hits

Da jeg badet med alligatorer i Florida

16.06.2016 - 13:24 Ingen kommentarer

Alligator

En to år gammel gutt er omkommet i et alligatorangrep i Florida. Det som overrasker mest er at han i det hele tatt ble tatt.

Som utøver av barfot (vannski uten ski) reiste jeg ofte til Orlando-området for å trene. Vi dro oftest i mars da de beste instruktørene var der og slik at vi fikk forlenget sesongen da vi kom hjem til våren og vannsportsesongen i Norge.

Jeg husker første året jeg ble med. Jeg hadde blitt advart på forhånd: Det finnes alligatorer i alle innsjøer i Florida, ble det sagt. Men mine vannsportkamerater hadde forsikret meg om at mennesker ikke er alligatormat. Det ble også fortalt at alligatorer jakter når det blir mørkt, og at de var sløve av solvarmen på dagen. Vi skulle også passe oss for alligatorer som hadde lagt egg uansett tid på døgnet.

Vi pleide å trene hos den amerikanske verdensmesteren og barfotguru Ron Scarpa. Og allerede på første jomfrutreningstur fikk jeg erfaring med det skremmende beistet. Det var en grytidlig morgen. Vi var på vei ut til innsjøen vi skulle trene på. Mens vi krysset små kanaler og innsjøer så jeg flere alligatorer i vannskorpen - både store og små. Da vi kom til egnet sted fikk jeg beskjed om å hoppe i vannet sånn at treningen kunne starte. Jeg var litt nervøs merket jeg ettersom dette var mitt første bad med alligatorer, så jeg nølte med å hoppe uti, men tenkte samtidig at jeg ikke måtte være for pysete heller. Dessuten så jeg ingen alligatorer der jeg satt ved båtripa klar i barfotdrakten. Men jeg glemmer aldri det som møtte meg da jeg tok tak i linen og hoppet ut i vannet.

Cirka to til tre meter unna meg i vannet så jeg to stirrende alligatorøyne på meg, og denne alligatoren var diger. Jeg prøvde å bevare roen mens jeg ventet på at båten skulle akselere sånn at jeg kunne komme meg på overflaten av vannet. Men så dukket alligatoren sakte under vannskorpen i min retning, jeg tenkte at nå går det galt. Så lynrask, klatret jeg oppi båten igjen, og jeg takket samtidig gudene for at jeg hadde bestemt meg for å trene med kortline ved siden av båten i stedet for langline, som er 23 meter bak båten. På den måten hadde jeg reddet meg ut av alligatorens kjeft, tenkte jeg. Men da jeg kom opp i båten så bare lo alle av meg. For alligatorer spiser jo ikke mennesker, ble det sagt. Sekunder senere hoppet en annen utøver ut i vannet i stedet og treningen var i gang. De neste ukene og årene jeg har trent i Florida, har jeg alltid følt meg trygg i innsjøene der borte. Jeg har så og si sneiet alligatorhoder mens jeg har surfet beina mine bortover vannflaten og badet med med dem da jeg har falt. Når vi har blitt advart mot noe så har det vært svømmende giftige slanger, og ikke alligatorer. Jeg husker treneren min Ron Scarpa fra Florida i USA som har drevet med vannsport i Florida i hele sitt liv, sa at han har aldri opplevd at noen er blitt angrepet av alligatorer. Riktignok har man hørt at folk har forsvunnet i Everglades, men at de der har større alligatorer.

Fra treningen i Florida i nærheten av Orlando

Alligatorer er altså stort sett ikke farlige om man har litt informasjon om dem, som det å ikke bade om natten. Men når det gjelder ulykken med den to år gamle gutten så er det også veldig rart at familien, som ikke var fra Florida og hadde kunnskap om alligatorer, ikke hadde fått informasjon av Disney-resorten om risikoen. At alligatorer etter mørkets frembrudd kan angripe, og hvorfor hadde ikke resorten satt opp et skilt med slik informasjon?

Jeg er ingen ekspert på reptiler, men etter hva jeg har forstått så innebærer bading i innsjøer i Florida en viss risiko hvis man gjør det på nattestid ettersom det er da de spiser og jakter. Jeg har også blitt forklart av lokale folk i Florida, at alligatorer kan være både raske og farlige på land eller nær land.

Summerer vi dette så kan tragedien skyldes at barnet, som befant seg vassende i vannkanten, ble oppfattet som åte av alligatoren. Angrepet skjedde cirka 21:30 om kvelden da det er mørkt og dermed mat- og jakttid for alligatorer. Men uansett skyld eller årsak så er denne tragiske hendelsen så trist som det går an å bli, og det er faktisk umulig å sette seg inn i foreldrenes forferdelige situasjon - og ikke minst bebreidelsene som helt sikkert vil komme og følge med den livet ut. Men jeg håper inderlig de finner en utvei som gjør at de kan leve videre i livet etter denne grusomme tragedien. 

 

 


Licensed from: kamchatka / yayimages.com


 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar