hits

Johaug-saken: Kjære sutrende svensker

16.10.2016 - 10:50 159 kommentarer

Doping in the form of a crossword
Licensed from: VIPDesignUSA / yayimages.com


Når storebror får mindreverdighetskompleks

Kjære svensker. Vi er bedre enn dere i langrenn. Faktum er at vi bedre enn dere i de fleste vinteridretter om vi ser bort fra ishockey og den lite utbredte idretten, bandy. Men selv om vi er overlegne dere har vi aldri oppført oss så patetiske som noen av dere gjør i Therese Johaug- saken. Nå roper svenskene både fra spalteplass og i sosiale medier at vi nordmenn doper oss, og at de lenge har mistenkt at nordmenn alltid har dopet seg. Det meldes om systematisk doping i Norge over en lav sko. Og hvorfor kommer alt dette opp nå? Jo fordi ei jente ved navn Therese Johaug har behandlet leppa si med en munnkrem. Ser dere selv hvor dumt dette høres ut?

Les også: Johaug saken: Bødlene står klare

Her er saken i korte trekk. Therese Johaug, spurte støtteapparatet om hun kunne få et medikament/krem mot det hissige munnsåret, og landslagslegen kjøpte deretter kremen for henne. I tillegg spurte Therese legen om produktet var trygt i forhold til dopingreglene, noe hun fikk bekreftet at det var. Likevel skal svenskene rope om systematisk doping i norsk idrettskultur og det kreves at Therese Johaug skal stenges ute fra idretten i lang lang tid. Man kunne kanskje ventet seg sterke misunnelige uttalelser om dette fra diverse haters på sosiale medier, men at også svenske skribenter og såkalte eksperter hauser opp saken og dømmer Johaug selv om saken ennå ikke er helt avgjort er direkte ufint. Dette sier faktisk mer om svenskenes blindhet, enn villigheten til å se på selve fakta. For det er så soleklart at det ligger en underliggende hat fra svenskene eller en slags misunnelse på de norsk sportsbragdene når så lite som en munnkrem kan få så mange svensker til å fråtse av sinne og hat. Dere burde tenke gjennom hva denne saken faktisk handler om. Det handler om ei jente som ville bli kvitt sine munnplager, hun spurte om hjelp og ble forsikret om at munnkremen var trygg. Hvordan kan dere relatere dette til systematisk doping? Og hvordan kan journalistutdannede skribenter tråkke på ei jente og samtidig glemme at hun er et menneske oppe i det hele, dere burde faktisk skamme dere. Og hvorfor er dere så jævlig hatske mot oss nordmenn? Vi støttet da Ingemar Stenmark, Gunde Svan og Bjørn Borg da de var store. De var faktisk våre idoler.

Den svenske misunnelsen på lillebror Norge har så åpenbart kommet til overflaten de siste dagene, og den vil nok ikke avta med det første. For faktum er at Norge har gått forbi Sverige på mange områder, og spesielt i vinteridrett. Vi slår både dere svensker og mange andre land i de fleste vinteridretter. Og mens dere søta bror nå hevder at vi er så gode på grunn av doping, så har jeg en nyhet til dere. Dere tar feil. Vi har noe som kalles idrettskultur. Vi har en kultur for å trene hardt og aldri gi oss, vi har dessuten breddeidrett, god rekruttering og sponsorer med på laget. Men det viktigste av alt. Vi nordmenn støtter våre idrettshelter, også nå når dere forsøker å tråkke på dem med dopinganklager. Så vi kommer bare til å trene enda hardere og fortsette å slå dere (både gule og blå) på ski. Vent å se.

Les også: Opplever knallsalg på denne elbilen

Også har vi oljen som gjør oss rike, dere er visst misunnelige på den også. Men selv om vi har olje er vi likevel i verdenstoppen på å kjøre elbil, og hvorfor det? Jo fordi vi er bedre enn dere på miljø også. Dere lever på gamle bragder med fantastiske ABBA, Cardigans og Ace of Base. Men faktum er at vi også er i ferd med å dytte svenskene ned fra pallen når det gelder internasjonal musikksuksess med f.eks Kygo og mange andre. Det samme gjelder film der vi har mer internasjonal suksess enn noensinne. Jeg kunne fortsatt med flere norske suksesshistorier for de er det mange av, men jeg er redd det blir for tungt for dere å fordøye. Det må være vanskelig for storebror å se lillebror vokse seg stor. Samtidig burde storebror Sverige vært stolt av hva lillebror Norge har fått til, med halvparten så mange innbyggere som Sverige har. I stedet ser vi avundsjuke og tullete juksepåstander som tilhører barnehagestadiet. Mens storebror burde klappet lillebror på skulderen og vært kry over lillebrors fremgang så opplever vi i stedet en enorm sutring, misunnelse og praktisering av janteloven.

Også har jeg enda en nyhet til dere; Om våre to beste skiløpere, Martin Johnsrud Sunby og Therese Johaug blir utestengt neste sesong, så slår vi dere likevel. Det holder med nest beste eller tredje beste nordmann for å slå den beste svenske skiløperen. For som vår tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland sa og som er innprentet i den norske kulturen: Det er typisk norsk å være god.

Les også:

Hybridbiler forurenser syv ganger mer enn elbiler​

Terningkast 6 til Vikingane

James Bond stoppet norsk storfilm

Johaug-saken: Nå viser svenskene sitt sanne jeg

Tusen takk for at du leser.

Følg meg gjerne på:

Snapchat: renezografos

Facebook

Instagram

Twitter

Hilsen René, Kulturdrops

 

Her er verdens dyreste og billigste ferieland

Dette kan koste deg dyrt når du er i utlandet

Da jeg badet med alligatorer i Florida

 #johaug #doping #astma #sverige #janteloven

159 kommentarer

Kris

16.10.2016 kl.11:53

Volvo og Ericsson ut og analfabeter fra MENA land inn.

Det går strålende med sura bror om dagen..

Michael Forsberg

16.10.2016 kl.11:59

Bara genom denne kommentaren om svenskar og jalusi. Det säger mer om Norge en mye mye på senere år

Potetchips

16.10.2016 kl.12:00

Uff.. Dette innlegget gjør meg flau over å være halvt norsk, på samme måte som johaug-saken gjør meg flau over å være halvt svensk.

Mikkulv

16.10.2016 kl.12:00

I nyere tid har faktisk Sverige som et land, noen ting å være stolte av.

Erik

16.10.2016 kl.12:13

Svenskene har alltid vært storebror i Norden, kanskje med konkurranse fra danskene for noen århundrer siden, og til tider var de også en stormakt i Europa. Det er nok vanskelig å innse at rollene er snudd på hodet i løpet av noen ganske få tiår her oppe i nord.

Nå for tiden er Norge den dominerende nasjonen både innen vinteridrett og økonomi. Vanskelig endring dette for svensker med et falskt selvbilde...

Ove Kristian

16.10.2016 kl.12:18

Hadde det vært en svenske som dopet seg så ville vi nordmenn reagert på samme måte...

Martin A. Engeset

16.10.2016 kl.12:20

Det ser ut til at dopinglista har blitt det same for mange, som Koranen har blitt for IS, Boko Haram, etc., og med same slag effekt.

Jonas Eggen

16.10.2016 kl.12:27

"(...) bandy is the world's second most popular winter sport. Only ice hockey is more popular.(...)"

Wikipedia

kulturdrops av René Zografos

16.10.2016 kl.12:34

Jonas Eggen: Wikipedia er skrevet av folk som deg og meg, og kan derfor være feil. Her er en annen kilde der bandy havner på 81. plass. slått av racquetball og netball. http://www.biggestglobalsports.com

Jon Arne

16.10.2016 kl.12:52

Håpløst innlegg! Blir nesten flau av å være norsk...

.

16.10.2016 kl.12:53

Patetiske svensker. De har vært underlegne og misunnelige i lang tid, og nå benytter de muligheten til å dumme seg loddret ut. De vet meget godt at Therese Johaug ikke har dopet seg, men bare fått i seg små mengder av et ulovlig stoff uforskyldt og uten hensikt. Men svensker gjør seg dumme og kommer opp med bare svada om systemdoping . Etter dette kan svenskene ryke og reise. Håper de mislykkes fullstendig i skisporet.

Sandra

16.10.2016 kl.12:54

Likte ikke innlegget.Dop er dop.Straff bør skje.Likhet for loven

Eirik martinsen

16.10.2016 kl.12:57

Kyv svenska,kun svartsjuk.Eg regnet ikke med at svenskene skulle reagere så voldsomt,de har vel bare sittet og ventet på dette.

Gaunil

16.10.2016 kl.12:59

Det er ikke bare svenskene som uttaler seg om denne saken. Det er nok å lese i norske kommentarfelt. Utrolig mange synes å ha god greie på doping. Therese blir hetset og mistenkeliggjort på det groveste.

Man kan begynne å lure på om idrettsfolk ikke har noe form for rettsvern. Hun blir dømt før etterforskning av saken har startet.

Media og journalister vinkler skriveriene sine i den negative retningen. Man kan undres over hva de lærer på journalisthøgskolen.

Dette hysteriet må det snart bli slutt på. Når etterforskningen er slutt, så blir det tiltale. Ikke før!

Stein lilleholt

16.10.2016 kl.13:07

Å være best i en idrett bare vi driver med er ikke spesielt imponerende, at vi er så og si dårligst i verden i den idretten som er mest populær i landet sier vel muligens noe mer. Fifa ranking er muligens ikke vitenskap, men å ligge under færøyene gir oss en pekepinn. Kanskje ikke Gro hadde helt rett

Pelle Idot hater

16.10.2016 kl.13:09

Ser du hvor utrolig dumt dette vil se ut OM det viser seg at Johaug ikke er så uskyldig. At det ikke bare var en sårsalve. Hvordan kan du være så sikker? Er det vanlig at norske idrettsutøvere innrømmer at de er dopet, om de er det? Eller vet du bare mer enn alle oss andre i denne saken?

Og etter Astma medisin "opplegget" fremstår Norge som litt latterlig i slike sammenheng. Jeg påstår på ingen måte at Joahaug er hverken "skyldig" eller uskyldig. For det vet jeg svært lite om! At svenskene "angriper" oss synes jeg faktisk ikke er det minste rart. De leser vel stort sett Svenske overskrifter, og der er hun jo nesten forhåndsdømt som skyldig. DET er egentlig også forståelig. For til syvende og sist er det idrettsutøveren selv som er ansvarlig for hva de får i seg. Og sånn må det være. Blir jo håpløst om man bare kan skylde på legen så er det greit. Da kan man like godt legalisere bruk av anabole steroider!

stig bakke

16.10.2016 kl.13:17

Har alltid syntes at Petter ikke må mobbe svenskene, men til vinteren kommer jeg til å heie på han :)

Fredrik

16.10.2016 kl.13:19

Jeg mener det viktigste her er å ta de som faktisk doper seg for å dra en fordel av det. Her er det så innlysende at det ikke har skjedd. Man kan ikke sammenligne dette med hva finnene holdt på med. Hvordan skal en idrettsutøver kunne føle seg trygg når man blir behandlet på denne måten tenker jeg.

Håkon

16.10.2016 kl.13:27

Tragisk innlegg. Norge har vært de som har ropt mest og høyest når andre er tatt for doping.

Nå har vi astmamedisin saken, Sundby og Johaug. Alt tyder på organisert doping på høyt nivå i Norsk langrenn.

Kjartan Andersen

16.10.2016 kl.13:42

Du glemmer at svenskene har litt hukommelse og husker meget godt at i august kom det frem at "alle" hadde astma i norsk skiidrett. Og selv de som ikke hadde astma ble tidvis medisinert. Hvorav en av dem var Johaug. Så når svenskene er sur så er det nok hovedsaklig på grunn av dette og ikke en salve. For norsk skiidrett er det selvfølgelig veldig opportunt å klage på at alle er sure på grunn av en salve

PER

16.10.2016 kl.14:36

Ja måste säja det att normänn ger sej ej hur var det med dopningsdömda finnen ja just ja det räknas ej.Vad mer kan man begära av ett land som största uppfinningen är osthyveln och fått låna nobels fredpris ehehehe.Så hur kommer sej det att hon som person tittar en 2 gånger innan hon stoppar i sej nåt att krokodiltårar är mest för show.Hon har stestat posetivt på både a och b provet nää gå på tur ni lev i fantasy world där norge kan fuska och änndå vara med i vm em HAR NI HÖRT TALAS OM ÖDMJUKHET

PER

16.10.2016 kl.14:43

Jag måste tilllägga att det är ett preparat som inte behövs utredas det är redan bestämt att tar man det så blir man avstängd

Ken

16.10.2016 kl.14:43

Tycker det är tragisk och se en Norrman göra bort sig genom att generalisera svenskarna på detta sätt pga av vad någon eller några skriver i media. Norge har alltid gått sin egen väg och norrmänn är dom härligaste människor i världen. Även min storebror har brister och fel och är inte alltid den bästa rollfiguren när det gäller att säga rätt eller fel. Att vara mänsklig är att vara människa.

Och sen säga att vi är hatiska mot norrmän är en fruktansvärd anklagelse. Måste tyda på en väldig osäkerhet om vart du kommer ifrån och vem du är. Media skapar diskussioner runt andra människor som står i rampljuset och vi enkla människor har en tendens att bygga vidare på dessa spekulationer. Det betyder inte att vi hatar dom för de. Norge och Sverige och Norden är och har alltid vart en enad nation och vi kommer överens både jobb och språkmässigt. Vi delar erfarenheter och framgångar. Men så klart kommer det alltid finnas rivalitet mellan oss länder. Det är ju det som är så förbaskat kul. Och idrotten förenar oss. Vi träffas och har det kul i skid-skogarna, på puben och andra ställen där vi diskuterar våra mot och med gångar. och självklart ska man få slå sig på bröstet när det går bra och man är bäst i världen. Det är det som driver oss att bli bättre och slå i underläge. Denna doping sak är lång ifrån över. Denna underbara tjej Johaug kommer tillbaka och knäpper alla på näsan, det är jag övertygad om. Men för idrotten och dom som utövar och dedikerar sitt liv åt detta så är det viktigt att doping uppmärksammas och diskuteras. Var inte så låg och säg att alla svenskar är avundsjuka och hatiska. Visa att du är större en detta. Vi länder behöver varandra så otroligt mycket.

Ta vara på varandra.

EN MYCKET STOLT NORSK/SVENSK MAN :-)

Sigmund

16.10.2016 kl.14:50

Kjære svensker.

Hva skjedde da deres hockeyspiller Bäckstrøm ble tatt for doping i Sotsji-OL for bruk av efedrin?

Jo han ble trodd og fikk kun en reprimande!

Hvorfor er det ikke naturlig at Johaug får samme milde behandling?

Dere er bare en gjeng dårlige tapere når dere kun roper "korfest" når en norsk langrennsløper har vært uheldig og fått dårlige råd av en dårlig lege.

Hampus

16.10.2016 kl.14:52

Kasta inte sten i glashus. Norska hånet inte minst hos NRK har varit enorma genom åren när "söta bror" kammat noll och Norge haft framgångar. Dessutom är ni och kommer alltid att vara lillebror till Sverige. Då ska ni också ha en nedtonad approach och inte mopsa er så mycket som ni gör. Utan olja hade Norge bara varit dret.

M

16.10.2016 kl.14:55

Jag är svensk och jag tycker medierapportering varit okritisk, onyanserad rent ut sagt - under all kritik. Oavsett skuldfrågan - låt det vara något WADA beslutar om. Johaug blivit fälld innan ens den första artikel. Hon är en person som förtjänar att bli behandlad humant och medmänskligt. Drevet var igång på mindre än två timmar och det är främst manliga journalister som varit drivande. Om det är så i Norge med låter jag vara osagt men drev på det här sättet är något som sker i Sverige lite då och då. Och då främst mot kvinnor av manliga journalister. Så just i det här fallet, ja det handlar om att hon är en kvinna och ja att hon är norsk och ja, pga av vi har den medierapportering som vi har. Vi borde skämmas.

Torleif

16.10.2016 kl.14:57

Helt tragisk innlegg. Du skriver som att du vet 100% sikkert att ikke kremen for leppene bare er en unskyldning. Hvor mange av de som har blitt tatt i doping i tidligere tilfeller har ikke hatt lignende unskyldninger og hevdet de er uskyldige. Rens opp hodet ditt litt å tenk på det faktumet att den pakken kremen kom i er merket med ett stort rødt skilt det står doping på. Det går ikke ann å misse det. Pakken har også vært merket slik i flere år. For meg blir det bare for dumt når dette er tilfelle smurt på leppe eller ei.

john-erik

16.10.2016 kl.14:58

Jeg er svensk og har bodd i Norge siden 1995. Jeg orker ikke lese innlegget ditt, men en sak må snart ta slutt i diskusjonen om storebror og lillebror. De fleste i Sverige vet ikke særlig mye om Norge, og blir overrasket når jeg spør de ting som er over alle aviser i Norge daglig. Hvorfor kan ikke Johaug-saken være en ting Norge håndterer og løser? Hvorfor er det det eneste norske aviser skriver om i denne saken, hva tilfeldige svensker synes? Der viser seg lillebrorkomplekset fra sin sterkeste side. Jeg er glad i både Norge og Sverige. Men det er dessverre svært synlig hvem som er lillebror, helt siden jeg ble klar over hvordan begge land er opptatt av hverandre av svært ulik grunn. Johaug-saken blir vurdert av alle land, ikke glem at øynene er på Norge, ikke Sverige her.

Arne Leif Hofgaard

16.10.2016 kl.15:00

Svenskenes hat til Norge, og norske, henger nok fra tid tilbake da Norge frigjorde seg fra svensk diktatur, og hatet økte da nazi samarbeidende Sverige, fra ca. 1935,startet sitt engasjement med å levere stål, våpen og kulelager til Hitlers våpenindustri. Jeg ble selv tvunget til å ta opphold, som London-regjeringa måtte betalte, i Sverige fra tidlig 1943, og selv da var mobbing av norske fremdeles vanlig, men endret seg noe etter at svenskene oppdaget a de var på tapersiden i WW2. Dette svenskers hat til norske og Norge sitter helt tydelig fast også i dag, og slår ut i rent sinne når norske idretts-utøvere overgår svenske, og da blir selv sårsalve for herpessår på leppa, et deilig forsvar for hatet.

TjalleKalle

16.10.2016 kl.15:03

"Johaug säger så och därmed är det fakta"

Är alla norrmän lika naiva?

Gammal är äldst

16.10.2016 kl.15:07

Ha, svenskarna har varit absolut mildast i sin kritik! Kolla in kommentarerna från tex Finland om du vill prata hård kritik.

Vad gäller det övriga så ställer jag samma fråga som resten av världen, vad i helvete är Kygo? Är det nåt av Aviciis husdjur?

jann kolstrøm

16.10.2016 kl.15:08

Angripe Norge P.g.a en salve. har dere ikke noe mere å komme med Sverige ? det var ikke utøveren som kom med den det var legen. helt uskyldig. Dere kjemper for hele livet for å svartmale Norge nå. uansett om Norge stiller med en utøver mindre så er dere en evig nr 2. Dere tabber dere bare ut med all drittpraten.

Erik

16.10.2016 kl.15:13

Norsk arrogans har fått ett ansikte :-(

Lars

16.10.2016 kl.15:13

Hvordan VET du at det kun er kremen Johaug har fått steroider fra?

Det har vel vært nok av pressekonferanser med gråtende dopede angrende utøvere?

Hat Rin

16.10.2016 kl.15:18

Unnskyld, hvem som er patetisk kan vel diskuteres? Visst du spoler lit tilbake i sportshistorien er det oss nordmenn som har stått for de mest patetiske kommentarene når det gjelder de som er tatt i doping. Sagt det tidligere Johaug har "driti på draget" og må uheldigvis ta konsekvensene av det. Konsentrer deg heller hvem som er den skyldige i denne saken for meg er det åpenbart "visst du skjønner???)

jon

16.10.2016 kl.15:24

Kygo? Var tvungen att googla. Kolla upp vem som skrivit de mest populära låtarna senaste 5-10 åren. Svenskar har varit delaktiga i säkert hälften. Förvisso mest dålig musik enligt mig men populärt har det ju varit

Ulf

16.10.2016 kl.15:34

Poeten har fullständigt fel! det finns inga som är så fördömmande som norskarna när någon annan gör fel, den norska arrogansen är astronomisk!

16.10.2016 kl.15:39

Patetiska norrmän. Ni är bra på skidor och handboll och ingenting annat. Utan oljan vore ni ett u-land. Northug körde rattfull, Sundby och Johaug dopade sig och nästintill hela Norge stöttar dem. Varför väljer man tex att stötta Northug när han körde rattfull? Jo, för han är en bra skidåkare. Utan dessa tre ovannämnda plus Marit, så vore Norge ingenting. Det är därför ni stöttar dem så att de inte ska sluta med skidor. För då har Norge ingenting att se på under vintern. Sverige stöttar inte rattfylleri eller dopning. Vare sig det är en åkare från Norge, Ryssland eller Sverige. Vi har inte mindrevärdighetskomplex. Vi gillar bara inte fuskare eller fylleri. Passa på och njut av oljan för en dag tar den slut...

Anders Olsson

16.10.2016 kl.15:40

Men vänta nu! Du skönmålar dig själv och dina landsmän och dina norska journalistkollegor. Missunnsamheten och skadeglädjen mot svenska idrottsutövare har alltid varit stor. tex, "Göra en Brink"!! jag arbetade i Norge ett par år och blev väldigt bra behandlad av mina norska kollegor, men en sak slog mig när jag bodde där och det var hur mycket de norska tidningarna skrev om Sverige och vad som hände där. Varje dag var det alltid något i tidningarna om vad som hänt i Sverige eller vad någon svensk hade sagt. Din krönika är ett exempel på det. Kommentarerna från svenskt håll angående Johaug har inte varit värre, till ock med mildare, än från andra länder. Men att inte kommentera något om det vore tjänstefel. Många svenskar delar min uppfattning att läppsalvan var slarvigt, värre är det med astmamedicinen. Varför sysslar ni med detta? Ni slår ju oss ändå?

Gunnar Andersson

16.10.2016 kl.15:42

Tror att de flesta svenskar gläds åt norska framgångar. Hejar alltid på andra nordiska lag. Tycker att den norska idrotten är beundransvärd och hoppas att Therese Johaug ordnar upp det här. Hälsa till Petter Northug, en kjempefajter!

Angelica

16.10.2016 kl.15:49

Please fjerne dette innlegget. Kan ikke alle bare være venner

Ole

16.10.2016 kl.15:51

Förstår inte er ilska. Hon har använt ett förbjudet medel, precis som ryssar, tyskar och andra avstängda skidåkare. Hon kommer straffas på samma sätt och alltid få stämpeln, fuskare. Tråkigt för någon som även svenskar beundrade, nu är hon vatten värd.

Haakon

16.10.2016 kl.15:54

Folk må ta det litt rolig, jeg mener hvis det var snakk om en utenlandsk utøver så hadde jeg forstått det, men lille Norge?!

Gammal är äldst

16.10.2016 kl.16:09

@Arne Leif Hofgaard Tror du glömt att ta din alzheimermedicin. Vad i hela helvete har nåt av det här att göra med Andra världskriget? Direkt pinsamt.

Som jag sa tidigare, Sverige är absolut mildast i sin kritik. Kolla in vad tex finska, ryska, polska eller franska aktiva/kommenterare säger om ni vill ha hård kritik.

Haha

16.10.2016 kl.16:34

Johaug har ikke deltatt i noe skirenn, derfor kunne hun bruke salven. hadde hun vært i tevling hadde det vært noe annet.

KlausUL

16.10.2016 kl.16:45

Håper dette er ironi.

Apropos olje og misunnelse...det kommer en dag da lærebøkene på skolen vil opplyse om all miljøskaden oljenasjonene stod bak. Der vil Norge være nevnt, ikke Sverige. Men det er nok minst 100 år til de lærebøkene kommer i grunnskolen. :)

Husker forøvrig fra mine yngre dager da nordmenn valfartet til Sverige for å kjøpe billig sukker. Det var jo svindyrt i Norge. Svenskene ertet oss litt for det der, men så var det en eller annen nordmann som fylte svart olje på et syltetøyglass og plasserte det på påle ved svenskegrensen.

Johaugsaken er trist, men hun slipper nok ikke helt unna ansvaret. Også andre idrettsutøvere har havnet i liknende situasjoner og måttet tåle straff. Det sier nok mer om hvor sinnsykt rigide reglene er blitt, men de reglene er blitt sånn fordi altfor mange jukser seg til gode resultater. Da rammes også de som ikke har brukt midler for å bedre prestasjonene, men bare trengte medisinsk behandling en kort periode.

M

16.10.2016 kl.16:50

"Gammal är äldst" - Jag bryr mig inte om vad andra länder skriver i sin kritik. F Vad jag bryr mig om är en objektiv och professionell granskning av journalister som inte styrs av varken populism, patriotism eller om det är en man eller kvinna. Jag fattar verkligen inte hur man kan ge sådan frikort till sportjournalismen/krönikörer och i det här fallet när man utsätter en person för ett sådant drev. Med det sagt så håller jag inte med dig "Gammal är bäst" eller er andra. Det här handlar inte om Sverige - Norge utan mer hur man gör en saklig granskning och framför allt inte fäller förrän alla bevis är där. Det är inte värdigt och inte rättvist. Och bara av den orsaken så tror jag på Johaug.

/M

Lars Christensen

16.10.2016 kl.16:59

Jeg synes synd på svenskene. De har i det siste 10-år vært helt undrlegne i vintersport. Likedan har titusenvis av svensker måtte flykte til Norge for å kunne jobbe. Og så har de en konge som har tabbet seg ut i det offentlige x antall ganger. Se på hva den stakkars journalisten i Expressen skriver av hatefulle ytringer mot Therese. Han må ha en meget lav intelligens.

Det er helt vanvittig at Therese blir beskyldt for å dope seg på grunn av at hun har brukt en krem for leppene sine. Eksperter sier at det lille hun har fått i seg er ikke prestasjonsfremmende. Det er WADA som nå må forandre reglene slik at utøvere også kan beskytte seg mot sykdom, sårskader etc.

16.10.2016 kl.17:09

Intressant att läsa en norrman skriva om hat mot grannländerna, snacka om att inte ha någon självinsikt. Det norska svenskhatet är annars internationellt känt.

Stig

16.10.2016 kl.17:10

For en flau kronikk. Tipper de fleste svenske gir fullstendig blaffen i dopskandalen i Norge, men noen norske journalister fra Oslo har fremdeles svenskekompleks. Svenske og finske journalister er mer edruelige i Johaugsaken enn de norske som faller for tårer, gråt og hulk. Som vanlig skyldes det på andre og her tar legen støyten, til tross for at vi fikk vite at hun sjekket og dobbeltsjekket. Hele forestillingen til Johaug var flau - hun jamra som ei jente i trassalderen. Norsk langrenn stinker og det er på tide å rydde opp - kanskje med svensk hjelp.

Dag Frøyen

16.10.2016 kl.17:12

Kvifor brygge opp til konflikt på denne måten?!?! Vi har vore arrogante i verdenscup-sirkuset og utnytta gråsoner for å komme hestehodet foran. Den manglande ydmykelsen overfor andre nasjonar får vi no i trynet. Det er fortjent, synd dei uskuldige Therese og Martin er ofra. When they go low, go high.

Anders Olsson

16.10.2016 kl.17:15

@Lars Christensen. Tyck inte synd om oss. Vi släpper i alla fall inte in mål mot San Marino.

Johnny Rosenberg

16.10.2016 kl.17:18

Jag vet inte right var man fått detta ifrån, att svenskarna skulle vara hatiska. De mest negativa kommentarer jag har sett har ju kommit från norskt håll. Här är vi av tradition mesiga och vågar aldrig säga vad vi tycker.

Själv tappade jag intresset för skidor när jag insåg är vi aldrig mer kommer att ha en riktig vinter här i södra Sverige, där de flesta svenskar (90%?) bor, vilket kanske förklarar varför skidintresset här är nästan obefintligt numera. Hockey spelar man ju inomhus, så det är ju en helt annan sak.

Värmlänningen

16.10.2016 kl.17:39

Jag tycker synd om johaug som haft en så fullständigt inkompetent läkare vid sin sida. "Läppbalsamfallet" är en bagatell som tyvärr drabbar en av världens största. Med tanke på allt hon uppnått, varför skulle hon medvetet dopa sig nu? Läkaren borde få sin legitimation indragen!

Däremot - astmamedicin till friska luktar ordentligt illa!

Du är tydligen en av de främsta journalisterna i Norge, då borde du ha förstånd nog att inte generalisera några svenskars kommentarer till att gälla alla svenskar, skärp dig!

Johan S

16.10.2016 kl.17:43

Jag tror att det är väldigt få svenskar som på riktigt tror att Johaug eller Sundby medvetet dopat sig då varken Norge eller Sverige har en doping kultur.

Men två "doping" fall under på ett par månader är väldigt allvarligt. Speciellt från världens ledande nation inom skidåkning.

Det är synd om Therese, men om hon frias så kommer dopingnationer använda sig av samma ursäkt vilket kommer förstöra sporten i långa loppet.

Brumle

16.10.2016 kl.18:01

Meget godt skrevet, René. Det er så god skrevet at du treffer både hatske svensker og dårete nordmenn midt i solar plexus - da gjør det vondt vet du. Dessuten, hva misunnelige svensker, dårete nordmenn og vodkafulle finner måtte mene i Johaug- og Martinsakene, burde være helt uinteressant for oss nordmenn som ser idiotien i at ingen, ja ingen setter spørsmålstegn ved at kanskje har dopingjaget gått litt for langt. Dette kunne aldi ha skjedd i Sverige? Ha-ha-ha. Patetisk.

Sven

16.10.2016 kl.18:42

kulturdrops av René Zografos: är du medveten om att Cross country skiing kommer på en 55:e platts. Hockey på en 10:e. Dessutom slår vi er i golf, tennis, Formula 1, Friidrott(sommar OL) Fotboll, Simmning, Segling, MMA, Table tennis(22:e platts) Basket (2 svenskar i NBA)

Brumle

16.10.2016 kl.18:51

Sven Medelsvensson: Vi gir fullstendig F*** i hva du mener. Din kommentar viser bare at René har et stort poeng...og han traff deg i solar plexus. Du kommer ikke med annet enn fjas.

Sven

16.10.2016 kl.19:15

Brumle: jag har kommit med massa fakta. Men Käre världskända författare Rene publecerar inte mina kommentarer med fakta och länkar till fakta.

kulturdrops av René Zografos

16.10.2016 kl.21:53

Sven: om du inte forstår saken så er det kanskje like greit å være tyst? Du vet jo åpenbart ikke hva en saklig kommentarer er. Saken er altså inte om Norge v/s Sverige, men om doping og svenske påstander om et dopingmiljø i Norge.

Henrik

16.10.2016 kl.19:19

Att detta är "stort" förstår väl alla. TJ ska förstås behandlad som alla andra. Varken mer eller mindre. Och att "Langrenn" är stort i Norden. Någon "breddidrott" i världen - oavsett Norge och Sverige - är det dock inte. Vinter-OL/OS har ju lite av kataktären "Internationell vinteridrott för rika länder i norr" Fine. De största publiksporterna i i världen är fotboll, följt av - håll i er nu både svenskar och norrmän - cricket! Oberoende av detta känns artikeln märklig. Det finns nog väldigt lite hat, tack och lov mellan svenskar och norrmän. Og må det aldri ske! Men medan jag förstår att langrenn och "Johaug-saken" är stor i Norge, är det helt obegripligt hur man kan vara så"Opptatt" av vad en och och annan svensk sportjournalist, eller för den delen en och annan svensk tycker. Det tyder väl om något på visst komplex - hos författaren ingen annan.

Thomas Björklund

16.10.2016 kl.19:28

Kära lillebror. Vi är inte sura på er men vi förstår inte varför ni ska särbehandlas när ni har fuskat? Om vi bortser från den anabola steroiden - varför använder Johaug astmamedicin även fast hon inte har astma. Du förstår, lillebror, att det är fusk. Vad vi svenskar skulle uppskatta är om ni uppförde er som Finland, dvs inte gråta och kasta snor utan bara visa lite ryggrad och ta ert straff?

RASMUS

16.10.2016 kl.19:44

Hon skall givetvis straffas för de 2 incidenterna, om inte så vore det en STOR jävla skandal. Att sedan hoppa på os Svenskar i frågan är ju bara löjligt, vad gynnar det utgången? Och nej, ni är ej nära att gå om Storebror i vad som nämns. Kygo är 1 när vi har 234 världsstjärnor. Av alla de Nordiska länderna brukar ALLTID Norge hamna högst på den populära stegen, låt det nu fortsätta så Norrbaggar;))

Fridens;)

Brumle

16.10.2016 kl.19:49

Herlig, flere medelsvenssons som føler seg truffet av et velplassert slag fra René. Henrik og Thomas: Ta dere en bolle. Bra dette her René.

Odd Wolmann, Oslo

16.10.2016 kl.19:49

Denne bloggen og en del av kommentarene lyser av den bunnlause ovundsjuka blandt en del nordmenn overfor svenskene.

Jeg har ingen ting til overs for grininga og krokodilletårene til hverken Johaug eller Sundby.

A og B prøvene var begge positive og det er det som gjelder. Hun har ikke lest pakningsvedlegget med advarselen slik hun plikter - that's it!

Hva gjelder Sverige kontra Norge sin suksess er det nok å nevne svenskenes IKEA, Volvo, SCANIA, SAAB Aero, Ericsson, ABB, Alfa Laval, Stahlaval, Atlas Copco, H&M, Kapp Ahl, Järnia, Jonsered, BACHO, SKANSKA, NCC, PEAB - Skal det være mere?

Rickardo

16.10.2016 kl.19:53

Det är lustigt att du hänvisar till att Norge är mer framstående inom musikindustrin och hänvisar till Kygo när Sverige har Avicii och resten av världens bästa inom samma genre.

Brumle

16.10.2016 kl.19:56

Odd. Ta deg nå en bolle. Det er ingen nordmenn som behøver å være misunnelig på Medelsvensson noe mer, og det er det heller ingen grunn til å være. Men idioti...som kommer østfra, og fra en del dårer her hjemme, snakker vi selvfølgelig ned.

16.10.2016 kl.20:00

Det eneste "lustiga" her Rickardo, er dere medelsvenssons.....

Samuel

16.10.2016 kl.20:24

Lite ironi i krönikan antar jag.

Att Norge är bättre än Sverige i vinteridrotter

(bortsett fra Ishockey..)

är ungefär lika självklart som att Kenya har bättre löpare än Island.

I Sverige handlar inte allt om skidor.Det finns större och mer konkurrens idrotter som t ex fotboll.

När var Norge med i ett mästerskap senast?

År 2000, det en evighet sedan. Långt innan facebook var uppfunnit, då fattar vi att det är länge sedan..

Och hur många guld tog Norge i sommar os i Rio.

Noll. Inga.

Hur gick det för Norge i eurivisionfinalen senast?

Dom var visst inte med.

När fick en norsk skådespelare en Oscar senast?

Det var tydligen en svenska som vann en i år.

Norsk musik? Ja.Edvard Grieg var norsk.

Resten kan vi inte ens jämföra i samma division.

Sverige tillsammans med USA och England är världens 3 största musikexportländer.

Så kan man fortsätta.Men det tar för mycket plats så avslutar nu.

kulturdrops av René Zografos

16.10.2016 kl.20:35

Norge kommer til å erobre hele verden, Samuel. Vent å se ;-)

brumle

16.10.2016 kl.20:42

Samuel: Nå handler ikke alt om ski i Norge heller. Langt i fra. I min lille bedrift er vi ca 20 ansatte. Kun én var opptatt av hva som kom frem om Therese Johaug torsdag morgen. De øvrige ga jamt f***. Fredagen var det heller ikke tema overhodet. Problemet med dere medelsvenssons, og som René så treffende poengterer, er at dere tåler ikke at nordmenn vinner noe som helst. Til og med at VI svarte NEI til EU hadde dere problemer med. Når dere får en minste mulighet til å vise skadefryd, gjør dere det. Ikke bare én gang, med hver eneste gang. Og bare så det er klart for dere. Vi ser ikke på medelsvensson som noen storebror - den tiden ert over. He-he.

Peter

16.10.2016 kl.20:54

@samuel, jag får nästan fylla på lite... (med ironi i ögonvrån),

Låter lite som Rene har tatt det personligt... jag menar, det är ju onaturligt att sportsvärlden reagerar när någon fuskar... tycker nog kritiske konmer från alla håll. Sen kan jag tycker synd om Johaug, tror detta blir lite extra uppblåst som ett resultat efter Sundby.

Men nei Norge, ni är Inte bäst i värden i ekonomi bara för att ni har oljefonden, "den med störst bil är bästa föraren? Förvaltningen av oljefonden har ju inte haft den bästa nettoavkastningen precis...(?)

Hur många revolutionerande IT system har Norge exporterat? Spotify eller skype? Sen har ju svenskar också klarat minecraft...

Vi kan ju också konstatera att Sverige klarade av att växa ekonomien under finanskrisen utan Olja, det måste ju vara en än större prestation än med Olja när prisen var hög, eller? 😉

Känns från kommentarerna som att det är lika mycket lillebror komplex som det skulle vara storebror jalusi om du frågar mig😂

Älskar Norge och har bott här i många år men detta "ironiska"(?) innlägget var under all kritik...

Samuel

16.10.2016 kl.20:55

Okidoki René:-)

Då väntar vi med spänning,

Men börja med att erövra europa först.

Men en frågeställning jag ,och många andra har är.

Varför är norska damer så dåliga på utförsåkning?

Var finns den kvinnliga Aksel Lund Svindal? Henrik Kristoffersen?

Eller en kvinnlig Therese Johaug på alpinistsidan?

Och en sak till-

Vad är det för områden Norge har gått förbi Sverige? Kanske du menar Danmark istället?

Norge var ju en gång i tiden en dansk provins..

16.10.2016 kl.21:02

Når har dere det vondt nå, Peter og Samuel. Oj-oj.

Robert

16.10.2016 kl.21:03

Borg - Stenmark o Svan tillhörde inte Norska Doping eliten. Är ett av kraven för att tillhöra Norsk Skisport att man har ASTMA ????????????

Johnny

16.10.2016 kl.21:03

Hahaha:) Vilket otroligt korkat blogg inlägg med så många faktafel att man undrar om skribenten gått ur skolan? För det första är ju längdskidåkning ingen världssport. Den är ju trots allt i storlekklassen som bandy. Förutom Norge, norra Sverige och Finland och en liten del i Ryssland är det ingen som bryr sig. Nu har Sundby blivit avstängd och Johaug kommer bli avstängd pga doping. Det kan man inte diskutera. Alla som dopat sig har alltid en ursäkt. Samma ursäkt och gråtsnde som Johaug har vi ju tidigare sett av ryska atleter och även i Sverige (Ludmila). Att försvara blir endast patetiskt. De har åkt fast, nu får de ta konsekvenserna.

För övrigt går det ju bättre för Sverige ekonomiskt än för Norge de senaste två åren. Sverige har en ekonomisk tillväxt på mellan 3.5-5% per år. Norge har en noll tillväxt och ökande arberslöshet. Vad gäller musik exporten, ligger Sveriges export ca 478% högre jämfört med Norges (hjälper tyvärr inte med Kygo;). Den svenska musik exporten mätt i kronor är hittills i år faktiskt högre än den norska oljeomsättningen. Sug på den karamellen lite grann....

Det går självklart inte att jämföra Sverige med Norge (i sverige jämför vi oss heller inte med norge). Sverige har dubbelt så många invånare, Stockholm är mer än dubbelt så stort som Oslo och vöxer betydligt snabbare, Sverige har 135% mer multinationella företag osv.

Men ett rungande JA, Norge är överlägset i längdskidåkning och det är för oss helt ok!! Det är ingen folksport i Sverige eller någon annan stans för den delen. Vad Sverige däremot inte gillar är doping! Spelar ingen roll vilken natinalitet. Kom ihåg Ludmila eller Bäckström. Avstängda direkt och blev för alltid fuskare. Ingen försvarade de!

Sara

16.10.2016 kl.21:05

Kygo är en blek Avicii kopia.

I Sverige har vi flera idrotter som har större konkurrens än skidor.

Sverige är ett utav världens ledande inom musikexport.

Skidor va kul att titta på förra men det senaste åren har jag slutat titta för att har inte klarat av att se och läsa om norrmännens arrogans. Inte alls trevliga vinnare.

kulturdrops av René Zografos

16.10.2016 kl.21:23

Hei, og takk for gode innlegg. Jeg har ingen mulighet å svare alle. Men prøv å holde et saklig innhold på kommentarene deres så slipper dere gjennom. Og til selve hovedpoenget; Mange av oss nordmenn er i mot all doping. Jeg mener så klart at Sundbys astmamedisin er kritikkverdig og skal straffes som doping, også at ledelsen i skiforbundet kanskje må skiftes ut. Men det som er spesielt er at dere forsvarer nådeløs hetsing av ei norsk jente som hadde tatt på ei leppekrem og så ropes det at alle nordmenn doper seg. Det er skittent spill, Sverige. Men mange, også mange fra Sverige har sendt mange støtteerklæringer angående Therese Johaug om denne saken. Sett deg inn i Thereses situasjon så kanskje du forstår. Hvorfor kritiserer dere ikke dere kritikken hører hjemme. Altså mot den ansvarlige legen og det norske støtteapparatet? Det er et menneske bak dette som vi helst ikke skal ødelegge.

Malin

16.10.2016 kl.21:10

Jag är svensk, jag älskar Norge! Mina "idoler" inom skidåkning är Kalla, Johaug och Northug. Kanske är det därför det gör så ont.

Jens

16.10.2016 kl.21:11

De flesta svenskar bryr sig inte ens om detta

med Johaug eller om Norge nu är så mycket bättre än Sverige på allting... Det är väl kul för Norge om ni

nu gått om Sverige på alla områden, bra jobbat :-)

Kalle

16.10.2016 kl.21:15

Det faktum att norskoka skidåkare är så överlägsna beror alltså på att de tränar mer än andra länders skidåkare!?? En sak är säker, de andra tränar minst lika mycket!! Varför är de norska skidåkarna så överlägsna? Ja det vore fint att få en realistisk förklaring! Framför allt från det norska ländgdlandslagets ledning! Ni såväl som alla andra vet att konkurrenternas isatser är lika stora som era atleters! Hur kan det komma sig att era år så övelägsna??

16.10.2016 kl.21:29

Längdåkning är lika intressant som att vika sockar och fuskare som johaug åker fast förr eller senare finns inga oskyldiga när man har dopingpreparat i kroppen

Mr T

16.10.2016 kl.21:39

Sverige har 375 st elitsatsande längdåkare😂

Håll i mössan för denna gigantiskta idrott.

Robert

16.10.2016 kl.21:54

Det finns en väsentlig skillnad mellan norska och svenska reaktioner. I Sverige fördömer vi och blir besvikna när svenska idrottare dopat sig. Även om de gråter och skyller på andra.

Anders Olsson

16.10.2016 kl.22:01

Nä René. Din förklaring håller inte. Du vill påskynda att svenskar reagerar annorlunda än norrmän skulle göra i samma situation.

Hur behandlade vissa norska journalister Niclas Bäckström eller Justyna Kowalczyk? Ska vi efter det döma Norge som ett land fyllt med människor som har mindervärdeskomplex?

Försvarar inte vad som skrivits om Johaug men du får allt komma med mer konkreta exempel.

Jan

16.10.2016 kl.22:13

Bäste Rene

Nu är damen ansvarig för vad hon smörjer på sig. Hon verkar inte vara den skarpaste kniven i skuffen men ska givetvis googla innan hon använder medecin särskilt när hon använder astmamedecin utan att vara sjuk.

En gång är ingen gång och två är en vana och jag är helt övertygad att det kommer mera.

Norska skidåkare fuskar med material, tar genvägar och blir frikända när andra åker dit.

Terese är lika god kålsupare som någon annan.

E

16.10.2016 kl.22:14

Vi är inte avundsjuka. Jag tycker ni är bäst på längdskidor, inget snack om saken. MEN anledningen till varför vi är förbannade är för att alla norska åkare använder astmamedicin trots att det inte har atsma. Det är så omoraliskt och osportsligt. Sen när Johaug använder anabola strider i en läppsalva så är det det som får bägaren att rinna över.

Att norska skidförbundet systematiskt uppmuntrar sina åkare att använda astmamedicin (däribland Johaug) är det stora problemet. Sen håller hela norska befolkningen för ögon och öron och vägrar kommentera eller diskutera det här med astmamediciner som är exakt samma sak som doping.

Så om du lägger ihop astmamediciner som tas av åkare som inte har atsma + Sundbys dopinfall + Johaugs anabola steroider i blodprovet så har du svaret varför många är arga. Det handlar alltså inte bara om en läppsalva. Det handlar om att många svenskar tycker att ni har låg mora samt totalt avsaknad av självkritik.

Det skulle vara intressantare för sporten om norrmännen vågade tävla utan sina astmamediciner i vinter. Förmodligen skulle ni vinna varje medalj ändå men det skulle vara betydligt mer spännande att titta på.

`Samuel

16.10.2016 kl.22:18

Jag håller med krönikören RZ i att det är lite för mycket "hat" mot Therese Johaug,

den som borde skämmas är hennes läkare Fredrik B,

(det är en norgehistoria om något man kommer minnas)

Men att skriva krönikor om hatande svenskar för att några journalister tycker att doping=avstängning

är märkligt,regler gäller ju för alla, inte sant.

Varför hackar inte Norge på Finland? De har också hårda kommentarer eftersom norge har hånat finnar som dopat sig (och det finns ju några fall..)

Det är inte Therese J jag är ute efter att förakta.

Jag gillar henne, och har hejat på henne

(efter C Kalla)

Och till brumle en kommentar:

Jodå vi tål att Norge vinner ibland,utanför skidåkning är det så sällan

så det är bara kul med ombyte.

Men allvarligt..är det inte roligare att vinna när andra länder också är med? Fler än Sverige alltså? Allt handlar inte om Sve-Nor.

Det låter så på vissa här inne.

Men jag sa nej till Eu, så det är vi överens om ;)

Marie

16.10.2016 kl.22:29

Varför vågar inte en enda norrman prata om att era skidåkare systematiskt dopar sig med atsmamediciner utan att ha atsma. Johaug är en av de skidåkare som använder atsmamediciner. Vågar ni inte åka skidor utan era atsmamediciner? Varför blundar alla i Norge för detta?

Om Hellner, Olsson eller Kalla hade dopat sig eller använt atsmamedicer hade vi svenskar ALDRIG gett dem vårat stöd.

Samuel

16.10.2016 kl.22:51

Marie-

Prata för dig själv, och inte för ALLA svenskar..

Kristin k

16.10.2016 kl.23:14

hvordan gjør dette innlegget deg til et bedre menneske enn de svenske journalistene du beskriver undrer jeg....

kulturdrops av René Zografos

16.10.2016 kl.23:17

Kristin k: jeg har aldri hevdet jeg er bedre enn noen andre. Men noen må stå opp for hetsen som pågår overfor Johaug!

Internationel Nordbo

16.10.2016 kl.23:55

Jag är född i Finland, bor i Sverige och jobbar i Norge. Är det något som jag reagerat på redan sedan tidigare så är det att kritik är något som är väldigt känsligt i Norge.Ser man på det här fallet så är det väl inte konstigt om folk reagerar? Läkaren "glömmer" ta med salva. Han glömmer kolla om det finns någon salva i väskan där nere? Han missar dopingmärkningen? Han förstår inte att clostebol är anabola? Therese kollar inte preparatet trots att hon alltid gör det enligt henne själv? Innan man idotförklara andra och kastar skit på andra länder medborgare kanske man ska fundera igenom saken så kanske man inser att det inte är så märkligt med alla reaktioner. Jag vet hur ont det gjorde när finska åkarna svek sina landsmän och förstår att ni har ett behov av att skydda er men inte jag heller kunde tro att Myllylä/Kirvesniemi kunde göra något sådant. Detta innebär inte att Therese är skyldig och tro mig jag hoppas verkligen att hon inte är det men visst låter det ändå som något i historien inte stämmer annars har man anställt världens sämsta läkare för jobbet och då borde dom ansvariga avgå. Jag har Norska vänner så snälla kom inte med snacket om lille/storebror komplexet utan håll det på en rationell nivå.

Anders Stenstad

17.10.2016 kl.03:18

Bloggen var bra den, og jeg var med helt til siste avsnitt. "Det er typisk norsk å være god"???? Gro Harlem Bruntlands uttalelse burde aldri vert uttalt! Vi er ikke bedre enn andre. Ikke det at Therese er skyldig i doping, noe jeg finner utenkelig. Da ville testene slått ut for lenge siden!

kulturdrops av René Zografos

17.10.2016 kl.04:16

Anders Stenstad: ser den #brundtlan

meg

17.10.2016 kl.05:00

I en del av verden de fleste andre knapt vet hvor ligger, driver 2 land å kranger over sporter de nesten er alene om å utøve.

Skandinavia? Is that the capital of Denmark?

Jekke seg ned noen hakk... både Nordmenn og Svensker.

Når det er sagt, om Johnsen og Johaug ikke har dopet seg er det et større problem at resten av apparatet ikke evner å ha mer kontroll på hva våre utøvere dytter i seg mtp. det det koster...

Sport? Neida.. dette er big business.....

Vinnerene? As usual...media.

Camilla

17.10.2016 kl.06:19

He he det var ett humoristiskt inslag i en annars så tragisk situation. Det får mig att tänka på reaktionerna i Norge om det här hade utspelat sig i ett annat land, och så blir det ännu roligare att läsa inlägget. Självförstärkande humor :) Stå på Johaug, du kommer igenom det här! Vi är manga svenskar som känner med dig, tror på dig, hejar på dig och stöttar dig, även om vi förstår att den här situationen måste hanteras inom de regelverk som styr och på samma sätt som om det hade inträffat i ett annat land.

Skeptisk

17.10.2016 kl.07:17

Bare så synd at Svenskene kommer her til Norge for å få jobb. Og tror at de skal belære oss om hvordan vi skal diskutere ting, mens det er sensur over en lav sko i Sverige.

Robert

17.10.2016 kl.07:19

Den utbredda uppfattningen bland vanliga svenskar, som jag uppfattar det, är att Norge sysslar och har sysslat med systematisk doping under en längre tid. Ingen större överraskning om så vore fallet ska sägas.

Fuskare!

Michael

17.10.2016 kl.07:52

Att ens påstå att Norge passerat Sverige på de flesta områden är bland det dummaste jag läst på länge, och att därtill ta exempel som musikexport är om möjligt än dummare... Ja, ni är bättre på längdskidor och ni har olja men sen...? Ni verkar ju helt besatta av vad vi svenskar tycker om er med artiklar med rubriken "vad säger svenskarna?" Lägg ner detta tramset med en gång om ni är måna om att inte framstå som lillebror med komplex...

Mia

17.10.2016 kl.08:01

Om Johaug är oskyldig, varför vill inte Norska skidförbundet offentliggöra resultaten av proverna?? sluta vara så naiv och stoppa huvudet i sanden Norge. Får ni inte lära er att tänka kritiskt i skolan? Är hon oskyldig skulle också hennes provsvar visa väldigt låg halt av det förbjudna ämnet och då hade Skidförbundet gått ut med provsvaren med en gång. Nu vägrar dom att visa svaren, vad tror du att det signalerar?

Knugen

17.10.2016 kl.08:41

"Også har jeg enda en nyhet til dere; Om våre to beste skiløpere, Martin Johnsrud Sunby og Therese Johaug blir utestengt neste sesong, så slår vi dere likevel. Det holder med nest beste eller tredje beste nordmann for å slå den beste svenske skiløperen."

Jo, vi vet. Men hur rena är de?

Henrik

17.10.2016 kl.08:44

Det som gör oss svenskar upprörda är nog det faktum att vi inte accepterar doping i någon form, oavsett om det handlar om en norsk, rysk eller svensk idrottare.

Handlar det "bara" om en uppenbart dopingklassad kräm på läpparna som använt på inrådan av sin läkare kan det vara en förmildrande omständighet, men hon är ändå skyldig till brottet.

Jag har alltid varit ett stort fan av Johaug och hoppas att hon kommer tillbaka i spåren snart igen, men då UTAN astmamediciner och steroider.

Supporter

17.10.2016 kl.09:41

Nu handlar det ju inte bara om att vara solidarisk och ge en framstående idrottsprofil support för dennes idrottsinsatser, som t.ex Stenmark, Björn Borg eller Gunde Svan, utan i det här fallet tillkommer en variabel - otillåtna ämnen i kroppen. Det är så vansinnigt klantigt att ingen kontrollerade om salvan finns med på dopinglistan. Helt galet är det, det måste man ju få tycka vare sig man är svensk, norsk eller av annan nationalitet. Johaug, som enligt egen utsago brukar kolla salvor både en, två och tre gånger, hon gör inte det just den här gången... (?)

Känslan är absolut inte hat, det är besvikelse!

Även om jag tycker att situationen blivit uppblåst till otroliga proportioner så finns där ändå en möjlighet att salvan var till för att ge en boost eller för att dölja något... Kanske något som inte ens Johaug visste om...

Hoppas dock på bästa möjliga avslut på denna historia. Johaug är beundransvärd och har många supporters i Sverige! Jag har svårt att se att Johaug skulle våga dopa sig, för med sin status inom skidsporten har hon alltid ögonen på sig.

Liv-Elisabeth Fjellheim.

17.10.2016 kl.09:48

Uff.Jeg synes synd på Johaug..Hele greia er forkastelig.Men og sei mye negativt om svenskene er også forkastelig.Hvem står bak dette? Jo,norsk idrett og journalistene blåser opp dette.De tjener penger på dette.Johaug ble pengespill.La jenta få fred til og bygge seg oppetter all løgn som er servert i media..Skyld ikke på at svensker er sjalu.TÅPELIG.Værn om Johaug i stedet.

Max

17.10.2016 kl.10:20

Såklart ni gillade Ingemar Stenmark, Gunde Svan och Björn Borg, dom va ju på riktigt.

Inte dopade.

John

17.10.2016 kl.10:57

Kära norrmänn. Dra inte alla svenskar över ett streck. Självklart finns det idioter bland svenskar som vill ha uppmärksamhet. Det finns det i alla länder. Men tittar man på det stora hela så älskar Sverige Norge mer än något annat land.

Sverige är ett fint land, men vår regering förstör det mer än någonsin. Hade jag kunnat skulle jag flyttat till Norge.

kulturdrops av René Zografos

17.10.2016 kl.11:52

John: Kjære deg. Her er det ikke snakk om alle svensker. Bare de som svinger bøddelen før(innan) dommen er satt. Sitat: - som noen av dere gjør i Therese Johaug- saken.

Gaunil

17.10.2016 kl.10:59

Jeg håper svenskene overser denne generaliseringen. Vi behøver ikke se til Sverige for å finne stygge kommentarer og skriverier om denne saken. Norske medier er ikke hakket bedre.

Norge og Sverige er så like i både lynne og levemåte så man kan undres på hvorfor unionen ble oppløst. Grensen mellom våre land er nærmest bare av symbolsk betydning utenom den administrative delen.

Jeg er ganske sikker på at svenskene har like stor sympati med Therese Johaug som den hun får i Norge.

Det at Therese Johaug blir hetset og mistenkeliggjort for å gjøre en feil i livet,håper jeg hun klarer å takle og overser. Hun er ikke skyldig før det motsatte er bevist.

Mediene både i Norge og andre land har ført denne saken helt ut over alle dimensjoner. En drapsmann får ikke i nærheten slik behandling i pressen.

Martin

17.10.2016 kl.11:04

September! Livigno! Vit snö! Strålande sol! ...och dit åker skidlandslagets läkare utan att ta med kräm som reparerar solbrända läppar! Utan, hoppsan, springer ut till en lokal drugstore och handlar två olika sorter, utan att läsa på förpackningen, utan att kolla innehålletextremt noggrant låter han flickan testa först den ena, sen den andra?

Mycket skall man höra innan öronen trillar av!

Och till råga på allt låter man flickan hacka lök precis innan en presskonferens!

Jojo!

Magnus

17.10.2016 kl.11:05

Oj oj storebrorskomplex från svenskarna? Eller kanske lillebrorskomplex från norrmännen?

Kollar man vem som kommenterar Johaug-affären så är det främst finnar och polacker, som ju har en ganska mörk dopinghistorik. De är väldigt skadeglada nu och passar på att snacka mycket skit om norrmännen.

Blir det ett särskilt blogginlägg om finnarna och polackerna?

Sven

17.10.2016 kl.11:41

Hmm. det ser lite suspekt ut att Norges skidförbund väljer att inte gå ut med testresultaten. Så mer mörkläggning är svaret? bra jobbat.

Andreas

17.10.2016 kl.11:43

Nu när såväl Sundby som Johaug ertappats med dopingklassade preparat i kroppen, så vill vissa norrmän göra sken av att det är svenskarna som ska klandras. Sundby och Johaug vill man se som oskyldige offer. Och däri ligger kanske förklaringen, man gör en Putin, förnekar det alla vet och säger att dom andra vill en illa. Allt för att skydda sig själv.

Bruno

17.10.2016 kl.11:57

Hej, jag är svensk och jag älskar mina norska grannar. Jag skulle gärna vilja flytta till Norge ert fina land. Alla jag känner älskar norrmän.

Norge är det bästa land i världen att ha som grannland.

Henrik

17.10.2016 kl.12:03

Det blir väldigt mycket norsk-svenskt i detta. Och mycket skidor, denna mycket lilla världssport. De flesta svenskars engagemang i "Johaug-saken" torde vara högst begränsat. Ingen tvekan om att flertalet svenskar beundrat både TJ och inte minst Marit Björgen (Northug var dock en annan sak, inte för att han är norrman, utan för att han saknade all hyfs och "good sportsmanship").

Det är möjligt, om än kanske inte helt troligt, att Norge är bättre än Sverige i allt. Men det är inget som upprör känslorna i Sverige. Grattis i så fall.

Kan dock inte låta bli att kommentera elbilssaken. Och samtidigt ge lite input utifrån, från en god vän som jobbar ganska högt i den tyska regeringen. När jag berättade om hur många Teslor som finns i Norge och den aggressiva skattesubventionen. Hans kommentar: Sind die Vollidioten, da in der Norwegischen Regierung, alltså är de komplett galna där i den norska regeringen? Vidare; det tyder på att de har för mycket pengar att de uppenbarligen att med berått mod kunna såga av den gren de sitter på. Om alla gjorde som Norge, skulle det inte säljas någon olja..Det är lätt att med moraliska brösttoner säga att vi bara ska ha elbilar. Men är det - handen på hjärtat - vad Norge vill? I hela världen? Har svårt att tro det.

Sen kan man ju inte låta bli med en kommentar kring bäst på elbilskörning; återigen till följd av en massiv Tesla-subvention. Men hur är det med norsk elbilsproduktion?

Författaren antyder ju att Norge i princip är bäst på allt. Let me think. Fanns det inte en norsk elbil som hette..jo hette den inte just Think? Men det var länge sedan man såg detta batteri inbyggt i en fågelholk av plast. Med all respekt för dess gröna kvaliteter har man knappast sett nåt värrre sen Trabant. En bil var det i vart fall inte, om man med det menar färdmedel på fyra hjul för fyra med åtminstone grundläggande krav på komfort, säkerhet och prestanda.

Så kom igen när Norge är världsledande på elbilsproduktion, eller bilproduktion i det hele tatt.

kulturdrops av René Zografos

17.10.2016 kl.12:13

Henrik: Gode poeng, men du bommer på målskiven. Det er ikke hevdet at vi er best på elbilproduksjon. Men faktum er at vi har politikere som tenker miljø og legger til rette for mer lavutslippsbiler i form av ladestasjoner osv. Så bi kjører elbiler mer enn andre land. Men saken hander altså om hvordan ei jente blir forhåndsdømt så til de grader fra søta bror. (men også av noen i Norge) Samt at ni roper ut at; Norge har og alltid dopad seg. Det er ufint.

Jesper Lind

17.10.2016 kl.12:16

Klart vi INTE ska hata Johaug. Världens bästa dam skidåkare. Jag väljer själv hellre att fria än fälla och hoppas att det är det misstag hon säger att det är

Hon förtjänar självklart inte något hat.

Ni har varit outstanding i så många år och om detta vore systematiskt skulle det kommit fram förut. Svenska journalister kan ni ignorera. Så kom igen på nytt Norge så ska vi försöka klå er i spåren istället. // Jesper

Cecilie_M

17.10.2016 kl.12:16

Bra skevet av Renë. Jeg må si utenlandsk presse med Sverige som leder ann fremstår som et samlet hylekor, med mobbere og bøddler i denne saken. Man kan finne de utroligste uttalelser, som at Johaug har dopet seg i alle år (vet vi det??), steng ute hele det norske landlaget (hvorfor skal vi det?) de er ALLE en haug med dopere (har vi bevis for dette?), Johaug lyver, på pressekonferansen bare later hun som "når hun griner" det er bare skuespill!!!! ("har vi belegg for og si det eller er det bare en påstand?") Listen er lang med mye krassere påstander uten noe bevisførsel for disse påstandene,

DET ENESTE VI VET er at hun har testet positivt på stoffet clostebol en gang på nåverende tidspunkt. Så hvorfor kan ikke svenskene forholde seg til det vi vet!!

Så får vi la Antidoping Norge, WADA og CAS grave frem øvrige fakta. Er ikke det bedre enn at hver og en av oss skal være bøddel og domstol uten rot i fakta!! Det blir jo bare en mobb. Håper de som kjenner seg igjen som mobblynch kan gå litt i seg selv og bli flinkere til og uttale seg om ting de vet og bare være fulle av hat og skadefryd, og synse.

Å vite når man vet noe og å vite når man ikke vet noe - det er kunnskap, egentlig vet man bare når man vet lite, sammen med kunnskaper vokser tvilen.

Så kjære svensker "DET ENESTE VI (OG WADA/CAS) VET på nåværende tidspunkt er at hun har testet positivt på stoffet clostebol".

De av dere som er helt fry for skyld og sitter med fasit i hånd " kan kaste den første sten og fortsette som lynsjemobb og bøddel, dere andre besinn dere, når alt kommer til alt så er vi alle mennesker og nå gjelder det ei ung jente som i disse dager blir omtalt i alle aviser, tv kanaler og blogger i de krasseste ordlag.

Be good to each other, be nice søta bror :-)

Sven

17.10.2016 kl.12:25

kulturdrops av René Zografos: Det där med elbil blir ju bara löjligt. Det är en massiv miljöbov att producera bilarna. Sedan är norge en av världens största oljeproducenter. Det blir lite som att langa heroin och sedan påstå att man är ren för att man inte använder det själv. Snacka om dubbelmoral!

kulturdrops av René Zografos

17.10.2016 kl.12:32

Sven: Det var du som snakket om elbil. Jeg svarte deg på det du spurte om, og da får du tåle svaret. At elbil forurenser sånn som du hevder, det strides de lærde. F.eks har produsenten BMW egen vindmøllepark som produserer strøm. De bruker tomme (resirkulerte) plastflasker som interiør. Bilen er heller ikke av metall, men av karbon. Det høres mer miljøvennlig ut spør du meg.

heiiiii

17.10.2016 kl.12:49

Selv om jeg ikke er norsk selv, så kan jeg ærlig innrømme at det jeg leste i dette innlegget tydelig viser frem hvor siviliserte nordmenn er. Jeg har lagt merke til hvor hardt de jobber for ting. Goo nordmenn

Henrik

17.10.2016 kl.13:23

Att Norge stöttat Borg, Stenmark och andra stora, svenska idrottsstjärnor är jättebra! Det har vi gjort med Björndalen, Dählie också. Skillnaden där är att de inte varit indragana i dopingaffärer.

Nu har Johaug, olyckligtvis kanske, fått i sig ett preparat som inte är tillåtet. Det är klantigt och det är en, på senaste tiden, av flera händelser som gör att man tvivlar på den norska skidsportens inställning till doping och dopingprepparat.

Har hon fått i sig detta av misstag så är det synd om henne, men det är tyvärr oåterkalleligt. Det vet alla som har blivit ertappade med att ha varit oförsiktiga. Nicklas Bäckström är en sådan som gjort motsvarande sak som Sundby. Bäckström missade OS-finalen i Hockey på grund av det.

Jag skulle vilja säga följande. Det norska skidförbundet borde såklart ha stängt av Johaug direkt när detta uppdagades och utrett vad som hänt. Istället så anser man sig stå över detta, för man är ju den stor skidnationen Norge, inte Ryssland, för i Ryssland, där dopar sig alla med flit. Eller hur går tankegångarna?

Nu blir ju reaktionen i från resten av skidvärlden att ni i Norge anser er inte behöva ta något ansvar för det som sker. För ni är ju Norge!

Detta är inget hat mot er norrmän mer än vad ni känner mot våra svenska idrottare.

Vi högaktade Johaug och Sundby innan deras dopingmisstankar och även i viss mån Petter Northug även om han ibland är i överkanten kaxig.

Rannsaka det som skett så förstår du att detta inte är ett hat mot Norge och era idrottsmän/kvinnor. Det är en förundran över hur man behandlat detta i Norge.

Lars Christensen

17.10.2016 kl.13:49

Innlegget til Renè er meget godt skrevet og beskriver virkelighet på en god måte.

Når jeg leser kommentarene her fra svensker har jeg fått en helt annen oppfatning av "søta bror". Kommentarene er gjennomsyret av hevn og sjalusi der innholdet har ligget latent i hodet på disse i mange år. Nå skal de ta igjen og det forsøker de å gjøre på en ufin måte. Lite empati med en jente som helt uskyldig er påført denne såkalte "doping". Jeg blir kvalm av dere svensker.

En annen ting som står i media i dag. Volvo er blitt tatt i utslippsjuks. Er ikke Volvo svensk eller bilprodusenten er vel blitt kinesisk?

kulturdrops av René Zografos

17.10.2016 kl.14:10

Lars Christensen: Takk, Lars. Her er vi enige og du treffer blink.

Og de verste kommentarene (fra Sverige) er ikke offentlige.(ennå)

Cecilie_M

17.10.2016 kl.14:05

Det seier jeg "Amen" til Lars Christensen! Jeg trodde heller ikke (de det måtte gjelde)svenskene kunne oppføre seg slik.

Owain

17.10.2016 kl.14:05

Det eneste denne saken og Sundy saken bekrefter er hvor hykleriske nordmenn og norsk media er når det kommer til doping.

Kjell Anders

17.10.2016 kl.14:20

Helt utrolig å se hvordan denne fillesaken engasjerer folk. Uskyldig eller ei, det hadde i hvert fall vært veldig bra for kvinnelangrenn og idretten i seg selv om hun ble utestengt for en periode. Personlig er jeg møkk lei av hele dama. Hun har hatt nok suksess i skisporet som det er. Er det ikke greit at noen andre også får slippe til?

Lars Christensen

17.10.2016 kl.14:39

Owain: Jeg synes du bør bruke litt intelligens til å vite hva Therese saken egentlig går ut på. Hvorfor skal hun "jukse" med å bruke en forbudt krem som ikke er prestasjonsfremmende måneder før konkurransene begynner. Det var kun på grunn av smertene hun har hatt på leppene sine i slutten av august. Det foreligger også en kvittering på kremen fra 3. september som bekrefter at Therese snakker sant.

Jeg synes det er latterlig og komisk når svenske kommentarer kommer med hvor flinke svenskene er med Ikea, Saab, Volvo etc. Igjen et bevis på at svensker er kommet i en forsvarsposisjon og må nå fremheve seg på at andre områder og i mangel på argumenter.

På grunn av at Volvo er tatt i utslipps juks, anbefaler jeg alle nordmenn og ikke kjøp Volvo

Lars Christensen

17.10.2016 kl.14:50

Kjell anders: Går det an å være så dum???

Dersom en på jobben hos deg ikke liker deg. Bør du få sparken?

Kanskje du ikke har noe jobb ved den måten du snakker?

Pete

17.10.2016 kl.15:07

Det finnes 9000 aktive langrennsløpere i verden i følge statistikker fra FIS. 70% av dem er norske.

Det finnes 1,444,660 aktive ishockeyspillere i verden i følge statistikker fra IHF.

Hvorfor skryte sånn av oss selv når det er en idrett som det er kun vi som bryr oss om? Å ha et internasjonalt storlag som Sverige har i hockey, fra et relativt lite land er da en mye større prestasjon.

Sven

17.10.2016 kl.15:42

Lars Christensen:

"Jeg synes det er latterlig og komisk når svenske kommentarer kommer med hvor flinke svenskene er med Ikea, Saab, Volvo etc. Igjen et bevis på at svensker er kommet i en forsvarsposisjon og må nå fremheve seg på at andre områder og i mangel på argumenter."

Ingen svensk har kommit med detta här. Det ensa komiska är väl Renes blogg inlägg om "vi er bedre i moljø for vi kør elbil" och "vi er bedre i musikk for vi har kygo"

Och Rene. Vart är Lars Christensens "saklighet" i hans senaste kommentar? du verkar ganska enögd i din bedömmning på kommentarer som är ok och inte.

kulturdrops av René Zografos

"Og de verste kommentarene (fra Sverige) er ikke offentlige.(ennå)"

Vad hade du förväntat dig med ett så provecerande blogginlägg som detta där du vidt och brett kallar alla svenskar för idioter?

kulturdrops av René Zografos

17.10.2016 kl.16:13

Ser den Sven, og oppfordrer igjen alle å være saklige med sine kommentarer. Men igjen har du ingenting å komme med angående deres kampanje mot Johaug og doping. Altså du unnviker sakens kjerne.

Kjell Anders

17.10.2016 kl.15:54

Lars Christensen: Det var en litt rar sammenligning du kom med der, men nei: Hun skal selvsagt ikke måtte slutte å gå på ski fordi jeg er lei av å se henne på skjermen. Er selvsagt leit for henne personlig det som har skjedd, men når det først har skjedd må hun nok dessverre ta konsekvensene av det. Reglene må være like for alle. Er ikke riktig at hun skal slippe unna fordi hun liksom er så uskyldig og "søt", er norsk og at hun tar til tårene på en pressekonferanse.

Poenget er at jeg ser positivt på en eventuell utestengelse fordi det kan gi en opptur i langrennsporten sånn generelt. Om det er riktig eller ei, er ikke opp til oss å avgjøre. ;-)

Uansett, så synes jeg ikke synd på henne. Hun har sammen med Marit Bjørgen hatt ekstrem suksess (som de fleste bare kan misunne dem); de har hatt tilnærmet null konkurranse fra andre utøvere osv. Hun har tjent penger i bøtter og spann på sponsoravtaler, Johaug-produkter og en rekke andre ting. Synes derfor det bare blir tragisk å sutre sånn som hun gjør. Hvis hadde hun vært voksen hadde hun bare godtatt det hele og sagt at "gjort er gjort" - og heller forsøkt å se fremover. Det merkelige er at både familie og støtteapparat bare lar henne holde på.

Om tilfellet var at jeg ikke hadde hatt noen jobb akkurat nå, hva i all verden har det med saken å gjøre? :-P

Drammenser

17.10.2016 kl.16:10

Dop her og dop der, skiutøvernes garderobe! LOL!

Lars Christensen

17.10.2016 kl.16:20

Sven: Les Odd Wollman 16/10:

Denne bloggen og en del av kommentarene lyser av den bunnlause ovundsjuka blandt en del nordmenn overfor svenskene.

Jeg har ingen ting til overs for grininga og krokodilletårene til hverken Johaug eller Sundby.

A og B prøvene var begge positive og det er det som gjelder. Hun har ikke lest pakningsvedlegget med advarselen slik hun plikter - that's it!

Hva gjelder Sverige kontra Norge sin suksess er det nok å nevne svenskenes IKEA, Volvo, SCANIA, SAAB Aero, Ericsson, ABB, Alfa Laval, Stahlaval, Atlas Copco, H&M, Kapp Ahl, Järnia, Jonsered, BACHO, SKANSKA, NCC, PEAB - Skal det være mere?

Sven

17.10.2016 kl.16:46

Lars Christensen:

"Sven: Les Odd Wollman 16/10:"

Ser det ut som svenska? Odd Wollman i Oslo skriver på Norsk.

Claes Nilsson

17.10.2016 kl.16:51

Kan du svara på varför du valde att censurerar min kommentar?

kulturdrops av René Zografos

17.10.2016 kl.16:58

Claes Nilsson: hundrevis av kommentarer, og har ikke lest alle. Inget sensur altså. Tålmodighet...

Lars Christensen

17.10.2016 kl.17:11

Sven: "ovundsjuka" er svensk og ikke norsk.

Kjell Anders: Hvis du ikke har forstått det før, så har Therese og andre idrettsutøvere valgt sin idrett som deres jobb og liv. Ut i fra din kommentar, valgte jeg å sammenligne din jobb med deres jobb

Anders Olsson

17.10.2016 kl.18:22

Lika mycket som den svenska kritiken mot Norge är ett tecken på "Den svenske misunnelsen på lillebror Norge" är den här krönikan en tecken på det norska lillebrorkomplexet mot Sverige. Vad övriga världen skriver om saken spelar ingen roll men "svenskene ska hålde blaffen"

God kveld!

Jesper Lind

17.10.2016 kl.18:46

Skeptisk

Svenskarna kommer o bare få jobb? https://www.google.se/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://sverige-norge.se/norge-jobb-for-svenskar/&ved=0ahUKEwi03tCcpOLPAhXC1iwKHR0SD5wQFggfMAA&usg=AFQjCNHE_DZ4Fehsynd_enFUaJgjKlidMw&sig2=ZJPAGUri0kK0X0ryIavZeA de jobb de får äär ju du o de dina för fina för att ta....det finns det otaliga artiklar på men sluta med pajkastning. Vi har haft våra dopningsfall Linda Haglund Ricky Bruce Ludmila Englund Bäckström i OS senast och han friades. Det kanske Therese gör med. Hoppas det då hon är en grym tjej.Vad ni än har nu behöver ni jobba med det på ert sätt o reda ut det. Utan att vi skickar mer skit på er från Sverige. Ta hand om er och hoppas det löser sig.

esra

17.10.2016 kl.20:00

Dette er et latterlig innlegg.

Johaug er skyldig! Jeg skjønner godt at SVENSKER og andre nasjoner reagerer.

kulturdrops av René Zografos

17.10.2016 kl.20:17

esra: Når ble du dommer og bøddel? Jeg siterer Lars Christensen fra tidligere innlegg: Hvorfor skal hun "jukse" med å bruke en forbudt krem som ikke er prestasjonsfremmende måneder før konkurransene begynner?
Uansett er det ikke vår oppgave å henge ut folk. Det er Wada som avgjør og ikke du med flere. janteloven forever liksom...

17.10.2016 kl.20:07

Svenskene er i hvertfall ikke arrogante dophuer!

E

17.10.2016 kl.20:15

Johaugs ursäkt har använts förut i idrottsvärlden: http://www.cyclingnews.com/news/agostini-blames-topical-cream-for-clostebol-positive/

Det skulle vara intressant om du ville svara på några frågor för jag har så svårt att förstå hur du tänker i detta fall.

Vad har du att säga om att nästan alla era åkare använder astmamedicin?

Tror du att även Sundby är oskyldig?

Är det en ren otur att Norges bästa skidåkare åker fast för doping inom loppet av några månader?

Hur troligt är det att både läkare och skidåkare kan ha missat en stor röd symbol där det står "doping" tydligt på förpackningen?

Varför vill inte norska skidförbundet lägga korten på bordet och offentliggöra Johaugs resultat?

Johaug och norska skidförbundet har vetat om detta en vecka innan de går ut i media, vad tror du det beror på?

Finns det någon möjlighet att skidförbundet och Johaug har haft en färdig förklaring om hon skulle åka fast?

kulturdrops av René Zografos

17.10.2016 kl.20:29

E: For det første, fint med et spørsmål som har med saken at göra.
Jeg tror både svensker og nordmenn er enige i at doping er skit. Også vil jeg si at ingen utøver, som inte lider av astma, skal bruke astmamedisin. Men det betyder heller ikke at det er tradisjon for doping av norske utøvere. Og jag kan aldri forsvara hetsing av enkelt individer på sosiale medier heller, ref Johaug som inte ens er dømt for noe.
Jeg kommer til å svare deg mer i en utfyllende kommentar om dette i morgen...Ha en fin kveld

Jens

17.10.2016 kl.21:31

"Jag är inte sjuk (Jag är bara svensk)" hånskrattade och sjöng norska folket åt oss i TV rutorna när ni gick förbi oss.

Nu ropar vi tillbaka "Jag är inte sjuk men tar doping och Astmamedicin."

Thomas N

17.10.2016 kl.22:18

Finland tycker inte det är okej heller

(milt uttryckt)

http://www.expressen.se/sport/langdskidor/utspelet-norge-ar-precis-som-ryssland/

Jörgen

18.10.2016 kl.10:11

Var Stenmark, Borg och Svan nånsin dopade...????

Lasse

18.10.2016 kl.17:41

Hei René

Du verkar märkbart irriterad över de i Sverige som reagerat mot norsk längdskidåknings bruk av astmamediciner och nu senast Johaugs salva.

"Varför är ni så jävla hatiska mot oss norrmän? Vi stöttade er när Ingemar Stenmark, Gunde Svan och Björn Borg var de största. De var faktiskt våra idoler."

Kära René, kanske trions internationella popularitet till viss del berodde på att ingen av personerna var i närheten av att misstänkas för bruk av otillåtna medel... Tror varken stickade luvor, envishet eller garagedörrar står på Wadas lista.

Ni i Norge skall veta en sak! Vi är många, många här i vårt land som beundrat ert skidunder. En prestation som vi knutet till er medfödda kärlek att hasa runt på ett par lagg (skidor) ända från dagen då blöjan släppte från baken. Ni har med all tydlighet genom många år visat att ni är världens främsta nation i langrenn, denna juvel i idrottens krona. Visst har vi med viss avund sett generation efter generation av norska åkare prestera fantastiskt mycket bättre än alla andra länders skidlöpare tillsammans. Nåja, nästan.

Men vi har alltid i grunden varit oerhört imponerade av er formidabla framfart. Och lite avundsjuka... ibland.

Men en förbjuden salva på toppen av förskrivningen av astmamedicin till de som var friska i ert skidlandslag blir en aning svårsmält. Och i det läget kan jag hålla med dig och dina landsmän/kvinnor. En del pissnödiga svenska journalister brölade brösttoner utan att på något sätt befästa dem bland oss vanliga vasaloppsåkare! Men ändå... glorian halkade lite på sned. Astmamedicinen medförde ju t.o.m. att landslagsläkaren för ert herrlandslag fick ta sitt pick och pack och dra. Och lovar, vi hade inget med det att göra. Det klarade ni galant själva.

Det är klart många här i landet sedemera även undrar över varför damlandslagets ansvarige landslagsläkare - som i åratal arbetat för företaget som producerar salvan Trofodermin - inte reagerade på tubinnehållet. Trots väldigt röda stämplar på förpackning och tub om jag förstått det hela rätt.

Tror han också fick pick och packa, René. Även i detta fall tvår vi våra händer. Inte vi!

En annan sak som vi avundsjuka, svenska hockeydårar och bandyidioter heller inte tar på oss är att internationella dopingexperter elakt förklarar att även mindre mängder steroider i en salva som man smetar på huden ger önskad effekt. Dessutom försvinner spåren fortare ur kroppen än om du tar dem på annat sätt. Men det måste ju vara ett olyckligt sammanträffande med Thereses salva förstås.

Att heller inte Johaug själv uppmärksammade den tydliga varningsmärkningen på både förpackning och tub är kanske inte det man förväntat sig. Dessutom under 11 dagars påsmetning! Läpparna sitter ju inte så väldans långt från ögonen.

Hon klargjorde faktiskt i en intervju för ett par veckor sedan:

"Jag skulle aldrig ta något som jag inte med säkerhet vet vad det innehåller!"

Smart tjej tyckte säkert alla som tog del av hennes resonemang. Förutom er landslagsläkare då...

Jag kan ärligt säga att de flesta jag känner är till dags dato, väldigt neutrala i sin reaktion över Johaugs debacle. De avvaktar med sin dom till dess "förundersökningen" är klar. Än så länge är ju det enda klara faktumet att hon testats positiv för ett förbjudet preparat. Inget mer!

De riktiga idrottsfantasterna (de som gillar langrenn med andra ord) i Sverige hoppas faktiskt att det kommer fram en tolkningsfri förklaring till varför ni använder astmamedicin till friska idrottare och varför Johaug hamnat i situationen hon befinner sig.

Skulle resultatet bli att Johaug frikänns, då vet vi att det finns mycket, mycket mer att ta ut ur våra hårdsatsande svenska skidåkare. Och det är ju bara bra för vårt vidkommande!

Med det sagt! Kom hit och lär oss vet jag. Om vi får uppleva enbart två svenskar som far likt trimmade duracellkaniner uppför mördarbacken i Falun lovar hela Svea Rike älska dig, din familj, dina släktingar och alla vänner från morgon till kväll, året runt!

Och du René, ett litet påpekande för mig som är svensk och kanske har lättare att följa svenska media på alla olika plattformar.

Inte på en enda rad i de svenska medierna har jag kunnat läsa ordet "hat". Inte i en enda intervju med kreti och pleti i både radio och TV har jag hört någon säga att de hatar er i Norge för det som hänt. Inte ens ett litet halvhat har jag hört.

Så tagga du ner och försök åtminstone se en anings mer nyanserat på reaktionerna från broderlandet.

Citerar till sist ett svenskt hockeylag, Frölunda, deras hejaklack Goa gôbbar:

"Aldrig hata! Bara älska!"

Kram Norge!

Vi väntar med spänning på att få följa alla era underbara skidåkare under kommande säsong. Faktiskt!

kulturdrops av René Zografos

19.10.2016 kl.10:56

Lasse: Hei, takk for god og lang mail. Du bommer helt når skriver at jeg er irritert over dopinganklager i forbindelse med astmamedisin. Tvert i mot hevder jeg det motsatte. Les igjen så ser du nok det. Men du har helt rett at jeg er irritert over hetsing av en enkeltutøver som blir beskyldt for alt mulig. En idrettsutøver er også et menneske, og hun fortjener ikke gapestokken for å behandle et munnsår med en krem som legen har gitt henne, Les gjerne denne saken ogå, om du vil forstå hvor jeg befinner meg i saken: http://kulturdrops.blogg.no/1476732936_n_viser_svenskene_sit.html

"Peace and love"

Anabol Sterioder

18.10.2016 kl.23:16

Tror ikke forskjellen mellom Norske og Svenskeidrettutøvere er noen stor forskjell begge er storkjefte og begge har forsøkt det meste innen å øke idrettsprestasjonen. Kansje vi bør slå oss sammen før å møte konkuransen fra de øvrigeland. Tror at vi alle er avhengi av værandre både i styrke og i teknikk.

Carl Henrik

19.10.2016 kl.23:39

När Finland åkte dit vid VM i Lahtis för ca 15 år sen var det illa, värre än Johaug och Sundby. Men jag kan inte för mitt liv påminna mig att det var någon diskussion om vad Sverige ev. skulle tycka. Idrottsaktiva tyckte väl som i det flesta andra länder. Om fel har begåtts ska det väl bestraffas enligt de regler som gäller internationellt. Svårare än så är det väl inte. Känns helt overkligt att läsa om ev. svenska kommentarer kring detta. Lös frågor kring anabola och astma på egen hand. Vi är måttligt intresserade och heller inte berörda.

Om motsvarande skett i Schweiz, Tyskland eller Österrike, hade väl ingen brytt sig om vad som ev skrivs i Sverige. Tack och lov. Men i Norge verkar man - i allafall - författaren - tycks detta vara som besatt. Vi struntar nog mest i det.

Henrik

21.10.2016 kl.12:15

Svar till René på tidigare kommentar:

1. Jag har inte gett uttryck för TJ eller någon annan ska dömas på förhand. De svenskar och norrmän som gett uttryck det har lika fel. Tilläggas bör - om jag får göra en högst personlig tolkning så har såväl TJ som Marit B varit mycket populära i Sverige, dock ej Petter Northug men det beror inte på att han är norrman.,,

2. Johaug-saken uansett, och stämmer hennes version kan jag inte annat än känna sympati, även om hon enligt reglerna lär få ett kännbart straff. Däremot känns det fortsatt märkligt att. N. Skidförbundet under lång tid lämnat astmamedicin till folk som ikke har astma.

3. De svenskar som uttryck onyanserad skadeglädje är att beklaga.

4. Uansett vurdering känns fixeringen vid vad "svenskar tycker" överdriven. Slapp av. Och red upp det hela i denna i världen mycket lilla sport.

5. Sidospåret; elbilar. Om alla länder tillämpade samma politik som Norge, skulle Norge inte kunna sälja någon, eller mycket lite olja. Detta är - utan att anlägga några moraliska aspekter - tvivelsutan ett ekonomiskt dilemma för Norge. Det går enkelt att tillämpa fina och miljövänliga regler på en rik hemmamarknad med 5 milj invånare. Men vad händer med norsk ekonomi och oljeintäkter om EU, USA, Japan och Kina införde motsvarande regler/laddstolpar och kraftiga skattesubventioner?

kulturdrops av René Zografos

21.10.2016 kl.12:36

Henrik: Takk for en god og saklig mail!
At skiforbundet forsvarer bruk av astmamedisin er kritikkverdig. Men astmamedisin er altså ikke doping, som mange tror. Jeg synes det er tullete at noen skal bruke medisin uten å ha en diagnose, der er vi enige. Men andre land bruker også astmamedisin, men jeg har ikke hørt noen svensker som har kritisert dem. Uansett, så ser dette ut til å være en ledelse-feil, og ikke en utøver-feil. Men kritikken går så og si ensidig mot Johaug. Det er hun som skal tas.
Takk for at du beklager skadefryden, du ser nok som meg, at det er et menneske bak dette.
Langrenn er en minimal sport, men stor i Norden - derfor også den store interessen.
Om elbil. I Norge har vi noe som heter det grønne skiftet, som betyr at vi legger om til blant annet mer miljøvennlige biler. Dette gjør vi selv om det skader vår økonomi. Det kaller jeg storhet fra både våre politikere og det norsk folk som vil dette, selv om vi får en økonomisk smell. Penger betyr faktisk ikke så mye om vannet og luften er smutsig. Det kanskje ikke alle vet er at olje er mer en drivstoff. Den brukes som fyring(ovnsfyrung), til asfalt, til ulike tekstiler osv. Men samtidig som vi forsvarer lavere oljebruk, så har vi satsning på innovasjon og nyskapende bedrifer. Mye kan kritiseres om Norge, men at vi prioriterer miljø er ikke en et av dem.

Henrik

21.10.2016 kl.14:50

Det är alltid viktigt att se människan bakom, svensk eller norsk, "skyldig" eller ikke. Vi har alltför lite av förlåtelse i våre samfunn, generell.

Oaktat det så vill jag tro att du ändå vill förstå dilemmat med norsk oljeexport, viljan att få så mye betalt som muligt etc. Och samtidigt som man vill vara god förebild hemma "grønn omstilling" osv. Det kostar lite, men globalt skulle det få store konsekvenser för norsk ekonomi.

Man må vara försiktig med jämförelser i den minerade norsk-svenska marken. Men jag tänker lite på när Sverige peakade i allt på 70- talet, var världssamvete, fredapostel och sålde vapen som aldrig förr. Med Palme i spetsen.

Harald Jens Johansen

21.10.2016 kl.20:07

LA OSS SLUTTE Å DELTA MED LANGRENNSLØPERE DER SVENSKENE DELTAR

Vi kan vel klare oss med å holde mesterskapene i Norge når det gjelder langrenn? Nesten alle renn ender jo med flere nordmenn i toppen likevel? Det er jo som om vi bare avholder norgesmesterskap hele vinteren? Så jeg foreslår at vi holder mesterskapene våre innenlands til dette har roen seg ned, i alle fall. Så kan de andre storkjeftene konkurrere med hverandre så lenge.

Med hilsen

Harald J. Johansen

Karl Wagner

22.10.2016 kl.00:26

Godt forslag, Harald. Så kan dere ha "Allgemeine Astmarenn" og "Doping Classics" på Holmenkollen. Créme de la créme.

Nicklas

08.03.2017 kl.14:45

Har bott i Norge i 10 år och æven om jag alltid kommer ælska Sverige har jag funnit mitt hem hær. Men denna sjælvgodhet grænsande till arrogans ær något av det jag tycker sæmst om. Det ær ingen som tvivlar på att ni ær bæst i værlden på skidor men sluta att se ner på alla andra.

Det ær så intressant att se om mot førmodan någon annan skulle vinna i skidor så ær det alltid något fel med Norges insats eller fel på skidor. Aldrig någon erkænnande att i dag var faktiskt denna åkaren bættre.¨

Jag tycker en god vinnare ær den som respekterar och erkænner sina konkurenter. Undrar om den såkallade journalisten har gjort en undersøkning om vad svenskar tycker i Jorhaug saken eller om han bara læst några inlægg i Aftonbladet. Mænniskor som ær skadeglada finns øverallt i alla lænder och kulturer.

Skriv en ny kommentar