hits

James Bond stoppet norsk storfilm

08.10.2016 - 09:22 Ingen kommentarerRegissør Erik Poppe om hvordan James Bond stoppet Kongens Nei, om nye prosjekter og om sjansen til å vinne Oscar

- Målet nå er at så mange av Oscar-akademiets medlemmer får sett Kongens Nei, sa Erik Poppe da jeg møtte han på filmkaféen forleden dag.

- Men jeg som regissør må også være tilgjengelig der borte. Vi har dessuten fått den sterkeste publisisten i USA som har et rekordantall med nominasjoner bak seg. De som lagger PR og Buzz, bruker alle sine krefter på denne filmen nå. Om vi når hele veien er opp til konkurrerende filmer og de har jeg ikke sett noen av ennå. Men på en lukket visning av Kongens Nei i Haugesund, og reaksjonene vi fikk der, så ga det en god pekepinn på at vi har en bra film med oss. Men hvordan det går til slutt er vanskelig å spå. Jeg har også vært gjennom dette før, med filmen Havaii Oslo som også var nominert, så det er en god erfaring å ha med seg. Da hadde jeg verken agent eller noen forbindelser med USA. Nå har jeg alt dette på plass. At skuespilleren Jesper Christensen er med i filmen, kjent fra James Bond, er også positivt der borte.

LES OGSÅ: EKSTREME SEERTALL FOR KONGENS NEI

Ballen har begynt å rulle for meg, men jeg har stoppet ballen

Man skulle tro Poppe nå velger seg toppjobber i Hollywood med så mye suksess han har hatt til nå, men han sier nei til det meste.

- Jeg har brukt de siste årene til å takke nei til prosjekter, ikke avvise men stort sett så har jeg bedt min agent å sile ut ting, så jeg ikke får tilsendt alt mulig. Et prosjekt ble nesten noe av, men ble stoppet av finanskrisen der borte.

- Vi hadde også tenkt på å flytte dit, men å bo i Los Angeles frister ikke. Så da får jeg heller velge enn annen modell med å reise frem og tilbake.

- Ballen har begynt å rulle for meg, men det er jeg som har stoppet ballen. Det er på grunn av at jeg er i kategorien filmmaker, ikke direktor for hire. Det betyr at jeg ønsker å være tidlig med i filmen og med på hele reisen. Jeg ser kolleger som reiser over som regissører, og som gjør ofte uinteressante filmer, det har ikke jeg behov for.

Poppe har nå kommet i posisjonen at han kan lage de filmene han ønsker i Norge, men også ute i Europa.

- Både franske og engelske produksjonsselskaper ønsker å hyre meg til sine prosjekter, så å dra til USA for å gjøre noe som produsentene sitter og har hele eierskapet og styring i, og som sier ja ja, du er filmmaker, men likevel gjør vi det sånn som jeg sier, det er ikke interessant, sier Poppe som allerede har sagt ja til en ny film som han ikke kan si for mye om ennå. Men film tar tid å lage, så ikke vent deg noe nytt fra Poppe med det første. Kongens Nei er den raskeste filmen han har laget og den tok ham bare tre år å lage.

Denne gjengen ble stoppet av James Bond. Erik Poppe, bøyd foran de andre                               Foto: René Zografos/kulturdrops.no


Poppe har også blitt tilbudt TV-serier, men har også avvist disse.

- Jeg ønsker ikke å gå inn i sesong fem i Homeland eller sesong fire i en annen serie. Det har jeg vært veldig tydelig på. Jeg går ikke inn i en serie som allerede har startet.

Nå forlater jo alle spillefilmen og satser på serier. Da tenker jeg det er interessant med spillefilmer. Nå produseres det så vannvittig mange serier og jeg registrerer også et tretthetsstrekk på disse seriene. Men det viser seg også at serier ikke trekker vekk folk fra kinoene, men at de lever godt sammen. Jeg har også kontakt med selskaper som Amazon hvor jeg har fått en ganske bra frihet til å leke litt med dem hvis jeg får tid. Og da er det snakk om TV-serier, men det kan også være spillefilm.

Veien fra VG-fotograf og filmskole i Sverige til anerkjent regissør har faktisk vært ganske kort for Erik Poppe.

- Først så lage jeg mye musikkvideoer mens jeg studerte på filmskole i Sverige. Med en Peter Gabriel video fikk jeg en MTV-pris. Da ble jeg plutselig dratt opp i øvrig selskap med en gang. Da ble det flere musikkvideoer med Van Halen, R.E.M. osv. Etter det gikk jeg inn i reklamefilm ordentlig. Norge var på den tiden veldig lekne på reklamefilmer. Men etter hvert så ble jeg med på å utvikle spillefilmer.

 

Les: Anmeldelsen av Kongens Nei

 

Så hva er den beste spillefilmen du har sett?

Du skal  ikke spørre folk om det, for da er det noen som alltid jåler seg med ekstremt smale filmer som ingen har sett. Men jeg kommer nok ikke unna at jeg også har en filmfavoritt som svært få har sett, eller forresten to filmer. Den første er Francouis Truffaut sin film Ulvegutten, og den andre filmen heter De 400 Slagene, og den har jeg faktisk også vist til folk nå i nyere tid, da er responsen som oftest overveldende.

 

Løvekvinnen burde vært barnefilm

Om fremtiden til Norsk film så er Poppe svært så positiv.

- Norsk film har tatt seg opp, det må den ha gjort, sier Poppe. For vi har gått fra 3-4 prosent publikum på kino til å ligge mellom 20 og 25 prosent. Det plasserer oss jo sammen med Danmark og Frankrike. Norge kommer virkelig nå. Tenk hvor lite land vi er og hva vi har oppnådd.

Men ikke all norsk film gjør det like bra om dagen som for eksempel Løvekvinnen. Hva synes Poppe om det?

- Det er veldig synd at Løvekvinnen gjør det så dårlig, med så store investeringer. Jeg så den her nå for litt siden, og jeg hadde på forhånd lest så mye fælt om den filmen, så ble jeg egentlig litt lei meg på Vibeke Idsøes vegne, for jeg tenker at, for det første så var den ikke så dårlig, for det andre er den nok heller pakket inn feil, kanskje den heller burde vært en barnefilm. For det er en ganske enkel naiv historie. Hadde de gått ut som barnefilmen Løvejenta i stedet, så tror jeg den hadde vært sett av 150.000 publikummere. Men som nevnt, filmen er ikke dårlig, de har fått mye ufortjent pepper, og jeg er egentlig noe streng. Men det der er synd, sier Poppe som selv aldri selv har ønsket å lage barnefilm.

Men det er en film Poppe derimot skal lage, et prosjekt som har pågått i årevis.

- Det blir et veldig kostbart prosjekt som heter Pornografen som nå er et helt ferdig manus. Og når folk leser det så bare griner de når de gjør det. Det er en film for det store lerret. Den filmen skal ut en dag, vi må få det til en dag.

Opplever knallsalg på denne Elbilen

Kongen av klassiske motorsykler

 

Francouis Truffauts film Ulvegutten er en av Poppes favoritfilmer


Stoppet av James Bond

Under forberedelsene av Kongens Nei fikk Poppe trøbbel med at hovedrolleinnehaveren Jesper Christensen plutselig var opptatt med en annen film.

- Jeg måtte stoppe hele filmen og utsette den et helt år for å så vente på Jesper. Han var nemlig i kontrakt med å gjøre James Bond filmen, Spectre. Han hadde altså en kontrakt om å gjøre James Bond, men de hadde ikke satt en dato ennå, så da kolliderte det plutselig med oss. Men jeg og James Bond-regissør Sam Mendes er på samme agentselskap og jeg møter han på sånne årlige sammenkomster. Så da jeg fikk jeg muligheten, så ba jeg han om viss tjeneste. Og det medførte at Sam Mendes skrev om rollen til Jesper som Mister White fordi jeg ville ha Jesper med naturlig bart i Kongens Nei. Det førte til at Jespers rolle som Mister White i James Bond skulle ha skjegg. På den måten kunne han dra rett fra London til Elverum, rake av seg skjegget, beholde barten og starte filminnspillingen umiddelbart.

- En annen morsom ting under innspillingen er at vi faktisk har filmet Kongens Nei inne på det kongelige slott i Oslo. Jeg tror ikke det noensinne er noen i historien som har fått tillatelse til å gjøre en spillefilm inne på slottet. En dag da vi var der så skulle Jesper, som er svært lik Kong Haakon på utseende, på toalettet og da var det noen lakeier som løpte rundt der nede i gangene som ikke var klar over at Jesper var der, og som plutselig trodde de så Kong Haakon. Da gikk det noen kopper i knas på gulvet.

Nyhet, Intervjuet: Dette er det første intervjuet i en ny serie om aktuelle og/eller kjente personer. i disse intervjuene skal vi komme tett på intervjuobjektene, og kanskje får vi vite hvilke drømmer de har, hvilke planer de har fremover og kanskje de til og med vil røpe en eller annen hemmelighet for oss. Disse intervjuene blir som regel publisert i forbindelse med helger da de fleste av oss har mer lesetid til overs.

Les også: En av de beste TV-seriene som går nå

#kulturdrops #kongensnei #film

 

Tusen takk for at du leser.

Følg meg gjerne på:

Snapchat: renezografos

Facebook

Instagram

Twitter

Hilsen René, Kulturdrops

 

Her er verdens dyreste og billigste ferieland

Dette kan koste deg dyrt når du er i utlandet

Da jeg badet med alligatorer i Florida 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar