hits

Karma

Mer enn en dråpe i havet

Her kommer en ny sak i serien Karma. Stort sett gir jeg god karma til de som blir omtalt i denne kategorien. Jeg synes det er altfor lite ros i media og derfor har jeg startet en serie med artikler der jeg kan hylle de som gjør godt for andre. Men av og til gis det også litt fortjent dårlig karma, men ikke i dag.

Dråpen I Havet(DIH) er en organisajson jeg har fulgt med på en stund, og jeg synes absolutt at disse frivillige som ofrer fritid og penger for å hjelpe krigsflyktinger fortjener mer enn god karma fra oss alle. I den forbindelse fikk jeg et kort intervju med Lill Jeanette Fallan i Dråpen i Havet. 

 

Kort, hva er Dråpen i Havet, hvordan begynte det?
- DiH er en veldedig organisasjon som jobber med direkte bistand til flyktninger i Hellas. 
Trude Jakobsen reiste på eget initiativ ned til Lesvos høsten 2015 da hun hørte om båtene som kom inn på strendene på nyhetene. Hun engasjerte venner via FB, og slik ble DiH til. Trude er en venn og jeg har vært med fra dag én
 
 Hva gjør dere i praksis?
- Vi tar imot båter, distribuere mat, klær, hygieneartikler. Vi driver mor- og barne senter. Språkundervisning. Barneaktiviteter. Lagerarbeid. Aktiviteter for ungdom og voksne i forskjellig forrm.
 
Hvor er stedene dere opperere på?
- Athen, nord- Hellas og Lesvos
 
Hva er den beste opplevelsen du har hatt i forb med DIH? 
- Å se glede i ansiktene på flyktningene (spesielt barna) 
 
Hvordan skiller DIH seg fra andre organisasjoner?
-  DiH er basert på frivillighet. Vi har bygget opp organisasjonen gjennom sosiale medier og store deler av informasjon deles der. Vi har oppnådd mye på kort tid.Og vi vokser for hver dag. Veien blir til mens vi går på mange måter
 
Hvem hjelper dere og hvor kommer de i fra?
- Vi har frivillige fra hele verden som gir av sin tid for denne humanitære krisen 
 
Hvordan kan andre hjelpe til?
- Jeg skjønner at ikke alle kan snu seg rundt og reise til Hellas. Den beste måten noen kan hjelpe på er å bli fastgivere. Som ung organisasjon, uten statstøtte er det krevende å planlegge aktiviteter frem i tid da økonomien er usikker. Å ha fastgiverer gir DiH mer forutsigbarhet og muligheten til å planlegge fremtiden for oss og flyktningene https://www.drapenihavet.no/no/bli-medlem/
 
Hva er planene fremover for DIH?
Fremover er planen å fortsette å jobbe i Hellas med å hjelpe de vi kan. Men samtidig være åpne for å utvide horisonten hvis vi ser behovet, både i Hellas og i andre land. 

For mer info: drapenihavet.no 
 
 
Jeg oppfordrer de som har mulighet til å hjelpe til. La dette bli mer enn en dråpe i havet. Her kommer alle midlene direkte til flyktningene som trenger det. Jeg har selv vært i Hellas om vinteren og tro det eller ei, men det kan bli svinkaldt der om vinteren, nå trenger de varme klær og mat. Også får du litt god karma av meg på veien videre.
 
Norges treningsguru Yngvar Andersen skal selv ned til Hellas neste uke for å spre glede til flyktningene. Se videoen fra Yngvar under. Peace
 

 
 
 
 
 
 
 

Bob har fått dødsstraff

Foto: Noah

I en serie med artikler jeg har gjort, så har jeg en egen fane som heter Karma. Tanken rundt denne fanen er å ære de som gjør noe godt for folk, dyr, natur eller annet i samfunnet. Kort sagt, dette er mitt bidrag til å gi honnør til noen som gjør at vår lille klode blir til et bedre sted å være for alle levende vesener.

Men denne gangen skal jeg ikke gi ut en god dose med karma, tvert i mot skal jeg gi dårlig karma til de ansvarlige innen politiet og domstolene som har fått hunden Bob dømt til døden uten noen som helst rimelig grunn. Når jeg skriver uten rimelig grunn, så mener jeg at hunden agerte som en hund skal gjøre - uten tegn til aggresjon eller forsøk på å bite. Dette bekreftes også av spesialister som har sett på Bob.

 

Her er saken i korte drag:

I september 2015 var Bob involvert i en episode på Grønland i Oslo. Bob skal da ha hoppet på en kvinne i politiets nærvær. Det hevdes at hunden ikke gjorde dette i aggresjon, men av glede. En av politibetjentene mente likevel at hunden fremsto som farlig, og anmeldte forholdet uavhengig av fornærmedes mening. Det var heller ingen tegn til at Bob hadde bitt noen. For noen dager siden ble det kjent at hunden Bob ble dømt til døden av Borgarting lagmannsrett.

 

For to dager siden leverte jeg bilen til vask. Både hunden min og alle pledd og hundeleker ble tatt ut slik at bilen skulle bli klar til vaskingen. Mens jeg ventet så registrerte jeg en mann som også satt og ventet på at sin bil skulle bli klar. Man kunne se lang vei at han var en god mann, - smilende og interessert i både meg og hunden min.

Så sa han på dansk:

- Jeg ser du er flink med hunden din, så vakker den er. Jeg har også en hund, og har hatt flere tidligere. Men du vet, de blir nesten som våre barn, jeg blir helt sønderknust hver gang jeg mister en hund, det er faktisk verre enn å miste sitt eget barn, disse hundene har jo bare oss, og de er våre barn hele livet ut.

Disse ordene fikk meg til å tenke på hvor glad jeg virkelig er i min fantastiske hund som er blitt en stor og betydelig del av familien. Hun er med på nesten alle gjøremål. Så lenge hun får være med, så er hun fornøyd med livet sitt. Hele hennes vesen lyser godhet. Når jeg ser TV-klipp og bilder av Bob, så ser jeg samme type godhet som jeg gjør i min egen hund.

 

Når jeg er ute å lufter min egen hund så kan det gå ivrig for seg. Og vi møter alltid mange andre hunder, felles for disse hundene er at de viser naturlig adferd i form av hopping opp på menneskene som er der, de løper rundt i glede, sleiker oss på hender og i fjeset med å vise at de bryr seg. Jeg kan med sikkerhet si at alle hunder jeg har brukt litt tid med har hoppet opp på meg i glede en eller annen gang. Hunder jeg nettopp har møtt, kan agere på samme måte, men ikke alle i og med at de ikke kjenner meg godt nok ennå, eller at de har en roligere personlighet. Ut av disse hoppene så har jeg fått kloremerker en haug av ganger, hunder har jo klør, så hva er unaturlig med det?

Jeg er også helt sikker på at hundene som politiet selv trener opp har bidratt med kloremerker uten at disse hundene er sendt til døden. Og skal vi bare tillate små veskehunder som knapt klarer å gå av seg selv? Og hva med katter, de er da meget uberegnelige og både klorer og biter så fort de vil, men man sender da ikke katter til galgen for det, gjør man?  Så hvorfor skal da Bob dø? Jo fordi en politimann sier hunden er farlig selv om det motsatte er bevist, så står man der maktesløs og mister sin beste venn i livet. Hvordan kan man være så nådesløs og kald?

Bob skulle selvfølgelig vært fri for denne torturen han opplever nå, og hvorfor skal han på død og liv drepes? Bob befinner seg nå på en kennel, han er livredd og har vært der i to år allerede. Er ikke det straff nok? Kan han ikke være der om de er så redde for konsekvensene utenfor kennelen. Kan han ikke få dressur som straff? Vi dreper da ikke mennesker i samfunnet som gjør noe galt. Nå har jo også flere veterinær og eksperter forklart i klare ordlag at Bob har oppført seg som en hund normalt skal gjøre, men likevel legges det mer vekt på politimannens forklaring enn på ekspertisen på området. Jeg kan faktisk ikke forstå at hunder og hundeeiere skal ha så dårlig rettsikkerhet.  Og hva om man møter de som ikke liker hunder en dag? De kan jo da hevde at ens egen hund er farlig og sende den til døden.

Skulle man sendt alle hunder som hoppet på mennesker av glede til døden, så hadde det ikke blitt en enste hund igjen i dette landet. Og da kan man begynne med å avlive alle politihundene, for de har garantert hoppet på en del mennesker gjennom sitt liv.

Les også: Hjelp, min far har hjerteinfark. Fastlegen: Beklager vi har lunsj

Hele saken er egentlig veldig fjollete, og at de har gått så langt som til retten med konsekvens at Bob dømmes til døden, er bevis på at alle hunder i Norges land potensialet kan rives ut av hendene våre og bli avlivet for den minste bagatell. Man skulle ikke tro man hadde med voksne folk å gjøre når man ser på denne saken i sin helhet. Riktignok sa 1 av de 3 dommere at Bob ikke skulle dømmes, så her er det også tilfeldig hva utfallet blir avhengig om hvem man møter som dommer i rettsalen. Kudos til dommeren som brukte sitt intellekt, logikk og medfølelse i saken.  

 

Hele hundeloven er noe som snarest bør gjennomgås noe denne saken beviser, loven er altfor dårlig  med tanke på våre kjære dyrs- og deres respektive eieres rettsikkerhet.

Nå håper jeg politikerne stiller opp for Bob, så vi kan få stoppet denne barbariske handlingen av et helt uskyldig dyr, fine Bob har fått straff nok, nå er det på tide å vise litt empati og ikke minst vise at man er klok nok til å gjøre det eneste riktige i denne saken, og det er å slipp Bob fri, han er savnet og savner selv sin familie - la hunden komme hjem til de som er glad i ham.

 

Jeg håper i det lengste at noen av våre folkevalgte politikere stopper denne henrettingen av et dyr som aldri før har bitt noen, ei forvoldet noen skade, men simpelthen vært en glad hund og vist det til sitt fulleste. Spesialister har konkludert med at det ikke dreier seg om en aggressiv hund. Bob er altså helt ufarlig.

Politikere, det er tid for å handle nå. La Bob leve sine siste år i trygge omgivelser. Vi kan ikke sende menneskets beste venn til henrettelse uten en eneste god grunn.

 

NOAH gjør det de kan i denne saken og inviterer til protest mot dommen. Du kan også være med å protestere mot dommen foran stortinget på tirsdag, jeg vil selv være tilstede. Meld deg på her på Facebook (eller bare kom kl 11:30)

 

Les også:

Toppfotballbløffen

Her er verdens dyreste og billigste ferieland

Dette kan koste deg dyrt når du er i utlandet

Mini lanserer sin største bil noensinne og lover knallpris på hybrid-utgaven​

Koster du mer enn 270.000 kroner, er det ikke sikkert du får behandling​

Reale menn voldtar ikke

Elbiler trenger flere fordeler

Nordmenn er ikke rasister

Verdens beste by

Tusen takk for at du leser.

Følg meg gjerne på:

Snapchat: renezografos

Facebook

Instagram

Twitter

Hilsen René, Kulturdrops

#bob #samfunn #dyrevern #noah #dødsstraff #kulturdrops #politiet #fare #uskyldig #norge #hund #kjæledyr #henrettelse #straff #karma

10 kjente menn som driver med yogaMange jenter har funnet ut at yoga gjør deg sterkere, øker bevegeligheten og gir indre styrke. Nå begynner også gutta å oppdage denne populære livsstilen

 

Her er 10 kjente menn som driver yoga:

 

Woody Harrelson

Foto: New York Times

Woddy Harrelson, kjent fra Hunger Games og Cheers og en rekke andre filmer, holder på med Yoga langt unna Hollywood, nærmere bestemt på hans hjemsted Hawaii.

 

Sting

Foto: Relax & Release

Frontfiguren fra Police finner indre ro gjennom Yoga. Sting har etter oppløsningen av Police, hatt suksess som soloartist i mange år. Han er også kjent for å utøve tantra-sex.

 

Matthew McConaughey

Foto: Just Jared

Hollywoodkjekkasen og beachbumen Matthew McConaughey, er glad i å utøve yoga utendørs og helst på stranden. Her er han i sin Hero-pose.

 

Jon Bon Jovi

Foto: Billboard

Rockestjernen fra New Jersey har de siste årene begynt med yoga både for å lindre stress og hvile ut mens han turnerer verden rundt.

 

Robert Downey Jr

Foto: Filmweb

Iron Man og x-narkoman Robert Downey Jr. har funnet sin nye avhengighet gjennom yoga. Ikke verst å komme tilbake som skuespiller og som nyfrelst yogautøver for Robert som virkelig har vært på kjøret i mange år.

 

Andre kjente yogautøvere er: Colin farrell, Alec Baldwin og Adam Levine, Zachary Quinto og Russel Brand

#yoga #kulturdrops #hollywood #karma

 

Les også: Dette dør menn av 

 

Dette dør menn av25. september vil jeg og 50.000 andre, dresse oss opp i penklær for å kjøre motorsykkel til inntekt for forskning på prostatakreft og selvmord

Først litt om hvorfor jeg synes dette arrangementet er viktig å være ned på.

Menn og prostatakreft

Tall fra kreftforeningen konstaterer at cirka 5000 norske menn får prostatakreft i Norge hvert år. Kreft i prostata er altså den vanligste kreftsykdommen som menn i Norge får. Omtrent 90 prosent av tilfellene oppstår etter fylte 60 år, men allerede i 40 års alderen er det mulig å få sykdommen.

- Prostatakreft rammer bare menn

- Ved alder øker risikoen for prostatakreft

- Arv. Enn mann som har en bror eller far med prostatakreft, har dobbelt så stor sjanse for å få det

- Sjekk deg. Fra førtiårsalder bør man sjekke seg en gang i blant. Fra 50 år og oppover bør man sjekkes jevnlig. (hvert år)

 

Selvmord = menn

Selvmord er faktisk det som tar livet av flest menn i alderen 20-39 på verdensbasis.

- 3/4 av alle selvmord er gjort av menn.

- 510.000 mennesker dør av selvmord på verdensbasis hvert år. Det er en hvert minutt. Dette må endres.

Søndag 25. september vil 50.000 damer og menn rundt om i verden kjøre motorsykler til inntekt for menns helse

Da jeg fikk tilbud om å være vert for The Distinguish Gentlemans Ride i Oslo, så var det derfor ikke vanskelig å svare ja. Hvis jeg kan bidra litt, til å forbedre menns helse så er det en gave i seg selv.

The Distinguish Gentlemans Ride er et motorsykkelløp der dresskledde menn og damer kjører klassiske motorsykler til inntekt for forskning på prostatakreft og selvmord. I Oslo kjører vi søndag 25. September fra kl 1300, så hold utkikk etter oss. Vi er både øst og vest i byen. Løpet avsluttes på Youngstorget ved 14-15 tiden.

Arrangementet går i flere hundre byer verden rundt på samme dag. Det vil også være et løp i Stavanger. I år vil cirka 50.000 motorsykler fra hele verden delta. Innsamlingsmålet er i år satt til fem millioner US dollars.

Har du en klassisk motorsykkel og har lyst å delta i løpet så bli gjerne med oss. Info her:

Om du vil bidra som sponsor så kan det gjøres her: Alle bidrag, både små og store er viktige. 

For mer informasjon, se www.gentlemansride.com | www.movember.com

Fra ca kl 15:00 er avslutter vi løpet på Youngstorget i Oslo. Kom gjerne og hils på oss.


Avbildet: René Zografos

Fotokredit: kulturdrops.no


Les også: Kongen av klassiske motorsykler 

#dgr #menn #kreft #kulturdrops

Verdens mest hundevennlige byIkke alle byer er like hundevennlige, men det er et sted i verden som er paradis for våre firbente venner

Da jeg skulle ha lunsj på Olivia på Majorstuen i sommer, ble vi nektet inngang fordi vi hadde med vår hund. Selv om vi forklarte at vår firbente venn var snill, lydig og skulle sitte ute sammen med oss, og gjerne ved et bord unna andre folk, så ble vi brått avvist på grunn at hun ikke hadde lov til å la hunden være sammen med oss. Vi spurte hvilken lov dette var, som nekter hund på uterestauranter, men hun avviste oss ganske så frekt tilbake med begrunnelse at sånn var det bare. Vi har gjennom sommeren sittet ute på titalls uterestauranter og faktisk alle, unntatt Olivia, har ønsket oss velkomne. De fleste i servicenæringen i Oslo, forstår at også hundeiere trenger mat, og de synes stort sett det er positivt med hundebesøk. Mange gir også ekstra god service til hundene med ekstra klapp på ryggen og egen vannskål til den firbente venn. Restaurantkjeden Oliva, går i stedet baklengs inn i fremtiden og nekter alle hundeiere inngang til uteserveringen med hjelp av egenskrevne regler. Dette synes jeg rett er så slett er så dårlig service at jeg vil unngå å spise på Oliva i fremtiden, jeg kan ikke støtte noen som diskriminerer kjæledyrene våre på den måten. Man kan tenke seg at også mange andre hundeeiere føler det samme og ikke tolererer så dårlig service, med resultat at de også boikotter restaurantkjeden. Og på sikt, vil nok dette synes i regnskapet til restaurantkjeden. 


Min Molly og alle andre hunder er nektet adgang til uteserveringen på Olivia

Men nok om det. Sammenlikner vi land som for eksempel Østerrike så tillater de hunder innendørs i de fleste butikkene.

Men selv om Østerrike er et bra land for hunder, så er det faktisk en by i verden som troner øverst som det mest hundevennlige byen i verden, og det er israelske Tel Aviv.

I Tel Aviv har hver syttende person en hund, og dermed er Tel Aviv den byen som har flest hunder per innbygger i verden. Hundene og eierne deres kan glede seg over å løpe rundt i storbyens 70 offentlige hundeparker. I Tel Aviv er hunder velkommen nesten overalt, spesielt når man sitter ute på restauranter, er på kafeer elle i butikker.

Derfor er Tel Aviv verdens beste hundeby:

1. Kafeer og restauranter er alle hundevennlige

2. Det fines mobile myntautomater der du kan kjøpe hundemat og tilbehør

3. De fleste kontorer er hundevennlige

4. Hunder kan dusjes av i hundevaskeautomater

5. Det finnes mer reklame om hundepass enn barnevakt

6. Ben Gurion International Airport har en VIP-lounge med et svømmebasseng for hunder som venter på flytur

7. På fredager har SPCA-dyrehjemmet en adopteringskiosk

8. Hunder som er hjemme kan se på Tel Avivs hundekanal på TV

9. Hjemløse hunder blir behandlet døgnet rundt av byens veterinærer

10. Byens dyreverngruppe etterforsker og klager på dyreplageri

Foto: René Zografos/Kfir Sivan  Kilde: Det Israelske turistkontor

 

Les: Terningkast 6 til filmen Magnus

Den smarteste entreprenøren i Nord- Europa er norskPetter Stordalen er blitt kåret til å ha den smarteste Buisness Minden i hele Nord-Europa

Nordic Business Forum, som står bak kåringen over de 20 mest lysende forretningshoder i Nord-Europa, har bestemt at Stordalen er den klokeste av dem alle. I en pressemelding forklarer de juryens begrunnelse der det står: Petter Stordalen representerer en generasjon av entreprenører som både tenker stort og som vet at samfunnsansvar og suksess er ufravikelig knyttet sammen.

Juryen vektlegger Stordalens reise fra en 12 år gammel jordbærselger i Porsgrunn til leder for Nordens største privateide investeringsselskap, Home Invest, som blant annet eier hotellkonsernet Nordic Choice Hotels. Hans personlige engasjement for miljøsaken, bidrag til bærekraftige prosjekter samt påtrykk for å fremme ny miljøteknologi og fornybar energi blir også trukket frem.

Stordalen selv, sier det er utrolig hyggelig å havne i et så celebert selskap. Han forklarer at fremtidens business er grønn og at dette inspirerer han til å fortsette arbeidet for en mer bærekraftig kapitalisme. Han sier de har fått til mye, men at det fortsatt er en lang vei å gå, og legger til at det skal satses videre:

- Jeg har brettet opp ermene, og det samme har mine ledere i Nordic Choice Hotels, forteller Petter A. Stordalen i pressemeldingen

 

Jeg synes det er stas at nordmenn hevder seg i verden uansett hva de driver med, og det at noen går foran og satser millioner på en mer bærekraftig verden er det bare å ta av seg hatten for. Så her er det bare å gratulere Stordalen for godt arbeid. 

#kulturdrops #Norge #pris #best

 

Er det greit å hylle en tyrefekters død?

Matador and Bull
Licensed from: izakowski / yayimages.com

Sist lørdag døde tyrefekteren Victor Barrio i møte med oksen Lorenzos horn. På sosial medier hylles hans død

Jeg frydet meg da jeg hørte nyheten. At oksen endelig hadde klart å forsvare seg mot tyrefekteren var noe jeg gledet meg over. Jeg kan ikke på noen måte forsvare den forferdelige dyremishandlingen som tyrefekting er. Jeg nærmest jublet i stua av at rettferdigheten hadde skjedd. Det hele ble vist på direktesendt TV i Spania, og konen til Victor Barrio var vitne til det hele ringside fra tribunen. Ikke siden 1985 har en tyrefekter tapt for en okse i manesjen, men oksen Lorenzo ville det annerledes. Han ville forsvare seg fra en langsom og pinefull død. Kan vi bebreide han?

Som en dyrevenn støtter jeg forskjellige organisasjoner som hjelper til med å bedre dyrs vilkår. Jeg har også tatt til meg en hund fra omplassering fordi hun hadde blitt etterlatt til seg selv. De to første årene av hennes liv hadde hun ikke fått noen form for selskap eller kjærlighet mens hun var innesteng i et bur - redd for hva som skulle skje videre. Nå har hun et lykkelig liv, og selvtilitten vokser for hver dag som går. Jeg fanger fluer og bærer de ut av huset slik at de kan fly ut i det fri. Edderkopper transporters trygt ut, som regel ved hjelp av et ukeblad.

Jeg hater ikke mye her i livet, men de som plager dyr har jeg ikke mye til overs for. Jeg kan ikke forstå at man kan være så kald at man kan plage et dyr til døde for underholdningens skyld. Den omkomne tyrefekteren, som har vunnet priser som matador, gjorde nettopp dette til sin jobb, å plage dyr til livs med støttende applaus fra publikum som kom for å se på barbariet.

Derfor må jeg spørre meg. Synes jeg synd på matadoren, hans kone og barna deres? Og er det virkelig så farlig at en okse dør, vi spiser jo kjøtt. Vi mennesker slakter dyr, og har spist kjøtt til evig tid.

Jeg sliter altså mellom moral og empati. Moralen min sier: Til pass åt han. Mens empatien min sier, stakkars de pårørende. Samtidig kjenner jeg en lykke over at rettferdigheten har skjedd. For jeg mener det er en klar forskjell mellom å pine et dyr for underholdningens skyld og det å ta livet av et dyr for matens skyld ? selv om det også i matbransjen skjer suksessivt dyreplageri.

I sosiale medier så er det stort engasjement om denne saken og de fleste går i oksen Lorenzos favør. Her er noen av veldige mange kommentarer:

- Jeg stemmer for at alle mennesker som flår dyr levende blir flådd selv!! Jeg ville betalt for å se det!!

- Skal vi være lei oss da? Dyreplageren fikk som fortjent.

- Så bra, håper de dreper hver eneste person som forsøker seg på denne formen for dyreplageri. Det må da være noe av det mest motbydelige menneskerasen gjør mot dyrene.....  Og de kaller det underholdning og går mann av huse for å se på det ??? De skulle sendt sørover som IS-mat alle som en ! 

 

Jeg må faktisk si meg enig i folk flest. Riktignok føler jeg empati med familien. Men samtidig har den omkomne matadoren valgt å plage dyr til livs som sitt virke her i livet.  Samtidig håper jeg denne hendelsen får konsekvenser. Med det så håper jeg at fornyet oppmerksomhet rundt denne forferdelige tradisjonen som tyrefekting er, som igjen gjør at sluttresultatet blir at dette forbys en gang for alle. Man skulle tro det var andre ting å ta seg til for underholdningens skyld. Og skylde på at det er en tradisjon blir rett og slett for dumt. Slik en idiotisk tradisjon gjør Spania til et land som assosierer seg med dyremishandling og sier at dette er helt greit for dem. Kanskje det er på tide at spanjolene oppdager at verden har gått videre og at dreping og pining av dyr for moro skyld aldri er noe man kan eller burde forsvare. For både oksen og matadorens skyld så håper jeg inderlig noe godt kommer ut av dette.  At tyrefekting stoppes for alltid bør være en selvfølge i dagens Spania. Hva synes du?


 

Hollywood-stjernenes viktigste filmer

Julia Roberts, Liam Neeson, Harrison Ford, Reese Witherspoon og Kevin Spacey med viktige budskap til oss alle

Mens mange av oss kan ta det for gitt, planeten vi bor på er selve grunnlaget for alt liv. Jordkloden er et hjem til mellom 10-14 millioner arter av liv, og spørsmålet er; deler vi denne planeten med milliarder av andre som burde ha en lik eierandel i å opprettholde balansen på planeten vår? Og gjør vi det riktige med planeten vår med tanke på avskoging, forurensing av vann, storskala-matproduksjon og livskvaliteten for alle dyr?

I mange tilfeller kan budskapet i disse videoene dreie seg om liv eller død. I den første videoen du er i ferd med å se, forteller Julia Roberts et sterkt budskap om planeten vår. Se denne vakre videoen for både ettertanke og klokskap..

Se også andre Hollywood kjendisers bidrag gjennom videoene nedenfor:

Julia Roberts som Moder Jord

 
Harrison Ford som Havet:
 
Liam Neeson som is:
 
Kevin Spacey som regnskogen:
 
Reese Witerspoon er ditt hjem:
 
 
 
 
 

Med denne boka blir det enkelt å spise naturlig mat lagd fra bunnen av. Du får oppskrifter på frokost, lunsj, middag, kaker, desserter og drikke, lagd av rene, naturlige og hovedsakelig økologiske råvarer, stappfulle av næring og smak. Matblogger og fotograf René Zografos har valgt ut rettene i samarbeid med Niels Chr. Geelmuyden, forfatter av bøkene "Sannheten på bordet" og "Sannheten i glasset". Geelmuyden forteller i innledningen til hvert kapittel hvorfor akkurat denne maten er bra for deg. Rettene er dessuten valgt ut med tanke på et bærekraftig landbruk og god dyrevelferd. Spiser du denne maten, gjør du både din egen helse og jorden en tjeneste!

Norske matgründere gir bort 90.000 måltider i åretEierene av Tunco skal hjelpe mange sultne mager med sin satsning på wokrestaurant

Da tidligere aksjemegler André Evju startet opp wokrestauranten Tunco på St. Hanshaugen i Oslo sammen med sin bror Mats Evju og kameraten Nam Mai, bestemte de seg for å gjøre noe meningsfullt for andre. Derfor besluttet de å donere bort ett måltid per måltid de kom til å selge.

- Jeg er ikke interessert i å jobbe med finans lengre, sier André, jeg må gjøre noe for andre. Derfor passer Tunco perfekt for meg. Her er vi en gjeng som stortrives i hverandres selskap og med våre kunder. Vi har allerede fått mange lojale stamgjester som både kommer innom for en prat og litt mat. Jeg kunne ikke tenkt meg et bedre liv enn det jeg har nå. Gleden med å delta på dette eventyret av en oppstartsbedrift, og samtidig få lov å hjelpe barn er ubeskrivelig. Her er det bare vinn-vinn-vinn hele veien.

André, Mats og Nam, har nettopp feiret sine to første månedene som restauranteiere, og måltidene fra første års inntekt skal en vietnamesisk landsby få gleden av. Nam er selv fra landet og har familie der, derfor ble Vietnam et naturlig valg.

- Vi vil gi måltidene til landsbyen Go Vap i Vietnam. Vi tror vi skal klare å selge 250 wok om dagen, det betyr 90.000 måltider til landsbyen det første året.  Vi har kjente i Vietnam som kan hjelpe oss med dette, vi vil unngå at administrasjon skal spise opp måltidene som innbyggerne av landsbyen skal ha glede av. Men vi har ikke tenkt å stoppe der, vi ønsker å bygge videre på Tunco-konseptet. Det kan bety nye restauranter med bærekraftig ren, og helst økologisk mat til hyggelig pris. Vi vil også fortsette med konseptet måltid per måltid.

 

Fikk ideen i El Salvador

- Navnet og ideen om Tunco startet sommeren 2012. Da studerte jeg i New York og var så heldig å få låne penger til å dra på en to ukers ferie for å møte bruttern og noen kompiser i surfelandsbyen El Tunco i El Salvador. Dagene der gikk ut på å surfe, spise og ligge i hengekøye. En kveld vi skulle ut å spise, gikk vi forbi en stor stråhytte med røyk veltende ut av vinduer og dører. Det luktet magisk. Vi gikk inn og ble møtt av to lokale karer med hver sin rykende wokpanne i hånda. Det var ikke bare maten vi digga, men hele opplevelsen fra vi kom inn. Man satt sammen de tingene man likte, og på få minutter ble alt wokket sammen med en smaksbombe av en saus. Vi var solgt.

Hjemme i Norge førte en rekke tilfeldigheter til at Nam flyttet inn i kollektivet jeg bodde i på Grønland i Oslo. Nam hadde fått jobb som konsulent i Accenture og jeg jobbet da som aksjemegler i et lite meglerfirma. Ideen om TUNCO startet tidlig etter El Salvador-turen i Mads og Nams vennekrets i Stavanger, men ble ikke satset på før sommeren 2015. Da hadde Mads og Nam invitert meg med på planen fordi de visste at jeg hadde vært involvert i flere prosjekter tidligere og de trengte en person til. Ideen frem til da gikk ut på å starte en wok-restaurant for å fylle det store hullet i markedet for sunn, rask, og ikke minst smakfull mat. Etter møysommelig arbeid i mange måneder utviklet wok-sjappe-ideen seg til noe litt mer. Det tok meg ikke lang tid å overbevise Nam og Mads om å få inn en givermodell i Tunco. I tilegg har vi fått opp øynene for økologisk og kortreist mat, så dette er noe man kommer til å se mer av hos Tunco etter hvert.

André, studerte Siviløkonomi på BI med et utvekslingssemester til Monterrey i Mexico, og  valgte å ta en MBA i Barcelona og New York over 12 opplevelsesrike måneder.

- Livet som backpacker oppdaget jeg først da jeg møtte Australske Simon i Mexico, etter at han tok med meg på tre uker med backpacking i Costa Rica. Dette var en life-changer for min del. Jeg oppdaget reising. Møte nye mennesker. Opplevde nye ting. Det var fantastisk. Og det har faktisk vært avgjørende for mange valg jeg har gjort siden. Blant annet en mastergrad i utlandet, og møtet med surfelandsbyen El Tunco i El Salvador sommeren 2013.

Simon som han møtte under studier i Mexico, jobber nå sammen med André på restauranten i Oslo. I tilegg har Tunco ansatt en Islending og en Japaner.

- Felles for de som jobber her er at de alle liker konseptet, er hyggelige, deler vår interesse for reising, og ønsker å drive med dette på en oppriktig måte, sier André.

Slik velkomst kan du forvente på Tunco i Oslo, her ved Simon og André

 

På Tuncos nettside kan vi lese at det er ren og bærekraftig matfilosofi som er i fokus, her er et lite utdrag:

Fastfood bransjen har vokst kolossalt frem til det 21. århundre. Men vi på Tunco ønsker å gjøre fastfood tilgjengelig for alle. Derfor ønsker vi å tilby deg fastfood med de aller beste råvarene vi kan få tak i.

Næringsmiddelindustrien har en ødeleggende effekt på planeten vår, og med hver avgjørelse vi alle gjør, legger vi igjen et fotavtrykk på planeten vår. Å alltid gjøre de riktige valgene kan være vanskelig. Vi forstår det. Med Tunco, er vårt mål å gi deg gjennomtenkte valg i håp om at vi kan gjøre dine beslutninger enklere og mer bærekraftige.

Når det er mulig, bruker vi lokalprodusert mat. Sammen med deg vil vi arbeide med å tenke gjennom hvordan og hva vi spiser så vi kan bevare planeten vår.

 

Se også videoen av meal per meal fra Vietnam.


Jeg hadde i utgangspunktet ikke tenkt å skrive en restaurantanmeldelse på Tunco, men må likevel nevne de positive opplevelsene jeg har hatt på denne wok-restauranten. Jeg var så heldig å oppdage Tunco på St. Hanshauen kort tid etter oppstarten. Siden har jeg vært stamgjest, og det er det gode grunner til:

Hver eneste gang jeg nærmer meg inngangsdøren på Tunco, blir jeg møtt med åpne armer store smil og klapp på skulderen, og de spør ivrig om hvordan jeg har det. Som oftest bruker jeg minst en halv time før jeg i det hele tatt får bestilt meg mat av den enkle grunn at det er så hyggelige folk som jobber der, og man vil bare prate i vei.

Maten er et eventyr i seg selv, sånn wok som du får hos Tunco har du nok ikke fått maken til i Norge. At de har fokus på både kortreist og ren mat er musikk for mine økologiske ører. Et besøk på Tunco kan derfor anbefales på det sterkeste, enten om du bare vil ta med deg en take away i lunsjen eller på vei hjem fra jobb eller om du vil nyte måltidet i autentiske omgivelser i hyggelig selskap på restauranten. Her er jeg altså villig til å gi deg positiv-opplevelses-garanti. Også er det så deilig å vite at for hvert eneste måltid jeg spiser så metter jeg en liten mage der borte i Vietnam. Det er det jeg kaller lykke - ren matlykke.

 

Simon og Nam serverer deg den beste fastfooden i Oslo.