Helse og Trening

Derfor er økologisk mat sunnere



Mange undrer nok på hvorfor man skal spise økologisk mat kontra konvensjonell mat når økologisk er dyrere. Her er svarene
 
  • Mindre giftstoffer (mest åpenbart da det sprøytes mindre)
  • Mer antioksidanter, mineraler og vitaminer
  • Bedre dyrehold
  • Renere jord og vann
  • Flere i arbeid i distriktene
  • Høyere inntekter for bonden og ansatte
  • Bedre helse for bønder og produsenter
  • Mindre bruk av antibiotika
  • Mat med mer smak
  • Bedre vilkår for innsekter som humle og bier
  • Mat uten GMO
  • Mindre tilsetningsstoffer
  • Mindre innhold av tungmetaller, muggstoffer med mer

Mange er villige til å kjøpe dyrere ting som bil, klær og sportsutstyr fordi de tenker at pris og kvalitet har en sammenheng. Samtidig vet vi at økologisk mat generelt er omtrent 20 prosent dyrere enn den konvensjonelle. Til gjengjeld er konvensjonell mat ofte vannet ut, som f.eks kjøtt med tilsvarende cirka 20 prosent. Av den grunn, samt alle fordelene med økologisk mat, er det for meg forunderlig at noen velger å velge det billigste drivstoffet når det så apenbart finnes bedre næring i form av økologisk mat. Det kan også være en idé å spise mer vill mat som bær, sopp, fisk. altså naturlig mat som ikke er tuklet med.

! I en nyere undersøkelse, som er gjort på danske skolebarn så hadde 90 prosent gift i urinen pga høy konsentrasjon av sprøytemidler. Forskerene bak undersøkelsen slo fast at disse giftstoffene kan skade barns hjerner. Med tanke på at vi nordmenn er dårligst på økologisk mat i Norden, og Danmark er blant de beste, så kan det bety at disse tallene er betydelig verre her. Danmark har vedtatt at 60 prosent av all offentlig matinnkjøp skal være økologisk. I København er 95 prosent av offentlige innkjøp og serveringer økologiske. I Sverige er flere kommuner oppe i 25 prosent.

 

Kilder: Sunnheten på bordet, Helt Naturlig Mat og Trening, Oikos.

hits