et Skype-møte der den ene etterretningsoffiseren blåses opp som gedigen mann og man tror nærnest at han er i det samme rommet mens han samtaler med bitte lille Snowden.

Men samtidig handler filmen om en av vår tids viktigste saker, og det er av stor betydning at Snowden-saken kommer frem i media igjen slik at også nye, som ikke har fulgt saken tidligere, kan forstå hvor viktig denne saken faktisk er for vårt personvern og ytringsfrihet i fremtiden. Derfor bør kanskje du også se den.

Les også: En av de beste TV-seriene som går nå

#kulturdrops #snowden #film

 

Tusen takk for at du leser.

Følg meg gjerne på:

Snapchat: renezografos

Facebook

Instagram

Twitter

Hilsen René, Kulturdrops

TV-bransjen må tenke nytt og ikke bare digge seg selvEtter min mening er TV-kanalene fantasiløse når det gjelder å finne opp nye- samt utvikle eksisterende TV-programmer

Jeg fikk her om dagen en mail fra et castingbyrå som spurte om jeg var interessert i delta på et kjent matlagingsprogram på TV. Grunnen til at de spurte nettopp meg er nok at jeg har skrevet noen kostholds- og kokebøker samt at jeg driver matbloggen Helt Naturlig Mat.

Etter en kort tenkepause bestemte jeg meg for å svare nei. Og grunnene til å droppe dette var flere.

For det første synes jeg sånne kokkeprogrammer er for alvorlige. Mat skal være morsomt og interessant, og ikke så destruktiv med såkalte ?superkokker? som mener de har fasiten på alt, og som ikke gjør så mye annet enn å hive masse salt og sukker i maten for å oppnå smak. Samtidig virker det som at disse matprogrammene er til for å vise hvilke fantastiske evner disse kokkedommerne har, mens de som deltar skal bli hauset opp som amatører innen matlaging. Flere av disse superkokkene er middelmådige etter min mening; Dette kan jeg hevde etter å ha smakt maten de har laget.

For det andre synes jeg disse programmene er kjedelige og nesten identiske. Det er altfor mange av dem og de fleste av programmene burde rett og slett ikke ha livets rett. Jeg må spørre, hvor er innovasjonen i TV-bransjen? Man skulle tro den var på høygir med den konkurransen de møter på nettet, på streamingkanalene og spill. Men i stedet for å utvikle nye programmer, og kanskje bruke litt nye folk på skjermen, så går de i den gamle fella og reproduserer gamle Tv-programmer som  tidligere har hatt gode seertall. Dette er, etter min mening, en dum filosofi. Fordi det er ikke noe annet enn et langt og pinefullt selvmord.

Den tredje argumentet til at jeg ikke ville delta, var at det ikke er nok fokus på gode rene råvarer, dyrevelferd og sunn matlaging. Mye handler i stedet om søte desserter og usunne bakervarer. Samtidig vet vi at vi har ekstrem fedme- og diabetes utvikling her til lands. Mange blir syke av maten vi spiser. Og da blir det helt feil av meg å støtte dette ved å delta i et program som legitimerer usunn matlaging.

Nei, TV-bransjen må tenke nytt og ikke bare digge seg selv i egne programmer med de samme gjestene år etter år. Dette har pågått i evigheter, og folk er oppriktig lei av å se de samme klovnene på TV år etter år. Kom opp med noe innovativt og nytt, så vil folk både delta og se på programmene som lages.

#TV #kulturdrops

Ekstreme seertall for Kongens Nei


Nesten 118 000 valgte seg Kongens Nei som helgens kinoopplevelse. Dermed er Kongens Nei allerede sett av over 126 000 etter første helg på kino med forhåndsvisninger inkludert.

I tillegg var rundt 10.000 tilstede ved den store utevisningen i Slottsparken forrige onsdag. Med denne store interessen for Kongens Nei, har filmen klatret til toppen av åpningshelger for både norske og utenlandske filmer i 2016.

Også produsentene av filmen er fornøyde med suksessen.


- Dette er fantastisk! Vi er svært glade for at det norske folk ser ut til å flokke seg om Kongens Nei, sier produsent Stein B. Kvae som sender gratulasjoner og en varm takk til hundrevis av medvirkende og bidragsytere foran og bak kamera. - Kongens Nei er resultat av et enormt stort teamarbeid, med utgangspunkt i et manus av Jan Trygve Røyneland og Harald Rosenløw Eeg, og under Erik Poppes kunstneriske ledelse. Vi er sikre på at Jesper Christensens Kong Haakon og Anders Baasmo Christiansens tolking av Kronprins Olav vil bli husket i mange år fremover og gleder oss over det som kan bli et langt liv på kino for filmen vår, sier Stein B. Kvae.

Les hele anmeldelsen av Kongens Nei

Over 100.000 solgte billetter er en kjempebragd for en hvilken som helst film. Til sammelikning har de norske filmene Løvekvinnen, med premiere 1. august, blitt sett av snaue 38.000 til nå, mens filmen Magnus, som hadde premiere 2. september, bare er sett av litt over 12.000 publikumere.

Jeg gratulerer med velfortjent suksess til Kongens Nei!

Jeg hadde i forkantan av premieren er lengre prat med Erik Poppe om Oscar-nominasjonen, om veien fremover og om en stor hindring som gjorde at Kongens Nei ble forsinket med over ett år. Hele intervjuet kommer snart på bloggen her.

 

Les også: Dette dør menn av

#kongensnei #kulturdrops #film

 

Derfor er økologisk mat sunnereMange undrer nok på hvorfor man skal spise økologisk mat kontra konvensjonell mat når økologisk er dyrere. Her er svarene
 
 • Mindre giftstoffer (mest åpenbart da det sprøytes mindre)
 • Mer antioksidanter, mineraler og vitaminer
 • Bedre dyrehold
 • Renere jord og vann
 • Flere i arbeid i distriktene
 • Høyere inntekter for bonden og ansatte
 • Bedre helse for bønder og produsenter
 • Mindre bruk av antibiotika
 • Mat med mer smak
 • Bedre vilkår for innsekter som humle og bier
 • Mat uten GMO
 • Mindre tilsetningsstoffer
 • Mindre innhold av tungmetaller, muggstoffer med mer

Mange er villige til å kjøpe dyrere ting som bil, klær og sportsutstyr fordi de tenker at pris og kvalitet har en sammenheng. Samtidig vet vi at økologisk mat generelt er omtrent 20 prosent dyrere enn den konvensjonelle. Til gjengjeld er konvensjonell mat ofte vannet ut, som f.eks kjøtt med tilsvarende cirka 20 prosent. Av den grunn, samt alle fordelene med økologisk mat, er det for meg forunderlig at noen velger å velge det billigste drivstoffet når det så apenbart finnes bedre næring i form av økologisk mat. Det kan også være en idé å spise mer vill mat som bær, sopp, fisk. altså naturlig mat som ikke er tuklet med.

! I en nyere undersøkelse, som er gjort på danske skolebarn så hadde 90 prosent gift i urinen pga høy konsentrasjon av sprøytemidler. Forskerene bak undersøkelsen slo fast at disse giftstoffene kan skade barns hjerner. Med tanke på at vi nordmenn er dårligst på økologisk mat i Norden, og Danmark er blant de beste, så kan det bety at disse tallene er betydelig verre her. Danmark har vedtatt at 60 prosent av all offentlig matinnkjøp skal være økologisk. I København er 95 prosent av offentlige innkjøp og serveringer økologiske. I Sverige er flere kommuner oppe i 25 prosent.

 

Kilder: Sunnheten på bordet, Helt Naturlig Mat og Trening, Oikos.

10 kjente menn som driver med yogaMange jenter har funnet ut at yoga gjør deg sterkere, øker bevegeligheten og gir indre styrke. Nå begynner også gutta å oppdage denne populære livsstilen

 

Her er 10 kjente menn som driver yoga:

 

Woody Harrelson

Foto: New York Times

Woddy Harrelson, kjent fra Hunger Games og Cheers og en rekke andre filmer, holder på med Yoga langt unna Hollywood, nærmere bestemt på hans hjemsted Hawaii.

 

Sting

Foto: Relax & Release

Frontfiguren fra Police finner indre ro gjennom Yoga. Sting har etter oppløsningen av Police, hatt suksess som soloartist i mange år. Han er også kjent for å utøve tantra-sex.

 

Matthew McConaughey

Foto: Just Jared

Hollywoodkjekkasen og beachbumen Matthew McConaughey, er glad i å utøve yoga utendørs og helst på stranden. Her er han i sin Hero-pose.

 

Jon Bon Jovi

Foto: Billboard

Rockestjernen fra New Jersey har de siste årene begynt med yoga både for å lindre stress og hvile ut mens han turnerer verden rundt.

 

Robert Downey Jr

Foto: Filmweb

Iron Man og x-narkoman Robert Downey Jr. har funnet sin nye avhengighet gjennom yoga. Ikke verst å komme tilbake som skuespiller og som nyfrelst yogautøver for Robert som virkelig har vært på kjøret i mange år.

 

Andre kjente yogautøvere er: Colin farrell, Alec Baldwin og Adam Levine, Zachary Quinto og Russel Brand

#yoga #kulturdrops #hollywood #karma

 

Les også: Dette dør menn av 

 

Dette dør menn av25. september vil jeg og 50.000 andre, dresse oss opp i penklær for å kjøre motorsykkel til inntekt for forskning på prostatakreft og selvmord

Først litt om hvorfor jeg synes dette arrangementet er viktig å være ned på.

Menn og prostatakreft

Tall fra kreftforeningen konstaterer at cirka 5000 norske menn får prostatakreft i Norge hvert år. Kreft i prostata er altså den vanligste kreftsykdommen som menn i Norge får. Omtrent 90 prosent av tilfellene oppstår etter fylte 60 år, men allerede i 40 års alderen er det mulig å få sykdommen.

- Prostatakreft rammer bare menn

- Ved alder øker risikoen for prostatakreft

- Arv. Enn mann som har en bror eller far med prostatakreft, har dobbelt så stor sjanse for å få det

- Sjekk deg. Fra førtiårsalder bør man sjekke seg en gang i blant. Fra 50 år og oppover bør man sjekkes jevnlig. (hvert år)

 

Selvmord = menn

Selvmord er faktisk det som tar livet av flest menn i alderen 20-39 på verdensbasis.

- 3/4 av alle selvmord er gjort av menn.

- 510.000 mennesker dør av selvmord på verdensbasis hvert år. Det er en hvert minutt. Dette må endres.

Søndag 25. september vil 50.000 damer og menn rundt om i verden kjøre motorsykler til inntekt for menns helse

Da jeg fikk tilbud om å være vert for The Distinguish Gentlemans Ride i Oslo, så var det derfor ikke vanskelig å svare ja. Hvis jeg kan bidra litt, til å forbedre menns helse så er det en gave i seg selv.

The Distinguish Gentlemans Ride er et motorsykkelløp der dresskledde menn og damer kjører klassiske motorsykler til inntekt for forskning på prostatakreft og selvmord. I Oslo kjører vi søndag 25. September fra kl 1300, så hold utkikk etter oss. Vi er både øst og vest i byen. Løpet avsluttes på Youngstorget ved 14-15 tiden.

Arrangementet går i flere hundre byer verden rundt på samme dag. Det vil også være et løp i Stavanger. I år vil cirka 50.000 motorsykler fra hele verden delta. Innsamlingsmålet er i år satt til fem millioner US dollars.

Har du en klassisk motorsykkel og har lyst å delta i løpet så bli gjerne med oss. Info her:

Om du vil bidra som sponsor så kan det gjøres her: Alle bidrag, både små og store er viktige. 

For mer informasjon, se www.gentlemansride.com | www.movember.com

Fra ca kl 15:00 er avslutter vi løpet på Youngstorget i Oslo. Kom gjerne og hils på oss.


Avbildet: René Zografos

Fotokredit: kulturdrops.no


Les også: Kongen av klassiske motorsykler 

#dgr #menn #kreft #kulturdrops

Ja til Kongens Nei


 

Krigen i Norge bryter ut og kongen står foran valget om overgivelse eller døden

Film: Kongens Nei
Kinopremiere 23. September
Norges Oscar-kandidat
Regi: Erik Poppe.
Skuespillere: Jesper Christensen, Anders Baasmo Christiansen, Tuva Novotny, Sofie Falkgård, Ingrid Ross Raftemo, Magnus Ketilsson Dobbe, Lage Kongsrud, Karl Markovics.
 

Konge, kronprins og menig: Anders Baasmo Christiansen, Arthur Hakalahti og Jesper Christensen      Foto: René Zografos/kulturdrops.no

I det norske Oscar-bidraget, Kongens Nei, møter vi kongefamiliens dramatiske dager da Norge ble invadert av tyskerne der de får ultimatumet; Å overgi seg eller døden.

Norge april 1940. Tyske fly invaderer det norske luftrommet. Krigsskip seiler inn Oslofjorden og de store norske byene blir raskt okkupert. Den norske regjering og kongehuset legger seg på flukt. Samtidig begynner det heftig diplomatisk virksomhet for å få Norge til å overgi seg. Etter tre døgn på flukt nekter kong Haakon og kapitulere, noe som setter det norske kongehus og folket i fare.

 

Tyskerne Pohlman og Brauer i Kongens Nei


Filmen Kongens Nei er en fascinerende skildring av de tre første dagene da Norge ble invadert av Tyskland. Vi møter kong Haakon, spilt av danske Jesper Kristensen som en lekende familiekjær mann. Og sønnen kronprins Olav, spilt av Anders Baasmo Christiansen. Og det er nettopp vurderingene og samtalene mellom far Haakon og sønnen Olav som er spennende å følge med på i denne filmen. Mens Olav er mer opportunistisk og til og med ønsker å verve seg til krigen, så er kong Haakon en mer tenkende og reflektert mann som etter hvert sier ja til å forhandle med tyskerne om en avtale om overgivelse. Diplomaten kongen skal møte, er den tyske ambassadøren Kurt Bäuer, spilt av Karl Markovics. Og nettopp Karl Markovics må nevnes igjen, for han virkelig briljerer i rollen som den febrilske diplomaten som ønsker seg en fredelig løsning på konflikten.

Regissør Erik Poppe gjør denne filmhistorien både troverdig og underholdene, og det gikk virkelig innpå meg da de mektige tyske krigsskipene seilte inn i Oslofjorden denne aprilmorgenen der Blücher ble bombet i Drøbaksundet. Og det var faktisk ikke gitt at Kongens Nei, skulle bli en underholdene film i og med at historien er sannferdig og er derfor bestemt på forhånd som, noe som gjør at regissøren har lite handlingsrom når det kommer til å justere manuset, som for øvrig er skrevet av Harald Rosenløw-Eeg og Jan Trygve Røyneland.

Men Poppe får dette til og han seiler opp, etter min mening, som blant de aller beste filmskaperne i Norge.

Erik Poppe hadde tusenvis av folk involvert i sin nye film Kongens Nei. Her er noen av dem

Som film snakker vi altså om toppkvalitet fra ende til annen, det brukes flere grep for å gjøre filmen både spennende og overdådig. Virkemidler som dramatisk musikk og storslagent fotobruk er bevisst med der det trengs, samtidig blir vi ganske godt kjent med karakterene i historien. Også dialogene tyskerne imellom er med å bygge historien opp til en form for klimaks mot slutten av filmen. Poppe har også klart kunststykket med skape en nerve som klorer seg fast gjennom filmen, en slags spenning på hva som skal komme.

Kongens Nei er en gave til alle nordmenn, og er film som man ønsker å dele med alle de voksne i familien. Om den når opp som vinner av en Oscarstatuett er vanskelig å si, for det kommer også an på konkurrentene som er med. Men god film får du hvis du ser Kongens Nei.

Pluss: Regi, eminente skuespillere, god dramaturgi, godt foto og filmmusikken

Minus: Litt for lang, kunne hatt mer handling og tempo. Hadde ønsket meg en mer storslagen avslutning

Les også:

3 Norske kvinner, derfor er vi utro

Meldte fra om lovbrudd, fikk 553.557 kr i bot

HOPPET UT AV FLY UTEN FALLSKJERM

Toppfotballbløffen

Her er verdens dyreste og billigste ferieland

Dette kan koste deg dyrt når du er i utlandet

Mini lanserer sin største bil noensinne og lover knallpris på hybrid-utgaven

Koster du mer enn 270.000 kroner, er det ikke sikkert du får behandling

Elbiler trenger flere fordeler

Nordmenn er ikke rasister

Verdens beste by

Tusen takk for at du leser.

Følg meg gjerne på:

Snapchat: renezografos

Facebook

Instagram

Twitter

Hilsen René, Kulturdrops

#kulturdrops #film #kongensnei #kulturdrops

Norsk suksess for niende året på radNorwegian Cruise Line har blitt kåret til "Europas ledende Cruise Line" for niende året på rad av World Travel Awards

Ikke nok med det, de har også mottatt prisen for Europas Responsible Tourism Award for andre år på rad, samt en pris for å ha verdens beste cruise-spa om bord. (høres ikke det deilig ut?)

De årlige tildelingene ble nettopp kjent i Sardinia iItalia, september 2016. Vinnerne på World Travel Awards, ble stemt frem av både reisebyråer og forbrukere over hele verden. 

Det Miami-baserte rederiet Norwegian Cruise Line, som ble grunnlagt av Knut Ulstein Kloster og Ted Arison, hadde fire skip i cruisetrafikk i Europa denne sommeren. Og det er femte året på rad det satses på Europa-cruise der de blant annet tilbyr et helårs-cruise som går i Middelhavet.

Christian Boell fra Norwegian Cruise Line med prisen fra World Travel Awards

"Å vinne Europas ledende Cruise Line for niende år på rad er en eksepsjonell prestasjon og er en kreditt til både laget og til turene vi tilbyr," sier Christian Boell, administrerende direktør i Norwegian Cruise Line som lover å tilby enda mer variasjon i Europa neste år slik at gjestene kan få nye opplevelser.

Noen av høydepunktene for sommerprogrammet 2017 er de nye Nord-Europa seilingene ut fra Southampton og Hamburg, blant dem en ni-netters seiling med skipet Norwegian Jade til norske fjorder fra Southampton eller Hamburg med stopp i Skjolden; Olden, Norge; Ålesund, Norge og Bergen, Norge.

Norwegian Epic vil fortsette med sine populære syvnetters vestlige cruise i Middelhavet fra Barcelona eller Roma, til Napoli, Livorno, Cannes og til Palma på Mallorca.

Bli med til VERDENS BESTE BY

#reise #kulturdrops #Norge

 

Nettrollene er som en baby som ikke får viljen sin

cyber bullying
For et mareritt bloggerne og nettjournalister opplever gjennom skittkasting og personangrep. Det er på høy tid å ekskludere nettrollene.

Mine første tre-fire måneder som blogger er gjennomført og her er en liten statusrapport. Allerede første uken ble jeg meldt til PFU (Pressens Faglige Utvalg) fordi jeg skrev en positiv omtale av en bil. Til leseren som hevdet jeg måtte fått betalt, eller at jeg var en dust hvis jeg ikke fikk betaling, forklarte jeg at det ikke var tilfelle og at jeg hadde gjort meg kjent med bilmerket på egen regning gjennom flere år, men leseren nektet på faktum i saken, og innlegget ble altså meldt inn til PFU. Jeg var ikke spesielt nervøs for dommen derfra fordi jeg aldri ville skrevet usannheter til leserne, ei heller rokket ved min integritet. Som journalistutdannet har man dessuten etikk som fag og nettopp det er fint å ha med seg over i bloggverdenen. Jeg har dessuten vært skribent og forfatter siden år 2000 og aldri tidligere har jag forfattet en sak som er meldt inn til PFU. Resultatet av PFU klagen kom noen uker senere der jeg ble frikjent.

De neste ukene fulgte det på med meninger fra nettrollene. En kommentar om at El-syklister i trafikken bør ta førerkort, fikk hatet til å bruse over for noen. Jeg hadde så klart ventet tilbakemeldinger på et slikt innlegg, men jaggu er det mange tomsete folk der ute som ikke har noe å gjøre, atskillige av dem med mangelfull innsikt. Og det merkelige med flere av dem som svarer er at de ikke behersker saklige tilbakemeldinger, men heller prøver å komme til med kvalmende personangrep og banneord.  Sammenlikningen til en liten baby som ikke får viljen sin er derfor på sin plass. Underlig nok har de fleste av disse nettrollene valgt å være anonyme. Jeg refererer bare noe av det som er skrevet av dem; Reklame som ikke er reklame er så irriterende, du later som du er en lesbar blogger, Kritikkløs enveiskommunikasjon, Idiot, bilister er fete og avskyllige mennesker. Dette er bare noen av mange kommentarene. Jeg har utelatt de verste.

Som papirjournalist og forfatter av papirbøker har jeg nok vært skånet for det meste av hva disse nettrollene kan komme med, frem til nå. Det får det meg til å tenke på da jeg var yngre og mer usikker, da jeg startet min skribentkarriere, ville jeg tålt disse nettrollene da? Det har jeg faktisk ikke et klart svar på, jeg ville vel sannsynligvis tenkt på hvorfor jeg skrev, og om det var verdt å stå i stormen dag ut og dag inn. Og det er også sannsynlig at jeg hadde funnet noe annet å bruke tiden min på enn å lese skittkasting om seg selv hver eneste dag. Men da ville i så tilfelle disse nettrollene klart å eliminert en stemme til i samfunnsdebatten. Men jeg lar meg ikke rokke ved slike selvdestruktive folk som kun har en misjon; å plage andre med usaklige kommentarer. Det som er spesielt ved trollene på nettet er at de ofte virker ukompetente i sin sak, de bruker ofte keitete formuleringer, og har liten innsikt om temaene de ønsker å kritisere. Mulig det nettopp er derfor de velger å bruke banneord i stedet for gode saklige motargumenter i form av setninger. Det får meg også til å tenke på at misunnelsen er stor, at for dem er det kanskje vondt å se at andre har lyktes.

Derfor har min respekt overfor bloggere som Sophie Elise og (Mammaen til) Michelle økt ganske så mange hakk i det siste fordi de står i stormen, og gjennomfører det de tror på og sier det de mener. Jeg er selvfølgelig ikke enig med alt disse bloggerne måtte mene eller gjøre, men det får meg ikke til å kalle dem for verken det ene eller andre. Vi trenger alltid nye stemmer i samfunnsdebatten, men å la nettrollene få slippe til med mer eksponering er ikke løsningen og heller ikke sunt for oss som lesere. Det er derfor helt riktig å tie dem  - ja, å faktisk sensurere innleggene til nettrollene, slik at unge i dag ikke tror at grunnregelen for å svare på en bloggkommentar skal begynne med setningen, DIN JÆVL.....!!!

Husk også at nettrollene er i mindretall, det er faktisk ikke normalt å oppføre seg sånn. Og heldigvis har jeg etter hvert fått såpass mange fine lesere som har gode kommentarer, saklige meninger og morsomme penner. Dere setter jeg stor pris på. 

Foto: hicster / yayimages.co

Elbiler trenger flere fordeler


Salget av elbiler i Norge faller dramatisk, likevel varsles det innstramninger 

Elbilsalget i Norge har hatt en eventyrlig vekst i flere år, men kanskje går elbileventyret inn i historiebøkene som en sjelden kuriositet da salget er i ferd med å stoppe opp. På landsbasis har salget falt mer enn 18 prosent på ett år. Dette skjer mens flere modeller har varslet økt rekkevidde og at bedre biler kommer med økt komfort og utstyr.

I fjor ble det solgt 11.744 elbiler av de 77.749 personbilene som ble registrert i første halvår, skriver Hegnar. Andelen elbiler falt over 15 prosent bare i første halvår i år. Teslasalget alene har falt dramatisk med hele 48,6 prosent i juni 2016 sammenlignet med samme måned i fjor.

Etter min mening kan ikke dette skyldes noe annet enn de varslede restriksjonene for elbiler, som gjør at elbiler skal bli dyrere å kjøre. Vi har allerede hørt at elbiler skal begynne å betale bompenger fra mars 2017. Først skal det koste 10 kroner, så skal dette øke trinnvis til 20 kr i 2018 osv. Når det gjelder kjøring i kollektivfelt, er det også der kommet restriksjoner som at man ikke kan bruke elbilen i feltet i rushtiden inn til hovedstaden på både E18 og mosseveien, noe som betyr mye for arbeidere og pendlere fra øst of vest.

Nå er det i tilegg varslet om at gratis parkering i byene skal opphøre, som for eksempel i Trondheim fra januar 2017. Jeg er redd at nye restriksjoner kan bety punktum for elbilfremtiden i Norge. Ikke bare på grunn av den dramatiske nedgangen av salget det siste året, men også hvis vi ser på andre land som har innført restriksjoner.

I Danmark stoppet elbilsalget over natten da den danske regjeringen og Dansk Folkeparti, Sosialdemokratene og De Radikale, gjorde en avtale på at danskene gradvis må begynne å betale skatt for sine elbiler. Dette innebærer at danskene i første omgang skal betale 20 prosent av engangsavgiften i 2016, fulgt av 40 prosent, 65 prosent og 90 prosent de følgende årene. I 2020 vil engangsavgiften være etablert for fullt og Danmark vil da være det første landet i verden som krever full engangsavgift på elbiler. Også i Nederland har salget av elbiler falt dramatisk med økte avgifter.

Les også: Opplever knallsalg på denne elbilen

Når vi vet at elbiler på veiene i Norge er relativt få sammenliknet med andre personbiler, så kan de nye restriksjonene bety en kort pinefull død for elbilsalget i Norge. I dag går det cirka 83.000 elbiler på norske veier. I alt er det 2.6 millioner personbiler i Norge. Elbiler er altså kun marginalt tilstede på veiene våre, likevel skal de stramme inn en suksessfull ordning som gjør at folk kan velge dette grønne alternativet.

Det som er spesielt med de varslede økte restriksjonene er at politikerne har som grunn at det må være en rettferdig betalings- og skattepolitikk, så da er plutselig alt om miljøhensyn blitt borte. Og er det ikke andre skatter vi heller bør se på hvis det er rettferdighet man er ute etter? Man må også spørre seg om det er rettferdig at folks helse forringes når det vanlige bilsaget øker i forhold til elbilsalget?

Skulle politikerne virkelig gjort et miljøgrep som betydde noe så skulle de på nåværende tidspunktet, da flere har fått øynene opp for elbilene, gitt ytterligere fordeler for på den måten ta livet av diesel- og bensinbiler i Norge for godt. Det ville betydd et skikkelige miljøtiltak. For det å tro at vi får flere elbiler på veiene i dag når det blir dyrere å bruke den er litt som å tro på julenissen. For vi vet jo samtidig hvor gjerrig Ola Nordmann kan være... 

Les: Alle burde betale for bilutgiftene

 

#elbil #motor #samfunn #kulturdrops

En av de beste TV-seriene som går nåAmerican Odyssey er en amerikansk thriller TV-serie som hadde Amerikansk premiere i April 2015. Nå er den kommet som nyhet på Netflix i Norge.

Serien er skapt av Peter Horton, Adam Armus og Kay Foster, og handlingen starter umiddelbart med et uventet attentat i den Afrikanske byen Mali. Det er sjelden jeg blir dratt inn i en TV-serie så raskt som jeg ble i første episode av American Odyssey, der vi får se at Odele Ballard(Anna Friel) og hennes tropp blir beskutt av sine egne på oppdrag i Mali. Det viser seg at et stort amerikansk selskap finansierer islamistiske terrorgrupper og dette kan Ballard bevise gjennom en minnepenn som hun har fått tak i. Som eneste overlevende av attentatet i Mali, starter prosessen med å få henne eliminert. Samtidig får hennes familie hjemme i USA falsk beskjed om at hun allerede er tatt av dage. Her får vi altså servert konspirasjon, spenning, action og drama i en og sammen pakke.

AMERICAN ODYSSEY -- Episode 111 -- Pictured: Anna Friel as Odelle Ballard -- (Photo by: Keith Bernstein/NBC)
Odelle Ballard, spilt av Anna Friel, har ni liv i serien American Odyssey

Pluss: Godt skuespill, sitrende spenning og nye hendelser på på løpende bånd.

Minus: NBC, har besluttet å stoppe med serien etter første sesong. For meg er det helt ubegripelig, men antagelig er det politikk i dette da amerikanerne blir satt i litt dårlig lys. Men som underholdning er dette en kanonbra serie, og faktisk en av de beste Netflix har å by på.

American Odyssey

1 sesong på Netflix

Se traileren: 

Trailer og cast intervjuer:


 

Nå kan Sex- og singelliv fansen glede seg


Sarah Jessica Parker er aktuell med ny komedie på HBO

Sex og Singelliv-stjernen Sarah Jessica Parker er tilbake med en ny komiserie som har fått navnet Divorce.

I rollen som Frances, skal Sarah Jessica Parker spille kvinnen som føler at forholdet med ektemannen har stagnert og derfor forsøker å komme seg ut av ekteskapet.

Etter mer enn et tiår med giftermål og to barn, har Frances bestemt seg for å vurdere sitt liv og sitt anspente forhold med mannen. Men hun merker snart at det å skilles som venner er vanskeligere enn hun hadde trodd.

Sarah Jessica Parker både produserer og spiller hovedrollen i den ti episoder lange komiserien som starter 10. oktober på HBO Nordic. 


 

 

Er sjakk idrett?


Foto: René Zografos/kulturdrops.no

I kjølvannet av at filmen om Magnus Carlsen er ute, har mange nevnt at han driver med ekstremsport, men er egentlig sjakk en idrett?

 

Ser vi blindt på hva sjakk er så er det et brettspill på lik linje med backgammon, ludo og andre tenkespill. Så hvorfor er sjakk mer spesielt enn andre spill?

Jeg har spilt en del sjakk selv, og glemmer ikke da jeg slo pappa for første gang da jeg var liten gutt. Etter det har jeg alltid vært fasinert av spillet, men jeg har aldri følt at jeg har holdt på med idrett etter å ha spilt et parti sjakk. Tvert i mot har jeg følt at jeg har slappet av og kost meg med sjakken, ofte akkompagnert med både te, knekkebrød eller noe annet godt ved siden av.

Jeg forstår at det på et elitenivå er et hard psykisk press, og sitter man mye er det en klar fordel med sterk kjernemuskulatur, men likevel. I alle andre brettspill og kortspill får man også nerver og det føles ekstremt når man spiller på høyt nivå, så hvorfor har sjakk denne posisjonen?

For det første er sjakk et spill som er kjent verden over, og mange har en helt spesiell respekt for spillet. Sjakk er ofte selve definisjon på et geni, om spilleren er god. Derfor er Carlsen rangert blant de topp 100 mest innflytelsesrike menneskene i verden av Time Magazine. Carlsen blir  dessuten beundret av de største bedriftslederne i verden, og de inviterer han gjerne slik at han kan dele hans filosofi om sjakk.

 

For det andre er sjakk definert som idrett i Norge. Magnus Carlsen har dessuten vunnet følgende kåringer som: Sjakk-Oscar, Aftenpostens gullmedalje, Sportsjournalistenes statuett, Årets Peer Gynt og Folkets idrettspris.

Samtidig vet vi at aktører inne norsk idrett ikke aksepterer sjakk som idrett full ut. Han har derfor blitt utelatt fra å bli nominert til noen idrettspriser.

Sjakklegenden Garri Kasparov mener derimot sjakkverdensmesteren Carlsen er en av de største idrettsutøverne i verden.

Tilbake i 2013 da nominasjonene til idrettsgallaen ble klare, var Magnus Carlsen nominert i kategoriene «Årets navn» og «Åpen klasse», men ikke som «årets mannlige utøver».

Kasparov sa til Stavanger Aftenblad den gangen at det er dumme fordommer, og at i mange land tror man at sjakk ikke er idrett, men på et tidspunkt må vi løse denne dumskapen. Han mener Carlsen og sjakk er større enn Norge. Og om vi hadde en global pris for de beste idrettsutøverne, tror han at Carlsen ville ha vunnet. Å ignorere dette og forringe den største idrettsprestasjon i Norge, blir helt feil, sa Kasparov den gangen.

Ser man på noen kortspill så kan også de være utfordrende tankespill, det samme kan sies om dataspill som etter hva jeg har forstått, kan nå bli definert som idrett.  Tiden har tydeligvis forandret seg for før i tiden fikk man beskjed om å komme seg ut i frisk luft og drive med litt idrett hvis man hadde sittet inne og spilt diverse spill en stund.

Jeg er full av beundring på hva Magnus Carlsen har fått til med et spill som millioner av mennesker utøver. Og han bør utvilsomt hylles som blant de største i Norge, men må vi på død og liv kalle sjakk for idrett, og er det viktig for sjakken eller Carlsen selv å bli assosiert med idrett? Jeg tror ikke det, og kanskje er det å være god i sjakk større enn å være god idrett. Dessuten trenger nok idretten Magnus Carlsen mer, enn Magnus Carlsen trenger idretten.

Verdens billigste (og dyreste) ferieland

Foto: KoKi / yayimages.com

Forex bank har laget en undersøkelse på hvilke land som er dyrest og billigst å feriere i

I prisindexen til Forex bank har de undersøkt hva prisene er på reisemålene. De har sjekket prisene på hotell, taxitur, prisen på pils og kaffe, restaurantbesøk og en rekke andre produkter for å komme frem til det billigste og det dyreste landet i verden. 

Det billigste landet, i følge Forex, er Makedonia (avbildet), mens det dyreste landet i verden er nå Monaco. I Makedonia er det over 60 prosent billigere å feriere enn i Norge. Her kan det altså være store penger å spare om du ønsker å feriere billigere nese gang du har ferie.

 

Les også: Bli med til VERDENS BESTE BY

 

Her er hele listen fra de billigste til dyreste landene:

Makedonia  (Billigste)

Romania

Polen           

Bulgaria           

Serbia                       

Russland

Malaysia

India           

Albania

Litauen

Vietnam

Latvia           

Montenegro           

Slovakia                       

Ungarn

Filippinene                       

Portugal                       

Kambodsja                       

Brasil                       

Tsjekkia           

Kypros

Tyrkia           

Burma (Myanmar)

Marokko                       

Peru           

Kina                       

Colombia                       

Egypt           

Thailand           

Estland           

Kroatia           

Slovenia           

Sør-Korea           

Malta                       

Hellas

Spania                       

Chile

Namibia

Sri Lanka

Jordan

Tyskland

Argentina

Canada

Indonesia

Costa Rica

Italia

Belgia

Sør-Afrika

Irland

Uruguay

New Zealand

Østerrike

Nederland

Finland

Luxemburg

Mexico

Australia

Frankrike

Japan

Sverige

Danmark

Singapore

Cuba

Hong Kong

Norge

Israel

Kenya

Oman

Storbritannia

USA

Tanzania

Den dominikanske republikk

De forente arabiske emirater

Sveits

Monaco (Dyreste)

 

Les også: DU FÅR IKKE EN BEDRE SUV TIL DENNE PRISEN

#reise #økonomi #kulturdrops 

 

 

Verdens mest hundevennlige byIkke alle byer er like hundevennlige, men det er et sted i verden som er paradis for våre firbente venner

Da jeg skulle ha lunsj på Olivia på Majorstuen i sommer, ble vi nektet inngang fordi vi hadde med vår hund. Selv om vi forklarte at vår firbente venn var snill, lydig og skulle sitte ute sammen med oss, og gjerne ved et bord unna andre folk, så ble vi brått avvist på grunn at hun ikke hadde lov til å la hunden være sammen med oss. Vi spurte hvilken lov dette var, som nekter hund på uterestauranter, men hun avviste oss ganske så frekt tilbake med begrunnelse at sånn var det bare. Vi har gjennom sommeren sittet ute på titalls uterestauranter og faktisk alle, unntatt Olivia, har ønsket oss velkomne. De fleste i servicenæringen i Oslo, forstår at også hundeiere trenger mat, og de synes stort sett det er positivt med hundebesøk. Mange gir også ekstra god service til hundene med ekstra klapp på ryggen og egen vannskål til den firbente venn. Restaurantkjeden Oliva, går i stedet baklengs inn i fremtiden og nekter alle hundeiere inngang til uteserveringen med hjelp av egenskrevne regler. Dette synes jeg rett er så slett er så dårlig service at jeg vil unngå å spise på Oliva i fremtiden, jeg kan ikke støtte noen som diskriminerer kjæledyrene våre på den måten. Man kan tenke seg at også mange andre hundeeiere føler det samme og ikke tolererer så dårlig service, med resultat at de også boikotter restaurantkjeden. Og på sikt, vil nok dette synes i regnskapet til restaurantkjeden. 


Min Molly og alle andre hunder er nektet adgang til uteserveringen på Olivia

Men nok om det. Sammenlikner vi land som for eksempel Østerrike så tillater de hunder innendørs i de fleste butikkene.

Men selv om Østerrike er et bra land for hunder, så er det faktisk en by i verden som troner øverst som det mest hundevennlige byen i verden, og det er israelske Tel Aviv.

I Tel Aviv har hver syttende person en hund, og dermed er Tel Aviv den byen som har flest hunder per innbygger i verden. Hundene og eierne deres kan glede seg over å løpe rundt i storbyens 70 offentlige hundeparker. I Tel Aviv er hunder velkommen nesten overalt, spesielt når man sitter ute på restauranter, er på kafeer elle i butikker.

Derfor er Tel Aviv verdens beste hundeby:

1. Kafeer og restauranter er alle hundevennlige

2. Det fines mobile myntautomater der du kan kjøpe hundemat og tilbehør

3. De fleste kontorer er hundevennlige

4. Hunder kan dusjes av i hundevaskeautomater

5. Det finnes mer reklame om hundepass enn barnevakt

6. Ben Gurion International Airport har en VIP-lounge med et svømmebasseng for hunder som venter på flytur

7. På fredager har SPCA-dyrehjemmet en adopteringskiosk

8. Hunder som er hjemme kan se på Tel Avivs hundekanal på TV

9. Hjemløse hunder blir behandlet døgnet rundt av byens veterinærer

10. Byens dyreverngruppe etterforsker og klager på dyreplageri

Foto: René Zografos/Kfir Sivan  Kilde: Det Israelske turistkontor

 

Les: Terningkast 6 til filmen Magnus

Filmanmeldelse: Magnus kamp mot datamaskinene

Man skulle i utgangspunktet tro at en film om en sjakkspiller vil bli en kjedelig seanse. Så feil kan man ta

Filmen om sjakkstjernen Magnus Carlsen, starter med klare dramaturgiske grep med korte seanser fra sjakkfinalen i Chennai i India mot erkerivalen og fem ganger verdensmester, Wiswanathan Anand. Med et sånt anslag fanges publikum umiddelbart. Deretter går vi tilbake til begynnelsen da Magnus var liten sammen med familien og hvordan talentet hans kom mer og mer til syne. Vi tar del i vanskelighetene han hadde på skolen med å være annerledesbarnet, vi blir kjent med utfordringene hans om selve sjakken og alle de vanskelige tankene han har holdt inni seg.

Historien i filmen er for så vidt todelt, mens vi ser hvordan Magnus strever med å bli bedre i sjakk inklusive alt presset det medfører, så blir vi også kjent med Magnus og familien i deres dagligdagse vanlige liv, denne kontrasten mellom det dagligdagse og sirkuset i sjakkturneringene er glitrende klippet sammen med en god dose av begge deler. Men det som er et spesielt godt grep og som jeg nærmest vil kalle en genigjerning er hvordan regissør Benjamin Ree fokuserer på at erkemotstander Anand bruker mesteparten av tiden på å bruke datamaskiner til å spille for seg, Anand har til og med vært med på å utvikle dataspill, og samtidig har Anand en liten hær av data- og sjakkanalytikere som hele tiden ser på motstandernes spill og hjelper Anand til riktige trekk mens spillet pågår, noe som har tatt Anand til seier gang på gang. Når vi også for vite at Magnus har en mye enklere sjakkfilosofi der han spiller sjakken mer fra intuisjon og hodetenking uten å ha datainnøvde trekk til å hjelpe seg, så bygges historien klokt opp til å bli en kamp mellom mennesket Carlsen og maskinen Anand.

Les også intervjuet med regissør Benjamin Ree om Magnus Carlsen: Det er ensomt å være et geni med indre demoner 

Mange kjenner nok Magnus liv og har fulgt han lenge, men jeg vil likevel si at dette er film man burde se, for den er nemmelig et mesterstykke av en dokumentarfilm vi er vitne til. Grunnen til det er at filmskaperne har laget en film som både fanger og fasinerer. Mens noen muligens vil kritisere filmen for å være for kommersiell, så er det nettopp dette jeg vil fremheve som positivt. For her tar man i bruk alle dramaturgiske grep fra anslaget til sluttsekvensen og det er befriende herlig å oppleve filmskapere som våger å gjøre filmen såpass tilgjengelig for folk flest. For det betyr at filmskaperne har respekt for sitt publikum og at en film er til for å underholde. Og underholdt ble jeg så til de grader. Faktisk kan jeg ikke huske å ha sett en bedre norsk dokumentarfilm. Av den grunn har jeg ingenting å trekke den for. Terningkast 6

Magnus

Regi: Benjamin Ree

På kino nå

Magnus Carlsen: Det er ensomt å være et geni med indre demoner

London, England 20130331.
FIDE Chess Candidates Tournament 2013, London: Magnus Carlsen er igang med dagens sjakk match mot Teimour Radjabov fra Azerbaijan, i turneringens nest siste runde før det avsluttes i morgen.
Foto: Morten Rakke / NTB scanpix

Sjakkgeniet Magnus Carlsen sliter med indre demoner, sier filmregissør Benjamin Ree som nå er aktuell med kinofilmen Magnus

Det er ensomt å være et geni som det Magnus er, forklarer den filmaktuelle Benjamin Ree om sjakkspilleren Magnus Carlsen. Når Magnus kommer på en genial sjakkidé, så tror han at ingen andre vil forstå ham av den grunn holder han ideene inni seg og deler de ikke med noen. Det er disse indre demonene Magnus forteller at han sliter med.

Regissør Benjamin Ree debuterer med sin første langfilm om sjakkgeniet Magnus Carlsen. Han har med over 500 timer med opptak, klippet disse ned til en kinofilm.  I filmen som har fått navnet, Magnus, blir vi kjent med sjakkgeniet allerede som liten gutt. Så følger vi han gjennom livet fra suksess til motgang, personlige ofre, vennskap, familie og ikke minst, hvordan han har blitt verdens beste sjakkspiller med sitt helt unike spill.

- Du skjønner, Magnus er en mer menneskelig og kreativ spiller enn de andre sjakkspillere, sier Ree. Til sammenlikning har erkefienden, sjakkspilleren Wiswanathan Anand, opptil 25 dataprogrammerte åpningstrekk som Anand spiller uvilkårlig, mens Magnus spiller helt annerledes og mer intuitivt. Og det er nettopp det som gjør Magnus sårbar, at når intuisjonen svikter så kan Magnus feile, og det forekommer når han ikke får ro og ikke får konsentrert seg nok. Magnus selv, sammenlikner den sviktende intuisjonen med å kunne et språk, men å ikke kunne klare å sette sammen setningene.

- At Magnus taper, kan også skyldes det store presset han har på seg, sier Benjamin Ree. Når dette presset er blitt for stort, så kan det svikte for ham. Under hans første sjakk-VM, skalv han så mye av nervøsitet at han veltet brikkene på sjakkbordet.

Magnus Carlsens liv har blitt til film takket være den talentfulle regissøren, Benjamin Ree

Magnus blir i sjakkverdenen oppfattet som et moderne ikon og et geni,  og mange mener han har fornyet sjakkspillet. For mens andre i stor grad bruker dataanalyser, tenker Magnus sjakk mer i øyeblikket, og han bruker minimalt med tid på dataforberedeleser. Men det har ikke alltid vært lett for Magnus å tenke utenfor boksen.

- Det er mange som underveis har ment at Magnus har kastet bort talentet sitt med å ikke ha mer disiplin i sitt sjakkspill. Jeg tipper de mener noe annet i dag.

I den premiereklare filmen, som allerede har vunnet gledesprederprisen på filmefestivalen i Haugesund, kommer vi tett på den sjakkintelligente gutten, men hvorfor en gledesprederpris ? til Magnus Carlsen, til en film om en sjakkspiller? Regissøren skyter inn og forklarer.- Ja, mange tror at sjakkspillere bare er tørrpinner, men Magnus er faktisk en morsom fyr. Da vi startet å lage filmen hadde vi på forhånd blitt enige om å snakke på engelsk gjennom intervjuene, men så fort jeg startet å snakke på engelsk så ble Magnus illsint, og jeg ble svært overrasket. Men så sa han at han bare kødda.

 

Noe av det Magnus Carlsen liker aller best er å være sammen med familien

Ree, forteller at Magnus både er imøtekommende, og sosial. Utenfor sjakkspillet og den boblen det er å befinne seg der, så er Magnus faktisk en ganske vanlig fyr. Og ifølge regissøren så har han også andre talenter enn sjakkspill.

- Magnus er kjempesterk, han spiller både basket og fotball. Han liker å spille kort, og å høre på Knutsen og Ludvigsen fordi det minner han om bilturene med familien da han var liten. På fjelltur med Magnus og familien viste han en enorm stayerevne med å bære fotoutstyret mitt til topps da jeg ikke orket å bære mer, sier Ree.

Regissøren nevner også at Magnus har en hukommelse mange er forunt.

- Allerede som femåring, leste han en flaggbok om norske kommuner. Kort tid etter kunne han navnet på dem alle, samt at han visste hvilket flagg som tilhørte hver enkelt kommune.

 

Sivilstatusen til Magnus er fortsatt singel, men Benjamin Ree forteller at Magnus tidligere har ytret ønske om en familie en gang i fremtiden.

Filmen Magnus har premiere 2. September.

 

 

Filmregissør og fotograf Benjamin Ree

 • Aktuell med kinofilmen Magnus (2016)

     Har laget dokumentarfilmene:

 • «Da Ailin kysset Lars» (2014).
 • «Drømmen om kongeørnen» (2012)
 • «Den mystiske pakken» (2012)
Foto: Annemor Larsen