hits

Lynsjestemning mot de tre overgrepsmennene

07.08.2016 - 13:16 28 kommentarer
Foto: Privat

 

Etter at tre menn slipper straff etter å ha voldtatt en 18 år gammel jente, eksploderer nettet av aggresjon mot en urettferdig dom

Bakgrunnen for den ampre stemningen mot de tre overfallsmennene er at de ble frifunnet i Borgarting lagmannsrett for en gjengvoldtekt i Hemsedal i 2014.

De tre mennene skal ha gitt, den da 18 år gamle Andrea Voldum, en potensielt  dødelig dose av det narkotiske stoffet MDMA. Deretter skal de tre mennene hatt sex med henne. Men de slapp likevel fengselstraff.

Dette har satt sinnene i kok på ellers ganske så beherskede nordmenn. Og her er bare noen av reaksjonene på nettet:

 

Rettssystemet i Norge er en vits, alt ifra sykt lave strafferammer til dommere som ikke bruker disse fullt ut, det er rett og slett en skam og skaper hat og harme hos veldig mange mennesker. At barnedrapsmenn slipper med noen få år i fengsel er ikke et demokratisk land verdig, der er forkastelig oppførsel ifra mennesker fullstendig ute av funksjon til og se lidelsene dette medfører.

Hadde det vært min datter så hadde de ikke sluppet unna så lett?

Tipper de forsvinner sakte men sikkert nå som helga snart er omme. Da sjekker venner og bekjente Facebook etter helgas sprell. Og finner ut hva slags personer de har valgt å ta inn i livet sitt og på festene sine. Disse 3 svina skal aldri plage noen igjen. Kommer ikke til å slippe inn på en eneste klubb ol. De kommer garantert til å bli utstøtt fra alle i fest miljøet. Til alle dere som er negative til at det er en såkalt lynsjestemning på gang : Hva faen er det som surrer oppi huet deres?! Disse svina fortjener da all dritten det er mulig å gi dem!! Dette har de valgt selv. Ingenting å si på det. De får som fortjent. Som en annen har komentert her, om dette var min datter eller søster?. JA,tenk sjæl!!

Hvor finner jeg navnene på disse svina?

I følge drosjesjåføren ble hun båret ut som en potetsekk og kunne bare gurgle frem noen utydelige lyder! Hvorfor reagerte han ikke og tok vare på jenta? I dette landet blir alle forbrytere pakket inn i vatt. Det er jo så SYND på dem! Men det er vel fordi de fleste forbrytere er menn, og vi fremdeles lever i en mannsverden. Verre skal det tydeligvis også bli i og med den grenseløse invandringen av høypotente menn.

Det mest ufattelige er at 3 galninger kan fortsette med loven i hånd, mens et menneske er ødelagt for livet. Jeg gremmes og skammer meg som mann at det finnes folk som kan gjøre slik. Kastrering er for humant. Vi må finne en straff som er avskrekkende nok og vi trenger dommere som tør å dømme voldtektsmenn.

Da er det første man til mølla......måtte noen voldta og banke opp disse snømenna.

 

Det hele toppet seg da advokat Harald Stabell, skyldte på de høye strafferammene for voldtekter som en mulig årsak til ar de slipper straff for voldtekten av Voldum. Han mener at om strafferammen hadde vært lavere så hadde de muligens blitt dømt. Han mener derfor at tre års fengsel for en gruppevoldtekt er for hardt.

Jeg har ikke lyst til å kaste meg på lynsjetoget, men når Stabell sier det han sier, så mener jeg han har liten respekt for offeret i saken, som har fått ødelagt mye av livet sitt. Tenker man på at soningen muligens ville vart kun 2/3 deler av straffen, noe som ikke er uvanlig i Norge, så er straffen for å ødelegge den unge jentas liv, etter min mening altfor lav. Men de tre mennene slipper altså å sone. At det derfor florerer raseri mot både dommen og overfallsmennene er derfor forståelig, og om ikke rettspraksisen forbedrer seg i Norge så vil vi muligens se pårørende og andre som tar loven i egne hender i form av borgervernsgruppper. Å ta et liv eller ødelegge noen fysisk, betyr ikke så mye om vi ser på mange av tidligere straffeutmålingene her til lands. Folk er derfor rett og slett lei av at voldskriminelle slipper unna gang etter gang. Derfor er jeg faktisk litt stolt på vegne av det norske folk rundt om i landet som nå står opp og viser sin solidaritet, frustrasjon og empati overfor den voldtatte jenta.

#kulturdrops #hemsedal #voldtekt #voldum

Les også: Reale menn voldtar ikke

 

28 kommentarer

Spesielt

07.08.2016 kl.14:04

Merkverdig å se hvordan du dømmer mennesker med denne kommentaren " Derfor er jeg faktisk litt stolt over at folk rundt om i landet nå står opp og viser sin solidaritet, frustrasjon og empati overfor den voldtatte jenta."

Det jeg mener er, guttene er frikjent,to ganger, for voldtekt, men du bruker ord som "den voldtatte jenta". Bare for å ha ting på det rene, etter lovens forstand er denne jenta nå IKKE voldtatt bare så du er klar over det. Så den lynsjemobben du ikke ville kaste deg på, den plumpet du nå rett ut i...

Det er så mye med historien til jenta som sier meg at dette er rett dom,det er fort gjort at det som var frivillig på kvelden i sanseløs glede, blir til brå anger, overgrep og utukt når mamma kommer på morrakvisten der og skal ha en forklaring på det uflidde håret og den skjelvene nedturkroppen etter å ha festet, spilt musikk, snakket kost seg, hatt sex, og drukket alkohol gjennom hele natten. Så sånn er det.

kulturdrops av René Zografos

07.08.2016 kl.14:11

Spesielt: Ingen tvil om hva som er skjedd her. Kan være lurt å lese kildene. Voksne reale menn doper ikke ned 18-åringer for å ligge med dem! Referat NRK: I juli ble tre menn frifunnet i Borgarting lagmannsrett for gjengvoldtekt. Hendelsen, der de tre mennene ga en potensielt dødelig dose av det narkotiske stoffet MDMA til en 18 år gammel jente, for så å ha sex med henne, skjedde i Hemsedal i 2014.

Espen André

07.08.2016 kl.15:03

Det er kriminelt å komme med drapstrusler uansett hvor mye du hater personen håper noen blir straffet.

kulturdrops av René Zografos

07.08.2016 kl.15:11

Espen André: Ja, men det er likevel forståelig at noen reagerer på at doper ned og forgriper seg på jenta. Og det er vel forhåpentligvis ikke reelle drapstrusler vi ser, men et tegn på en frustrasjon. Likevel er mange kommentarer ganske drøye på sosial medier, men jeg er likevel glad for at mange ikke sitter der tause og apatiske som om ingenting hadde skjedd.

jeppe

07.08.2016 kl.15:37

Har så lyst til å slepe disse gutta langt inn i skogen, og gi de noen runder med ekte god gammeldags norsk rundjuling. Heldigvis klarer jeg, som de aller fleste, å styre lystene mine. Beskriver bare mine lyster, men oppfordrer folk til å ikke gripe til vold. Om det teorietisk sett hadde vært slik at denne jenta, kraftig ruset, hadde vært med på leken skulle selvsagt disse familiefedrene beskyttet jenta mot seg selv, enn å "ligge" med henne i en hjelpesløs tilstand.

Dømt

07.08.2016 kl.16:08

Vel, de er ikke frikjent for voldtekt. De er dømt for voldtekt av flertallet i retten, men slipper å sone

Spesielt

07.08.2016 kl.16:46

når man leser dommen så står det, var full på alkohol, tok imot hasj frivillig, tok imot alkohol frivillig, tok imot MDMA frivillig, så var ikke sexen frivillig? Den var så frivillig den, svetten bare silte nedover pannen og ryggen i ekstase, den var frivillig ja, ikke kom her.

Mesteparten i saken der er gjort i fullt bevissthet, men det er lett at det som var frivillig ble til tvang og utukt dagen derpå når mamma lurer på hvorfor håret er så uflidd..Da, i angst av mors vrede over narkobruk og uhemningsløs sex med tre fremmede, ble brått det som var frivillig, til tvang.

Så sånn er det, ikke kan man kalle henne voldtektsoffer lenger heller,guttene er jo frikjent bare to ganger.Da har hun fått sine 15 min fame, i morgen er det noe nytt som står på skjermen og alt er glemt.

Janne

07.08.2016 kl.17:16

Til Spesielt: Skal man være med å debattere bør man ha satt seg inn i saken først, noe du tydeligvis ikke har gjort. Disse mennene er IKKE frikjent to ganger. De ble funnet skyldige og dømt i Tingretten,men anket saken til Lagmannsretten. Der ble de funnet skyldige av alle med juridisk bakgrunn, det var ett par legdommere som lot dem slippe unna. Denne saken er en skam for rettsvesenet!

kulturdrops av René Zografos

08.08.2016 kl.10:50

Janne: Her har du helt rett, Hanne. Man (Spesielt) burde seg inn i fakta. Det er en skam at de ikke fikk straffen de fortjente.

Dag Leganger

07.08.2016 kl.17:16

Det skulle vært fint å vite navnet ditt "Spesielt". Kanskje det er Raymond, Espen eller Jonas?

Suveren

07.08.2016 kl.17:31

Dag Leganger - Det har vært mange støtteerklæringer fra sånne som "Spesielt" i avisene. Ja Raymond, Espen og Jonas skulle ha hatt sine 7 år i fengsel. Holdningene til "Spesielt" er dessverre den samme vi finner i deler av Midtøsten og Afrika.

Bjorn

07.08.2016 kl.17:32

Dag, hvorfor er det viktig å vite navnet til "Spesielt"?

Det er vel ikke noe vanskelig å forstå at det innimellom er greit å være anonym når man kommer med meninger som ikke stemmer overens med det som oppfattes som "riktig" av den gemene hop?

Meldingen din er i så måte et godt eksempel på hvorfor noen ønsker å poste anonymt.

Arne

07.08.2016 kl.18:01

Dag Leganger.. Hvis han hadde vært en av de tre, så hadde han antagelig visst at de tapte saken i tingretten..

Forøvrig så er det påfallende hvor mange av dere som påstår å kjenne saken bedre enn de menneskene som faktisk satt igjennom hele rettsaken.

Et annet poeng er at et var KVINNER som frifant mennene. De frifant mennene hovedsakelig på bakgrunn av SMS-meldinger som tydelig bekrefter at kvinnen frivillig deltok i diverse rus- og sex-akitiviteter.

Et siste poeng er at det SKAL være vanskelig å bli dømt for voldtekt. Det skal ikke være slik at en kvinne bare kan påstå voldtekt og så skal mannen automatisk kastes i fengsel. I denne saken var det nok tvil inne i bilde til at mennene gikk fri, og det må vi respektere. De tre mennene er frifunnet i retten, og er dermed å regne som uskyldige.

Spesielt

07.08.2016 kl.18:04

jeg bare forholder meg til hva som står i dommen og konkluderer deretter, dere over meg som ikke forholder dere til virkeligheten eller vil innse den.

Dere har blitt lurt opp i stry, det ville uansett ikke hvert første gang det skjer med folk.

Suveren

07.08.2016 kl.18:37

Arne, de er i hvert fall så skyldige at de skal betale offeret 300 000 i erstatning. En av de gutta slapp en tablett i drinken til en ung kvinne for ett år siden, så hvor uskyldig? Hadde du sendt din 18 års datter på fest med disse? Lykke til.

Stig

07.08.2016 kl.19:03

Alvorlig talt - retten har frikjent de tre mennene og det er IKKE voldtekt. Nå må lynsjemobben og gatejustisen stoppe. Det er retten som dømmer i en rettsstat - ikke politikere, aktivister, journalister eller lynsjemobben på facebook. Tror de som roper høyest om vold mot de frikjente, kastrering, banking av meddommere som gjorde sin borgerplikt eller at samtlige lyses fredløse og kan være offer for mobbens vold skal være glad at vi ikke har Syriske tilstander her til lands. Man setter ikke rettsstatens prinsipp om uskyldspresumpsjon og tvil til side fordi man ikke liker en dom. Det kan heller ikke være slik at en anklager skal ha større troverdighet enn den som blir anklaget. Skremmende hvordan følelser river grunnen under 200 år med Grunnlov og rettsstat.

kulturdrops av René Zografos

07.08.2016 kl.19:47

Stig: For ordens skyld: De tre mennene ble først dømt i Hallingdal tingrett. Jenta ble båret som en sekk med poteter - altså livløs.

Journalist Arne O. Lindahl i Hallingdølen har fulgt saken siden 2014, og uttalte følgende til Dagbladet tirsdag:
? Jeg har jobbet i over 40 år med retts- og krimjournalistikk og dekket mange slags saker. Dette er en sak som har gjort noe med meg og opprørt meg.

Suveren

07.08.2016 kl.19:44

Stig, de er ikke uskyldige, de skal betale jenta 300000 i oppreisning.

Stig

07.08.2016 kl.20:05

Nok en gang - det er retten som dømmer og retten har talt. Det må både skribenter, journalister, bloggere, aktivister, politikere og lynsjemobben på facebook respektere. Man kan mislike en dom men ingen er tjent med at vi i opphisselsens hete gjeninnfører gapestokken, selvtekt, gatejustis, lyser folk (frikjente og meddommere) fredløse for all fremtid. Det tok oss 200 år å få i stand en rettsstat - med maktfordelingsprinsipp, ingen dømmes uten lov og dom, uskyldspresumpsjon samt at både fornærmede og anklagede har lik rett til å få sin sak vurdert av en domstol som skal være uavhengig. Vi hører Høyrepolitikere som vil innføre vold og selvtekt mot de frikjente!

Det virker som om det i voldtektssaker ropes om at rettsstat og alle rettens prinsipper skal settes til side - og at den ene siden skal bli trodd mens den andre side skal dømmes. Slik er det i diktaturer, i Midt-Østen, i townshipene i Johannesburg og slik var det i mørke middelalder. Slik var det under 1600-tallets hekseprosesser. Skam dere - ingen er tjent med selvtekt, gatejustis og domstoler basert på emosjoner og følelser. Dette gjelder spesielt for politikere og journalister - de bør vite bedre. Retten har talt og dom er felt - meddommere gjorde sin borgerplikt og skal slippe hat og hets. Det er ingen vinnere i denne saken - kun tapere.

Jf

07.08.2016 kl.21:20

Til spesielt:

Hold de slibrige beskrivelsene av denne saken for deg selv. Rett og slett ekkelt å lese hva du greier å fantasere om i hodet ditt om hva som har skjedd.

Håper ikke du går rundt og tror at dette er en gjengs greie at om kvinner som i denne saken sier "ja" til alkohol og etter å ha blitt sjenket dritings, blir tilbudt dop (som kunne kverket jenta)som hun sier "ja " til. Så mener du at det er da en automatikk i at hun samtykker til sex????

Jeg håper for din egen del at dette ikke er noe du lever etter og mener er ok, da kan du nok bli overrasket en dag

Bjorn

07.08.2016 kl.21:37

Stig,

Fint at det er flere her som ser og forholder seg til "due process" og ikke lar følelsene løpe avgårde.

Jeg skrev omtrent det samme, men i annen form som OP ikke hadde lyst til å slippe gjennom, eller ikke har besvart enda.

Jeg påpeker bl.a. at å kalle noen som ble frikjent for voldtektsmann er mangel på respekt for at vi har en rettstat.

Man kan gjerne være uening i dommen men det gir en ikke rett til å sette seg over retten samtidig som man ønsker å være beskyttet av det samme rettsvernet selv.

Problemet for alle oss som ikke var tilstede i rettsaken og leste/hørte/så all informasjon som ble fremlagt, er at vi ikke har alle detaljer dommen baserer seg på. Vi vet for eksempel lite om vitneforklaringer, bakgrunnen til involverte personer m.m.

Noe av problemet med rusrelaterte saker er jo at alle parter kan miste gangsyn, og spesielt under påvirkning av MDMA. Når samtlige tar stoffet frivillig, og under rus tilsynelatende (der og da, i en rusforvrengt forståelse av virkeligheten) er med på leken (man er ikke nødvendigvis rasjonell i edru-perspektiv), er det intensjon om voldtekt eller party gone bad og folk som utnytter situasjonen? Kriminelt, drittsekker eller god tro?

Det virker som folk har gått helt av hengslene og ikke evner å tenke prinsipielt og hva det betyr å ha en rettsstat.

Rune

07.08.2016 kl.21:54

Det viktigste punktet i denne saken er vel dette poenget:

"om ikke rettspraksisen forbedrer seg i Norge så vil vi muligens se pårørende og andre som tar loven i egne hender i form av borgervernsgruppper."

For det er ingen tvil om at disse herrene har dopet ned ei 18 år gammel jente for å ha sex med henne.

Det er også bevitnet at hun var så dopet at hun var ute av stand til å gjøre rede for seg.

Derfor er en frikjennelse meget underlig, ettersom det var det de var tiltalt for.

Og når samfunnet begynner å stille slike spørsmål rundt rettsstaten er den farlig nære kollaps.

kulturdrops av René Zografos

07.08.2016 kl.23:26

Rune: Bra, du har nok forstått sakens kjerne. De er både dømt en gang, og fått bot på kr 300.000. Det tyder jo på at de er skyldige i gjerningene. Ser man kun på faktiske forhold, så har de gitt jenta livsfarlig dop, for så å forgripe seg på henne. Og da er det forståelig at folk flest reagerer. Problemet er mangel på skikkelig straff, og derfor kan ikke folk føle seg sikre på at rettsstaten fungerer som den skal. Og mye av dette er nok grunnen til at dette har blitt en overopphetet diskusjon. Bjørn og Stig må få mene sitt og de er tydeligvis tilfredse med hvordan våre eldgamle lover fungerer, og vi må ha lov å være uenige. Selv om jeg har vanskeligheter med å forstå at noen forsvarer at ei jente på 18 år blir dopet ned av tre menn så hun nærmest er livløs for så å utnytte henne. Jeg må også presisere at usaklige kommentarer ikke slipper gjennom. Diskusjon og meninger er sunt og viktig, men flere av dere bør holde dere til saken. Så avslutter jeg med å sitere fornærmedes advokat: Les dommen så forstår du bedre.

Stig

08.08.2016 kl.08:33

Kulturdrops

Tusen takk for at vi får lov å mene annerledes enn de som vil erstatte vår "eldgamle" rettsstats prinsipper som er knapt 200 år gamle - med domstoler som lar seg påvirke av hetens øyeblikk og i praksis bidrar til justismord og lynsjestemning. Det er dere i pressa, bloggere som har skylden - dere hausser opp stemningen og mobben på facebook går amok med voldstrusler og selvtekt. Tenk deg om og Skam dere!

PS. Antar dette blir sensurert

kulturdrops av René Zografos

08.08.2016 kl.09:20

Stig: Du bommer totalt på hva denne saken handler om: De er dømt skyldige. Første gang, ble de dømt i Hallingdal tingrett. Nå er de dømt til å betale 300.000 I oppreisning. Det er altså ingen tvil om hva som har foregått, og derfor hadde det vært grei å diskutere saken på sakens premisser og ut i fra fakta. Og det er at svina ga ei jente livsfarlig dop, noe som i seg selv burde gitt dem lang fengselstraff. Så hadde de sex med ei nærmest livløs jente. Som igjen burde gi minst like lang straff. Disse overgriperne er en skam for oss som liker å kalle oss genltemen, og de burde vært buret inne i lang tid. Så slutt å sutre over gamle lover og mulig justismord, for det er ikke det dette handler om. Justismord blir det når uskyldige blir straffet. Her er det skyldige som slipper fengselstraff. Det var også i den siste dommen, som den første, et overtall for å dømme disse skyldige. Ja du leste riktig. Overtall, men tre legdommere(altså vanlige folk) fikk veltet dette. Er det slike lover du forsvarer? Er det noen som skal skamme seg så er det altså deg!

Hans Bethe

08.08.2016 kl.15:03

Disse tre mennene har nok begått en handling som best kan beskrives som voldtekt, men...

ville denne saken ha blitt blåst opp til denne dimensjonen og navnene og adressene til disse personene blitt offentligjort, hvis det var to somaliere og en marokkaner...

Steinar

10.08.2016 kl.00:47

Hans Bethe. Ville antagelig blitt forsøkt dysset ned.

Og kvinnesakskvinnene ville ikke tatt i den med en ildtang.

Forøvrig lest dommen og finner utifra hva som står der uforståelig at noen kunne gå for frifinnelse.

karin

12.03.2017 kl.12:10

jeg har ikke lest saken opp/ned inn/ut som mange andre herinne, men har kun to bemerkninger. 1. Det var EN jenta på 18 år. 2. TRE menn i 30 årene... Hva i huleste var det de tenkte med?? For min del høres det ut som noen menn som ikke er helt kognitiv tilregnelig...

Skriv en ny kommentar