hits

Toppfotballbløffen

06.05.2017 - 09:25 4 kommentarer

Soccer ball with Norway flag

I Norge finnes har vi ikke toppfotball, så hvorfor skal vi bruke penger på noe som ikke finnes?

I sesonginnspurten i fotball-Europa, er vi vitne til kvalitetsspillere og fotballag som er pasningssterke, teknisk gode og som har en offervilje for laget. I tilegg er de er svært godt trent.

Så har vi Norge da. Jeg må si på vegne av det norske fotballpublikummet at jeg lider med dere. Ikke er det bare sånn at norske fotballspillere heller gjerne ville sittet på pub for å drikke øl enn å gå på fotballtrening, men det er noe helt fundamentalt galt med hele innstilingen til norske toppfotballspillere og miljøet rundt dem.

Det virker som de fleste fotballspillere i Norges toppdivisjon synes det er greit å være en lokal fotballhelt i Haugesund, i Drammen eller et eller annet sted i Norge. De får sin betalte lønn, blir sponset både her og der, og kan leve et behagelig liv som B-fotballspillere der lojale supportere dyrker de som idoler, men det som kanskje enda snodigere er; er at noen av disse middelmådige spillerne opptrer som narsissistiske selvhøytidlige guder der de vandrer rundt i sine lokale tettsteder i sin mangel på selvinnsikt.

Men når de norske landslagsspillerne skal kjempe mot de beste lagene i verden, så ser vi hvor svake norske fotballspillere virkelig er. De har svært dårlig ballfølelse, og misser stor sett på mottak og pasninger. De har kondisjon som en storrøyker, og faktum er at i mange andre idretter, så kunne man ikke nådd høye nivåer internasjonalt om de hadde trent tilsvarende som en norsk (topp)-fotballspiller. Så hvorfor skal denne satsningen på toppfotballen fortsette? Siden glansdagene på 80- 90-tallet har vi sløst  bort hundretalls millioner for å avle fram talenter, trenerne og andre nøkkelfolk i ymse posisjoner til ingen nytte. Dette var og er personer som sitter med millionlønn, og som skulle ta norsk fotball til nye høyder med internasjonal suksess. Og forutsetningene for å lykkes burde så absolutt være til side. Norske fotballspillere blir matchet internasjonalt og er på treningsleire der de møter god motstand. Norske landslagsspillere har altså de beste forutsetningene for å lykkes, og penger til det norske landslaget er det i hver fall nok av.

Les også: MGP, flaut, flaut, flaut

I tilegg  har vi lederne i toppfotballen som hauser spillerne opp i skyene og sier at nå er laget på gang, og vi har som mål å nå VM-sluttspill. Ja du leste riktig, de har som mål at norske spillere skal lykkes internasjonalt uten en gang å kunne passe en ball til en annen medspiller.

Vi har et hovedproblem i Norge som ingen riktig våger å snakke om, og det er at vi syr puter under armene på norske fotballspillere. For det er helt alright å være en helt ok fotballspiller i Norge på et helt ok middelmådig fotballag der du kan trene sånn passe mye med en altfor god lønn. Men det blir bare middels gode resultater av.

Summerer vi alt dette så får publikum svært lite for pengene det blir investert på. År etter år får vi servert dårlige, og tidvis elendige fotballresultater med påfølgende dårlige unnskyldninger og bortforklaringer. Men fotballspillerne selv har det veldig greit med mye fritid og god økonomi. Altfor greit vil mange si i forhold til innsatsen og resultatene. I virkeligheten betaler vi for en Aston Martin, men får levert en Skoda uten ekstrautstyr.

Den norske (topp)fotballspilleren er altså fornøyd der han er, litt kjendis er han også, og det er akkurat nok for han til å ha gode dager. Den norske toppfotballspilleren er ikke sulten nok på suksess for da hadde han trent hardere, og i det minste hadde han holdt ut en kamp kondisjonsmessig. Også var det alle mispasningene da, har jeg nevnt de?

Les også: Slutt med gnåleriet, nordmenn er ikke rasister

Alle vi andre, som virkelig ønsker oss et norsk fotballag i verdenstoppen blir bedratt, vi håper og venter, heier og støtter, selger lodd og spiller lotto, men årene går og resultatene uteblir. Men vi klamrer oss fortsatt til et lite håp om at vi en gang skal lykkes. For nye spillere oppdages og da kommer troen snikende tilbake. Helt til kvalifiseringene starter. Da ser vi virkelig hvor keitete norsk fotballspillere virkelig er, og samtidig raser vi enda videre ned på verdensrankingen (om mulig) fordi våre bortskjente (topp)-fotballspillere ikke en gang gidder å ta i nok når han skal løpe etter ballen. Og nevnte jeg alle de irriterende feilpasningene?

Har norske fotballspiller gjort seg fortjent til å bære det norske flagget på brystet? Svaret er nei

Men så har vi jo de som unnskylder; som for eksempel at vi er et lite land og ikke kan forvente å være i verdenstoppen. Til det er har jeg ikke bare et svar, men to eller faktisk tre. Island og Wales, for ikke snakke om Danmark. Alle små nasjoner med stor suksess internasjonalt. Nei vi må slutte å sy puter under armen på den norske fotballspilleren, det får vi dårligere resultater av. Vi må kunne kreve noe tilbake av dem. At de trener mer og lenge nok til at de kan sende og motta en pasning bør være et minstekrav. At de oppnår kondisjon og kan spurte raskere enn andre da det trengs er også en forutsetning på fotballbanen. Norske fotballspiller må altså trene mye mer enn alle andre for å komme på samme nivå som de fleste andre lag i Europa. Og vil vi vinne de store trofeene, så må vi trene bedre enn alle andre i verden, da nytter det altså ikke være middelmådig fotballhelt fra den lokale bygda. Det koster blod, svette og tårer for å oppnå noe. Men det ser det ikke ut som norske fotballspillere vil ofre noe av. Av den grunn kan vi rett og slett gi opp. Vi kommer ikke til å bli noen toppnasjon i internasjonal fotball.  Samtidig kan vi stoppe de horribelt store utbetalingene som toppfotballen får. Fordel heller midlene til andre idrettsutøvere som har en mer profesjonell holdning til sin idrett, eller gi mer til breddeidretten eller andre kulturarrangementer. For først når de norske fotballspillerne begynner å vise seg frem som seriøse idrettsutøvere, ikke før, er det vits i å snakke om noe toppfotball i Norge. Vi er elendige i fotball og på et bunnivå, og ikke bare i Europa, men i hele verden og det skyldes verken mangel på midler, feil spillesystem, eller noe annet; vi har rett og slett for mange bortkjemte fotballspillere som ikke gidder å gjøre nok innsats til å komme seg på et anstendig nivå. Og det er det vi som publikum som får lide for. Man burde være stolt av å stille til start i en fotballkamp med flagget på brystet, de norske forballspillerne burde i stedet være flaue over hva de faktisk presterer.

 

Les også:

Hvor mange syklister skal dø før politikerne tar til vettet?​

Amerika er et sykt land - God bless America

Her er verdens dyreste og billigste ferieland

Dette kan koste deg dyrt når du er i utlandet

Koster du mer enn 270.000 kroner, er det ikke sikkert du får behandling​

Derfor er vi utro

 

Tusen takk for at du leser.

Følg meg gjerne på:

Snapchat: renezografos

Facebook

Instagram

Twitter

Hilsen René, Kulturdrops

     kulturdrops.no

#fotball #media #sport #samfunn #norge #kulturdrops #tippeligaen #landslaget #toppfotball #norsk 

Foto: Barbraford / yayimages.com

4 kommentarer

Keyser Zose

07.05.2017 kl.12:30

I mitt syn som fotball trener på grasrot nivå i norsk fotball så mangler vi ikke talent her i landet. Et av hovedproblemene som sjeldent snakkes om er ukultur internt i klubber. Det er veldig mye nepotisme , kameraderi osv i norsk fotball helt ned på grasrotnivå.Hvem bestemmer hvem som kan delta og bidra i et lokalt idrettslag eller fotballklubb? Disse klubbene og idrettslag blir altfor ofte fritt vilt og up for grabs og det er en drøss med folk i dette landet som klorer til seg posisjoner de ikke har krav på , hevder å ha kompetanse de i virkeligheten ikke har osv. Som fotballtrener kan du være tvers igjennom ubrukelig og enda klare å skape et halvveis ok resultat. Når kampen begynner vet de fleste 10 - 16 åringer hva greia er og fotball blir det uansett. Kan man gjennomføre noen øvelser på trening som ser ut som fotballgreier så er det nok til at det passerer for trening ,glem overføring til kampsituasjon osv , ække like viktig. Og siden tilskuere og foreldre er like clueless stort sett så kan ingen arresteres for noe som helst.

Vi er generelt ganske fotballdumme i dette landet og før i tida var vi ihvertfall en av de bedre på fysikk ,tøffhet og innsats men nå er vi akterutseilt der også. Vi går også i en klassisk felle som de sosialdemokratiske sauene vi er om at vi overlater det til NFF og "utdanne" trenere via et ukeskurs på høyfjellshotell og lignende og ideen om en sentralisert "fotballutdanning" er sikreste veien til utvikling og suksess mens i realiteten fjernes kontraster det vi ender opp med er stillstand.Dette er en helt naturlig og velment respons i en langrennsnasjon. Vi lager en fotballversjon av olympiatoppen som skal blande en saft som smaker sånn passe godt som hele fotballnorge skal drikke og trene etter. Det er å skyte seg selv i foten og de som blir prioritert i disse utdanningene er de som er lojale mot denne ideen.Fotball er som musikk , man har sin tolkning og forståelse og produserer et orginalt verk utifra det men i norge så drukner vi nå i dårlige coverband. Vi spiller kjedelige arrangement etter noter uten rom for improvisasjon og i vår iver etter å spille feilfritt glemmer vi å høre at det er dørgende kjedelig greier vi produserer. Jeg har sett noe TL men jeg får krampe i øyet etter ca 15 min. Sist men absolutt ikke minst så vil jeg dra frem en fotballsannhet absolutt alle nordmenn som er interessert bør ta inn over seg. Vi er nå ranket på nivå med Færøyene og vi er det mest fotballinteresserte landet i verden sist jeg sjekket. Det er bare trist.

Bare Per

08.05.2017 kl.11:23

Selvsagt har vi toppfotball! Vi har jo Rosenborg. Hele Norges Rosenborg, det ubestridte lokomotivet i norsk fotball. Seriemester i fjor, i år, til neste år og i tiår etter tiår deretter. Cupmester i fjor, i år, til neste år og i tiår etter tiår deretter. Champions League-deltaker i år, til neste år og i tiår etter tiår deretter. Milliardene vil renne inn på Brakka og gjøre Rosenborg til en internasjonal storklubb nok en gang. Da vil også støvsugeren settes i gang og suge opp de beste spillerne fra hele resten av landets toppklubber, i tillegg til en hel del internasjonane storspillere, bare se på fantastiske Lord Bendtner, den gamle Arsenal-profilen. Så dette er jo helt feil, toppfotballen finnes i Norge, nærmere bestemt på Brakka, å hei og hei og hei og hååååååååååå-ååååååååå!

Preben Palle Jeppesen

08.05.2017 kl.14:14

Hvad jeg værdsætter mest er, når du skriver "for ikke at tale om Danmark." Ja, det er rigtigt, men hvorfor? Tja, svaret er ligetil: Drillo og hans forældede stenaldermongolfodbold og dens kontrast til danskernes champagnebold. Derfor det er Danmark der vinder VM og ikke fjeldaberne med deres triste antifodbold og Drillostil.

Henrik

24.11.2017 kl.16:38

Det är kanske så enkelt att i fotboll deltar hela världen. Till skillnad från i "langrenn". Nu är det dags igen. Världscup-premiär. I Sverige skrivs om damernas framgång. I Norge om herrarnas. Och så tittar man i hela resultatlistan; ja, hur många nationer är med bland de 100 bästa? Ja, knappt 20 nationer. När det gäller fotboll är "alla" med. Vilket gör t.ex Islands insats senast så mycket mer imponerande. Eller varje annat lands.

I alla andra spörsmål kan jag inte uttala mig, varken om Norge eller Sverige. Men bra debatt/diskussion i stället för VM/OL på ski som ju är nåt slags utvidgat litet nordiskt mästerskap på norra halvklotet.

Med vänlig hälsning,

Henrik

Skriv en ny kommentar