hits

Vær(bløffmakerne)melderne

24.06.2017 - 08:40 8 kommentarer
Værvarselet og bildet er tatt på nøyaktig samme tid i Oslo i august i fjor

 

Jeg har lenge undret på hvorfor værmeldingen bommer så ofte

De fleste jeg har snakket med stoler ikke på værmeldingen lengre. Værmelding blir rett og slett oppfattet som bingo og at det er tilfeldig om de treffer riktig eller ikke.

Telemarksavisa hevder at det hver sommer hagler inn klager på værtjenesten YR.

På sosiale medier så er folk så arge på feilvarslingen at de kaller værmelderne for bløffmakere. Mange legger også ut eksempler på dette i form av bildebevis.

Sist nyttårsaften er et eksempel på totalt feil værmelding. For det jeg fikk vite fra værmeldingen på TV, var at det skulle bli stjerneklart nydelig vær i hele Oslo, så det var altså bare å handle inn rakettene og gjøre seg klar. Fasiten derimot var at jeg aldri har sett tjukkere tåke i Oslo noensinne. Taxien fra Frogner hjem samme kveld, måtte kjøre i under 30 kilometer i timen, rett og slett fordi det var så dårlig sikt. Dette var den første gangen som jeg ikke kunne se en eneste rakett på himmelen på nyttårsaften i Oslo, men i følge værmeldingen var det altså stjerneklart.

Se videoen: Strandet hvithai utenfor stuevinduet

Jeg gikk inn på YR sin facebookside og det aller første innlegget som møtte meg var dette (se bildet nedenfor) med denne teksten:

Gratulerer med vel gjennomført værvarsel nok en gang....😒 


 

Her er et par tilfeldige kommentarer til: (det finnes mange flere der ute)

- Hei YR. Har dere problemer med å spå været i Stavanger den siste måneden? I dag har det regnet i hele dag, men ifølge YR skal det være opphold uten regn. Daglig har ikke YR stemt med det som er realiteten.

- Hvordan er det mulig å spå to helt forskjellige værvarsler til samme tid på PC/nettleser og i YR-appen ? Dette skjer alt for ofte. 

 

Til Telemarksavisa har statsmeteorolog Espen Biseth Granan forklart litt om hvorfor de bommer så kraftig:

- Værsymbolene og temperaturene er nemlig et rent dataprodukt som automatisk legges inn på hvert enkelt sted på yr.no. Ingen meteorologer rører dataene før de blir synlige for brukerne. Når det da kommer byger, noe som er typisk for sommeren, er det vanskelig å si nøyaktig hvor disse vil treffe. Det betyr at en kraftig byge kan gi masse nedbør i en del av byen, mens en annen del ikke får noe nedbør i det hele tatt. Statsmeteorologen forteller at de begynner å få brukbare verktøy, men at de aldri vil kunne fortelle nøyaktig hvor en byge treffer. 

Det er for meg merkelig at store bedrifter som TV-selskaper og avishus, som bestiller værtjenester for millioner av kroner i året, ikke krever at de leverer mer riktige værmeldinger. Faktisk kan jeg ikke komme på en tilsvarende bedrift som kan overleve av å levere så dårlig service og med så stor feilmargin, men som samtidig fortsatt kan holde på. Jeg synes det er merkelig hvis ledelsen i disse betalende selskapene ikke krever bedre resultater enn det de faktisk får. Faktum er at TV-tittere, app- og avislesere får servert feilinformasjon altfor ofte. Noen ganger så skulle man ikke tro at værtjenester som Yr og Storm ikke engang har tatt seg bryet med å kikke ut av vinduet der de sitter.

Og det er altså ikke snakk om små forskjeller, det er virkelig dramatiske ulikheter på hva som blir spådd og det faktiske været vi har. Man kan også spørre seg om værmeldingstjenester har noen form for kvalitetssikring, jeg kan ikke forstå at de har det, da de åpenbart ikke engang gidder å titte ut av vinduet for å se om det de har spådd stemmer. For meg ser det ut som prioriteringen ligger i å oppdatere designet i TV-studioet, på å oppgradere garderoben til værmelderne og til finurlige lydvignetter i stedet for der fokuset egentlig bør ligge; å melde riktig vær. 

Jeg hevder bestemt at det slurves med værmeldingen når vi i samme øyeblikk som vi står der ute i striregnet uten tegn til lys på himmelen, så påstår likevel spåkonene på YR og Storm at vi har strålende sol. Ja som nevnt tidligere, de kunne i det minste kikket ut av vinduet. Såpass respekt burde de ha overfor både leserne og kundene som betaler for tjenestene deres.  

 

Les også:

Toppfotballbløffen

Her er verdens dyreste og billigste ferieland

Dette kan koste deg dyrt når du er i utlandet

Mini lanserer sin største bil noensinne og lover knallpris på hybrid-utgaven​

Koster du mer enn 270.000 kroner, er det ikke sikkert du får behandling​

Reale menn voldtar ikke

Elbiler trenger flere fordeler

Nordmenn er ikke rasister

 

Tusen takk for at du leser.

Følg meg gjerne på:

Snapchat: renezografos

Facebook

Instagram

Twitter

Hilsen René, Kulturdrops

#forbuker #media #værvarsel #samfunn #norge #kulturdrops #service #værmeldingen#yr #storm #været

 

8 kommentarer

Martin

24.06.2017 kl.09:51

Metrologene i YR og STORM klarer ikke spå været framover mer enn spåkoner gjør på sirkus. Men likevel påstår de at de har evne til å forstå noe som komplekst som klima, og kan fortelle oss at at de forstår ekstremt komplekse mekanismer med milliarder av variabler med så stor sikkerhet at de mener menneskeskapte klimaforandringer eksisterer.

Så, de kan ikke spå lokalt klima en time fram en gang, men verdensomspennende klima over år kan de spå? Hadde metrologoene skjønt seg på klima slik de sier, ville de kunne spå typevær 100% korrekt flere uke frem i tid..

Robert Horn

24.06.2017 kl.10:09

Det er noe galt med tolkningen av tilgjengelige data hos Yr.no. Regner med at alle seriøse værmeldingstjenester i verden har samme tilgang til aktuelle og nødvendige data. I over 3 måneder (febr.-mars-april) har jeg sammenlignet værmeldinger for 2 steder (Haugesund lufthavn Karmøy + Haukelifjell skisenter) mellom Yr.no og https://www.wunderground.com . Ca. 78% hadde Wunderground mer korrekt værmelding (noen ganger helt motsatt av meldingen fra Yr.no). Når det gjelder langtidsvarsel var resultatet enda verre for Yr.no

Phantomblue

24.06.2017 kl.10:15

Glimmrende skrevet. Har undret meg på det samme selv.Disse datamaskinene deres,koster jo flesk.Så burde de da kunne spå riktig vær med dem

Børre

24.06.2017 kl.10:26

Som jeg har skjønt det, driver ikke meteorologene lengre med å forsøke å forstå været som i gamle dager. Det er ikke sånn som før at en haug med folk klør seg i hodet og prøver å tolke diverse data og når de har gjort det lenge nok og fått nok erfaring så kunne de si ganske sikkert hva været blir.

I dag så kommer all værvarsling fra et sted i England tror jeg. Usikker på om det er ECMWF eller andre som leverer dette. Alt som heter regionale kunnskaper er altså ikke relevant lengre og følgelig blir værmeldingen alt for upresis. Det er ikke uten grunn at tjenester som Accuweather er vel så presis og de holder til å USA noe som egentlig skal være mulig. De bruker "crowdsourcing" i sine værmeldinger. Hvordan kan et firma i USA være bedre på å spå været enn et norsk selskap som feks YR(meterologisk institutt)? Sånn opplever i allefall jeg det.

Oltedal

24.06.2017 kl.10:40

YR og Storm leverer gode værmeldinger,og jeg liker spesielt YR 90 minutters nedbørsprognose. Den stemmer forbløffende godt.

Thomas Frydenberg

24.06.2017 kl.10:41

Takk for et godt og informativt innlegg. Ønsker deg en glitrende dag.

Elijah

24.06.2017 kl.11:27

Her jeg bor så spår metrologene som regel riktig vær. Men å forvente at de skal ha 100% rett blir litt dumt.

Hallgeir

24.06.2017 kl.11:38

Verdens vanligste klimamisforståelse: http://www.yr.no/artikkel/_-de-kan-jo-ikke-varsle-vaeret_-sa-hvordan-kan-de-si-noe-om-fremtidens-klima_-1.13549216 :-D

Skriv en ny kommentar