hits

Ulven er uskyldig

08.01.2018 - 14:37 3 kommentarer
Foto: René Zografos/kulturdrops.no

Ulven er den som bidrar til minst sauedrap, likevel er det den som får skylden

Bøndene må slutte å skylde på ulven hele tiden, for det beviser bare deres kunnskapløshet. Det er vi mennesker som dreper flest dyr på kloden, vi dreper mange fler enn de vi spiser. Konsekvent dyreplageri og drap av ulike dyrearter skjer av oss mennesker. At noen få dyrearter spiser dyr er naturlig. Måker svelger kaniner hele og også småhunder, katter som vi har som kjæredyr leker med smådyr til de dør, vi hører sjelden noen klage når andre dyr dør, men når en sau blir tatt av en ulv så raser bøndene. Problemet i dag er at bøndene ikke passer på dyrene deres. Faktisk hadde det vært billigere å innføre gjetere, som man har i andre land, enn å erstatte dyr som blir drept av ulike årsaker. I Transylvania i Romania bor det cirka 3000 ulv og verken barn eller voskne er redd de. At ulven er den største synderen her i landet baseres nok mest på kunnskapløshet. Her er derfor litt fakta:

Totalt for 2016 er tap av sau og lam 37.132 stk (av disse er normaltap 13.195 og 17.848 tatt av rovdyr = 3.283 sau og 14.424 lam)
Dette utløste 45.148.137,- (ca 45 millioner) i erstatning
(snitt 2.550,- pr sau/lam).

Av disse ble 1.606 tatt av ulv, 9%
og høyest jerv 6.068, 34%
Kilde: Miljøverndepartementet og rovdata

Jeg leste et sted at for ytterligere 45 millioner kunne staten lønnet 750 sauegjetere...ville ikke det vært en bedre idé? Det er nok arbeidsledige å ta av, samtidig ville vi altså fått betydlig mindre dyrelidelser for både ulv og sau.

Kanskje vi derfor burde få gjetere på dagsorden igjen?

Les også: Harald Zwart, jeg har laget min beste film noensinne

Det er vi mennesker som dreper og utdrydder dyrearter over en lav sko. Vi mennesker plager dyr til døde som underholdning som i f. eks tyrefkting, likevel skal vi utrydde ulven, som i den store sammenheng er uskyldig, bare fordi de trenger mat for å overleve. Det er på tide å verne om dyrelivet på kloden, og ikke høre på trangsynte bønder og deres ulvehysteri. Noen bønder er dessuten glupe nok til å ønske ulven velkommen i norsk natur, de forstår at den ikke er farlig, men at den bidrar til mangfold og ellers økt dyreliv. Jerven dreper altså 34% av alle sauer mens det er bare 9% som blir tatt av ulv. Likevel får ulven den store skylden. Hadde mennesker passet på dyra sine så hadde de fleste av disse sauene overlevd - en stund. For snart skal mennesket fråtse i påskelam og fårikål og da er det ikke synd på sauene lengre, for de smaker jo så godt og da blåser vi mennesker lang mars i om vi hennretter noen tusen dyr. 

Se videoen om hva ulven gjør for dyrelivet og bli klokere:


Ønsker alle en fortsatt fin dag!

 

Les også:

Gled deg til denne TV-serien

HOPPET UT AV FLY UTEN FALLSKJERM

Toppfotballbløffen

Her er verdens dyreste og billigste ferieland

Koster du mer enn 270.000 kroner, er det ikke sikkert du får behandling

Elbiler trenger flere fordeler

Nordmenn er ikke rasister

TNT-fansen er skuffet, legg ned bandet og gå til psykolog

Tusen takk for at du leser.

Følg meg gjerne på:

Snapchat: renezografos

Facebook

Instagram

Twitter

Hilsen René, Kulturdrops

#TV #nyheter #ulv #kultur #terningkast #bønder #rovdyr #debatt #fauna #norge #ulvedebatt #jerv #kulturdrops

3 kommentarer

Alexia Bohwim

08.01.2018 kl.19:00

Spot on. Som vanlig. Takk!

Alexia

Misscarrot

09.01.2018 kl.00:42

Bra skrevet!! 👍

Kenneth Moen

09.01.2018 kl.02:42

Takk for at du tok opp dette i bloggen din!

Dette er en meget viktig debatt for de av oss som forsøker å bevare alle dyra i naturen vår.

Det er nøyaktig det du skriver som jeg har forsøkt (forgjeves) å si på NA sine kommentarfelter.

Hadde bøndene beskyttet dyra sine så hadde ikke ulv vært noe problem. Det som er problemet er som jeg alltid sier i disse sakene, kunnskapsløshet og ignoranse.

Vi har internett så og si alle mann, og vil man finne frem fakta, så tar det et oppegående menneske cirka 30 sekunder å søke det opp, og det mest innlysende er jo å søke på det som er temaet, nemelig ulve fakta.

Wikipedia har samlet masse forskningsbasert fakta og informasjon fra bl.a. WWF og andre instanser på en og samme plass med referanse lenker i bunn av siden.

Det triste med ulvedebatten er jo at det er så mange selvutnevnte eksperter som på død og liv skal uttale seg om ulv om ting de egentlig ikke vet noe som helst om, men som alikevel får viljen sin fordi de på en eller annen måte har en noe mer sentral rolle et eller annet sted enn de fleste andre av oss, og dermed betyr deres mening så mye mer. Forkastelig!

Ulvedebatten handler kun om egoisme og grådighet uten like, der bønder vil ha mer plass enn sauene trenger, og jegerne vil ikke ha konkuranse fra naturens innfødte. Barnslig oppførsel fra voksne, ignorante og kunnskapsløse mennesker, er det det er.

Skriv en ny kommentar