hits

juli 2016

Er det greit å hylle en tyrefekters død?

Matador and Bull
Licensed from: izakowski / yayimages.com

Sist lørdag døde tyrefekteren Victor Barrio i møte med oksen Lorenzos horn. På sosial medier hylles hans død

Jeg frydet meg da jeg hørte nyheten. At oksen endelig hadde klart å forsvare seg mot tyrefekteren var noe jeg gledet meg over. Jeg kan ikke på noen måte forsvare den forferdelige dyremishandlingen som tyrefekting er. Jeg nærmest jublet i stua av at rettferdigheten hadde skjedd. Det hele ble vist på direktesendt TV i Spania, og konen til Victor Barrio var vitne til det hele ringside fra tribunen. Ikke siden 1985 har en tyrefekter tapt for en okse i manesjen, men oksen Lorenzo ville det annerledes. Han ville forsvare seg fra en langsom og pinefull død. Kan vi bebreide han?

Som en dyrevenn støtter jeg forskjellige organisasjoner som hjelper til med å bedre dyrs vilkår. Jeg har også tatt til meg en hund fra omplassering fordi hun hadde blitt etterlatt til seg selv. De to første årene av hennes liv hadde hun ikke fått noen form for selskap eller kjærlighet mens hun var innesteng i et bur - redd for hva som skulle skje videre. Nå har hun et lykkelig liv, og selvtilitten vokser for hver dag som går. Jeg fanger fluer og bærer de ut av huset slik at de kan fly ut i det fri. Edderkopper transporters trygt ut, som regel ved hjelp av et ukeblad.

Jeg hater ikke mye her i livet, men de som plager dyr har jeg ikke mye til overs for. Jeg kan ikke forstå at man kan være så kald at man kan plage et dyr til døde for underholdningens skyld. Den omkomne tyrefekteren, som har vunnet priser som matador, gjorde nettopp dette til sin jobb, å plage dyr til livs med støttende applaus fra publikum som kom for å se på barbariet.

Derfor må jeg spørre meg. Synes jeg synd på matadoren, hans kone og barna deres? Og er det virkelig så farlig at en okse dør, vi spiser jo kjøtt. Vi mennesker slakter dyr, og har spist kjøtt til evig tid.

Jeg sliter altså mellom moral og empati. Moralen min sier: Til pass åt han. Mens empatien min sier, stakkars de pårørende. Samtidig kjenner jeg en lykke over at rettferdigheten har skjedd. For jeg mener det er en klar forskjell mellom å pine et dyr for underholdningens skyld og det å ta livet av et dyr for matens skyld ? selv om det også i matbransjen skjer suksessivt dyreplageri.

I sosiale medier så er det stort engasjement om denne saken og de fleste går i oksen Lorenzos favør. Her er noen av veldige mange kommentarer:

- Jeg stemmer for at alle mennesker som flår dyr levende blir flådd selv!! Jeg ville betalt for å se det!!

- Skal vi være lei oss da? Dyreplageren fikk som fortjent.

- Så bra, håper de dreper hver eneste person som forsøker seg på denne formen for dyreplageri. Det må da være noe av det mest motbydelige menneskerasen gjør mot dyrene.....  Og de kaller det underholdning og går mann av huse for å se på det ??? De skulle sendt sørover som IS-mat alle som en ! 

 

Jeg må faktisk si meg enig i folk flest. Riktignok føler jeg empati med familien. Men samtidig har den omkomne matadoren valgt å plage dyr til livs som sitt virke her i livet.  Samtidig håper jeg denne hendelsen får konsekvenser. Med det så håper jeg at fornyet oppmerksomhet rundt denne forferdelige tradisjonen som tyrefekting er, som igjen gjør at sluttresultatet blir at dette forbys en gang for alle. Man skulle tro det var andre ting å ta seg til for underholdningens skyld. Og skylde på at det er en tradisjon blir rett og slett for dumt. Slik en idiotisk tradisjon gjør Spania til et land som assosierer seg med dyremishandling og sier at dette er helt greit for dem. Kanskje det er på tide at spanjolene oppdager at verden har gått videre og at dreping og pining av dyr for moro skyld aldri er noe man kan eller burde forsvare. For både oksen og matadorens skyld så håper jeg inderlig noe godt kommer ut av dette.  At tyrefekting stoppes for alltid bør være en selvfølge i dagens Spania. Hva synes du?


 

Et stort fotballgjesp

Cristiano Ronaldo
/ImageCollect

Ikke en gang Ronaldos sutring gjør fotballen interessant

Etter å ha sett fotballkampen i går mellom de to beste lagene i årets EM-finale mellom Frankrike og Portugal, så er det på tide å ta et oppgjør med fotballen.

Jeg har for lenge siden sluttet å se på norsk seriefotball. Feilpassinger av dårlig trente og godt betalte norske fotballspillere er for meg slett underholdning. At de i det hele tatt har et publikum på kampene er for meg uforståelig. Men mange av de som kommer er nok mer interessert i  samholdet man kan føle på en fotballkamp, selve stemningen og pølsene til Leiv Vidar, enn i selve kampen.

Når det gjelder seriefotball i andre land, med noen få hederlige få unntak, så er også det dundrende kjedelig å se på. Men har man en tilhørighet til en by og et lag, så forstår jeg lojaliteten, men hvis vi forholder oss nøytrale og ser på fotballen isolert sett - som en idrett, så klarer ikke en gang verdens beste forballspillere ledet av en sytende Ronaldo, og et paralysert fransk topplag å lage underholdning og spenning, ikke en gang med verden som publikum klarer de å underholde. Tidligere i EM har vi sett tendenser til comeback av fotballen som idrett anført av Wales sin lagmoral, og Islands krigere, men også tidvis av briljant pasningsspill av blant andre Italienske spillere. Men etter et par underholdende kamper så faller fotballen på nytt som et korthus og blir gørrende kjedelig igjen og igjen og igjen. Men hvorfor er det egentlig sånn?

Jeg mener fotballen som sport må endre seg, selv om det er verdens største (mest sette) sport. Det er ikke sikkert dagens unge godtar slakk underholdning på en fotballbane når de heller kan sitte hjemme og spille Playstation med skyhøyt adrenalin i blodet. Dagens ungdom har et hav av underholdningstilbud sammenliknet med unge for cirka 15-20 år siden. Det er dette havet fotballen skal konkurrere mot.

Det hører ikke til sjeldenhetene at det beste spillende fotballaget taper. Og derfor burde fotballen se på løsninger som gjør den både mer publikumsvennlig og mer rettferdig. Kanskje noen regelendringer er på sin plass? Hva med et større mål? Kortere bane? Kan man innlegge straffespark som en del av kampen? Jeg har ikke alle svarende, alt jeg vet er at jeg har forsøkt å like fotball så godt jeg kan gjennom mange år, men må innrømme at jeg har gitt opp. Med unntak av noen VM- og EM lamper hvert andre år så ser jeg aldri en fotballkamp. Det er faktisk mer spennende å snikkikke på rumpe til Kim Kardashian i serien Kardashian enn å være vitne til en middelmådig norsk fotballkamp. Hvis det tilfeldigvis ruller fotball over skjermen hjemme i stua en lørdag ettermiddag så tar det ikke lang tid før det gjespes og jeg sovner lenge før andre omgang har begynt. Fotballen virker altså mot sin hensikt som bør være å underholde seerne. Men rent personlig, er det helt greit for meg, en ettermiddagshvil er noe jeg sjeldent tar, men av og til er jeg altså så heldig og får meg en lur. Og det er jo noe jeg kan takke både norsk og internasjonal fotball for.


Licensed from: ImageCollect / yayimages.com


 

Nå skal alle betale blogglinsens

Etter hva jeg forstår så spiller det ingen rolle om du er interessert i min blogg, temaene jeg skriver om, eller om du i det hele tatt følger med på hva jeg driver med. Jeg kan kreve alle hustander i Norge for penger for å blogge. Jeg tenker å legge meg betraktelig under det ekspertutvalget som har utredet hvordan NRK-lisensens fremtid skal se ut. Kun én krone per husstand i halvåret er nok for meg. Jeg er altså ikke like grisk som ekspertgruppen til NRK.

Her er litt bakgrunnsinfo for en mulig innføring av den nye NRK-lisensen: Om du ikke ser på NRK, har NRK eller ikke en gang eier en TV, så skal du betale NRK-lisens. Ekspertgruppen som er ledet av NRKs tidligere administrasjons- og finansdirektør (ja du leste riktig) har undersøkt hvordan allmennkringkasteren skal finansieres i fremtiden og de konkluderer altså med at alle skal betale for det så sant du disponerer en bolig. Vi skal altså betale for en vare som vi muligens ikke bruker, liker eller har. Jeg tenker at det må være likhet for loven og derfor synes jeg det er greit med en Kulturdrops-blogglisens. Men jeg skal altså ta betraktelig mindre enn NRK selv om jeg synes innholdet på bloggen min inneholder minst like god kvalitet som NRK. På min blogg får du verken fuglefjellkamera eller en gullrekke som har vart en mannsalder. Og bare så du vet det - jeg skal ikke en gang sende deg dyre fakturaer med medfølgende fakturagebyrer. Jeg skal følge flyselskapet Norwegians praksis om å trekke pengene rett fra din konto. Så slipper du, eller noen andre, tenke på verken det eller noe annet mens jeg fråtser i millioner av velfortjente kroner. Med det så ønsker jeg dere alle en riktig god sommer....