hits

Ja til Kongens Nei

15.09.2016 - 13:05 Ingen kommentarer


 

Krigen i Norge bryter ut og kongen står foran valget om overgivelse eller døden

Film: Kongens Nei
Kinopremiere 23. September
Norges Oscar-kandidat
Regi: Erik Poppe.
Skuespillere: Jesper Christensen, Anders Baasmo Christiansen, Tuva Novotny, Sofie Falkgård, Ingrid Ross Raftemo, Magnus Ketilsson Dobbe, Lage Kongsrud, Karl Markovics.
 

Konge, kronprins og menig: Anders Baasmo Christiansen, Arthur Hakalahti og Jesper Christensen      Foto: René Zografos/kulturdrops.no

I det norske Oscar-bidraget, Kongens Nei, møter vi kongefamiliens dramatiske dager da Norge ble invadert av tyskerne der de får ultimatumet; Å overgi seg eller døden.

Norge april 1940. Tyske fly invaderer det norske luftrommet. Krigsskip seiler inn Oslofjorden og de store norske byene blir raskt okkupert. Den norske regjering og kongehuset legger seg på flukt. Samtidig begynner det heftig diplomatisk virksomhet for å få Norge til å overgi seg. Etter tre døgn på flukt nekter kong Haakon og kapitulere, noe som setter det norske kongehus og folket i fare.

 

Tyskerne Pohlman og Brauer i Kongens Nei


Filmen Kongens Nei er en fascinerende skildring av de tre første dagene da Norge ble invadert av Tyskland. Vi møter kong Haakon, spilt av danske Jesper Kristensen som en lekende familiekjær mann. Og sønnen kronprins Olav, spilt av Anders Baasmo Christiansen. Og det er nettopp vurderingene og samtalene mellom far Haakon og sønnen Olav som er spennende å følge med på i denne filmen. Mens Olav er mer opportunistisk og til og med ønsker å verve seg til krigen, så er kong Haakon en mer tenkende og reflektert mann som etter hvert sier ja til å forhandle med tyskerne om en avtale om overgivelse. Diplomaten kongen skal møte, er den tyske ambassadøren Kurt Bäuer, spilt av Karl Markovics. Og nettopp Karl Markovics må nevnes igjen, for han virkelig briljerer i rollen som den febrilske diplomaten som ønsker seg en fredelig løsning på konflikten.

Regissør Erik Poppe gjør denne filmhistorien både troverdig og underholdene, og det gikk virkelig innpå meg da de mektige tyske krigsskipene seilte inn i Oslofjorden denne aprilmorgenen der Blücher ble bombet i Drøbaksundet. Og det var faktisk ikke gitt at Kongens Nei, skulle bli en underholdene film i og med at historien er sannferdig og er derfor bestemt på forhånd som, noe som gjør at regissøren har lite handlingsrom når det kommer til å justere manuset, som for øvrig er skrevet av Harald Rosenløw-Eeg og Jan Trygve Røyneland.

Men Poppe får dette til og han seiler opp, etter min mening, som blant de aller beste filmskaperne i Norge.

Erik Poppe hadde tusenvis av folk involvert i sin nye film Kongens Nei. Her er noen av dem

Som film snakker vi altså om toppkvalitet fra ende til annen, det brukes flere grep for å gjøre filmen både spennende og overdådig. Virkemidler som dramatisk musikk og storslagent fotobruk er bevisst med der det trengs, samtidig blir vi ganske godt kjent med karakterene i historien. Også dialogene tyskerne imellom er med å bygge historien opp til en form for klimaks mot slutten av filmen. Poppe har også klart kunststykket med skape en nerve som klorer seg fast gjennom filmen, en slags spenning på hva som skal komme.

Kongens Nei er en gave til alle nordmenn, og er film som man ønsker å dele med alle de voksne i familien. Om den når opp som vinner av en Oscarstatuett er vanskelig å si, for det kommer også an på konkurrentene som er med. Men god film får du hvis du ser Kongens Nei.

Pluss: Regi, eminente skuespillere, god dramaturgi, godt foto og filmmusikken

Minus: Litt for lang, kunne hatt mer handling og tempo. Hadde ønsket meg en mer storslagen avslutning

Les også:

3 Norske kvinner, derfor er vi utro

Meldte fra om lovbrudd, fikk 553.557 kr i bot

HOPPET UT AV FLY UTEN FALLSKJERM

Toppfotballbløffen

Her er verdens dyreste og billigste ferieland

Dette kan koste deg dyrt når du er i utlandet

Mini lanserer sin største bil noensinne og lover knallpris på hybrid-utgaven

Koster du mer enn 270.000 kroner, er det ikke sikkert du får behandling

Elbiler trenger flere fordeler

Nordmenn er ikke rasister

Verdens beste by

Tusen takk for at du leser.

Følg meg gjerne på:

Snapchat: renezografos

Facebook

Instagram

Twitter

Hilsen René, Kulturdrops

#kulturdrops #film #kongensnei #kulturdrops

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar