hits

august 2016

Bruce Springsteen satte ny rekordThe Boss er kjent for å holde timeslange konserter. Sist han var i Oslo spilte han for et ellevilt publikum i Frognerparken i mer enn tre og en halv time

Nå har han satt ny konsertrekord i USA på fire timer og ett minutt. Det er Bruce Springsteens offisielle facebookside som informer om rekorden.

Når vi vet at Bruce Springsteen, som blir 67 år i september i år, noe som altså tilsvarer norsk pensjonsalder, så virker det som om mannen holder koken I det uendelige. The Boss, som liker å trene og holde seg i form, satte rekorden 31. august på MetLife stadium i hjemstaten New Jersey i USA, der The River World  Tour nå ruller videre.

Men Europa og nærmere bestemt Helsinki i Finland, slår den nye amerikanske rekorden knapt. Fordi det er den finske hovedstaden som er rekordholder til Springsteens lengste konsert noensinne med sine fire timer og seks minuter. Rekorden ble satt  på The Wrecking Ball turneen i 2012.

MetLife Stadium satte USA-rekord


Jeg var selv på konserten i Frognerparken i Oslo I sommer og så ingen svakhetstegn for den aldrende musikeren, selv om Morten Ståle Nilsen I VG absurd nok i sin anmeldelse, mente at Bruce Springsteen var småslapp. Ja så feil kan man ta Ståle Nilsen, for The Boss er kanskje i sin beste form noensinne. 

#theboss #kulturdrops

Dette sykkelfeltet er ikke bare idiotisk, men også livsfarligDet er soleklart at det nye byrådet i Oslo har hastverk med å få til en grønnere by. En av de verste beslutningene i så måte, og et rent skivebom, er mange av de nye rødmarkerte sykkelfeltene som har kommet opp ved lyskryssene.

Det som nå skjer i Oslo er at de lager rødmarkerte felter som dekker hele veibanen helt fremst i veikrysset foran fotgjengerfeltet. Disse feltene er nå beregnet for sykler. Når lyset blir grønt, vil syklistene sperre bilene og hindre de å akselerere og på den måten begrense flyten i trafikken. Det er flere grunner til at dette er et idiotisk tiltak:

For det første er det trafikkfarlig. Å sende myke sykkeltrafikanter ut i veien foran for å sperre for nyttetransport som vogntog, busser og lynraske stillegående elbiler i en allerede smal veibane, kan resultere i alvorlige kollisjoner og skader.  Og hva hvis en sykkel velter? Da er det kista neste for syklisten og ja, sykler velter. Syklister er også små barn, svimle pensjonister, syklister med hunder og folk uten trafikkforståelse. Disse kaver i alle retninger i det lyset blir grønt, så skal bilene navigere seg gjennom disse myke trafikantene på best mulig måte. Galskap, spør du meg.

Et annet aspekt med dette sperrefeltet for billister, er at det er lite miljøvennlig fordi det skaper ekstra store køer for alle andre, dette er kjøretøy som kunne gjort jobben sin med å lose bilen fra start til mål på kortest mulig tid. Billister på veien er stort sett noen som jobber for fellesskapet. Ja du leste riktig, folk bruker bilen sin til fellesskapet til å frakte varer og tjenester til deg og meg. Det er svært få som bruker bilen for moro skyld. Hindrer vi bilene, så hindrer vi også varer og tjenester å komme frem, det igjen betyr økte priser for forbrukerne og dårlig miljøpolitikk for alle.

Det som også gjør dette rødmarkerte feltet helt meningsløst er at syklene har bedre alternativer enn å stå å vente på rødt lys. De kan ta i bruk fotgjengerfeltet på begge sider av krysset for å komme seg videre, på den måten ville trafikken flyte bedre for alle parter inklusive syklistene.

Det er helt klart at politikerne, med Miljøpartiet de Grønne i spissen, mangler en visjon og plan på hvordan bybildet og sykkeltrafikken skal se ut på sikt. For det er liten tvil om at Oslo og andre byer trenger helt egne traseer for sykkel i form av dedikerte sykkelveier. Det er slike planer de må sette i gang. Det er da det blir en triveligere by for alle parter. For det å slenge på litt rød asfalt her og der og tro at det er effektive tiltak, er i beste fall naivt. Det resulterer ikke i noe annet enn økte farer for syklistene, konflikter mellom trafikkantene og ytterligere køer. Utfallet av dette er også dårligere miljø i byene og det er stikk motsatt av det MDG gikk til valg på.

#trafikk #Oslo #byrådet #kulturdrops

Den smarteste entreprenøren i Nord- Europa er norskPetter Stordalen er blitt kåret til å ha den smarteste Buisness Minden i hele Nord-Europa

Nordic Business Forum, som står bak kåringen over de 20 mest lysende forretningshoder i Nord-Europa, har bestemt at Stordalen er den klokeste av dem alle. I en pressemelding forklarer de juryens begrunnelse der det står: Petter Stordalen representerer en generasjon av entreprenører som både tenker stort og som vet at samfunnsansvar og suksess er ufravikelig knyttet sammen.

Juryen vektlegger Stordalens reise fra en 12 år gammel jordbærselger i Porsgrunn til leder for Nordens største privateide investeringsselskap, Home Invest, som blant annet eier hotellkonsernet Nordic Choice Hotels. Hans personlige engasjement for miljøsaken, bidrag til bærekraftige prosjekter samt påtrykk for å fremme ny miljøteknologi og fornybar energi blir også trukket frem.

Stordalen selv, sier det er utrolig hyggelig å havne i et så celebert selskap. Han forklarer at fremtidens business er grønn og at dette inspirerer han til å fortsette arbeidet for en mer bærekraftig kapitalisme. Han sier de har fått til mye, men at det fortsatt er en lang vei å gå, og legger til at det skal satses videre:

- Jeg har brettet opp ermene, og det samme har mine ledere i Nordic Choice Hotels, forteller Petter A. Stordalen i pressemeldingen

 

Jeg synes det er stas at nordmenn hevder seg i verden uansett hva de driver med, og det at noen går foran og satser millioner på en mer bærekraftig verden er det bare å ta av seg hatten for. Så her er det bare å gratulere Stordalen for godt arbeid. 

#kulturdrops #Norge #pris #best

 

Du får ikke en bedre SUV til denne prisenJeg har tatt en nærmere titt på Mazda CX-3 fordi både design og pris er tilfredsstillende

 

Minitest av Mazda CX-3

Mazda gjør det bra for tiden. Fra å ha vært, etter min mening, et litt traust gubbemerke, så har de blomstret opp med designperler på løpende bånd som for eks Mazda 3 og CX-5. Også prismessig er det svært få som slår dem for tiden, og nettopp pris er viktig i avgiftslandet Norge.

Alle foto: Produsenten

Bilen som jeg har sett nærmere på er Mazda CX-3, altså lillebroren til CX-5. Men selv om CX-3 klassifiseres som en mini-SUV, så liker Mazda å kalle den en crossover, greit nok. Her er min vurdering.

Plass: Bagasjerommet i CX-3en er ikke den største med sine 350 liter, men det er heller ikke å forvente i en sånn type bil. (bagasjen rommer1260 liter med nedlagte seter) Plass i kupéen er også godkjent, men ingen boltreplass. Takhøyden kunne vært bedre. 


 

Størrelse: Mazda CX-3, kom ut i 2015 og befinner seg i samme klasse som Opel Mokka, og sammenlikner vi med nettopp Mokka, så er den en mer traustere og kjedeligere bil. Mazda CX-3 er faktisk ganske lav til å være en SUV/crossover med kun drøye 15 centimeter bakkeklaring. Lengden på bilen er 4,27 meter.


Design: Designmessig er dette en sjelden perle - jeg har sjelden sett penere bil. Her har Mazda gjort CX-3en til en av de mest elegante crossoverne som finnes på markedet. Bilen har både strømlinjede og avrundede former, nesten som en gresk gudinne. Første gang jeg så bilen fikk jeg hakeslipp, for jeg visste ikke hva slags bilmerke dette var, og  overraskelsen ble ganske så stor da jeg skjønte at dette var en Mazda. Jeg ville tippet Alfa Romeo eller noe tilsvarende italiensk fordi denne bilen var så pen. Og skal sant sies, så har italienerne vært best på bildesign i årevis. Men nå er altså Mazda på hugget med sin CX-3. Designet i kupéen er også fint og stilig, her har Mazda turt å tenke design og skiller seg på sånn måte seg fra konkurrentene som ofte er mildt sagt litt kjedelige.

Pris: Prismessig er Mazda CX-3 en vinner. Den starter på behagelige 245.400 kroner. Det er mye bil for pengene. En godt utstyrt bil med AWD og automatgir vil havne på cirka 350.000 kroner. Det er en svært god pris som få kan konkurrere med i denne klassen.

Kjøreegenskaper: Fin og grei å kjøre, og bra nok med 150 hester(bensin) - men ingen racerbil. Krenger litt i svingene ved aktiv kjøring, men det er bagateller til denne prisen. Med mindre krefter som 120 hk bensin eller dieselmotoren på 105hk, vil nok bilen oppleves som litt slapp, vil jeg tro.(ikke prøvd)

 

Min vurdering:

Pluss:

Utvendig design i toppklasse

Lekkert innvendig design

Meget god pris

Kjapp og konkret styring

Lite støy

 

Minus:

Lav bakkeklaring

Plass

Kjøreegenskaper - litt for krengete i svingene

Ikke tilgjengelig som hybrid eller elbil

 

Konklusjon. En lekker bil for de som er opptatt av design. Med AWD og automatgir passer bilen godt i vinterlandet Norge. Minuset er den lave bakkeklaringen. Prismessig er den i særklasse med tanke på hva man får.

Til orientering: Det presiseres at dette er min subjektive mening om produktet. Jeg har ikke mottatt noe vederlag eller andre fordeler for å skrive dette innlegget. #motor #bil #kulturdrops 

Dette er århundrets beste filmer


BBC har sammen med 177 filmanmeldere fra hele verden funnet frem til dette århundrets beste filmer

 

David Lynch klassikeren Mulholland Drive topper hele BBCs-liste som går fra år 2000 og frem til i dag. På de neste to plassene finner vi In The Mood For Love og There Will Be Blood.

Selv tenker jeg umiddelbart at Million Dollar Babie fra 2004 som vant fire Oscarstatuetter, burde havnet høyt på opp, men den er ikke en gang med på BBCs liste.

Synes du selv det mangler noen fimgodbiter på topplisten? I så tilfelle vil jeg gjerne vite hvilke dine favoritter er.

 

Her er hele BBCs liste:

100. Toni Erdmann (Maren Ade, 2016)

100. Requiem for a Dream (Darren Aronofsky, 2000)

100. Carlos (Olivier Assayas, 2010)

99. The Gleaners and I (Agnès Varda, 2000)

98. Ten (Abbas Kiarostami, 2002)

97. White Material (Claire Denis, 2009)

96. Finding Nemo (Andrew Stanton, 2003)

95. Moonrise Kingdom (Wes Anderson, 2012)

94. Let the Right One In (Tomas Alfredson, 2008)

93. Ratatouille (Brad Bird, 2007)

92. The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford (Andrew Dominik, 2007)

91. The Secret in Their Eyes (Juan José Campanella, 2009)

90. The Pianist (Roman Polanski, 2002)

89. The Headless Woman (Lucrecia Martel, 2008)

88. Spotlight (Tom McCarthy, 2015)

87. Amélie (Jean-Pierre Jeunet, 2001)

86. Far From Heaven (Todd Haynes, 2002)

85. A Prophet (Jacques Audiard, 2009)

84. Her (Spike Jonze, 2013)

83. A.I. Artificial Intelligence (Steven Spielberg, 2001)

82. A Serious Man (Joel and Ethan Coen, 2009)

81. Shame (Steve McQueen, 2011)

80. The Return (Andrey Zvyagintsev, 2003)

79. Almost Famous (Cameron Crowe, 2000)

78. The Wolf of Wall Street (Martin Scorsese, 2013)

77. The Diving Bell and the Butterfly (Julian Schnabel, 2007)

76. Dogville (Lars von Trier, 2003)

75. Inherent Vice (Paul Thomas Anderson, 2014)

74. Spring Breakers (Harmony Korine, 2012)

73. Before Sunset (Richard Linklater, 2004)

72. Only Lovers Left Alive (Jim Jarmusch, 2013)

71. Tabu (Miguel Gomes, 2012)

70. Stories We Tell (Sarah Polley, 2012)

69. Carol (Todd Haynes, 2015)

68. The Royal Tenenbaums (Wes Anderson, 2001)

67. The Hurt Locker (Kathryn Bigelow, 2008)

66. Spring, Summer, Fall, Winter?and Spring (Kim Ki-duk, 2003)

65. Fish Tank (Andrea Arnold, 2009)

64. The Great Beauty (Paolo Sorrentino, 2013)

63. The Turin Horse (Béla Tarr and Ágnes Hranitzky, 2011)

62. Inglourious Basterds (Quentin Tarantino, 2009)

61. Under the Skin (Jonathan Glazer, 2013)

60. Syndromes and a Century (Apichatpong Weerasethakul, 2006)

59. A History of Violence (David Cronenberg, 2005)

58. Moolaadé (Ousmane Sembène, 2004)

57. Zero Dark Thirty (Kathryn Bigelow, 2012)

56. Werckmeister Harmonies (Béla Tarr, director; Ágnes Hranitzky, co-director, 2000)

55. Ida (Paweł Pawlikowski, 2013)

54. Once Upon a Time in Anatolia (Nuri Bilge Ceylan, 2011)

53. Moulin Rouge! (Baz Luhrmann, 2001)

52. Tropical Malady (Apichatpong Weerasethakul, 2004)

51. Inception (Christopher Nolan, 2010)

50. The Assassin (Hou Hsiao-hsien, 2015)

49. Goodbye to Language (Jean-Luc Godard, 2014)

48. Brooklyn (John Crowley, 2015)

47. Leviathan (Andrey Zvyagintsev, 2014)

46. Certified Copy (Abbas Kiarostami, 2010)

45. Blue Is the Warmest Color (Abdellatif Kechiche, 2013)

44. 12 Years a Slave (Steve McQueen, 2013)

43. Melancholia (Lars von Trier, 2011)

42. Amour (Michael Haneke, 2012)

41. Inside Out (Pete Docter, 2015)

40. Brokeback Mountain (Ang Lee, 2005)

39. The New World (Terrence Malick, 2005)

38. City of God (Fernando Meirelles and Kátia Lund, 2002)

37. Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives (Apichatpong Weerasethakul, 2010)

36. Timbuktu (Abderrahmane Sissako, 2014)

35. Crouching Tiger, Hidden Dragon (Ang Lee, 2000)

34. Son of Saul (László Nemes, 2015)

33. The Dark Knight (Christopher Nolan, 2008)

32. The Lives of Others (Florian Henckel von Donnersmarck, 2006)

31. Margaret (Kenneth Lonergan, 2011)

30. Oldboy (Park Chan-wook, 2003)

29. WALL-E (Andrew Stanton, 2008)

28. Talk to Her (Pedro Almodóvar, 2002)

27. The Social Network (David Fincher, 2010)

26. 25th Hour (Spike Lee, 2002)

25. Memento (Christopher Nolan, 2000)

24. The Master (Paul Thomas Anderson, 2012)

23. Caché (Michael Haneke, 2005)

22. Lost in Translation (Sofia Coppola, 2003)

21. The Grand Budapest Hotel (Wes Anderson, 2014)

20. Synecdoche, New York (Charlie Kaufman, 2008)

19. Mad Max: Fury Road (George Miller, 2015)

18. The White Ribbon (Michael Haneke, 2009)

17. Pan's Labyrinth (Guillermo Del Toro, 2006)

16. Holy Motors (Leos Carax, 2012)

15. 4 Months, 3 Weeks and 2 Days (Cristian Mungiu, 2007)

14. The Act of Killing (Joshua Oppenheimer, 2012)

13. Children of Men (Alfonso Cuarón, 2006)

12. Zodiac (David Fincher, 2007)

11. Inside Llewyn Davis (Joel and Ethan Coen, 2013)

10. No Country for Old Men (Joel and Ethan Coen, 2007)

9. A Separation (Asghar Farhadi, 2011)

8. Yi Yi: A One and a Two (Edward Yang, 2000)

7. The Tree of Life (Terrence Malick, 2011)

6. Eternal Sunshine of the Spotless Mind (Michel Gondry, 2004)

5. Boyhood (Richard Linklater, 2014)

4. Spirited Away (Hayao Miyazaki, 2001)

3. There Will Be Blood (Paul Thomas Anderson, 2007)

2. In the Mood for Love (Wong Kar-wai, 2000)

1. Mulholland Drive (David Lynch, 2001)

I følge BBC er Mulholland Drive dette århundrets beste film

#film #TV #TV-serier #Kulturdrops

En av de beste TV-seriene for tiden - pluss to anbefalinger tilGame of Thrones, Walking Dead og House og Cards får enorm oppmerksomhet fra media mens andre TV-serier lever i nærmest det usynlige. Derfor anbefaler jeg tre serier som fortjener mer oppmerksomhet enn det de faktisk får

 

1) Outlander

Vi følger Claire Randall, som reiser bakover i tiden fra 1945 til 1700-tallets krigsherjede Skottland. Claire sliter mellom kjærligheten til to menn fra to helt forskjellige verdener. Serien er basert på Outlander, Diana Gabaldons bestselgende bokserie.

Etter min mening en av de beste seriene som går på TV om dagen kvalitet hele veien, og nå er også sesong to ute. Sett deg ned og nyt.

2 sesonger På Viaplay

 

 

2) Banshee

Eksfangen Lucas Hood blir overraskende nok sheriff i den korrupte byen Banshee. Hood er også på leting etter en kvinne som han kjente for 15 år siden, og da han finner henne vekkes gamle følelser. Så følger den ene komplottet etter det andre.

En greit action- dramaserie som er underholdende nok til at den bør ses.

4 sesonger på HBO Nordic

 

3) Recify

Daniel Holden blir frifunnet for et mord han satt fengslet for i nesten 20 år.

Når han kommer ut, begynner hans nye liv for å tilpasse seg det siviliserte samfunn. Lokalsamfunnet derimot er ikke overbevist om han er uskyldig, og derfor blir det ekstra vanskelig for Holden å tilpasse seg sitt nye liv.

Likte du serien Making a Murderer, så er dette serien for deg.

3 sesonger på Neflix

#TV-serier #Film #TV #Kulturdrops #underholdning 

Nordmenn - et søplefolk?Vi liker å klage på rumenere som forsøpler, men er vi så mye bedre selv?

I Oslo så bor jeg i nærheten av en park som er flittig brukt av innbyggerne. Der finner vi solbadere, grillmestere, hundeluftere, narkomane, treningsnarkomane, øldrikkere, partyløver, bocciaspillere, barnefamilier og mange mange andre. Parken er ganske fin og grønn noen av dagene i året. Men om solen titter frem, så kommer søplefolket frem. Man skulle tro at en del nordmenn hadde en viss allergi mot å hive søppel der den hører hjemme, altså i søppelkassen.

Jeg bare undrer, hva er det som får folk til å gi faen i alt bare fordi de befinner seg ute i en park eller på et annet offentlig sted? Spesielt etter å ha fått i seg et par pils og litt grillmat? Er det sånn at de forventer at andre skal plukke opp møkka og søpla etter dem? Og man må jo spørre. Hvorfor strør folk i det hele tatt om seg brukte bleier, halvtomme ølflasker, klær og sko, solkrem, emballasje og mye annet søppel når det så åpenbart er søppelkasser i nærheten? Til og med brukbart nyere utstyr som baller, kubb-spill, og griller, setter folk igjen for å slippe brydderiet med å rydde opp etter seg. Noen dager, da jeg har vært tidlig oppe for å lufte hunden, kan man se resultatet etter en maratonøkt med forsøpling fra parkglade mennesker kvelden og natten før. Til tider så kan man faktisk forveksle parkene våre med en fyllplass for søppel, ja så ille er det. Og det er ofte den samme ekle lukten.

Ellers i Oslo og andre steder i landet, er det faktisk ikke så mye bedre - forsøpling overalt. På skogstur finner jeg alltid masse søppel, på sjøen og innsjøene likeså. Men man må jo spørre hva som bor i oss nordmenn når vi åpenbart ikke kan bringe søppelet vårt til nærmeste søppelkasse. Skyldes det mangel på oppdragelse? Er det ikke søppelkasser nok? Er det latskap? Eller kan det være rumenerne?

Vi har ikke nok rumenere i landet til å gi de skylden for all forsøplingen som foregår. Svaret er nok heller at mange nordmenn mangler god oppdraglese og noe så enkelt som folkeskikk. Men selv om mange av oss er flinke og synes at alt er så mye hyggeligere når det ikke er søppel overalt, så kan det virke som vi nordmenn er et søplefolk med all den søpla som ligger overalt i naturen og langs gatene.

En veldig god grunn til å ikke forsøple, annet enn at det blir hyggeligere rundt oss, er at man ikke påfører noen dyr noe skade med søplet vårt.

En annen grunn til forsøplingen, og noe overrasker meg til stadighet, er at mange er så late. Med det så mener jeg at, om en søppelkasse er full, så er det merkverdig få som gidder å gå mer enn 20 meter litt lenger bort til neste søppelkasse. Nei da skal man heller trykke den nærmeste søppelkassen til bristepunktet. Når så søppelkassen er helt stappfull så bygger man heller nye tårn av søppel rundt den samme søppelkassen enn å vandre noen meter til neste. Å løfte litt på hodet og se seg om etter en ny, mindre full søppelkasse er altså et sjelden alternativ for late nordmenn.

I andre land som Frankrike og ikke minst Sveits, så er forsøpling så og si fraværende. I nevnte Sveits er det så rent og pent at man kunne gått i sokkelesten på gaten uten å bli møkkete. Så hvorfor får vi ikke til det samme her i Norge? For jeg vil jo tro og håpe at de flest av oss liker å ha det rent og fint rundt oss. Dessverre gjelder ikke det alle, mange bryr seg ikke om det er verken rent eller pent rundt oss. De som forsøpler er likegyldige til det meste, og er enten late eller mangler skikkelig oppdragelse. Sannsynligvis en kombinasjon av begge deler.

#søppel #nordmenn #norge #kulturdrops

Dette er verdens mest populære kamera


 

Canon 5D Mark III er det mest populære kameraet i verden

5D Mark III har vært Canons flaggskip i fullformatssegmentet siden den ble utgitt i 2012 og nå har den altså fått betegnelsen verdens mest populære kamera.

Det er bildedelingssiden Flickr, som har sjekket metadataene på mer enn seks millioner bilder og på den måten har funnet ut hvilket kamera som er de mest populære i verden.

Her er listen over de mest populære kameraene og linsene:

Det mest populære kameraet er Canon 5d MK III


De mest populære kameraene

 1. Canon 5D Mark III
 2. Canon 6D
 3. Canon 5D Mark II
 4. Nikon D7100
 5. Canon 7D

 

De mest populære linsene

 1. Canon 24-105mm f4 EF IS
 2. Nikon AF-S DX VR-Zoom Nikkor 18-105mm f3,5-5,6G ED
 3. Canon EF 50mm f1,8 II
 4. Nikon AF-S DX VR-Zoom Nikkor 18-55mm f,3,5-5,6 G
 5. Canon EF-S 18-55mm f3,5-5,6 IS II

 

De mest populære merkene

 1. Canon
 2. Nikon
 3. Sony
 4. Apple
 5. Fujifilm

 


Nye Canon 5D Mark IV kommer ut høsten 2016

Canons 5D Mark III blir snart erstattet av en nyere utgave i Canon 5D Mark IV. Flere bilder og spesifikasjoner om nyheten får du her på Kulturdrops i snar fremtid.
 

 

 

I dag får Norge ny TV-kanal 

I dag starter den nye TV-kanalen og strømmetjenesten Viafree der alt videoinnhold er gratis

Viafree, skal lanseres både i Norge, Sverige og Danmark, og vil inneholde forskjellig underholdning - inkludert alt tidligere innhold på TV3play.

Det er MTG som star bak Viafree. De opplyser I en pressemelding at de ønsker å styrke sin digitale satsning med denne nye reklamefinansierte strømmetjenesten. Viafree blir altså helt gratis for oss brukere.

I Norge vil Viafree tilby alle norske programmer som produseres for MTG TV-kanalene TV3, Viasat 4 og TV6, samt egenprodusert innhold eksklusivt for Viafree. I tillegg vil tjenesten hente innhold fra andre plattformer under MTG-paraplyen som Splay, Zoomin og eSport. Det betyr at vi også får serier og filmer fra samarbeidende kanaler som Mashed, MTV og Comedy Central. Viafree blir den eneste gratis, reklamefinansierte strømme­tjenesten i Norge med langformat-innhold. 

Viafree, vil tilby varierte programmer som datingprogrammet Wingman, seriene Minority Report, sci-fi serien Secong Chance og mye annet.

Kanalen starter sendingen i dag 15. august.

 

 

Bon Jovi med ny singel uten Richie Sambora


 

Bon Jovi slipper i dag singelen This House is Not For Sale uten gitaristen Richie Sambora

Bon Jovis nye singel This House is Not For Sale slippes i dag, albumet med samme tittel kommer først ut i september. 

Den tidligere faste gitaristen i bandet, Richies Sambora som har vært med siden debutplaten i 1984 frem til 2013, er fortsatt ute av bandet og blir derfor ikke å se på Bon Jovis planlagte turne i 2017. 

 

 

I følge Jon Bon Jovi, skal han ha sluttet å møte opp på øvinger, mens Sambora selv, har fortalt i et intervju til Entertainment Tonight at han ville bruke mer tid på hans og Heather Locklears felles datter, Ava.

Fansen hadde nok håpet at Sambora skulle bli med i bandet igjen, men etter mer enn tre år utenfor og med nå snart to album senere, kan mye tyde på at Richie Samaboras deltakelse i bandet er en saga blott.


Hør This House is Not for Sale på Spotify

This is not for sale teaser: 


 

Går det mot slutten for kongehuset?

The norwegian royal castle
Er Ari og Marthas skilsmisse starten på slutten for Norges kongehus? 

Ari og Martha gifter seg. Folket feirer og hyller dem. Haakon og Mette Marit gifter seg, folket hyller og feirer dem. Kongen og Dronningen feirer et av sine jubileer og blir hyllet fra nord til sør. Listen kunne vart i det uendelige. At de kongelige i Norge hylles av folket er både normalt og vanlig.

Men så, Ari og Martha skiller seg. De ber om fred fordi det er en privatsak. Folket er altså velkommen til å ta del i kongehusets verden når det er grunn til å feire, men er ikke velkommen når verden butter litt i mot. Man kan tenke seg at tilhengerne av kongehuset også ønsker å vite mer om hva som skjer med det populære paret som Ari og Martha er, også i dårlige tider.

Det kontroversielle paret som nå skal skilles er dessuten kjent for at de ønsket seg et mer normalt og vanlig liv enn de kongelige er vant med. Likevel har Martha brukt Prinsesse-titler i forbindelse med bokutgivelse og de har, med glede vil jeg tro, tatt imot skattepenger for å realisere luksuslivet i verdensmetropolen London. Eksemplene er flere.

Etter min mening er det konstitusjonelle kongehuset i et moderne Norge en dårlig idé. Før i tiden, da kongehusene faktisk hadde en større samfunnsoppgave, så var kongelige en litt bedre tanke. Nå for tiden er de mer eller mindre en maskot eller bare et ansikt utad, samtidig er jeg helt sikker på at det finnes bedre maskoter her til lands hvis de bare fikk sjansen.

Og tenk nå litt etter. Hvorfor er en mann eller kvinne skikket til å bli Norges overhode bare fordi deres foreldre var det før dem? Svaret er at de ikke automatisk er det, og mange undres derfor hvorfor kongehuset skal fortsette i sin form som nå, der arvingene automatisk skal ta over for de kommende år.

Kongehusene, også i andre land i Europa, prøver å modernisere seg. I det, så ligger det at de vil gjøre mer som folk flest, jobbe meg egne prosjekter, gå på byen og drikke øl og leve stort sett som oss andre. Men der stopper likheten. For forskjellen er at de skal leve av at andre sliter seg ut på fabrikken eller på nattskiftet på sykehuset. De skal altså ikke leve av egne arbeidsinntekter. Millioner av kroner spyttes inn i kongehuset årlig, og det er på høy tid å spørre om pengene fra hardt arbeidende borgere skal gå til kongehuset i sin nåværende størrelse og form.

I likhet med vanlige folk så kan kongelige også gifte- og skille seg med hvem som helst, og det er for så vidt greit, men argumentet for å bevare de kongelige må da vel være at de skal ha noe positivt og noe annerledes for seg, noe annet enn å klippe snorer. Når de kan skille seg og gifte seg med hvem som helst, jobbe med hva de vil, realisere hva de vil, så er det jo i praksis ingenting som skiller en kongelig fra Jonny fra Stovner i Oslo, annet enn at Jonny jobber for livets opphold mens de kongelige bruker skattepengene hans til å representere Norge. Hvis de i det hele tatt har tid til det med alle realiseringsbehovene de har. Det er også på sin plass å nevne at kongelige er hevet over loven og ikke kan stilles til ansvar for sine handlinger, dette til stor forskjell fra Jonny fra Stover, ellers er de ganske så like. 

#kongehus #ariogmartha #kulturdrops

Licensed from: monalisat / yayimages.com

Bisarr katt- og mus lek i HBO-serie

PR Art for the Showtime original series Billions. - Photo: James Minchin/SHOWTIME - Photo ID: BILLIONS_PRArt_04.R Pictured: Malin Akerman as Lara Axelrod, Damian Lewis as Bobby

En fasinerende katt- og mus lek mellom milliarderen Bobby Axelrod og Chuck Rhoads kan du være vitne til i HBO serien, Billions

 

Amerikansk spenningsserie

1 sesong, 12 episoder

På HBO        

 

Homeland-stjernen Damian Lewis er tilbake in en ny spenningsserie som milliarderen Bob Axelrod. Vi befinner oss altså i de rikes verden der korrupsjon er mer vanlig en uvanlig. En som jakter febrilsk og nesten hatsk på Axelrod er den fremadstormende advokaten Chuck Rhoads, som spilles av Emmy- og Golden Globe vinner Paul Giamatti. De respektive kvinnelige hoverollene spilles av svenske Malin Äkermann som Lara, som er Axelrods kone, samt Wendy, som Rhoads kone. Det bisarre er også at Wendy er ansatt hos Axelrod som en slags mentor for ham, og dermed har hun lojalitet både til sin mann, men også til mannens hovedfiende, Bobby Axelrod. Det hele topper seg da vi får vite at Rhoads og kona Wendy driver med S&M sex på si, der Rhoads liker å underkaste seg.

Chuck Rhoads (til høyre) kan ikke fordra rikingen Bobby Axelrod           Foto: Showtime


Serien Billions oser kvalitet fra første sekund, men hvis jeg skal man fremheve noe ekstra positivt, så er det tidvis briljant skuespill fra alle de fire hovedrolleinnehaverne, og spesielt gnistningene mellom Axelrod og Rhoads er fasinerende å følge med på. Samtidig har skaperne av serien lyktes med gi serien sin helt unike stemning og identitet. Det blir det god TV-serie av. Det er lite negativt å si om denne serien annet enn at tempoet i handlingen kunne godt raskere, også må jeg si det at jeg vil se enda mer glamour som raske biler, yachter og annet luksus. Det er tross alt en serie om en milliardær. Summerer vi alt så kan jeg varmt anbefale denne HBO-serien. 

                                   Damian Lewis as Bobby

 

Reale menn voldtar ikke

I lys av Hemsedalsaken, der tre menn hadde sex med ei jente etter å ha dopet henne, så har jeg overraskende nok sett en del støtteerklæringer til forgriperne

Jeg har en ting å om den saken. Reale mannfolk voldtar ikke. For meg er det helt uforståelig at tre menn har dopet ned ei jente med det livsfarlige stoffet MDMA, som potensielt kan være dødelig, for så å ha sex med henne i en nesten bevisstløs tilstand. Men det som kanskje er enda verre er at disse overgriperne har folk som forsvarer overgrepene. Det vitner om at landet vårt er et sykt land når menn, jo det er som oftest menn, forsvarer overgrepet med at de fikk jo ikke fengselstraff og derfor er de ikke skyldige. Men disse mennene tar feil, reale mannfolk voldtar ikke forsvarsløse jenter. Reale menn doper ikke ned jenter for å få seg sex. Ikke under noen omstendigheter er dette greit. Selv om de ikke blir dømt!

De tre mennene ble altså først voldtektsdømt i tingretten med en knusende dom på 6,5 år på to av dem og 6 år på sistemann. De anket saken der fagdommerne i lagmannsretten var enstemmige om at de var skyldige, likevel gjorde legdommerne (vanlige folk som er meddommere) at anken fikk en ny runde i lagmannsretten, en såkalt meddomsrett. Der ble de tre mennene likevel frifunnet av tre meddommere selv om de beviselig hadde gitt jenta det livsfarlig dopet og hatt sex med henne etterpå. Det var altså mindretallet som frikjente disse mennene for fengselstraff. De tre mennene må for øvrig betale 300 000 kr i erstatning til den nå 21 år gamle jenta. De er altså så skyldige at de må betale en erstatning (som blir kalt oppreising) til jenta på 300.000 kroner, men fengsel for det de har gjort, skal de altså ikke i. Det som er det triste med saken er at den ikke kan ankes videre i systemet. Saken er altså avgjort. Men det betyr ikke at vi som medmennesket skal la denne urett la oss forbigå. Selv om noen av forsvarene av denne saken hviler seg på lovverket og poengterer at de i siste instans ble frifunnet for fengselsstraff, så er det nettopp lovverket vi må kritisere når man ser denne urett over for fornærmede. Denne dommen strides så inderlig mot folks rettsoppfatning at det i dag går demonstrasjonstog rundt om i landet av den grunn at disse tre mennene har sluppet såpass bilig unna. Jeg har hørt jenter som nå sier de føler seg som fritt vilt etter denne saken. Et overgrep, der tre menn doper ned ei jente, og har sex med henne, har altså fått en prislapp. 300.000 kroner.

Er det derfor rart at folk ikke har tillit til rettsystemet lengre?

Les også LYNSJESTEMNING MOT DE TRE OVERGREPSMENNENE

Delta gjerne i debatten om du vil. Oppramsing av juss og lovverk har ingenting for seg da denne saken handler om folks rettsoppfatning og ikke selve jussen. Personangrep (mot hvem som helst) blir slettet. Det er heller ikke greit å true eller hetse noen som har med denne saken å gjøre. 

#Hemsedal #voldtekt #overgrep #dop #kulturdrops

 

Lynsjestemning mot de tre overgrepsmennene

Foto: Privat

 

Etter at tre menn slipper straff etter å ha voldtatt en 18 år gammel jente, eksploderer nettet av aggresjon mot en urettferdig dom

Bakgrunnen for den ampre stemningen mot de tre overfallsmennene er at de ble frifunnet i Borgarting lagmannsrett for en gjengvoldtekt i Hemsedal i 2014.

De tre mennene skal ha gitt, den da 18 år gamle Andrea Voldum, en potensielt  dødelig dose av det narkotiske stoffet MDMA. Deretter skal de tre mennene hatt sex med henne. Men de slapp likevel fengselstraff.

Dette har satt sinnene i kok på ellers ganske så beherskede nordmenn. Og her er bare noen av reaksjonene på nettet:

 

Rettssystemet i Norge er en vits, alt ifra sykt lave strafferammer til dommere som ikke bruker disse fullt ut, det er rett og slett en skam og skaper hat og harme hos veldig mange mennesker. At barnedrapsmenn slipper med noen få år i fengsel er ikke et demokratisk land verdig, der er forkastelig oppførsel ifra mennesker fullstendig ute av funksjon til og se lidelsene dette medfører.

Hadde det vært min datter så hadde de ikke sluppet unna så lett?

Tipper de forsvinner sakte men sikkert nå som helga snart er omme. Da sjekker venner og bekjente Facebook etter helgas sprell. Og finner ut hva slags personer de har valgt å ta inn i livet sitt og på festene sine. Disse 3 svina skal aldri plage noen igjen. Kommer ikke til å slippe inn på en eneste klubb ol. De kommer garantert til å bli utstøtt fra alle i fest miljøet. Til alle dere som er negative til at det er en såkalt lynsjestemning på gang : Hva faen er det som surrer oppi huet deres?! Disse svina fortjener da all dritten det er mulig å gi dem!! Dette har de valgt selv. Ingenting å si på det. De får som fortjent. Som en annen har komentert her, om dette var min datter eller søster?. JA,tenk sjæl!!

Hvor finner jeg navnene på disse svina?

I følge drosjesjåføren ble hun båret ut som en potetsekk og kunne bare gurgle frem noen utydelige lyder! Hvorfor reagerte han ikke og tok vare på jenta? I dette landet blir alle forbrytere pakket inn i vatt. Det er jo så SYND på dem! Men det er vel fordi de fleste forbrytere er menn, og vi fremdeles lever i en mannsverden. Verre skal det tydeligvis også bli i og med den grenseløse invandringen av høypotente menn.

Det mest ufattelige er at 3 galninger kan fortsette med loven i hånd, mens et menneske er ødelagt for livet. Jeg gremmes og skammer meg som mann at det finnes folk som kan gjøre slik. Kastrering er for humant. Vi må finne en straff som er avskrekkende nok og vi trenger dommere som tør å dømme voldtektsmenn.

Da er det første man til mølla......måtte noen voldta og banke opp disse snømenna.

 

Det hele toppet seg da advokat Harald Stabell, skyldte på de høye strafferammene for voldtekter som en mulig årsak til ar de slipper straff for voldtekten av Voldum. Han mener at om strafferammen hadde vært lavere så hadde de muligens blitt dømt. Han mener derfor at tre års fengsel for en gruppevoldtekt er for hardt.

Jeg har ikke lyst til å kaste meg på lynsjetoget, men når Stabell sier det han sier, så mener jeg han har liten respekt for offeret i saken, som har fått ødelagt mye av livet sitt. Tenker man på at soningen muligens ville vart kun 2/3 deler av straffen, noe som ikke er uvanlig i Norge, så er straffen for å ødelegge den unge jentas liv, etter min mening altfor lav. Men de tre mennene slipper altså å sone. At det derfor florerer raseri mot både dommen og overfallsmennene er derfor forståelig, og om ikke rettspraksisen forbedrer seg i Norge så vil vi muligens se pårørende og andre som tar loven i egne hender i form av borgervernsgruppper. Å ta et liv eller ødelegge noen fysisk, betyr ikke så mye om vi ser på mange av tidligere straffeutmålingene her til lands. Folk er derfor rett og slett lei av at voldskriminelle slipper unna gang etter gang. Derfor er jeg faktisk litt stolt på vegne av det norske folk rundt om i landet som nå står opp og viser sin solidaritet, frustrasjon og empati overfor den voldtatte jenta.

#kulturdrops #hemsedal #voldtekt #voldum

Les også: Reale menn voldtar ikke

 

Hele fotballaget fikk en sportsbil til 1,3 millioner hver

Foto: BMW

Spillerne til Leicester City, som vant Premier League trofeet i forrige sesong, har fått en BMW i8 hver seg

Leicester formann, Vichai Srivaddhanaprabha, har brukt nesten 2 millioner pund (I overkant av 20 millioner kroner) for å kjøpe 19 BMW i8er til alle fotballspillerne av siste sesongs vinnerlag.

Spillerne fikk bilene overlevert som en takk til den overraskende serieseieren i den øverste engelske ligaen sist sesong. De hybride sportsbilene ble behørig alle levert i Leicester Citys blåfarge.

BMW i8 gjør 0-100 km/t på ekstreme 4,4 sekunder og har en toppfart på 250 km/t. Bilen er BMWs flaggskip for satsningen på nye og renere biler.

Ønsker du å stå til stil med Leicesterspillerne så er inngangsprisen i Norge på litt over 1,3 millioner. 

Bildet er hentet fra twitter
Bildet er hentet fra Twitter

 


 

Shannen Doherty: Jeg har bare fem år igjen å leve

'S.W.A.T.' World Premiere

TV-stjernen fra serien Beverly Hills 90210 har fått brystkreft med spredning.

45 år gamle Shannon Doherty fikk den farlige kreftdiagnosen i februar 2015, og har sagt til sin mann, fotografen Kurt Iswarienko, at de må nyte hvert sekund de har ettersom hun ikke har lenge igjen å leve.

- Jeg fortalte han at jeg kan være død om fem år, sa Shannon til Entertainment Tonight.

Hun er samtidig takknemlig over mannes støtte siden kreften ble oppdaget.

- Han brast ut i gråt og klemte meg godt og sa at dette skal vi som familie klare å komme gjennom.

Bryskreften har allerede medført at Doherty har måttet fjerne det ene brystet, og kreften har nå spredd seg til lymfekjertlene. Hun må derfor igjennom harde strålbehandlinger og cellegiftkurer.

Doherty tilegger at mannens støtte har hatt stor betydning for henne siden kreften ble oppdaget, og at sykdommen har gjort at ekteskapet deres nå er mye sterkere.

- Jeg hadde ikke kommet meg gjennom dette uten hans gode støtte, sier hun.

 


Licensed from: ImageCollect / yayimages.com


 

Dette kan koste deg dyrt når du er i utlandetDu kan risikere å betale for telefonbruken fra et annet land enn der du befinner deg hvis du ikke passer på

Tidligere i sommer var jeg på den greske ferieøya Korfu. Jeg hadde før jeg reiste, benyttet meg av min teleoperatørs sommertilbud som gjør at jeg kan bruke 1 GB gratis datapakke i utlandet.  Datapakken fra Talkmore skulle gjelde for EU/EØS/USA.

Ettersom det er mangel på god datadekning visse steder, så brukte jeg roamingen i EU-landet Hellas med visshet om at jeg hadde gratis roamingen inntil 1GB. Jeg fulgte jevnt med på forbruket så jeg ikke skulle overskride bruken for mye.

Men da jeg kom hjem sjekket jeg opp bruken av datatrafikken og kunne jeg se at Talkmore hadde belastet meg for ca 90 kroner for datatrafikk i ikke-EU landet Albania. Men jeg hadde jo bare vært i Hellas. Riktig nok kunne jeg se Albania i det fjerne fra ferieøye Korfu, men jeg hadde verken vært der eller brukt mobilen derfra.

90 kroner er ikke så mye, men med tanke på at jeg kun hadde vært inne kjapt for å sjekke e.post, så kan man tenke seg hva utgiftene hadde blitt om jeg hadde brukt mobilen flittigere.

På chat med Talkmores kundeservice så kunne de opplyse om at beløpet var riktig og at jeg burde sjekket min sms, om jeg hadde fått melding om at det var Albanske takster som gjaldt. Det fikk meg til å spørre. Hvorfor skal jeg sjekke sånt i ferien da jeg oppholder meg i et annet land og er for så vidt ganske langt fra Albania? Hvorfor skal jeg betale for at ikke systemet til Talkmore ikke vet hvor jeg befinner meg?

Etter en lengre Chat-runde lovte hun å dekke beløpet, men hun skrev klart og tydelig at jeg ikke må regne med å få dekket sånt hvis dette gjentar seg.

Jeg mistenker at andre mobilbrukere har gått på større smeller enn meg, men jeg lurer også på om de har lov til å fakturere for bruk i et annet land enn det du faktisk befinner deg i.

Har du opplevd liknende, og er det virkelig kundene som skal ta smellen hvis systemet til operatøren ikke kan lokalisere hvor man befinner seg? Jeg mener at svaret på siste spørsmålet er bastant nei.

Uansett, pass på når du er i utlandet. Ellers kan det bli veldig dyrt.

Derfor bør du se den nye Netflix-snakkisenNetflix-serien Stranger Things er på manges lepper om dagen. Her er noen av grunnene til at den er blitt så populær

(se traileren lenger ned)

 • Den er perfekt som familieunderholdning. Serien er til tider skummel, men ikke så skummel at de fleste i familien kan se på. Det er også barn som har de største rollene i serien. 
 • Gjenopplev 80-tallets popkultur. Handlingen i serien er fra 80-tallet i Indiana USA. Det betyr ingen mobiltelefoner og andre duppeditter, men fasttelefoner og herlig 80-talls nostalgi.
 • God handling. En gutt forsvinner og letingen settes omsider i gang. Samtidig skjer det mystiske ting i den lille landsbyen. Noen kamerater tar saken i egne hender og begynner å lete etter kameraten deres.
 • Mystikk. Det er nesten litt Twin Peaks stemning som bakteppe i serien. Noe som skjer i byen som de fleste ikke vet noe om..
 • Skuespill. Selv om det er ujevnt skuespill så er det også noen høydepunkter. Nostalgigudinnen fra det virkelige 80-tallet Winona Ryder, gjør en god jobb, men det er det britiske stjerneskuddet, 13 år gamle Millie Bobby Brown, som gjør den beste og mest troverdige jobben. Milie, som har blitt sammenliknet med en ung Charlize Theron, måtte klippe av seg alt håret for å passe inn i rollen som den litt snåle jenta Eleven.
Millie Bobby Brown briljerer som Eleven i serien Stranger Things

Konklusjon: En helt grei serie med god underholdningsverdi. Serien er nok litt for abstrakt for de som ikke liker det overnaturlige, og Stranger Things. kunne med fordel vært kortet ned av mangel på driv i handlingen. Men den skiller seg likevel ut blant mengden av amerikanse serier og kan derfor anbefales.

 


Stranger Things


  

Er nordmenn dårligst i verden på service?

Hotel doorman at your service

Vi nordmenn er et merkelig folkeslag. Mens vi setter pris på å motta god service, unngår vi helst å gi noe selv.

Jeg skulle til Hellas i sommer. Flyet skulle gå sent, og av erfaring vet jeg at serveringsstedene på flyplassen stenger tidlig. Mitt reisefølge hadde sjekket åpningstidene på Gardermoen fordi hun ville ha seg en god kaffe latte mens vi skulle vente på flyet. Siden kafeen, ved navnet Parken, skulle stenge kl 22.00 så var vi der i god tid, cirka 20 minutter før stengetid. Men innen vi hadde fullført bestillingen hadde vi blitt avvist brått av en ung mann av den grunn at han hadde stengt kaffemaskinen kl 21.00. Altså én time før de faktisk skulle stenge. Det får meg til å undre, hvorfor er ikke en kaffebar åpen for servering under de gitte åpningstider, og hvorfor skal ikke butikker og kafeer være åpne så lenge flyplassen er åpen og tar i mot reisende? Tjener de for lite? På kjøpesentrene er de pliktige å være åpne både morgen og kveld, selv om det er færre folk på disse tidene av døgnet.

Da vi ankom Hellas var servicen annerledes. Vi hadde reist om natten. I og med at flyet var forsinket, ankom vi den greske ferieøya Korfu så sent som ved fem-tiden på morgenen, men vi var nok ikke til sengs før klokken slo seks. Derfor sov vi litt lenge den morgenen.

Da vi våknet satte vi kursen for tavernaen San Sebastian, på Agios Gordis på Korfu, for litt frokost. Men utenfor stod det at det serveres frokost frem til kun 10:30. Vi var der eksakt klokken 11:15, altså 45 minutter over tiden. Men vi tenkte likevel at vi kunne spørre om de hadde noe enkelt å servere. Jeg registrerte også at de var i ferd med å rydde av dukene mens vi stod der, og vi var de eneste gjestene som var til stede. Men vi spurte likevel og fikk et kort svar: Yes welcome, just sit down and order what ever you want. Take your time. Med andre ord, her var det smil, service og vennlighet. Kort tid etter hadde vi både egg og bacon samt ei kanne med god te på bordet.

 

Her er bare noen få eksempler på hva vi har opplevd av service etter nøyaktig ti dager i Hellas.

 • Vi fått en flaske vin av både mannen, og fruen som vi leier leilighet av.
 • Av datteren i huset har vi også fått en flaske vin, samt en flaske limoncello, baklava og en konfekteske. Vi spurte hvorfor de var så generøse mot oss, og de svarte at det ligger i deres hjerte.
 • Hver gang vi treffer noen fra familien vi bor hos i Hellas, så tilbyr de oss gratis drikke i form av kaffe, juice, brus, vin eller ouzo. Alt etterfulgt av en god klem.
 • En dag da vi kom hjem fra stranden stod det en ferdig middag til oss inne på rommet. Fruen i huset hadde laget Pastisada til oss. (en gresk rett)
 • En annen som var med på Hellasturen og trengte kontanter, ble kjørt frem og tilbake til minibanken, det tok en time, utleieren som kjørte henne ville ikke høre snakk om betaling.
 • Da vi skulle ha noe å drikke på en café her om dagen viste det seg at de ikke hadde den leskedrikken vi ønsket på menyen, men det stoppet ikke dem. Servitøren tilby seg å gå til supermarkedet å kjøpe det for oss.
 • Da jeg selv trengte kontanter fikk jeg låne en motorbåt, av en båtutleier som jeg ikke kjente dra før, helt gratis. Turen tok i hvert fall to timer. Jeg ga han selvfølgelig rikelig med tips.
I Hellas, her på tavernaen Agni på Korfu, serverer de som oftest mat og drikke med et smil. På denne tavernaen tilbyr de gratis solsenger og gir også service i form av servering på stranden. Bor du litt unna, så henter de deg i båt, helt gratis.

I Norge er dessverre service et fremmedord. Jeg husker jeg skulle bestille nytt spisebord på møbelbutikken Living ved Lørenskog i Oslo, som nå er nedlagt. Jeg hadde allerede bestemt meg for hvilket bord jeg skulle ha, og jeg skulle kort og greit bare legge inn bestillingen til betjeningen. Det skulle vise seg å bli en tålmodighetsprøve. For etter en times tid med gjentatte forsøk på å få kontakt med betjeningen måtte jeg gi opp med uforrettet sak. Jeg skulle ikke sagt noe om det var folksomt der, men varehuset var nesten tomt for besøkende kunder. Jeg så ansatte som gjorde det de kunne for å unngå oss. De var verken interessert i å jobbe eller yte noen form for service. Det får meg til å tenke. Kanskje varehuset Living hadde eksistert i Oslo-området den dag i dag, hadde de bare gjort noe så enkelt som å ekspedere kundene sine.

I Oslo en gang, ønsket jeg litt løk i omeletten jeg skulle bestille til lunsj. Servitøren, kunne opplyse at de hadde både løk og egg, men at dette ikke kunne lages da det kun sto omelett med skinke på menyen.

Da jeg gjorde research for humorboken min Sannheten om Norge og Nordmenn, så ville jeg finne ut mer om dette, og det som slår meg er at vi i likhet med amerikanere, liker å få god få god service, mens vi i motsetning til nettopp amerikanere ikke like villig gir service selv. Dette er selvfølgelig ikke noe man kan konkludere helt bastant med, men likevel vil jeg påstå at nordmenn er elendige på service. Ettersom jeg også har intervjuet mennesker gjennom ganske mange år og reist til rundt 50 forskjellige land og spurt de om teamet, så er det en ganske klar enighet der ute om akkurat det, men også mange nordmenn selv synes vi er elendige på service. Kanskje det derfor ikke er så rart at service- og restaurantbransjen tyr til svenskene når de har behov for litt mer enn middelmådig arbeidskraft. I Norge er nettopp serviceinnstilte folk en etterlengtet mangelvare. Men hvorfor er det egentlig sånn? Og er vi egentlig dårligst i verden på service? Det skulle jeg gjerne likt å visst, så kom gjerne med dine erfaringer. 

 

 

Foto: Licensed from: stockyimages / yayimages.com